Dodaj do ulubionych

przewożenie dziecka w aucie

14.01.15, 09:04
Jak przewozicie swoje dzieci w jakich fotelikach? z przodu czy z tyłu? interesuje mnie w jakim wieku jest dziecko ile ma wzrostu ile wazy i w czym podróżuje ?
mój syn ma 7 lat wazy 21 kg 130 wzrostu to tej pory jeździł w foteliku od 15- 35 kg wczoraj kupiłam mu podkładkę ze względu ze młodsze dziecko będzie jeździć w jego foteliku
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 09:30
      Prawie dziewięciolatka, waga 20 kilo, wzrost nie wiem coś ok. 120 cm. Fotelik z tyłu z przedziału 15-36. Młodszy sześciolatek identycznie.
      • sonrisa06 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 09:55
        Córka 8,5. Waga 30 kg, wzrost 130. Jeździ w foteliku Cybex 15-36 z tyłu za kierowcą, podobno najbezpieczniejsze miejsce.
        • agni71 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 11:09
          U mnie jak u sonrisy, tylko córka drobniejsza. Nawet fotelik i miejsce w samochodzie się zgadza smile
        • stillgrey Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 11:21
          Najbezpieczniejsze jest z tylu na srodku albo za pasazerem.

"Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia. Jeśli miejsce środkowe nie posiada 3-punktowego pasa lub ISOFIX, to wybierz miejsce na tylnej kanapie za pasażerem. Przy awaryjnym zatrzymywaniu samochodu na ruchliwej ulicy możliwi to dziecku bezpiecznie wsiadać i wysiadać lub nam bezpiecznie wyjmować fotelik z niemowlęciem. Informacje o rzekomej znaczącej przewadze siedzenia za kierowcą są MITEM"
    • bbkk Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 10:25
      Ale że co? Chcesz się utwierdzić że nie tylko Ty jesteś mało odpowiedzialna i wozisz na poddupniku? Jeśli chodzi o to forum to raczej będziesz w mniejszości.
      • olga727 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 18:03
        bbkk napisała:

> Ale że co? Chcesz się utwierdzić że nie tylko Ty jesteś mało odpowiedzialna i w
        > ozisz na poddupniku? Jeśli chodzi o to forum to raczej będziesz w mniejszości.
        forum.gazeta.pl/forum/w,46,156205811,156205811,Przewozenie_dzieci_bez_fotelikow_samochodowych_.html
    • mw144 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 10:26
      8 lat - 150 cm - waga brak danych - z tyłu bez fotelika, z pasami na najniższym poziomie(mam regulację wysokości),
      5 lat - 120 cm - waga brak danych - z tyłu na podkładce do 36 kg, firmy nie pamiętam.
    • camel_3d Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 10:33
      6 lat. Ma fotelik dla dzieci.
      Z tylu.
      Wzrost 122 cm.

> 5 kg wczoraj kupiłam mu podkładkę ze względu ze młodsze dziecko będzie jeździć
      > w jego foteliku

musisz zobaczyc jak ukladaja sie pasy..
      dla mojego podkladka to katastrfa b nie moze w tym spac. Poza tym..jezeli doszloby do zderzenia bocznego to dziecka nic nie chroni z boku. I glowa lupie w szybe. Dlatego nie wiem czy warto przesiadac sie na podkladke.
      • ophelia78 Re: przewożenie dziecka w aucie 16.01.15, 20:08
        U ns podobnie:
        6 lat, 122 cm, ok. 22 kg
        jeżdzi w foteliku 15-36 i jeszcze długo się to nie zmieni.
      • olga727 Re: tu proponuje zobaczyc.. 14.01.15, 17:59
        camel_3d napisał:

> co sie dzieje w przypdku poddupnika..
        Co to jest "poddupnik" i skąd taka nazwa ?
        • slonko1335 Re: tu proponuje zobaczyc.. 14.01.15, 18:12
          poddupnik to jest to pod dupkę co widać na filmie..
          • olga727 Re: tu proponuje zobaczyc.. 14.01.15, 18:15
            slonko1335 napisała:

> poddupnik to jest to pod dupkę co widać na filmie..
            Zapytaj w sklepie o "poddupnik" ciekawe,czy będą wiedzieć o co chodzi. wink Ja to znam,jako PODKŁADKA
            • slonko1335 Re: tu proponuje zobaczyc.. 14.01.15, 18:43
              Bez problemu będą wiedzieć u nas wszyscy tak na to mówią, jak wejdę i zapytam czy jest podkładka to niekoniecznie będą wiedzieć o jaką podkładkę mi chodziwink
              • betty842 Re: tu proponuje zobaczyc.. 14.01.15, 18:48
                slonko1335 napisała:

> Bez problemu będą wiedzieć u nas wszyscy tak na to mówią, jak wejdę i zapytam c
                > zy jest podkładka to niekoniecznie będą wiedzieć o jaką podkładkę mi chodziwink

No dokładnie,u nas też przeważnie używa się słowa "poddupnik" (wtedy nikt nie ma wątpliwości do czego służy) a z kolei kiedy mówię "podkładka" to mam na myśli podkładkę dla dziecka którą daje się na muszlę sedesową wink.
                • olga727 Re: tu proponuje zobaczyc.. 14.01.15, 19:02
                  betty842 napisała
                  > No dokładnie,u nas też przeważnie używa się słowa "poddupnik" (wtedy nikt nie m
                  > a wątpliwości do czego służy) a z kolei kiedy mówię "podkładka" to mam na myśli
                  > podkładkę dla dziecka którą daje się na muszlę sedesową wink.
                  Ja takie określenie tej samochodowej podkładki/podstawki pierwszy raz tutaj na forum spotkałam.
                  • slonko1335 Re: tu proponuje zobaczyc.. 14.01.15, 19:59
                    może to jakoś regionalnie
                    • mysz1978 Re: tu proponuje zobaczyc.. 14.01.15, 21:11
                      obydwoje na fotelikach 15-36 - regulasja na wysokość i wszerz oczywiście. Mlodszy - masywniejszy niemal 5-latek 21kg i 112cm i starszy - szczuplejszy niemal 8-latek 30kg i 136cm. Mysle ze starszy to jeszcze z rok, a może i dwa pozuzywa fotelika. Do podkładek do siedzenia nie mam zaufania
                      • palina22 Re: tu proponuje zobaczyc.. 15.01.15, 08:44
                        a co sie dzieje z dorosłym jak jest uderzenie boczne ? podobnie jak z dzieckiem wiec gdy dziecko ma 10 lat wazy 45 kg i ma wzrost 145 już jeździ bez fotelika w chwili wypadku staje się bezwładny i nie ma żadnej ochrony.
                        Najlepiej było by jeździć w kasku :p
                        Co w wypadku jak dziecku jest ciasno i nie wygodnie w foteliku? na siłę je tam wpychać ? a jak osiągnie odpowiedni wzrost to nagle bezpiecznie się robi wożenie bez żadnego zabezpieczenia tylko pasy?
                        pytam czysto teoretycznie
                        • bbkk Re: tu proponuje zobaczyc.. 15.01.15, 09:29
                          Dziecko ma wrażliwsze łączenia kości niż dorosły. Poza tym - oczywiście że dorosły jest mniej chroniony. Czy z tego powodu powinniśmy nie chronić również dzieci?
                        • ola33333 paulina 15.01.15, 11:01
                          Piszesz:
                          mój syn ma 7 lat wazy 21 kg 130 wzrostu

nie wierze, ze dziecku o takich paramtrach moze byc za ciasno w foteliku.
                          Moja corka jest b. chuda, wazy 24 kg i ma 132 wzrostu i w cybexie bez problemu siedzi. Ma prawie 8 lat. Cybex na pewno nie jest za ciasny.
                          • camel_3d Re: paulina 15.01.15, 11:54
                            ty chyba nie wiesz co dzeicko moze wymyslec, zeby nei siedziec w foteliku..a mama uwierzysmile))

no albo moze byc faktyzcnei niewygodny fotelik.. jakas tandeta..

widzialem mase takich, ktora np pod pupa dzeicka mialy tylko jakis plasti pokryty cieniutkim materialem..

• palina22 Re: paulina 15.01.15, 14:11
                              pisze czysto teoretycznie nie o swoim dziecku.
    • mea8 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 10:50
      Obaj moi synowie z tylu w fotelikach 15-36. Mlodszy 6 lat 18 kg. Starszy 9 lat 33 kg. Starszy jeszcze do wrzesnia marudzil, ze zaden z jego kolegow nie jezdzi juz w foteliku. We wrzesniu mialam wypadek jadac z dziecmi. Samochod do kasacji. Syn momentalnie zrozumial dlaczego jezdzi w foteliku.
      • mea8 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 10:51
        A starszy jest wielki - ma 142 cm. Ma taki fotelik, ze spokojnie jeszcze rok pojezdzi.
        • kanga_roo Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 11:02
          9 lat i 6 lat, foteliki Roemer Kid Plus. na tylnym siedzeniu.
          poddupnik jeździ w bagażniku, awaryjnie.
    • blaszany_dzwoneczek Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 11:31
      Moja 7-latka 125 cm, 22kg jeździ w foteliku 15-36 z tyłu na środkowym miejscu. Jeszcze parę lat tak pojeździ, fotelik jest duży. Gdybym miała drugie dziecko, które dorosło do takiego fotelika, to kupiłabym drugi 15-36. Nie wyobrażam sobie, że młodsze dostaje fotelik starszego i jest bezpieczniejsze, a starsze zostaje bez ochrony, choć mogłoby ją mieć, bo nie jest jeszcze za duże na fotelik.
    • makumi Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 13:50
      5 i 8 latek jeżdżą w fotelikach 15-36 kg, z tyłu. Wkrótce z tyłu pojawi się fotelik 0-13 więc starszy pójdzie ze swoim fotelikiem do przodu.
      Nigdy chłopcy nie jechali bez fotelika i nigdy nie było protestów - nie znają innego życia smile
      • ania-pat1 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 14:08
        Córka 8lat, 20 kg, 125cm - fotelik maxi cosi - na dłuższe-dalsze eskapady + stale w aucie "miejskim", podkładka atestowana od 15kg-30kg - awaryjnie w aucie nr 2 (kiedy jedna os zabiera a druga odbiera ze szkoły, lub kiedy ma zostać przez kogoś podwieziona (dostaje fotelik do siatki i zabiera ze sobą, to samo tyczy się taksówek) ww foteliku jeździ za pasażerem, na poddupniku na środkowym miejscu. Woli fotelik bo można cyt."w nim spoko spać"- jest gdzie oprzeć głowę. Nie wyobrażam sobie jazdy z poddupnikiem np. na autostradzie.
    • betty842 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 18:37
      7-latek ,24kg,134cm podróżuje w foteliku 15-36kg na tylnej kanapie.
    • lee_a Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 18:43
      o, temat na czasie. Słyszeliście o planowanych zmianach?
      www.serwisprawa.pl/artykuly,10294,24906,obowiazek-przewozenia-dziecka-w-foteliku-uwaga-beda-zmiany
      Co sądzicie na temat bezpieczeństwa dziecka "między fotelikami"? Dla mnie akurat temat "gorący" bo na dniach urodzi nam się trzecie dziecko a w Octavii 3 foteliki z tyłu (2x 15-36kg + 0-18kg, wszystkie Roemery) zwyczajnie się nie mieszczą. Najstarsza ma 8 lat, nie wiem, czy się przemogę, żeby wozic ją w środku bez fotelika.
      • sonrisa06 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 18:53
        Przeczytałam i nie wiem co myśleć. Dobrze, że znieśli tą granice wieku 12 lat, bo jakie to ma znaczenie, wzrost i waga bardziej się liczy. Za to nie rozumiem dlaczego dozwolone będzie wożenie dziecka o wzroście 135 z tyłu w pasach bez fotelika? Czemu to ma służyć? Jeszcze więcej dzieci bez fotelika będzie jeździło. Wydawało mi się, że trzeba prawo zmieniać w drugą stronę uncertain

Trójka z tyłu i jedno z nich bez fotelika? I niby które bez tego fotelika posadzić. Jakąś wyliczankę trzeba chyba robić - raz, dwa, trzy, dziś ochrony nie masz ty!
      • slonko1335 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 21:16
        Co sądzicie na temat bezpieczeństwa dziecka "między fotelikami"? Dla mnie akura
        > t temat "gorący" bo na dniach urodzi nam się trzecie dziecko a w Octavii 3 fote
        > liki z tyłu (2x 15-36kg + 0-18kg, wszystkie Roemery) zwyczajnie się nie mieszcz
        > ą.

w takim układzie u nas po prostu jedzie dziecko w najbezpieczniejszym foteliku z przodu.
        Wsadzenie trzylatka w pasy to dla mnie kosmos, nie wiem co za idiota to wymyślił...
        • lee_a Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 21:23
          a drugi rodzic gdzie jedzie? Ja z tyłu nie jeżdżę bo rzygam jak kot, za przeproszeniem... a mąż się nie mieścismile W momencie jak jeździmy jeden rodzic + dzieci to wiadomo, że jedno z przodu.
          • slonko1335 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 21:55
            No właśnie z tyłu ale my drobniaki wiec nie ma problemu. W takim wypadku rozważyłabym takie foteliki aby wszedł między nie poddupnik przynajmniej dla najstarszego dziecka ale tu znowu my mamy chudziaki i szerokie fotele są zbędne a nie zawsze się tak da, no jak się nie da to niestety zmienilibyśmy auto, jak kupowaliśmy nasze to opcja taka, że trzy foteliki muszą wejsc z tyłu była jedną z głównych przy wyborze-a wozimy trzecie dziecko nieswoje ale dośc regularnie jakieś trzecie z nami jedzie, wiec przy swoim własnym to w ogóle by nie było innej opcji.
    • sonrisa06 Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 18:56
      Albo wiem! Bez fotelika to najbardziej niegrzeczne, które się najmniej kocha, albo, którego będzie najmniej brakowało uncertain
    • valtho Re: przewożenie dziecka w aucie 14.01.15, 22:41
      Na podkładce prawie 8 latek (21 kg i coś około 120), ale w mieście. Na dalszych trasach w foteliku. 9 latka na podkładce (140 i około 30 kg). Podczas wakacji jeszcze jezdziła w foteliku, ale narzekała, że niewygodnie.
    • froshka66 Re: przewożenie dziecka w aucie 15.01.15, 00:05
      A starszy jest wielki - ma 142 cm. Ma taki fotelik, ze spokojnie jeszcze rok pojezdzi.
      *
      Na dalszych trasach w foteliku. 9 latka na podkładce (140 i około 30 kg)

mam kuzynkę 150 cm wzrostu, wazy chyba ze 36 kg.
      ma prawo jazdy i co gorsza jeździ jako pasażer na przednim siedzeniu.
      • maeve_binchy Re: przewożenie dziecka w aucie 15.01.15, 06:19
        I na pewno twoja kuzynka ma taki kosciec i stosunek glowy do ciala jak dziecko...
        • maeve_binchy Re: przewożenie dziecka w aucie 15.01.15, 08:33
          A do tematu: 6,7 roku, 125cm i 19 kg, 2 foteliki w 2 autach. Romer kidfix sict i cybex w drugim, w ktorym jezdzi sporadycznie. Mlodsza 3,5 roku nadal w foteliku be safe montowanym tylem
    • silje78 Re: przewożenie dziecka w aucie 15.01.15, 06:48
      7 lat, 140cm, 30kg. Foteliki Cybex Solution X i Romer Kid Plus. Na tylnej kanapie za pasazerem.
      • bogusia1231 Re: przewożenie dziecka w aucie 15.01.15, 08:31
        W reno megane i kia ceed przy lekkim wysiłku - na kanapie z tyłu mieszczą się 3 foteliki/podwyższenia z oparciem, 2x 9-18 + 1x15-36, lub 1x 9-18 + 2x15-36
        • thea19 akurat 18.01.15, 19:17
          3 foteliki mieszcza sie w autach, gdzie sa z tylu 3 osobne fotele a nie kanapa. poza tym 90% aut nie ma na srodkowym miejscu 3punktowego pasa a tylko biodrowy - zadnego fotelika w ten sposob nie zamontujesz.
          • slonko1335 Re: akurat 18.01.15, 20:59
            No ale nie ma takich aut? bo my AKURAT takie mamy, w dodatku z trzypunktowym pasem na środku-przecież to my wybieraliśmy auto i mieliśmy jakieś priorytety i te aby to było auto bezpieczne dla naszej rodziny były najważniejszymi z nich.
            • thea19 Re: akurat 18.01.15, 21:27
              skoro do avensis i do laguny nie wchodza normalnie 3 fotele, to w megane, ktore jest segment nizej w zyciu nie uwierze. tu nie chodzi o upchniecie i docisniecie drzwiami a bezpieczne zamontowanie porzadnych foteli. i czytaj uwaznie: ja nie napisalam, ze nie ma takich aut, tylko, ze 3 fotele zajmuja sporo miejsca a na zwyklej kanapie go nie ma. jak sie ma 3 dzieci fotelikowych, to auto powinno byc vanem z osobnymi fotelami a nie hatchbackiem/sedanem, wzglednie kombi.
              • slonko1335 Re: akurat 18.01.15, 23:51
                a to sorry rzeczywiście nie zrozumiałam o co Ci chodzi bo miałam ustawione posty od najnowszego a nie drzewko, nie mam doświadczeń z trzema fotelami i kanapą
    • tol8 Re: przewożenie dziecka w aucie 15.01.15, 11:17
      Syn 11,5 wzrost 146, waga 38- jeździ na podstawce
      syn 9,5, wzrost 134, waga 28- jeździ w foteliku z oparciem 9-36 kg
    • ophelia78 Re: przewożenie dziecka w aucie 16.01.15, 20:06
      >mój syn ma 7 lat wazy 21 kg 130 wzrostu to tej pory jeździł w foteliku od 15- 35 kg wczoraj kupiłam mu podkładkę >ze względu ze młodsze dziecko będzie jeździć w jego foteliku

A czemu nie kupiłaś drugiego fotelika? 21 kg to trochę za mało, pasy bezwładnościowe się nie zabokują.
      • mati.pati Re: przewożenie dziecka w aucie 18.01.15, 21:06
        9 latek 146cm, 35kg jeździ po mieście na podpupniku z tyłu, a w trasach w foteliku.
        6 latek w foteliku za kierowcą, sporadycznie na podpupniku z przodu, gdy wiozę zgraję chłopców z treningu.
    • anetchen2306 Re: przewożenie dziecka w aucie 18.01.15, 21:00
      7-latka: waga 22 kg. Woze w foteliku do 36 kg, na tylnym siedzeniu.
      Z przodu tylko wtedy (tez w foteliku), gdy cos MUSZE przetransportowac i mam klapniete tylne siedzenie.
    • zuleyka.z.talgaru Re: przewożenie dziecka w aucie 19.01.15, 00:47
      6 latek, 20kg - cybex 15-36kg - tylko i wyłącznie z tyłu za kierowcą. I dopóki się w ten fotelik będzie mieścił (czyli zapewne długo) będzie w nim jeździł. W ogóle - wożenie dzieci na przednim siedzeniu to jest jakaś paranoja i gratuluję odwagi rodzicom. Tak samo te styropianowe poddupniki - to jest jakieś nieporozumienie i powinno być zakazane.
      • olga727 Re: przewożenie dziecka w aucie 19.01.15, 11:21
        Ale lepsze TO niż całkowicie NIC ! Jak już powyżej pisałam:moja sąsiadka wozi syna(już do zerówki,obecnie III SP) bez podkładki,pasów i na przednim siedzeniu. uncertain (dzieciak jest półsierotą-ojciec nie żyje).Zresztą,nie ona jedna tak wozi dziecko. Z przywożących 5 matek to tylko JEDNA wozi dziecko w Foteliku. uncertain
        • zuleyka.z.talgaru Re: przewożenie dziecka w aucie 19.01.15, 11:40
          Masakra. U nas kiedyś pod przedszkolem policja stała i ratowała budżet...skasowali paru rodziców, którzy dzieci bez fotelików wozili. Ale nie sądzę, że mandat coś pomoże.
          • olga727 Re: przewożenie dziecka w aucie 19.01.15, 15:12
            Nie wiem czy pomoże,ale otrzeźwi smile na pewno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka