Dodaj do ulubionych

7 latek i problemz wypróżnianiem sie

02.12.13, 15:57
Witam,
jestem babcia 7 letniego wnuczka Jasia. Ostatnio jego rodzice zwrócili się do mnie o radę z takim problemem: Jaś gdy tylko chce kupkę ściska nóżki i blokuje "fizjologię" (to zaobserwowali rodzice, gdy jest w domu, czty w szkole tak jest nie wiemy). Nie pomagają zachęty, prośby i tłumaczenia. Raz już dziecko było na pogotowiu i robiono mu lewatywę (kilka dni nie załatwiał się). Córka i zięć pilnują aby Jaś poprawnie się odżywiał, ma zwiększoną porcję owoców, włączono śliwki suszone, ograniczono słodycze. Czasami córka podaję mu syrop regulujący wypróżnianie się (porada lekarza z pogotowia). To zachowanie trwa kilka tygodni
O co chodzi? do kogo się udać? lekarz czy psycholog? Czy spotkaliście się Państwo z takim zachowaniem? co robić?
dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: 7 latek i problemz wypróżnianiem sie 02.12.13, 19:38
      Sporo na ten temat było na Małym dziecku, poszukaj w wyszukiwarce o zaparciach nawykowych.
      Nieciekawa to przypadłość, męcząca i stresująca dla dziecka, jak i dla jego rodziny.
      Ogólnie, jeśli zmodyfikowaliście dietę to pozostaje jak najmniej o tym mówić, nie zwracać uwagi, pozornie nie zauważać problemu. Wiem, że bardzo trudne, ale to często bardziej problem tkwiący w głowie, niż gdzie indziej.
    • grave_digger Re: 7 latek i problemz wypróżnianiem sie 02.12.13, 20:16
      U nas był problem psychiczny. Pomogło przytulanie podczas wypróżniania. Tak, tak. Siadałam na krześle na przeciwko córki i przytulałam ją, bo ona po prostu bała się 'zrobić kupę'. Zanim do tego doszłam, parę dobrych m-cy minęło. Dziś nie ma śladu po problemie.
    • ayfi Re: 7 latek i problemz wypróżnianiem sie 03.12.13, 11:10
      tak jakbym czytała o mojej córce smile; nam pomógł gastrolog; podobno problem bierze się z "zalegających mas kałowych" - zalecenia naszej pani doktor: najpierw lewatywa z domu a potem leki - od roku nie mamy problemu, a przedtem trwało to latami - polecam wizytę u gastrologa
      • kanga_roo Re: 7 latek i problemz wypróżnianiem sie 03.12.13, 11:43
        ja bym zaczęła regularnie podawać Lactulosum/Duphalac. laktuloza nie ma skutków ubocznych, a powinna pomóc. i jeszcze pytanie, czy problem u dziecka siedmioletniego trwa od lat, czy pojawił się w szkole. bo może dotąd było OK, a np zestresowało go wypróżnianie w szkole, wstrzymywał, potem w domu bolało i tak w kółko.
        lewatywa to ostateczna ostateczność, bo nieprzyjemna i problem w głowie rośnie. po laktulozie po prostu się chce kupę. bardzo.
        • eps Re: 7 latek i problemz wypróżnianiem sie 03.12.13, 22:42
          mój tak miał ale j z tych wyrodnych i po prostu czekam i juz.
          Jak dziecko bolał brzuch to po prostu mówiłam że kupę trzeba zrobić.
          Dostawał sezamki z dużą ilością sezamu i to czasem pomagało.
          problem po jakims czasie sam przeszedł jak nie robiliśmy z tego sensacji i przygody dnia.
          po prostu jego bolał brzuch i w którymś momencie kupę zrobił.
          uważam że nie ma co ingerować, jesli je to to jedzenie w którymś momencie wyjść musi i juz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka