Dodaj do ulubionych

Terminy u ortodonty.

10.03.15, 18:17
Wreszcie po prawie ośmiu miesiącach udało mi się zapisać córkę do ortodonty. I to na kwiecień. Jestem przeszczęśliwa, bo u nas dostać się do dobrego, polecanego ortodonty, to jak wygrać w totka. Od sierpnia dzwoniłam średnio co 2 miesiące i wciąż słyszałam, że nie ma miejsc, nie zapisują nowych pacjentów.
Dzwoniłam najpierw w sierpniu, kazali dzwonić w grudniu. Zadzwoniłam w grudniu, kazali w styczniu. Zadzwoniłam w styczniu (dwa razy) kazali w czerwcu. Dziś spróbowałam i kazali znowu w styczniu! No i wkurzyłam się i mam termin na kwiecień, po wielkich bojach.
Oczywiście jest to wizyta prywatna.
Moje koleżanki, które nie są tak wytrwałe jak ja wink albo musiały na już, jeżdżą z dzieciakami do innych miast, a nawet poza województwo.
Czy u Was w miastach też jest taka sytuacja, że nie można się dostać do dobrego ortodonty, PRYWATNIE?
Obserwuj wątek
    • silje78 Re: Terminy u ortodonty. 10.03.15, 19:21
      w gdańsku czekałam trzy tygodnie. na nfz. o tydzień się przesunęło ponieważ pierwszy termin mi nie odpowiadał.
    • sonrisa06 Re: Terminy u ortodonty. 10.03.15, 19:38
      U nas na nfz na wizytę czeka się 4 lata
      • roga.laa Re: Terminy u ortodonty. 10.03.15, 20:32
        wizyta na nfz - n apierwszą wizytę czekałam ok 3 miesiące, aparat typu pajączek płatny, wizyty na kasę chorych, co 2 tgodnie, teraz aparat na noc, wizyty co miesiąc, wszystko jakoś tak płynnie, jak narazie
        warmińsko mazurskie
    • aagnes Re: Terminy u ortodonty. 10.03.15, 20:56
      kolejki.nfz.gov.pl/

skorzystalam z tej wyszukiwarki i czekalam ze 2 miesiace
      • sonrisa06 Re: Terminy u ortodonty. 10.03.15, 21:10
        Skorzystałam z ciekawości z tej wyszukiwarki. Najbliższy wolny termin na nfz to luty 2016. I tak dobrze, bo niektóre koleżanki 3-4 lata czekały.
        • aagnes Re: Terminy u ortodonty. 11.03.15, 09:10
          moze to zalezy od miasta, ja sprawdzalam w Warszawie i naprawde nie bylo problemu, ale mysle, ze trzeba dzwonic i sprawdzac czy ktos nie odwołał, bo prywatny ortodonta to jest masakra.
          My jestesmy swiezo po wizycie i ortodonta moze podjac jakiekolwiek leczenie jak wyjda stałe zęby: jedynki, dwójki i szóstki.
    • klubgogo Re: Terminy u ortodonty. 10.03.15, 21:29
      W jakim wieku dziecko powinno iść do ortodonty? Rozumiem, że 6 lat to pora zapisu, żeby odczekać w kolejce? Córka z zębów stałych ma dopiero 2 szóstki i utraciła dopiero 1 mleczaka.
      • sonrisa06 Re: Terminy u ortodonty. 10.03.15, 21:36
        Nie wiem w jakim iść powinno, nas już od poprzednich wakacji wysyłała nasza dentystka, ale nie mogłam się nigdzie dostać. Moja córka niedługo skończy 9 lat.
        • klubgogo Re: Terminy u ortodonty. 10.03.15, 22:06
          Rok temu byłyśmy u ortodonty ( w wieku 5 lat) i powiedziała, żeby wrócić jak będą zęby stałe, ale teraz już sama nie wiem. Przecież stałe nie wyrastają hurtem na raz tylko kilka lat.
          • sonrisa06 Re: Terminy u ortodonty. 11.03.15, 06:20
            Moja córka ma dopiero stały przód i to niepełny, bo jednej dwójki jeszcze brak, no i szóstki ma stałe. Ale zęby rosną krzywo niemiłosiernie. Ma bardzo duże zęby. Sama jestem ciekawa co usłyszymy na tej pierwszej wizycie.

Czyli wychodzi, że tylko u mnie w mieście takie kolejki. Albo jest za mało ortodontów, albo za dużo dzieci z krzywymi zębami wink
    • budzik11 Re: Terminy u ortodonty. 11.03.15, 08:23
      Prywatnie nie wiem, bo nie korzystam. Zapisałam dzieci na NZFZ. Z córką czekaliśmy 2 lata (co 2 m-ce trzeba dzwonić i potwierdzać oczekiwanie w kolejce!), syn też zapisany, nie wiem, kiedy on się dostanie. Oczywiście tylko na rozpoczęcie leczenia, potem nie ma problemu z terminami. obydwoje byli zapisani w wieku 7 lat. Trzeba się zmieścić w wieku do 12 lat, do tego czasu leczenie ortodontyczne jest refundowane (co jest oczywiście głupotą, 12-latki nie mają wszystkich stałych zębów i jeszcze może się wszystko poprzestawiać).
      • sonrisa06 Re: Terminy u ortodonty. 11.03.15, 17:52
        No właśnie, mnie tez się wydaje, że to głupota. Biorąc pod uwagę fakt, że moja prawie 9 latka ma 11 stałych zębów (4 szóstki, 4 jedynki i 3 dwójki) to nie wiem czy do 12 roku życia wyjdą jej wszystkie stałe zęby.
        A zresztą słyszałam, nie wiem czy to prawda, że na nfz nie da się założyć aparatu stałego.
        I dlatego się o ten nfz nie biłam, bo co to za łaska do 12 roku życia? A później co?
    • pajesia Re: Terminy u ortodonty. 11.03.15, 08:30
      A październiku 2013 dzwonilam do konkretnego miejsca w Warszawie (na NFZ). Pani rejestratorka wpisała dzieci na listę oczekujacych, powiedziala, zeby zadzwonić w styczniu lutym 2014 to powie na kiedy zapisze w 2015. W miejscowosciach podwarszawskich (LeLegionowo) czeka sie dłużej.
    • tol8 Re: Terminy u ortodonty. 11.03.15, 13:28
      Ja zapisałam na NFZ, bo jeszcze się łapią na darmowe aparaty. Czas oczekiwania to bodajże 1 miesiąc na ękwalifikująca i potem 10 mcy na pierwszą wizytę leczniczą...
      • maksimum Re: Terminy u ortodonty. 11.03.15, 13:46
        W NYC wyglada to tak,ze z corka czekalem chyba tydzien na pierwsza wizyte a kazda nastepna co 6 tyg.
        Syn nic nie czekal.Tego dnia co poszedl ze skierowaniem,przyjeli go i zalozyli aparat.
        To wygladalo tak,ze ja zadzwonilem i chcialem umowic wizyte i powiedziano mi,ze jak ma skierowanie to niech przyniesie i tego samego dnia bedzie przyjety.
        Oczywiscie jest czesciowo lub calosciowo odplatne,zaleznie od ubezpieczenia.
        Niektore ubezpieczenia calkowicie pokrywaja koszt ortodonty.
        • sonrisa06 Re: Terminy u ortodonty. 11.03.15, 17:48
          Mnie interesuje tylko sytuacja w PL
    • ga-ti Re: Terminy u ortodonty. 11.03.15, 14:05
      Ja chodzę z dzieckiem państwowo smile otworzyli nowy gabinet z podpisanymi kontraktami z NFZ i na początku mało osób o tym wiedziało, po prostu mieliśmy szczęście. Co prawda kontrolną wizytę z grudnia przełożyli nam na styczeń, bo się kontrakty skończyły, ale na razie przyjmują.
      Co prawda mam wrażenie, że ortodonta działa taśmowo, należy się aparat, NFZ finansuje, to jedziemy i każdemu po aparacie, później na kontrole i do 'podszlifowania'. Mam nadzieję, że się mylę uncertain
      • kolina01 Re: Terminy u ortodonty. 13.03.15, 10:53
        Tak, to prawda, na NFZ - nie zakładają aparatru stałego na zęby.
        Jedynie aparat ruchomy - wkładany na noc i ile się da noszony w dzień.
        W Krakowie czeka się ok. 1 roku - na NFZ - przy czym trzeba się umawiać w styczniu, bo jak ktoś chce później to mu każą dzwonić w styczniu za rok (umawiają w większości przychodni, przynajmniej do których ja dzwoniłam, tylko do końca roku, więc w trakcie roku nie ma szans się gdziekolwiek umówicsad )
        Aparat można założyć ruchomy tylko do 12 roku życia i tak chyba 1 raz na rok.
        Do tego i tak się dopłaca do lepszych śrub (takie co się co tydzień przekręca takim kluczem, te płatne starczają na dłużejsmile), bo te standardowe są kiepskiesmile Wiec za aparat ruchomy płaciłam ok. 60-100 (koszt prywatnie takiego aparatu to ok. 400-500pln). Jeżeli w 1 aparacie trzeba dać 2 śruby - bo np. oprócz poszerzenia, trzeba jakiś ząb z boku jeszcze wepchnąć w łuk - też trzeba za tą śrubę osobno dopłacićsmile
        Aparat z NFZ - to więc standardowy ruchomy z 1 najprostszą śruba , raz do rokusmile
        Ale wizyty kontrolne są darmowe do 13 roku życiawink Nam ortodontka ledwie tak wycyrklowała, że prawie doczekał się w kolejce na aparat na dół jak miał 10lat i 10msc, potem 11,5 roku dostał na górę. a potem tydzień przed 12 urodzinami wymieniła ten dolny na nowysmile- tu były kombinacje, bo dokładnie do dnia urodzin aparat mógł tylko odebraćsmile, a że był ze stycznia i w 2014 miał aparat na górę, to proceder wycisku i odbioru musiał koniecznie się zmieścić w 2 tyg. stycznia, po 3 królach! Jak z Bareismile
        Powiem tak:
        - zęby były bardzo krzywe, groziło usuwanie stałych zębów,
        - aparat ruchomy uratował stałe zęby, bo rozciągnął szczękę akurat w fazie największego wzrostu dziecka (a to ma też znaczenie), kiedy kości twarzy akurat rosły i się rozciągały
        - zęby wyglądają teraz bardzo ładnie - nawet jeżeli komuś nie zależy na idealnym zgryzie, można by już darować sobie stały aparat potem
        - mamy jeszcze 1 rok darmowych wizyt z tym nowym aparatemsmile potem pewnie na krótko już założymy aprat stały, do zrobienia reszty kosmetyki, ale to już będzie rzeczywiscie koszmetyka, a nie ustawienie wszystkich zębów.
        - aprat stały wymaga dużej higieny i może zniszczyć zęby, więc jeżeli tylko można skrócić jego czas to warto.
        Oprócz kosztu załozenia aparatu, zawsze trzeba wziąć pod uwagę czas noszenia i cenę każdej wizyty kontrolnej.
        • inga_iga Re: Terminy u ortodonty. 14.03.15, 15:35
          byłam pewna,że się mylisz co do aparatu stałego. Sprawdziłam i faktycznie. To się nazywa bezpłatna służba zdrowia, co droższe usługi są nierefundowaneuncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka