Dodaj do ulubionych

szkarlatyna - pytanie

28.04.15, 15:02
Moje dziecko dostalo drobnej wysypki na brzuchu i plecach. Nie ma goraczki, troche boli go gardlo. Lekarz nie był pewien diagnozy, wezwał drugiego na konsultację. Wspolnie uradzili, że to jednak może być szkarlatyna i lepiej wziąć antybiotyk.
Pytanie: czy wasze dzieci, ktore podobnie lekko przechodziły szkarlatynę musiały siedzieć w domu całe dwa tygodnie? Pogoda jest ładna, cieplutko. Lekarka mowi, że już po 6 dniach może wrocić do szkoły. Inni rodzice mowili mi, że ich dzieci miały nakaz odsiedzenia tych dwoch tygodni w domu. Nie wiem, co mam robić. Dziecko czuje się normalnie, szaleje, nudzi się jak mops.
Obserwuj wątek
    • jagabaga92 Re: szkarlatyna - pytanie 28.04.15, 15:24
      Ja radzę: trzymać dziecko w domu przez 2 tygodnie. Dziecko znajomych za wcześnie wyszło po szkarlatynie, bo pogoda piękna była i przyplątało się powikłanie (paciorkowce zaatakowały uszy i teraz dziecko ma znaczny niedosłuch w jednym uchusad)
      • an.16 Re: szkarlatyna - pytanie 28.04.15, 16:35
        Szkarlatyna to przede wszystkim angina (tak mówi nasz pediatra). I tak samo sie ją leczy. Nie słyszałam o nakazie 2 tyg. siedzenia w domu. I byc może, to wcale nie była szkarlatyna.
        • fogito Re: szkarlatyna - pytanie 28.04.15, 16:47
          A czy zostal zrobiony strep test? Jesli nie, to jest to domniemana szkarlatyna. Moze byc i mononukleoza. Przy potwierdzonej anginie czy szkarlatynie pozwalalam dziecku wychodzic jak juz sie lepiej czulo, czyli w trzeciej dobie po podaniu antybiotyku.
        • verdana Re: szkarlatyna - pytanie 28.04.15, 16:47
          Moje siedziały ok, tygodnia. Ja, jak byłam dzieckiem - trzy tygodnie. Ale to trochę zależy od szkarlatyny, czasem dziecko przechodzi ją ciężko.
          W każdym razie trzeba dziecko bacznie obserwować. I po tygodniu od zakończenia choroby zrobić analizę moczu.
          • jagabaga92 Re: szkarlatyna - pytanie 28.04.15, 17:42
            I po tygodniu od zakończenia choroby zrobić analizę moczu.

Oraz ASO. Mój syn 3 razy chorował na szkarlatynę i za każdym razem pediatra bardzo poważnie podchodziła do tej choroby.
    • trocinki Re: szkarlatyna - pytanie 28.04.15, 17:08
      Mój przechodził w czasie wakacji, przyznam, że nie pamiętam ile nie wychodził, pewnie kilka dni, nie miał zalecenia siedzenia przez dwa tygodnie, to pamiętam dokładnie. Pewność co do szkarlatyny zyskasz gdy zacznie mu się łuszczyć skóra, mój syn miał tę wysypkę też na dłoniach i głównie stopach.
      • verdana Re: szkarlatyna - pytanie 28.04.15, 17:49
        ASO po szkarlatynie ma prawo być za wysokie.
        A po antybiotykach skóra często wcale sie nie łuszczy.
        • trocinki Re: szkarlatyna - pytanie 28.04.15, 19:57
          o, to nie wiedziałam, wydawało mi się, że szkarlatyna to zawsze schodząca skóra stóp i dłoni.
    • betty842 Re: szkarlatyna - pytanie 28.04.15, 18:43
      Mój syn też łagodnie przeszedł szkarlatynę (również lekarka nie była pewna na 100% że to szkarlatyna bo objawy były bardzo słabe ale jednak były) i z tego co pamiętam na podwórko nie wychodził przez cały okres brania antybiotyku czyli chyba 10 dni.
    • olga727 Re: szkarlatyna - pytanie 28.04.15, 19:16
      www.mjakmama24.pl/male-dziecko/zdrowie/chore-dziecko/szkarlatyna-zakazna-choroba-wieku-dzieciecego-objawy-i-leczenie-szkarlatyny-u-dzieci,337_4645.html
      • pasik Re: szkarlatyna - pytanie 29.04.15, 22:35
        Antybiotyk ponad 10 dni...+ kilka dni w domu to 2 tygodnie, ale jest tyle powikłań po szkarlatynie, że bój się....
        Moja ze szkarlatyny wychodziła pół roku....bakterie, stany zapalane, bóle brzucha...myślałam, że osiwieję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka