Dodaj do ulubionych

Prezent dla 8-latka

26.08.14, 12:57
Drogie Panie i Panowie!
Mam problem! Nie wiedziałam, że tak duży... (zbyt) szybko zbliżają się urodziny mojego 8-letniego chrześniaka, który wydaje się mieć... wszystko.
Standardowo na myśl przychodzą pierwsze:
Ubrania - odpadają (rodzice prowadzą sklep odzieżowy)
Zabawki - wydaje mi się, że ma ich tony i trafić w coś czego już nie ma - może być ciężko.
Książki - sama mam obsesję na ich punkcie i mnóstwo kupuję swoim dzieciom, po czym podrzucamy wspomnianemu jubilatowi...
Pomocy!
Obserwuj wątek
    • kajka271 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:01
      Może jakieś z gier planszowych, albo logicznych?
      U nas aktualnie wśród chłopaków panuje gra Bang . www.rebel.pl/product.php/1,1203/9753/Bang-edycja-polska.html
      9te akurat urodziny syna zrobiliśmy z planszówkami i wszyscy chłopcy byli zachwyceni, a potem na prezenty kupowaliśmy chłopakom Bang'a na życzenie smile
      • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:15
        Tez zastanawiałam się nad grami planszowymi tylko szkopuł w tym, że Kuba ma trochę problem z przegrywaniem... tzn. zaraz się denerwuje, obraża itd.
        Choć z drugiej strony może właśnie warto z tym walczyć...
        Już szperam na stronie, którą podesłałaś i może znajdę coś odpowiedniego.
        W Bang! widzę, ze trzeba aż 4 graczy - z tym może być u nas problem, chyba że grać będą jeszcze rodzice smile U Was jaki model się bardziej sprawdza? Gdy dzieci grają same czy razem z rodzicami?
        • jagabaga92 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:43
          U Was jaki model się bardziej sprawdza? Gdy dzieci
          > grają same czy razem z rodzicami?

Rodzice nie zawsze mają czas (i ochotę) na gre w planszówkę, a dziecko "marudzi", żeby zagrać. Ja mam jedynaka i preferuję gry jednoosobowe, bo rodzinnie gramy od wielkiego dzwona.
    • jagabaga92 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:06
      A wypasiony zegarek elektroniczny ma?wink
      • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:17
        Nie wiedziałam - zadzwoniłam do mamy Kuby - i już wiem: ma! (na moje nieszczęście)
        • jagabaga92 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:26
          A może cos z jednoosobowych gier logicznych, skoro z kilkoma graczami problem. UTOPIA, albo logiczne gry GRANNY (Kot i mysz, Safari, Kamuflaż, Port lotniczy itp). Mój ma tę pierwszą, dostał na 9-te urodziny i to jedna z jego ulubionych zabawek.
          • kajka271 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:37
            My u nas gramy często razem z dziecmi, fajne też są karcianki: Bierz 6 (czy 6 bierze, jakoś tak z 6tką w tytule), albo Łapka na muchy. Aaaa i Dobblo, to na każdą ilość osób i kazdy wiek. U nas ulubiona gra 5latki i tatusia smile
            Z jednoosobowych fajne sa smartgames. My mamy wirusa, ale widziałam tez inne fajne, np. takie małe podróżne smart Iq test.
            Może Carcossone, to na każdy wiek... my gralismy w to najpierw u 20letniego wujka, więc i dla dorosłych fajna, a dzieci szybko łapią.
            Albo imprezowe - Jungle Speed ?
            Pełno jest fajnych gier, a to potem fajny sposób na spędzanie czasu w jesienno-zimowe wieczory smile
            • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:45
              Świetny pomysł z tymi grami!
              W zasadzie jakoś nigdy nie interesowałam się mocniej tym tematem.
              U nas w domu te planszówki, które są nie cieszą się jakimś dużym zainteresowaniem.
              Właśnie przepadłam na stronach z grami... nie wiedziałam, że są takie w wersji "1+" wink
              Mam już kilka typów smile Dziękuję Wam za podrzucenie pomysłu!
    • koza_w_rajtuzach Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:17
      Hmm... może klocki Lego?
      Moja 8,5-latka właśnie jeszcze tylko z Lego buduje, bo z innych zabawek już wyrosła. Zawsze mile widziane przez nią jest Lego Ninjago. Więc ja bym to obstawiła.
      Ewentualnie jakąś grę planszową smile.
      • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:26
        To był mój prezent pod choinkę wink ale fakt... sprawdza się genialnie
    • joanna.met Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:33
      gdzies ostatnio mignęla mi reklama takiego zestawu małego naukowca - była tam książeczka z zadaniami do wykonania i chyba z tego co zrozumiałam wszystkie rzeczy potrzebne do zrobienia tych zadań. z tymże to było chyba w jakieś prenumeracie, tzn. co miesiąc do domu przychodzi inny zestaw, nie wiem czy można było kupić jedną paczke... ale nazwa mi teraz umknęła... ale jak chcesz mogę poszperać to może uda mi się to znaleźć, tylko nie wiem czy w ogole to by Cie interesowało
      • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:50
        hmm... ale to była książka czy po prostu jakaś gazeta z dodatkami?
        Kuba wydaje mi się, że lubi takie naukowe tematy... jeśli to nie będzie wielkim problemem - to bardzo chętnie bym się przyjrzała temu bliżej smile
        Mam też już kilka typów na grę planszową, ale może udałoby się to też jakoś połączyć smile
        • joanna.met Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 14:38
          Znalazłam! www.facebook.com/PakaBystrzaka
          Albo www.pakabystrzaka.pl
          Widzę ze na FB jest nawet konkurs i można wygrać ta pake bystrzaka, chociaż ja nie do końca ufam tym fejsbukowym konkursem.
          Ale raczej to cos więcej niż standardowa gazetka, sama tez muszę bardziej zaglebic się w temat, wydaje się być całkiem interesujace
          • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 14:41
            W porządku. Dziękuję, zajrzę smile
            Szkoda, że z tego nie korzystałaś - najlepiej, gdy ktoś poleca.
            • kajka271 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 14:48
              A, jeszcze jedno co mnie pod choinke olśniło... Mecano! To takie zestawy majsterkowicza. Fajowe. Choć w sumie wymagają pomocy taty, bo małe srubeczki czasem trudno skręcać.

Jeszcze koszulka piłkarska, z nazwiskiem, to prezent aktualnie wymarzony smile Na allegro mozna zamowić taką z własnym nazwiskiem i wybranym numerem smile
              • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 15:02
                Właśnie oglądam te meccano... zastanawia mnie tylko czy Kubie starczy cierpliwości przy skręcaniu tego wink ale koszulka - super! musiałabym tylko dopytać jakiej drużynie kibicuje smile
                • kajka271 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 15:16
                  Ja w zeszłym roku miałam mega zagwozdke z prezentami pod choinkę dla 8latka wtedy... i właśnie pomysł kolegi z koszulką piłkarską okazał się super. Mecano mnie zachwyciło, syna mniej... ale czeka na swój czas smile Kuzyn 12letni dostał lepszy zestaw mecano, z silnikiem i mozliwością zbudowania samochodu i dużo sie tym bawił. Dla mojego to jeszcze zbyt skomplikowane i delikatne... ja jestem inżynier, więc mi się podoba smile ale może zapisz to sobie na za kilka lat jednak rzeczywiście... albo zamów prostszy zestaw smile
                  • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 16:57
                    joanna.met:
                    Przeglądam tę Pakę Bystrzaka i strona może nie wygląda jakoś super zachęcająco, ale weszłam na ich fanpage'a i muszę powiedzieć, że zrobił na mnie wrażenie... założony niedawno, ale...rany naprawdę są tam interesujące rzeczy - kilka postów, a pojawił się Feynman, pojawiły się ciekawe przemówienia z Teda.
                    Polecam zwłaszcza to: www.ted.com/talks/arvind_gupta_turning_trash_into_toys_for_learning niesamowite!

Dla rodzica - na pewno fajna inspiracja. A dzisiaj też właśnie na forum rozmawiałyśmy o treściach na facebooku i ja broniłam go mówiąc, że zdarzają sie fanpage mądrze, rozsądnie prowadzone smile To chyba własnie jeden z tych.
                    A co do konkursu - fakt, jest - ale rozstrzygnięcie dopiero w poniedziałek, a ja prezentu potrzebuję na sobotę smile ciekawy pomysł, bo zupełnie coś innego niż dotychczas na rynku i na pewno Kuba tego nie ma. A jeśli mu się spodoba - może kontynuować. I jest jeszcze teraz promocja... 47 zł? To można zaryzykować. Chyba się nakręcam smile Już dzwoniłam też i dopytałam o kilka rzeczy, m.in. czy ta Paka Bystrzaka jest zafoliowana - czy można do niej swobodnie zajrzeć, ale pani powiedziała, że jest bez folii, więc po prostu zanim to dam Kubie rozłożę sobie, pooglądam i jak będzie bardzo kiepsko - zostawię swoim dzieciom wink a jak to kosztuje teraz tylko tyle, to spokojnie wybiorę jeszcze jakąś grę planszową, którą polecały inne mamy smile

kajka271: też jestem inżynierem wink dlatego przekonała mnie w końcu Paka Bystrzaka i logiczna gra planszowa - ale chyba w końcu wybiorę się do sklepu z planszówkami i poproszę o doradzenie w wyborze gry - może będzie też można rozłożyć i zobaczyć jak ona wygląda, bo znalazłam tyle świetnych, że już zupełnie zgłupiałam, którą wybrać smile a pomysł na koszulkę zapisałam - chyba będzie na święta, teraz obawiam się, że do soboty mogłabym się z nią nie wyrobić. Ale dziękuję Ci bardzo za inspirację! smile
            • jo_asia Re: Prezent dla 8-latka 03.10.14, 23:44
              Polecają:
              bajdocja.blogspot.com/2014/10/eksperymenty-z-paka-bystrzaka.html
    • jagabaga92 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:44
      jeszcze moge polecić duzy zestaw Młodego Elektronika (pod warunkiem, że młody takiego jeszcze nie ma)
      • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:46
        tego nie wiem... musiałabym dopytać. A jakiś konkretnie? Bo sporo jest tych zestawów na rynku.
        • jagabaga92 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 13:57
          Moim zdaniem najbardziej twórcze są zestawy "ogólne", a nie takie, z których można zrobić konkretną rzecz (np. samochód). Mój ma Sekrety elektroniki (z dziećmi na pudełku) - super i trudno popsućsmile
          • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 14:39
            coś takiego:
            www.dromader.com.pl/product,product,80.html ? smile
            • jagabaga92 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 14:47
              Mój ma inny zestaw, ale to ta sama seriasmile Ten zalinkowany przez Ciebie ma 500 eksperymentów, a są też takie 1200. Chociaz może lepiej zaczęć od tego 500 i zobaczyc, czy młodemu w ogóle sie spodoba.
    • kanna Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 15:41
      Zabierz go gdzieś smile park linowy, gokardy? Nie wiem, co lubi.
      Zawsze mi się sprawdza taki prezent.
      • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 16:35
        Fajny pomysł, zapisany, ale pogoda za oknem (przynajmniej dzisiaj) nie sprzyja wychodzeniu z domu. Zostanie na kolejny raz smile
    • blogbydozza Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 19:13
      A może szachy i warcaby??
      • blogbydozza Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 19:14
        I jeszcze zapomniałam - fajny prezent dla dzieciaka, to bon do empiku, za który sam może sobie coś wybrać smile
    • aloiw1985 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 22:53
      loom bands - teraz szal wśród wszystkich dzieci i wydawać by sie mogło ze produkt z przeznaczeniem dla dziewczynek, mylny. W klasie mojego syna wszyscy chłopcy zarażeni smile
      • kajka271 Re: Prezent dla 8-latka 26.08.14, 23:06
        O fajne też ktoś wspomniał wspólne wyjście... dwójka z moich dzieci to styczniaki, urodziny zaraz po Świętach i zawsze mam masakrę z wymyślaniem setki prezentów, bo wszystkie babcie, ciocie itp mnie pytają. Nie chce też mieć domu zawalonego tylko zabawkami... no i moja siostra np. zabiera dzieciaki do teatru w ramach prezentu smile To też fajna sprawa.
        - wkręciłam się w wątek, bo widzę, że dla 3latka (ma urodziny za miesiąc) mam dłuuugą listę pomysłów na prezenty... a z wiekiem jakoś ta lista staje się krótsza. Już w zeszłym roku miałam problem z najstarszym, w tym roku to chyba masakra będzie smile
        Mąż już zabronił mi kupować gry, bo mamy pełno. Lego już się nie bawi... to co wymieniłam to mamy (te gry)... i dalej pomysłów mi brak.
        • magdalenka79k Re: Prezent dla 8-latka 27.08.14, 09:14
          Może jakieś gadżety: latarka czołowa, porządna lornetka, odtwarzacz mp3, pendrive.
          • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 27.08.14, 14:49
            o! Wydaje mi się, że lornetka to może być też genialny pomysł! smile
            Pamiętam, jak ja byłam w wieku Kuby - lornetka była moim marzeniem, obok lupy i mikroskopu smile
            Dzieci w tym wieku (jeszcze) wykazują naturalną ciekawość świata i nauki - trzeba to wykorzystywać!
          • tusia-mama-jasia Re: Prezent dla 8-latka 27.08.14, 14:57
            A czym się chrześniak pasjonuje?
            Planszówki, lego itp na pewno, jeśli podróżnik trochę jest to czołówka i lornetka też się sprawdzają, może coś z muzyki,którą lubi, może mikroskop,jakaś roślina doniczkowa do samodzielnej hodowli, jeśli ciekawi go przyroda, albo cos ze sprzętu sportowego, o którym marzy?Aparat fotograficzny, jeśli pociąga go fotografia i album na ulubione odbitki własnego autorstwa?Niektore dzieciaki lubią wprowadzać w zycie własne koncepcje dot.wystroju pokoju- maja pomysł na jakiś szczególny drobiazg, zegar itp.
            Tusia

Jaś 30.10.2006
            • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 27.08.14, 15:11
              Wydaje mi się, że generalnie lubi popodglądać przyrodę, ogląda czasem jakieś filmy przyrodnicze, książki naukowe - zdarza mu się przeglądać - tzn. oglądać obrazki i pytać "a co to", "a po co", "a jak to działa"... jest trochę ciekawski pod tym względem na pewno smile
              dlatego w końcu zamówiłam Pakę Bystrzaka (taki zestaw dla małego naukowca) i jutro zamierzam się wybrać do sklepu z planszówkami smile aczkolwiek teraz zaczęłam się zastanawiać czy moze zamiast planszówki nie kupić lornetki - będzie bardziej spójna z zestawem smile i lupę do tego na przykład - chyba by mu się spodobało
    • mama-ola Re: Prezent dla 8-latka 29.08.14, 13:35
      Podczepię się pod wątek smile Szukam właśnie czegoś na urodziny 9-letniego kolegi mojego syna. (Mój syn mi nie podpowie, bo wyjechał). Zainteresowała mnie (bo chłopcy uwielbiają Uno) karcianka, którą tu polecacie, ale po poznaniu ceny uznałam, ze jest za droga.
      Znalazłam inną: Nox. Znacie ją? Fajna jest?
      • saszanasza Re: Prezent dla 8-latka 29.08.14, 20:39
        Ostatnio nabyłam tą grę: www.rebel.pl/product.php/1,1770/24160/Next.html
        Bardzo fajna, dzieciakom się podoba a i dla mnie całkiem w porządkusmilew każdym razie polecam.

------
        Dlaczego mężczyźni chrapią śpiąc na plecach?
        Dlatego, że wtedy jądra opadają na dół zasłaniając im dupę, co powoduje zamknięcie cyrkulacji powietrza.
      • z0.0sia Re: Prezent dla 8-latka 02.09.14, 10:46
        Ja z czystym sumieniem mogę polecić tę (Pakę Bystrzaka. Kupiłam na urodziny chrześniakowi, ale u nas zrobiła ta Paka taką furorę, że dziś zamawiam dla swojego dziecka subskrypcję. Naprawdę jesteśmy zachwyceni! Moim zdaniem - super pomysl, żeby zaintersować dziecko nauką. smile
    • weronika099 Re: Prezent dla 8-latka 15.11.17, 17:51
      Jeżeli chodzi o gry to są bardzo fajne. Lecz ja bym chyba uderzyła w jego zainteresowanie ze względu ze ma bardzo dużo rzeczy z tego co piszecie. Mam synka 9 letniego i on jest zapalonym piłkarzem ucieszyłby się z każdego drobiazgu przypominającego mu grę w piłkę nożną. Akurat jesteśmy z tym tematem zapoznani więc jeżeli chcielibyście zerknąć to wydaje mi się ze wybór fajny ma strona www.no10.pl/produkty/akcesoria/tablice-taktyczne,2,2263 . No ewentualnie ze interesuje się czymś innym to trzeba szukać dalej wink
    • janosik203 Re: Prezent dla 8-latka 25.06.18, 18:05
      Ja kupiłem swojemu synkowi robota 4 w 1. Jak złożył 1 formę cieszył się prawie tydzień, a potem zabrał się za składanie następnych form. Szczerze polecam lecz jest lekko droższa. Taką zabawkę można znaleźć wyszukując na allegro 740839591
    • kasia_19091 Re: Prezent dla 8-latka 04.01.19, 22:37
      Jeśli lubi straż pożarną i woz strażacki, jak to zazwyczaj każdy chłopiec to na pewno mu się spodobają klocki strażackie, ja takie właśnie kupiłam i pociecha bardzo zadowolonabig_grin
      Jak co to tu znalazłam: allegro.pl/oferta/4w1-klocki-konstrukcyjne-dla-dzieci-straz-pozarna-7652626557

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka