el_elefante
09.03.15, 11:03
Czy można zdiagnozować u dziecka dysfunkcję mechanizmów odpowiedzialnych za umiejętność kolorowania obrazków? A następnie z uzyskaną diagnozą ubiegać się o zwolnienie z obowiązku odrabiania prac domowych, polegających na kolorowaniu obrazków w ćwiczeniówkach?
Ja rozumiem, że pierwszy miesiąc w szkole to jest takie rozpoznanie, kto co umie, kto co wie i w ogóle trudno tak wystartować od razu z realną nauką, niechże sobie kolorują. Drugi miesiąc, no dobra, niechże będzie, tez zrozumiem, choć już trudniej. Ale mamy drugie półrocze, a te biedne dzieci nadal kolorują obrazki. Wczoraj frustracja Młodego sięgnęła zenitu z powodu zadania domowego, polegającego na pokolorowaniu scenki ze świnkami i sikorkami. Chyba niewielkim pocieszeniem było dla niego moje zrozumienie i współczucie.
Czy naprawdę nie ma niczego innego, co można by zadać pierwszakowi w ramach pracy domowej (oprócz pisania i liczenia) niż bezmyślne i anty twórcze wypełnianie kredkami konturów? Skoro już koniecznie musza malować tymi kredkami, to niechże na przykład namalują w domu ilustrację do zadania 3+6=9. Ale sami i z użyciem mózgu dla odmiany.
Ale to jeszcze nic. Jeszcze większy nóż mi się w kieszeni otwiera jak widzę pracę domową (i nie tylko domową, bo oni to w klasie też robią!) z angielskiego, polegającą na pokolorowaniu ... historyjki obrazkowej złożonej z 8 scenek. Ja wiem, że nie jest łatwo wymyślić co tu robić ciekawego z siedmiolatkami na angielskim, mam w rodzinie osobę, która się tym zajmuje. Ale litości - cała strona A4 drobniutkich rysunków? Może by tak Pani Anglistka wzięła i pokolorowała trochę sama (albo do spółki z innymi specjalistami od nauczania początkowego), to może by ją to troszkę otrzeźwiło.
Ja nie jestem całkiem przeciwny, kolorowanie ma i powinno mieć miejsce w szkole, jak najbardziej. Ale nie powinno być podstawową umiejętnością pierwszoklasisty, a takie wrażenie można odnieść oceniając nakład pracy jaki idzie w tym kierunku.
Aha, na zajęciach informatycznych też kolorują, tylko że na komputerach.