10.01.14, 22:45
Witam. Mój siedmiolatek chodzi na zajęcia z logopedii. Oprócz seplenienia, bardzo niewyraźnie mówi (do tego jest nieśmiały).Widzę poprawę jeżeli chodzi o seplenienie, ale mowa nadal bardzo niewyraźna. Czy są jakieś ćwiczenia, które mogłyby pomóc w doskonaleniu mowy?
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: logopedia 10.01.14, 23:18
      Raczej chodzi na zajęcia z logopedą.
      Ćwiczenia do domu powinien przygotowywać logopeda.
      • olczasek2 Re: logopedia 11.01.14, 00:10
        Dość rzadka pojawiają się ćwiczenia do domu. Ale jak można ćwiczyć, aby wyraźnie mówił?
        • analist73 Re: logopedia 11.01.14, 11:05
          Ćwiczenia powinien pokazać logopeda, bo inaczej będzie ćwiczyć dziecko które nie mówi 'sz' a inaczej które nie mówi 's'. Najlepiej ćwiczyć to co robi z logopedą.
    • stillgrey Re: logopedia 11.01.14, 11:42
      Sciagnij sobie te programy w wersji trial, zwlaszcza seplenienie i dzwiecznosc:
      multimedia.translatica.pl/produkty/seplenienie-trening-poprawnej-wymowy/pobierz-wersje-trial/
      I zmien logopede, bo to bardzo dziwne, ze nie daje Wam cwiczen do domu, ktore sa podstawa do tego zeby dziecko czynilo jakiekolwiek postepy. Spotkanie u logopedy ma na celu pokazanie nowych cwiczen, skorygowanie bledow, a pracowac trzeba codziennie w domu. No chyba, ze macie spotkania kilka razy w tygodniu? Jednak z reguly rzeczywistosc wyglada tak, ze spotkanie w poradni to 30 min co 2 tygodnie...
      • olczasek2 Re: logopedia 11.01.14, 12:26
        Dzięki za pomoc i linka. Spotkania z logopedą odbywają się w szkole, co 2 tyg. ok.0,5 godz. Muszę chyba porozmawiać z panią.
        • stillgrey Re: logopedia 11.01.14, 12:39
          Te spotkania w szkole same kompletnie nic nie pomoga, koniecznie zapisz syna do poradni PP i cwiczcie codziennie w domu. Im szybciej tym lepiej dla syna.
          • 77kunda Re: logopedia 11.01.14, 12:50
            czy to jest logopeda zatrudniony przez szkołę? Jeśli tak to niektóre PPP nie chcą przyjąć dzieci bo tłumaczą się tym że oni mają dużo dzieci potrzebujących a szkoła szkoła zapewnia opiekę logopedyczną, lecz zawsze możesz się umówić nie na ćwiczenia ale na konsultacje i dostać zestaw ćwiczeń do domu. Drugi sposób umówić się z logopedą w szkole że dziecko będzie przynosiło zeszyt gdzie on będzie dawał wytyczne co ćwiczyć w domu
    • olga727 Re: logopedia 11.01.14, 16:32
      olczasek2 napisała:

> Witam. Mój siedmiolatek chodzi na zajęcia z logopedii. Oprócz seplenienia, bard
      > zo niewyraźnie mówi (do tego jest nieśmiały).Widzę poprawę jeżeli chodzi o sepl
      > enienie, ale mowa nadal bardzo niewyraźna. Czy są jakieś ćwiczenia, które mogły
      > by pomóc w doskonaleniu mowy?

Moja sześciolatka skończyła terapię logopedyczną;ale kiedy chodziła na zajęcia (1 x tydzień) w przedszkolu;miała zeszyt do którego logopedka wpisywała jej wyrazy do ćwiczenia,czasem wierszyk(na pamięć-pytała na następnych zajęciach),czasem obrazek naszpikowany rzeczami na głoskę,którą akurat córka przerabiała. W domu,w ciszy (bez włączonych mediów) ćwiczyłyśmy ok.0,5 godz. dziennie/codziennie.
    • tititu Re: logopedia 11.01.14, 17:03
      Każde ze znanych mi dzieci z problemami logopedycznymi ma zadawane do domu ćwiczenia. Moje dziecko ma w tygodniu 1x40min zajęcia indywidualne, 1x30 zbiorowe. Do tego jak je dopadnę to ćwiczymy z 15 min dziennie. Niestety nie codziennie...
    • beliska Re: logopedia 13.01.14, 10:14
      Efekty można uzyskać ćwicząc z dzieckiem regularnie tzn. w domu. Sam logopeda niewiele zdziała nawet jesli to dobry logopeda, a dobrze wiedzieć, że są różni niestety. Ćwiczenia muszą być zaproponowane przez logopedę do konkretnych problemów dziecka. Po swoim dziecku wiem, że dobry logopeda plus pilnowanie ćwiczeń cuda działa. Co to jest pół h ćwiczen co dwa tyg.-nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka