Dodaj do ulubionych

135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak?

17.08.14, 21:46
Był wątek o małym pierwszoklasiście teraz o wysokim... (jeśli dubluję temat z góry przepraszam).

W domu czeka Topgal Chi 658, syn ma około135 cm (może i więcej bo dawno nie mierzony), waga około 27 kg. Będzie podwożony do szkoły, i raczej tak samo odbierany. Wydaje mi się, że plecak nie jest dla niego przytłaczająco wielki ale może jednak tornister byłby lepszym wyborem? W grę wchodzi Herlitz Smart.

Tak myślę czy dla pierwszaka tornister z jedną komorą,nie jest praktyczniejszy? W razie czego plecak spokojnie poczeka bo wzór nie jest typowo dziecięcy (sezonowy), a i tornister będzie komu przekazać (jeśli będzie w dobrym stanie..). Co sądzicie, liczę na Wasze opinie i ewentualne rady.
Obserwuj wątek
    • betty842 Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 17.08.14, 22:02
      Mój 7-latek również ma 135cm wzrostu jedynie chyba trochę lżejszy jest ale pewna nie jestem bo dawno go nie ważyłam....
      Mam dla niego kupiony tornister Herlitz Compact,który jest poprzednikiem Herlitza Smarta (wymiary są takie same jedynie nieco inny wygląd).Dosyć wysoki syn mojej koleżanki (tegoroczny drugoklasista) do pierwszej klasy też miał kupiony tornister Herliz Smart.
    • silje78 Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 17.08.14, 22:04
      Moja niespelna 7-latka o niemal identycznych "parametrach" (nieco wyzsza) pojdzie ze Smartem. Topgal byl rozwazany, ale Herlitz bardziej jej odpowiadal. Zarowno gabarytami jak i komfortem. Topgal jest nieco inny niz Twoj.
      • zjawa1 Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 17.08.14, 22:42
        Mój 6-latek ma 128 cm wzrostu i jest bardzo drobniej budowy ciała, wąski barki i waga 22,5 kg.
        Przymierzałam mu chyba wszystkie tornistry-wyglądał w nich komicznie. Wielkie, odstające po bokach, makabra. Waga średnia ich wszystkich to ok 1 kg. Zasada jest taka, że dziecko maksymalnie powinno nieść na plecach 10% swojej wagi. W wypadku mojego dziecka to 2 kg z malutkim ,,hakiem".
        Wszystkie te tornistry są na dzieci ,,dobrze zbudowane" o konkretnej posturze, a nie dla tych, które mają bardzo delikatną budowę ciała.
        Ponadto nie rozumiem fenomenu i tendencji kupowania takiego pancerza sztywnego z każdej ze stron, ciężkiego jak diabli, skoro można kupić-jak ja to zrobiłam, jednak po wielu poszukiwaniach- tzw. plecako-tornister o wadze 250 gramów, z identycznie anatomicznymi i sztywnymi plecami jak w opancerzonych tornistrach. Dodatkowo nasz plecako-tornister ma świetne ramiączka, zapinanie na wysokości klatki piersiowej. Dziecku na 100% nie wbijają się w plecy noszone w nim rzeczy, nie ma opcji, aby się zgarbić, pięknie trzyma odpowiednią sylwetkę ciała. A i nie wygląda w nim drobnej budowy dziecko, jak wielbłąd z przerośniętym garbemsmile
        • zjawa1 Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 17.08.14, 23:00
          A tak na marginesie, poważnie zastanawiam się, gdzie są te wszystkie 7-letnie chłopaki powyżej 97 centyla?smile No chyba, że większość z miesiąca styczniasmile I tak bardzo wysokie jak na to co na ulicach widać.
          Pytam tylko z ciekawości, bo non stop słyszę, że mój 6 i prawie pół letni syn wygląda wzrostem na przeciętnego 8-latka.
          • silje78 Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 17.08.14, 23:13
            Jak na razie te "wszystkie chlopaki" to dwoch z forum plus moja corka. Moja na tle czterech zerowek byla najwyzsza, a jest z wrzesnia.
            Z ciekawosci. Jaki plecak kupilas?
            • zjawa1 silje78 18.08.14, 21:55
              Dziewczynki zawsze wg. centyli i ogólnie są wyższe o te 5 cm, szybciej dojrzewamysmile
              A powracając do plecaka, nie wiem czy mogę podać model i sklep, mogą uznać to za kryptoreklamę. Nie mniej jednak zaryzykuje. Dziś pokazałam nasz plecako-tornister koleżance, postanowiła, że zwróci tornister córki i zamieni na podobny plecak.
              Autentycznie, plecy ma idealnie sztywne i anatomiczne, a waży 1/4 tego co tornistry.
              Ja kupiłam plecak z Lego w smyku, ze sztywnymi plecami i dnem. Taki zestaw z workiem na WF. Jakoś nie umiem go znaleść na interneciesad żeby zalinkować. Plecaczek starczy na pewno na 3 lata.
              • betty842 Re 18.08.14, 22:16
                zjawa1 napisała:

> Dziewczynki zawsze wg. centyli i ogólnie są wyższe o te 5 cm

Ale są też wysocy chłopcy którzy przerastają nawet te wysokie dziewczynki.Mój syn ma 134cm (z czerwca) a jest jeszcze dwóch chłopców wyższych od niego-135cm (obaj ze stycznia).Żadna z dziewczynek z jego rocznika nie dobiła 130cm...U nas w przedszkolu w czerwcu wywiesili tabelę pt."tyle urośliśmy" i tam było napisane ile kto miał wzrostu we wrześniu a ile miał w czerwcu.Tak więc stąd wiem jak to wygląda w roczniku mojego syna. Dziewczynki są różnego wzrostu,są wysokie ale są też niziutkie...Ale zazwyczaj znajdzie się taka która dorównuje albo przewyższa wzrostem nawet najwyższego chłopaka (w podstawówce ja byłam najwyższa w klasie a jestem z grudniawink ).No ale akurat w roczniku mojego syna chłopcy "są górą"wink.Przynajmniej na razie...
                • zjawa1 Re: Re 18.08.14, 22:59
                  Mój syn za rok też będzie miał te 135smile Mnie nie to chodziło.
                  Chodziło mi raczej o to, dlaczego notorycznie przypisują mu te 8 lat skoro dopiero całkiem nie dawno skończył 6! Pochodzę z bardzo dużego miasta, nawet abstrahując już od tego, gdzie bym z nim nie była, zawsze w taki sposób jest postrzegany.
                  A jeśli chodzi o mnie, mam pierwsze centylowe siatki zapisane. W Polsce ogólnie w tamtych czasach nie były praktykowane prawie wcale. W wieku lat równo 7 miałam 137 cm wzrostu, a jestem z czerwcasmile w chwili obecnej mam 176 cm.
                  • betty842 Re: Re 19.08.14, 12:08
                    zjawa1 napisała:
                    W wieku lat równo 7 mia
                    > łam 137 cm wzrostu, a jestem z czerwcasmile w chwili obecnej mam 176 cm

Z ciekawości sama sprawdzę ile ja miałam wzrostu w wieku 7 latwink. W tej chwili mam 175cm.
                    • zjawa1 Re: betty842 :) 19.08.14, 21:56
                      Przypuszczam, że podobnie jak ja w wieku lat 7smile)). Czasami te centyle wahają się do 3 cm w górę, albo 3 w dół.
          • ewa_mama_jasia Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 18.08.14, 08:46
            Wysokie chłopaki ze wzrostem powyżej 97 centyla moga być szczupłe i wiotkie smile Np. mój - zawsze szedł ze wzrostem 97 centylem, potem spadł do 90tego, ale waga - na poziomie 50tego. Teraz sprawdziłam z ciekawości - spadł i z jednym i z drugim, ale konsekwentnie: wzrost - 60 centyl, waga - 30 smile
          • ciotka.aka Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 18.08.14, 13:02
            zjawa - nie wiem gdzie reszta - mój ma się dobrze w Bydgoszczy, urodzony w połowie roku. Stopa w rozmiarze 34...W grupie miał koleżankę o podobnym wzroście (byli chyba najwyżsi w przedszkolu), znam także nie odbiegającą wzrostem pannę z Zagłębia - ona z kolei z końca lutego wink
            • zjawa1 ciotka.aka 18.08.14, 22:05
              Przepraszam, jeśli zle wyraziłam się w Twoim wątku, nie chodziło mi dokładnie o Ciebie, tylko ogólnie o wpisy forumowe i przy okazji zapytałam o temat. Jak już pisałam, nie porównujmy dziewczynek do chłopców w tym samym wieku, bo dziewczynki wg. centyli i ogólnie do pewnego wieku zawsze były i będą wyższe od chłopców. Różnica waha się o ok przeszło 5 cm między płcią. Adekwatne porównanie jest chłopca z chłopcem w podobnym wieku i miesiącach urodzenia.
              A zapytałam, bo non stop matki podają wzrost dzieci prawie ,,wypadających z siatek centylowych" myślę, że większa ich część podaje rozmiar na jaki kupuje ubranie, a nie faktyczny wzrost dzieckasmile Mój syn ma 6 lat i też nie mały rozmiar sandałki na 33 kupowane 1,5 miesiąca temu i to te- jak się dowiedziałam-o większej podeszwie rozmiarowej. Bo but, butowi nie jest równy.
              • ciotka.aka Re: ciotka.aka 21.08.14, 12:17
                eee tam zjawa, ja nie mam nic do pytania wink z butami masz rację, z ubraniami także. Przy okazji badań profilaktycznych został zmierzony i zważony. W sumie się nie pomyliłam (134,5 cm) tyle, że waga 28,300. Żeby było śmieszniej ja mam 158 cm więc syn sięga mi do ramion big_grin. Młodszy, ma niespełna 4 lata i mierzy 104 cm (o 6 cm mniej niż starszy w analogicznym wieku)
                • zjawa1 Re: ciotka.aka 24.08.14, 22:51
                  To ja mam chuderlaka, nie jest ,,dobrze zbudowany" jak na faceta. Drobne kości widoczne gołym okiem, je jak stary chop a mimo tego przy wzroscie 128 cm mój 6-latek wazy 21,5 kgsad
                  Ostatnio pytałam pediatry, czy na tasiemca nie zrobić mu badańsmile Uśmiechnęła się tylko i powiedziała, że jak będzie konieczność to zrobimy. Taki jego urok. Dodając, że waga centylowa nie jest współmierna do faktów, bowiem jedni mają grubsze kosći i więcej ważą od tych, cieńkich.
    • truscaveczka Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 18.08.14, 07:21
      A ja powiem tak - jak będę niedługo wysyłać do pierwszej klasy kolejne dziecko, to nie dam się wrobić w te ciężkie modne tornistry i plecaki.
      Po 2 latach bujania się z niewygodnymi herlitzami, po obmacaniu i zważeniu w rękach okropnego topgala, kupiłam starszej plecak od lokalnego kaletnika (z Tarnowa bodajże), ze świetnie usztywnionymi plecami, niegrzejącego (plecak był naszym turystycznym na wakacjach w górach i sama go nosiłam), leciutkiego jak piórko. Córka bardzo go lubi, jest jej wygodnie, wszystko się mieści. Teraz ma 138 cm wzrostu (idzie do 3 klasy) i plecak idealnie na nią pasuje.
      Nie jestem na 100% pewna, ale chyba tutaj-klik! kupowałam, w każdym razie fason i styl bardzo podobny.
      • truscaveczka Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 18.08.14, 07:38
        Poszłam zważyć - waga pokazała około 500g. I dwa razy był już prany zwyczajnie, w pralce - i śladu używania po nim nie ma, a od marca jest w stałym użyciu.
    • krolmacius11 Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 18.08.14, 08:10
      Mój miał 134 cm jak rozpoczynał 1 klasę. Miał topgala ale z tych starszych kolekcji, plecy były inne, o wiele fajniejsze, bez tej metalowej wkładanej rurki. Plecak ważył 800 g i był genialny!!!
      3 lata syn go nosił.
      Drugiemu dziecku tez chciałam kupić topgala ale znalazłam tylko jeden z tymi fajnymi plecami i kolor nam nie odpowiadał sad
      Tutaj widać jaki był tył:
      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-173/h---pink/
      Tornistra dla tak wysokiego dziecka bym nie kupowała. Wybrałabym plecak ale porządny, nie jakąś szmatkę ważącą 300 g. Dno i plecy muszą być usztywnione bo wtedy ciężar się równomiernie rozkłada. Mam porównanie. Syn ma teraz deutera (porządne plecy, dno sztywniejsze, jego kumpel zwykłą szmatkę. Mimo, że plecaki podobnie napakowane a syna plecak cięższy sam w sobie to z plecakiem syna niemal nie czuć ciężaru, plecak kolegi ledwo ja podnoszę.

• truscaveczka Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 18.08.14, 08:13
        Zdecydowanie muszą być sztywne plecy, ja sobie nie wyobrażam także jako turystka noszenia szmatek. I też słyszałam, że stare topgale były lżejsze.
        • truscaveczka Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 18.08.14, 08:17
          BTW koleżanka kupiła córce nowego topgala i skończyło się na tym, że dziewczynce wozi plecak w wózku syna - dziecko ma skoliozę i plecak z zawartością waży dla niej dużo za dużo.
          • porzeczka_mocna Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 18.08.14, 10:16
            Moja córka (7 lat) jest nieco wyższa, do pierwszej klasy pójdzie z plecakiem topgala. W razie czego, kupię "na chwilę" coś innego, topgal ma wzór uniewersalny, więc za rok-dwa tez będzie ok (sama bym mogła go niosić smile). W sumie do szkoły córka ma blisko, więc długo go nosic nie będzie.
    • ciotka.aka Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 18.08.14, 12:58
      dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Najbardziej zastanawiam się nad funkcjonalnością, bo różnica w wadze to 15 dkg więc nie popadam w paranoje. Tak naprawdę to wydaje mi się, że dzieciaki noszą więcej śmieci (kart, zabawek, 24 kolorowego zestawu kredek i podobnego pisaków itp. niż te kilkanaście dkg)

truscaveczko - różnica między plecakiem, a tornistrem wynosi niewiele więc nie sądzę, ze gdyby dziewczynka miała tornister nosiła by go na plecach. Chyba, że plecak został źle dobrany. W naszym przypadku plecak dobrze leży, tornister też dobrze się układa.

Myślę, że spróbujemy z plecakiem, a jeśli się nie sprawdzi o dokupimy tornister...

razem
      Stasiu i Adaś
      • grave_digger Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 19.08.14, 00:41
        Dla takiego dużego chłopaka tylko plecak, nie tornister.
        • zjawa1 grave_digger 19.08.14, 23:11
          Co to znaczy ,,duży"??
          Dla mnie przykładowo ,,duży" to masywnie zbudowany i ewentualnie dodatkowo z nadwagą o konkretnej budowie ciała.
          Autorka wątku ma raczej wysokie dziecko o przecietnej masie ciała.
          Ja mam bardzo wysokiego 6-latka powyżej średniej krajowej o bardzo drobnej budowie ciała.
          Więc plecak z identycznie sztywnymi plecami oraz dnem jak w typowym tornistrze jest genialnym zakupem dla takiego dziecka.
          Zwraca się uwagę na odpowiednią anatomie pleców i wagę tornistra/plecaka.
          Dziecko powinno nieść na plecach maksymalnie 10% swojej wagi.
          Wzrost nie ma znaczenia.
          • anetchen2306 Re: grave_digger 07.07.15, 08:49
            Pytanie zasadnicze: ILE czasu dziecko bedzie ten tornister/plecach na wlasnych plecach "dzwigalo"? 2-5 minut (na terenie szkoly,o ile w ogole przechodza z klasy do klasy, bo jak tylko z i do samochodu, to jakies 2-3 minuty dziennie tego "dzwigania")? Bo autorka zaznacza, ze do szkoly bedzie dowozone i ze szkoly do domu takze autem ... Czy oplaca sie inwestowac w cos (sztywny stelaz, pas piersiowy, miednicowy ...), co tak naprawde w takim przypadku nie gra zadnej roli? Tak naprawde noszenia komfortowego plecaka/tornistra to dziecko nawet dobrze nie zazna wink
            Moje pierwszoklasistka ma Tornister, usztywniany, z podwojnymi pasami ... ALE: dojezdza do szkoly autobusem (12 km), chodzi na przystanek autobusowy sama, czeka tam na Autobus z innymi dziecmi (tornisty i plecaki przy kiepskiej pogodzie maja nadal na plecach), potem do szkoly, potem znowu na przystanek, do autobusu, z autobusu 1 km do domu, caly czas pod stroma gorke (mieszkamy w gorach) ... wiec tak, widzialam sens zakupu super komfortowego tornistra. Przy codziennym wozeniu tornistra w bagazniku ... no coz, zastanowilabym sie, jak dziecko ten plecakowy komfort bedzie na codzien wykorzystywalo. Bo wydaje mi sie, ze to strzelanie z armaty do wrobli ... Jezeli dziecko nosi taki plecak 2-3 minuty dziennie, na terenie szkoly, to raczej nie decydowalabym sie, na super ergo-wypasiony model, ktorego funkcje praktycznie nigdy nie zostana wykorzystane.
    • grave_digger Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 19.08.14, 00:40
      Skąd Wy macie takie wyrośnięte dzieci wink
      Moja IV-klasistka ma 130cm. A I-klasistka 117cm. big_grin
      • porzeczka_mocna Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 19.08.14, 09:42
        W kapuście trzeba szukać, a nie na bociana czekać tongue_out
      • truscaveczka Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 19.08.14, 09:52
        O, drobinki. Ale może cię pocieszy, ze mój czterolatek (którego zmierzyć nie mam siły) własnie zaczyna nosić rozmiar ciuchów 98 wink
        Jego siostra, idąca do 3 klasy, na 140cm wzrostu.
      • zjawa1 Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 19.08.14, 23:14
        grave_digger napisała:

> Skąd Wy macie takie wyrośnięte dzieci wink
        > Moja IV-klasistka ma 130cm. A I-klasistka 117cm. big_grin
        Czysta genetykasmile Skoro rodzice są wysocy to i dziecko raczej karzełkiem nie będzie, chyba że ma jakieś cięzkie problemy zdrowotne.
      • monique_alt Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 10.07.15, 12:56
        A rosną takie. Moja od września czwartoklasistka 151 cm, drugoklasisty nie mierzyłam ale ciuchy nosi 134/140.
    • blogbydozza Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 19.08.14, 23:27
      Mój syn o podobnych "wymiarach" pójdzie do szkoły z tornistrem. Kupiliśmy taki jedno komorowy, aby łatwiej było mu się w nim ogrnąć smile
    • elsaga Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 20.08.14, 10:47
      Dla pierwszo klasisty najlepszy wyborem bedzie tornister np taki jak wlasnie podalas, ale poza nim rozwazyla bym rowniez plecak na kolkach. Jest to tez bardzo dobry wybor dla pierwszaka, bedzie mu o wiele lzej ciagnac go gdziekolwiek pojdzie czy to w szkole czy to poza nia. Np ten eplecaki.pl/plecaki-na-kolkach/450-plecak-na-kolkach-szkolny-tornister-spiderman-wyprzedaz.html
      Moze on rowniez funkcjonowac jako zwykly plecak
      • truscaveczka Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 20.08.14, 10:53
        Na kółkach? Cięższy jest od zwykłego, przy ciagnięciu dziecko jest w nieprawidłowej pozycji - a poza tym wszystkie dzieci dookoła pozmieniały kółkowe na zwykłe, ciekawe czemu, hm?
        BTW post wygląda na spamik tongue_out
        • betty842 Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 20.08.14, 11:11
          Ostatnio oglądałam plecak na kółkach w biedronce i nigdy w życiu bym go nie kupiła! Na plecach były wyczuwalne dwie rurki z tej wysuwanej rączki.Nie było żadnego usztywnienia tylko rurki były przykryte jedna wartwą materiału z jakiego był zrobiony plecak. Jak widziałam,że mama pyta swojego na oko 6-latka czy chce taki plecach a ten od razu władował go do wózka to chciałam jej zwrócić uwagę na te rurki,że dziecku niewygodnie bedzie jeśli włoży taki plecak na plecy.Poza tym ile razy ten plecak faktycznie będzie ciągnięty na kółkach? Po schodach się nie da więc trzeba albo na plecy włożyć albo w jednej ręce nieść.w drodze do czy ze szkoły też sobie nie wyobrażam ciągnięcia plecaka za sobą-a to chodnik nie równy a to jakiś krawężnik.No i przede wszystkim zła postawa podczas ciągnięcia plecaka.No ale nie odezwałam się bo uznałam,że nie będę się wtrącała,pewnie za jakiś czas sama się przekona,ze to nie był dobry wybór...
    • bella_roza Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 20.08.14, 14:23
      mój 8,5letni syn o tych parametrach idzie do 4 klasy smile nosi plecak z Ikei, jest lekki i wygodny
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60213999/
      • karolahanulek Re: 135 cm/27 kg, I klasa - tornister czy plecak? 21.08.14, 12:56
        Moja córka 128cm idzie do 1 klasy zamówiłam jej tornister Herlitz Smart lada dzień przyjdzie, od pewnego czasu mówiła tylko o plecaku na kółkach ale wybiłam jej to z głowy.Zobaczymy może za jakiś czas zamienimy na plecak jak będzie starsza.
    • camel_3d foliowke mu daj.. 07.07.15, 10:25
      w sumie jak bedzie podwozony to nic innego nei potrzebujesmile)

albo zapytaj co woli.... w sumie duzy jest wiec moze plecak nosic.. nie przemeczy sie zbytnio droga..wiec pewnie i na kregoslup mu nie zaszkodzi...
      • karinaxy80 Porzeczna.mocna 13.07.15, 12:50
        Którego Topgala ma Twoja córka?
      • purchawkapuknieta Re: foliowke mu daj.. 14.07.15, 21:03
        Tak się zastanawiam, czy mamy kupujace takie kolubryny, widziały dziecika targającego toto po schodach? Moje dzieci maja zwykle plecaki; w sali maja własne szafki, tam trzymają książki, piorniki inne szkolne duperele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka