Dodaj do ulubionych

Testy predyspozycji językowych.

22.03.15, 10:22
Dostaliśmy pod szkołą ulotkę o kursach przygotowawczych do takich testów.
Się zastanawiamy wink Czy warto dzieciaka wysłać.
Na razie mamy w domu coś takiego. Alicja sobie z tym dobrze radzi : www.eduksiegarnia.pl/images/ibk/testy_predyspozycji_jezykowych_1.jpg
+ kserówkę z Gazety Wyborczej.
Obserwuj wątek
    • madziaaaa Re: Testy predyspozycji językowych. 29.03.15, 20:25
      córka robiła testy z internetu. Całe mnóstwo. nie wiem, czy teraz już nie jest za mało czasu na kurs.... ale okazało się, ze egzamin i tak był 100% trudniejszy niż te testy , które rozwiązywała. Poza tym okazało się, że prócz pytań językowych są jeszcze pamięciowe...
    • minkapinka Re: Testy predyspozycji językowych. 31.03.15, 17:27
      Zosia chodzi na kurs. Juz konczy.
      • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 31.03.15, 19:31
        W rezultacie my też zapisaliśmy Alicję. Ale zacznie dopiero po świętach. Kurs skończy się 10 maja.
        U nas też prawie nikt nie idzie do rejonu. Bo to bardzo kiepskie gimnazjum uncertain
        Jedna z koleżanek Ali chce uparcie iść do Władysława IV. Albo jeszcze lepiej - do Batorego wink Od nas to kawał drogi komunikacją. A jej rodzicom zupełnie nie po drodze do pracy.
        • madziaaaa Re: Testy predyspozycji językowych. 31.03.15, 20:30
          to kiedy macie testy????? Już po rekrutacji????
          • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 31.03.15, 21:23
            Jutro w Wawie jest egzamin 6-klasisty smile
            Rekrutacja, tzn składanie papierów od 13 kwietnia.
            14 maja w wybranych gimnazjach testy predyspozycji.
            19 maja wyniki tych testów a ostateczne wywieszenie kto został gdzie przyjęty dopiero... 8 lipca!
            Niemiłosiernie to wszystko rozwleczone w czasie uncertain
            • madziaaaa Re: Testy predyspozycji językowych. 01.04.15, 20:15
              to nie za fajnie macie.... U nas też dziś egzamin szóstoklasisty. Rekrutacja trwałą od 1 do 31 marca i w tym czasie były testy predyspozycji językowych lub sportowych.
              • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 01.04.15, 20:46
                Pewnie, że tak uncertain Ja jeszcze bym zrozumiała do końca czerwca. Ale w wakacje???
              • minkapinka Re: Testy predyspozycji językowych. 03.04.15, 19:13
                a ja nie rozumiem, jak mozna podjac decyzje o przyjeciu dziecka do szkoly bez wynikow egzaminu szostoklasisty i ocen na swiadectwie. W Warszawie te wszystkie wyniki maja wplyw w systemie rekrutacji.
                • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 03.04.15, 19:55
                  Ja też nie rozumiem i byłam zdziwiona, że rekrutacja przebiega różnie wink
                  Ale nie ukrywam, że fajnie by było już wiedzieć gdzie dziecko się dostało a nie dopiero w wakacje smile
                  • madziaaaa Re: Testy predyspozycji językowych. 04.04.15, 18:46
                    No ale bez spełnienia różnych kryteriów podanie do szkoły nie było przyjmowane...Trzeba było mieć odpowiednią średnią między innymi...Aczkolwiek od początku mówiono, ze kluczowy jest wynik testu.
                    • minkapinka Re: Testy predyspozycji językowych. 04.04.15, 20:57
                      rok szkolny jeszcze trwa, ta srednia to skad? Z pierwszego semestru?W Warszawie brane pod uwage sa wyniki egzaminu szostoklasisty, wynik testu z predyspozycji, oceny na swiadectwie z polskiego, matematyki, jezyka obcego, przyrody, historii, ocena z zachowania, sa punkty za swiadectwo z wyroznieniem ( liczone do 2 miejsc po przecinku), konkursy, wolontariat,mozna przystapic do wewnetrznego egzaminu danej szkoly np. z matematyki lub angielskiego - jak widac duzo czynnikow decyduje o przyjeciu do szkoly.
                      Zazdroszcze, u nas na razie wielka niewiadoma.
                      • madziaaaa Re: Testy predyspozycji językowych. 04.04.15, 21:59
                        tak, średnia z pierwszego semestru. Plus wolontariat, olimpiady, oceny z poszczególnych przedmiotów, zachowanie. Ale i tak wynik egzaminu (testu) jest najważniejszy. Z tego co wiem, to we wszystkich klasach językowych w Łodzi tak jest. Tak samo w sportowych. Poza tym dzieci, które zdały test predyspozycji a nie dostały się, bo miały zbyt mało punktów z testu, mają pierwszeństwo w wyborze innej klasy w danym gimnazjum.
                        • madziaaaa Re: Testy predyspozycji językowych. 04.04.15, 22:06
                          a dzieciaki naprawdę różnie te testy zadają. Zakładam, cze wszystkie są zdolne, wymagana średnia, by się dostać do szkoły, to minimum 4,75, więc słabeuszy raczej nie ma. Rozbieżność w punktacji na egzaminie jednak była ogromna. Moja córka miała 67 punktów, była na 7, czy ósmym miejscu, a były takie dzieci, które dostały 20 punktów. Nie wiem, co się działo w przypadku, gdy kilkoro z dzieci miało taką samą ilość punktów. Pewnie wtedy właśnie brano pod uwagę te inne kryteria, ale nie wiem, może się mylę.
                          • minkapinka Re: Testy predyspozycji językowych. 07.04.15, 10:07
                            Jestem ciekawa, co wybrane przez Was szkoły oferują w ramach klas językowych?
                            Są zajęcia z native speakers? Wymiany, programy współpracy międzynarodowej? Jak przebiega nauka angielskiego, jest podział ze względu na stopień zaawansowania?
                            Pytam, bo bo sprawdziłam kilka szkół i różnie bywa.
                            Mnie zależało, żeby angielski był wg. stopnia zaawansowania i znalazłam szkołę, w której jest podział na 6 grup zaawansowania, uczniowie ze wszystkich klas są wymieszani.
                            • madziaaaa Re: Testy predyspozycji językowych. 08.04.15, 18:37
                              jest podział ze względu na stopień zaawansowania jęz.angielskiego. Francuski jest od podstaw. Wymiany i współpraca międzynarodowa. Niektóre przedmioty prowadzone częsciowo po angielsku. To tyle, co pamiętam....
        • minkapinka Re: Testy predyspozycji językowych. 02.04.15, 21:33
          ja sie wyleczylam z takich szkol jak Batory czy Wladydlaw IV. Znam dzieci, ktore mialy na swiadectwie srednia 5,6 i z egzaminu 38\40 i sie do tych szkol nie dostaly.
    • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 14.05.15, 10:15
      No to my już po wink
      Trudno powiedzieć jak poszło. Zrobiła wszystko. Ale czy dobrze? Dzieciaków mnóstwo, także takich , których bym w życiu nie podejrzewała, że przystąpią do egzaminu wink
      Część wyszła bardzo szybko, dosłownie po 50 minutach. Prawie wszyscy wyszli przed czasem.
      Wiele twierdziło, że były rzeczy , których nie przerabiali na kursach i nie widzieli w książkach. A inni, że "łatwe, takie na domyślenie się".

Jedna z koleżanek córki aby dojechać do wybranego gimnazjum na testy wstała dziś o 5 rano. Nie wiem jak ona ma zamiar codziennie to robić o ile się dostanie.
      • drzewko_szczescia Re: Testy predyspozycji językowych. 14.05.15, 15:34
        Mój właśnie wyszedł po 50 minutach smile
        Bardzo jestem ciekawa wyniku, ale nie nastawiam się za bardzo na sukces. Sądzę nawet, że bardziej wychowawcze byłoby, gdyby się nie dostał, bo potwierdziłoby to wtłaczane mu przez nas prawdy, że bez pracy naprawdę nie ma kołaczy.
      • magartk Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 16:17
        witajcie, i jak wyniki testów. jak czytać wynik 18,75?
        • drzewko_szczescia Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 16:24
          Gdzie tego szukać?
          • magartk Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 16:31
            w systemie ewidewncji podań do gimnazjum, czyli tam gdzie się elektronicznie rejestrowało wniosek. tam jest zakładka kryteria i w niej info o wyniku
            • drzewko_szczescia Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 16:39
              Dzięki, wlasnie znalazłam. Ma 24,25, też nie wiem, co to znaczy 😃
              • magartk Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 16:47
                ciekawe jaka była średnia. podejrzewam, że max jest 50 pkt, ale pewności brak
                • drzewko_szczescia Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 16:52
                  W zakładce "Pouczenia" są kryteria przyjmowane przez wybrane gimnazja. W naszym jest napisane, że maksymalnie można było uzyskać 200 pkt i przelicza się je wg wskaźnika 0,25. Czyli można powiedzieć, że u nas max. było do wyjęcia 50 pkt.
                  • magartk Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 16:58
                    to wszędzie było max 50. Ciekawy tylko jestem jaka była średnia do czego ten wynik odnieść. z naszych dwóch wyników średnia jest 21,5 wink może ktoś jeszcze dorzuci info
                    • drzewko_szczescia Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 17:16
                      Z jakich dwóch wyników?
                      My byliśmy pod szkołą, ale podobno nie było list, wyniki były tylko w internecie (siedziałam w samochodzie, a syn sam poszedł sprawdzić i koleżanki czekająće mu tak powiedziały).
                      • magartk Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 18:10
                        waszego syna i naszego syna wink
                        • drzewko_szczescia Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 20:25
                          Acha 😀
                          Jednak nie wytrzymałam i pojechałam sama naocznie sprawdzić, czy nie ma list, ale nie ma 😜, więc nie wiadomo, na którym jest miejscu. Jak widzę mamy podobne wyniki, to chyba świadczy, że test był trudny, nie?
                          • magartk Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 23:06
                            test chyba trudny, szczególnie ze z 23 pkt dziewczynka jest na 7 miejscu.
                            • drzewko_szczescia Re: Testy predyspozycji językowych. 20.05.15, 12:55
                              Nie wytrzymałam i zadzwoniłam do szkoły tongue_out
                              Żadnych list nie ma, ale pani powiedziała, że "nasze" 97 punktów (24,25/0,25) to całkiem niezły wynik. pocieszę młodego, bo trochę się wczoraj załamał, że nie uzyskał nawet 50%.
    • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 17:01
      Alicja nie chciała sprawdzać w systemie. Zaczęła się denerwować wink Pojechałyśmy do szkoły żeby zobaczyć całą listę.
      Dzieci było 56. Ala jest na 7 miejscu. Z jej klasy w pierwszej 30 jest kolega z klasy i dwie koleżanki z równoległej.
      Aha, miała 115 punktów, tak nam podała pani w sekretariacie.
      • magartk Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 17:08
        115 to pewnie z 200 - tak sądzę - mnożone przez 0,25 to by dawało wynik 28,75. Możecie potwierdzić taką liczbe w systemie?
        • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 17:12
          Muszę wejść do systemu a w tej chwili nie bardzo mogę. Jak zajrzę i sprawdzę to napiszę smile
        • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 17:58
          Ok. To jestem na stronie mojego dziecka w systemie wink I co dalej bo utknęłam. Gdzie mam to sprawdzić?
          • magartk Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 18:01
            w zakładce "kryteria"
            • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 18:04
              Aaaa tu , dzięki. Czyli wynik jest 23.
              • magartk Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 18:09
                7 miejsce z 23 pkt to nieźle. kryteria oceny jakieś szalone przy tym teście. ciekawy jestem którą pozycję ma mój syn ze swoimi 18,75
              • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 18:09
                Eeee. To coś mi się nie zgadza. Być może w sekretariacie babka z rozpędu podała mi punkty dziewczynki po podobnym nazwisku z drugiego miejsca?
                W każdym razie w systemie jest wpisane 23.
                • magartk Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 18:11
                  a jakie to gimnazjum?
                  • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 18:29
                    103 na Alpejskiej.
                    • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 19.05.15, 18:52
                      Dobra. Wgryzłam się w regulamin. Tutaj liczą przez 0,2 i rzeczywiście wychodzi 115. A już miałam jutro jechać po wyjaśnienia wink
                      • tobolsk1 Re: Testy predyspozycji językowych. 20.05.15, 12:54
                        W tym roku w Warszawie jest do zdobycia 40 punktów i dlatego mnożnik 0,2 a nie 0,25. Nasz młody miał 119 pkt co dało 4 wynik do Gimnazjum Orląt Lwowskich z 23,80 punktu. Na próbnych testach miał zawsze ponad 160 pkt co chyba oznacza ze tegoroczny test był trudny. Co o tym sądzicie? I jakie progi w pozostałych gimnazjach? Np Batory czy Rejtan i Niemen
                        • drzewko_szczescia Re: Testy predyspozycji językowych. 20.05.15, 13:06
                          40 punktów jest do zdobycia za sprawdzian szóstoklasisty, a za test predyspozycji językowych jest 50 punktów.Nie wiem, czy jest możliwe, żeby w różnych szkołach był różny mnożnik? W naszej jest na pewno 0,25.
                          • tobolsk1 Re: Testy predyspozycji językowych. 20.05.15, 13:36
                            W oficjalnym programie rekrutacji jest zakładka instrukcje i punkt test predyspozycji tam jest informacja o mnoznikach i z niej wynika,ze mogą byc rożne w rożnych gimnazjach wiec masz racje mogą byc rożne mnożniki i różna ilośc punktów za test. U nas jest za test predyspozycji i gimnazjalny po 40 ale u Ciebie może byc inaczej. Pozdrawiam
                            • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 20.05.15, 17:38
                              U nas na pewno 0,2 . Sprawdzałam na stronie szkoły. Zresztą przy takim mnożeniu mojemu dziecku zgadzają się punkty wink Przy 0,25 już nie. I jest wyraźnie napisane , że 40 to najwięcej.
                              Koleżanka w Batorym uzyskała z testu 146. Jestem pod wrażeniem. Tylko nie wiem czy tam mnożą przez 0,2 czy 0,25.
                              • dzuuls Re: Testy predyspozycji językowych. 22.05.15, 09:38
                                A ktoś orientuje się jakie były najwyższe i najniższe wyniki w tym roku? Da się gdzieś znaleźć jakieś punktacje ogólne?
                              • sarna73 Re: Testy predyspozycji językowych. 25.05.15, 14:30
                                mój zdawał do Kopernika, tam też przez 0,2 - uzyskał 127 punktów. U nich na stronie są wyniki najwyższe, najniższe i średnia.
                                • sgosia5 Re: Testy predyspozycji językowych. 25.05.15, 16:04
                                  Moja córka zdawała do rejonowego gimnazjum na Białołęce, miała 128 pkt.na 200 jak 8 innych osób, najwyższy wynik miał jej kolega z klasy ok. 150 pkt (w tej szkole w ub. roku max było 130) Nie chodzi na dodatkowy angielski, w szkole ma ok. 5+, robiła kilka testów i internetu.
                                • agata.1309 Re: Testy predyspozycji językowych. 29.05.15, 12:56
                                  ma tez do kopernika - moje dziecko uzyskało 161 pkt. z testu predyspozyji
                                  a dziś sa wyniki sprawdzianu 6 kl. - tu mamy 98.33 proc łącznie ( zgubił 1 pkt z matmy)
                                  chyba plany się spełniąsmile
    • korts Re: Testy predyspozycji językowych. 21.05.15, 18:38
      Hej, wiecie może czy w Warszawie w Reytanie są już wywieszone listy w szkole?
      • tobolsk1 Re: Testy predyspozycji językowych. 21.05.15, 22:21
        Powinny być, w większości warszawskich gimnazjów są od 19 maja na tablicach wewnątrz szkoły, jednak bez nazwisk,z samymi numerami kandydatów. W sekretariatach szkoły też informują ale nie przez telefon.
        • heca7 Re: Testy predyspozycji językowych. 21.05.15, 23:36
          Ja w sekretariacie musiałam pokazać dowód wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka