Dodaj do ulubionych

Dyskalkulia, akalkulia

03.05.15, 00:32
Witam. Czy jest wsród Was mama, która ma dziecko cierpiące na dyskalkulię lub akalkulię???
Jak po diagnozie wygląda nauka w szkole? Wydłużony czas na rozwiązanie zadań i korzystanie z kalkulatora to na pewno, a co z materiałem?

Obserwuj wątek
    • verdana Re: Dyskalkulia, akalkulia 03.05.15, 09:35
      Niestety, dyskalkulia nie została uznana za dysfunkcję, która daje przywileje na egzaminach. dziecko może dostać dłuższy czas, gdy ma stwierdzaną dysleksję (dyskalkulia jest jedną z form). Natomiast mam wątpliwości, czy może używać kalkulatora. Wiem np., że na maturze nie ma zadnych ulg.
      • morekac Re: Dyskalkulia, akalkulia 03.05.15, 11:41
        I na maturze, i na egzaminie gimnazjalnym można używać prostego kalkulatora.
      • asia_i_p Re: Dyskalkulia, akalkulia 04.05.15, 22:04
        Bo na maturze trudno sobie wyobrazić na matematyce większe ulgi niż są w standardzie. Uczeń ma zestaw wzorów, będący praktycznie podręcznikiem, oraz kalkulator prosty. Jedyne w tej sytuacji możliwe udogodnienie, jakie widzę, to student matematyki do rozwiązywania zadań.
        • miedzymorze Re: Dyskalkulia, akalkulia 05.05.15, 09:39
          Poza tym, jak to kiedyś przytomnie wytłumaczył jakiś urzędnik, jesli uczeń uzyskiwał promocję z matematyki z klasy do klasy, to znaczy że opanował w jakimś stopniu materiał i powinien być w stanie napisać maturę.
          pozdr,
          mi
          • joasia_koo Re: Dyskalkulia, akalkulia 07.05.15, 07:09
            Witam, mój syn ma dyskalkulię, niestety w szkole podstawowej nie miał ulg, pisał te same klasówki dostawał jedynkę i na poprawie Pani trochę odpuszczała, mnie zapewniała, że jak będzie widziała, że pracuje to na pewno dostanie promocję i tak było. Odbiło się to bardzo na psychice, do matematyki nie podchodził samodzielnie wcale. W gimnazjum trafił na super nauczycieli. Klasówki pisze w łatwiejszej formie, nauczyciel dostosowuje zadania do jego możliwości. O dziwo jest w stanie napisać klasówkę na dwa bez poprawy. Wszystko zależy od nauczyciela, ale i tak matury z matematyki nigdy nie będzie w stanie zdać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka