Dodaj do ulubionych

Ocena niecyfrowa

09.12.15, 20:52

Otworzyłam zeszyt córki-trzecioklasistki a tam pod jej ostatnią pracą którą sprawdzała pani:
"Brawo-zapamiętałaś bardzo dużo informacji. Wszystkie zdania zbudowałaś poprawnie. Gratuluję bardzo ładnego pisma. Musisz jeszcze poćwiczyć ortografię."
Błędy poprawione i wypisane na marginesie(mój ulubiony: "dzieńki niemu"wink).

Naprawdę komuś taki opis pracy mówi mniej niż 2,3,4,5 czy 6?

Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 21:41
      To brzmi bardzo pozytywnie w przypadku dziecka, które z nauką nie ma problemów.

Nie bardzo wyobrażam sobie jednak takiej treści w przypadku złego wypracowania

" Przykro mi/niestety zapamiętałeś mało informacji i niewlaściwie budujesz zdania. Musisz dodatkowo popracować nad ortografią"

Chyba jednak wolę ocenę cyfrowąuncertain
      • slonko1335 Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 21:53
        a widzisz pani zwolenniczka pozytywnego wzmacniania i motywowania zawsze znajdzie jakiś plus pracy i nawet jak córka nie zorumiała polecenia czy tematu i cala praca byla do banii to jakis poztyw się znalazł, który warto było zapisać a i to do bani nie było tak ujęte żeby dziecko uznalo, ze ejst do banii tylko od razu wiedzialo nad czym powinno poporacowac lub co powtórzyć...
      • slonko1335 Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 22:05
        Przykro mi/niestety zapamiętałeś mało informacji i niewlaściwie budujesz zdan
        > ia. Musisz dodatkowo popracować nad ortografią"

ale mogloby brzmieć tak.

Nie odpowiedziałes na zadane pytanie/nie zoruzmiales tematu, nastepnym razem postaraj się słuchac uwazniej tekstu. Pamiętaj o wielkich literach na poczatku zdania i kropkach je kończących.Musisz utrwalić sobie pisownię ż i rz. Widzę, ze coraz lepiej radzisz sobie ze zmiękczneiami-brawo. Pismo bardzo staranne.

Ja wolę tak zamiast na przykład 2.

acha to oczywiście wyrywki z pozostalych
        • slonko1335 Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 22:08

> acha to oczywiście wyrywki z pozostalych
          cos mi ucieło

mialo być, że to wyrywki z pozostałych prac.
        • saszanasza Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 22:33
          moim zdaniem idea jest słuszna, pani bardzo kreatywna, tylko pomnóż sobie te zdania przez 25 uczniów w klasie, a potem przez kolejnych 70 z trzech innych klas.
          takie rzeczy zabierają mnóstwo czasu, a tu trzeba się do lekcji przygotować, odbębnić jakiś dyżur, przeprowadzić i przygotować sie do zajęć dodatkowych....to jest bardzo obciążające....
          z kolei chcąc oceniać te dzieci na nieżąco na lekcji - nauczyciel traci czas a dzieci lekcje.
          • saszanasza Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 22:36
            oczywiście te dodatkowe klasy w nauczaniu późniejszym.
          • lokitty Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 23:00
            Ale to już problem nauczyciela, a nie dzieci, jak sobie z tym poradzi.
            Czy też może jesteś nauczycielką i nie chce Ci się? wink
            • saszanasza Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 10:52
              Ja nauczycielką, nigdy. Pozabijałabym potworywink
              • lokitty Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 10:53
                He he big_grin big_grin big_grin
          • slonko1335 Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 07:19
            Zgadzam się, że to dla nauczyciela trudniejsze ale jak widać da się , wystarczy chcieć. Prace nauczyciel zabiera do domu, nie sprawdza ich i nie opisuje kosztem lekcji.
          • agni71 Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 09:10
            sasza, u mojej gimnazjalistki są konkretne uwagi w formie notatek w sprawdzanym zeszycie. Nauczycielka starszej daty, ma swoje wady, ale co mi się podoba, to fakt, że jak bierze zeszyt do sprawdzenia (to również dla mnie novum), to dość dokładnie pisze przy wszystkich pracach w zeszycie swoje uwagi, również ocena końcowa z danej partii zeszytu opatrzona jest komentarzem. Polonistka, czyli klas ma pewnie trochę, i chyba najwięcej do sprawdzania, a jednak chce się i daje radę.
          • jakw Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 11:41
            No straszne, nauczyciel nie dość, że musi tracić czas na czytanie wypocin uczniów to jeszcze musi coś napisać na ten temat, a nie tylko postawić jakąś ocenę po uważaniu.
            Po to nauczyciele mają pensum 18 czy 20 godzin, żeby właśnie starczyło im czasu zarówno na sprawdzanie klasówek i wypracowań jak i przygotowanie się do lekcji.
      • kanna Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 22:34
        To brzmi bardzo pozytywnie w przypadku dziecka, które z nauką nie ma problemów.

Spokojnie da się zastosować tą metodę - doceniania pozytywnych zachowań - do każdego dziecka, też tego słabszego.

Mój ulubiony przykład - pierwszoklasista i strona (bardzo) koślawych O.
        Pani podnosi zeszyt i mówi, wskakując na jedną literkę: to O jest równiutkie, stoi jak żołnierz na warcie, wyprostowane, trzyma się linijek. To O może być wzorem dla innych.
        Chłopczyk puchnie z dumy.
        • saszanasza Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 22:38
          kanna, problem w tym, ze tacy nauczyciele zdarzają sie 1/1000. Jak widać po sposobie nauczania, większość nauczycieli idzie na łatwiznę. weź teraz niech dziecku przypadnie taki, którego "zacytowałam"uncertain
          • kanna Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 23:05
            Bywają, bywają.. więcej niż 1/1000. Znam - z opowieści rodziców - naprawdę dużo przykładów.

Najbardziej mnie zadziwiło, jak moje dziecko trafiło - przypadkiem - na taką panią w najbliższej, rejonowej szkole na obrzeżach miasta.

-
        • magnolia1973 Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 09:00
          Ja dotychczas widziałam oceny opisowe konstruowane tak eufemistycznie, że aż śmiać mi się chce. Moja młodsza córka, czasem urocza, a czasem mała złośnica, wg opinii z przedszkola zawsze doskonaliła reakcje adekwatne do zaistniałej sytuacji, choć czytać to należy jako skłonność do robienia awantury czasem z byle czego. Ani u starszej, ani u młodszej, czy to w przedszkolu, czy w szkole, nie widziałam negatywnej opinii wyłożonej kawa na ławę, tylko zawsze doszukiwanie się plusów, nawet tam gdzie ich nie ma, albo eufemizmy.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 00:17
            Problem w tym, że prosty człowiek może tych eufemizmów nie zrozumieć i myśleć, że ma dziecko cudmalina.
            • srubokretka Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 03:53
              A takim wlasnie prostym czlowiekiem jest dziecko i dzieki takim metodom latwo je puscic w maliny. Mojej kol corka dostaje % + opis.
              45% + Great job! Work harder on word problems.
              Do jej dziecka dociera wylacznie "Great job!"
              Efektem jest frustracja matki, bo dziecko zamista piac sie do gory, to zjezdza w dol i to migusiem. Dziecko nieglupie i zauwazylo, ze cokolwiek nie zrobi, to nauczycielka szczesliwa.
        • pani_basia Re: Ocena niecyfrowa 15.12.15, 21:41
          Ten przykład jest chyba nieco zmienionym "plagiatem" z Janusza Korczaka (który rzekł do ucznia mającego szczególnie brzydkie pismo: "Ale to "a", to ci się udało"). Od razu dodam, że nie mam nic przeciwko takim plagiatom!
      • lokitty Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 23:02
        W wypadku dziecka mającego problemy z nauką, po otrzymaniu przez nie wpisu "1" lub "2" ani ono, ani rodzice tak naprawdę nadal nie wiedzą, co jest nie tak (bo czasami może to też nie być oczywiste dla rodziców, z różnych powodów).
        • ewa_mama_jasia Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 09:09
          Jeśli dziecko dostaje 1 lub 2, to raczej niczego nie wie. I wszystkiego po kolei powinno się nauczyć.
          • lokitty Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 10:27
            No dobra, ale w klasach 0-3 to nie musi być problem "nie nauczenia się" - tylko dziecko np. słabo czyta, rozprasza się, przestawia cyfry w działaniach, nie do końca rozumie polecenia itp. itd. Wreszcie w wypadku większych wypowiedzi pisemnych może mieć niespecjalne pojęcie, jak je konstruować. I o to chodzi, żeby nauczyciel dał jakąś informację, co należy robić - a co jest mocną stroną.
      • jakw Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 11:33
        A "Postaraj się więcej zapamiętywać z czytanego tekstu. Cieszę się, że zrobiłeś postępy w formułowaniu zdań, ale pamiętaj, że czasowniki zwykle nie są na końcu zdania. Zwróć też uwagę na to, że masz błędy w słowach w których rz wymienia się na r. Piszesz bardzo starannie - brawo!"
    • rulsanka Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 22:03
      Brawo dla tej pani, umiejętnie podsumowała mocne i słabe strony ucznia wink

A serio, uważam, że tak właśnie powinno wyglądać ocenianie w młodszych klasach.
      • sonrisa06 Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 22:33
        Pięknie! Brawo dla pani. Szkoda, że u nas tak nie ma. Oczywiście, że wolałabym taką ocenę niż cyfrową.
    • zjawa1 Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 22:54
      Ja nie wiem, czym taki opis różni się od oceny w formie cyfry?
      Za rok taką, właśnie dostanie. W zależności od tego ile błędów ortograficznych popełniła, na pewno 6 nie dostała! U nas -klasa 2- dziecko pisząc pracę- jeśli jest ta praca sensowna, na 5 maksimum 2 błędy ort.
      • lokitty Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 23:04
        Nauczyciel w klasach I-III nie ma obowiązku stosować oceny liczbowej. Niekoniecznie więc uczeń ją kiedykolwiek dostanie.
        Nie ma też prawa wystawić w ten sposób oceny półrocznej/końcowej.
        A jeśli naprawdę nie wiesz, czym się ten opis różni od cyfry, to może powinnaś wrócić do szkoły wink.
      • slonko1335 Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 07:23

> Ja nie wiem, czym taki opis różni się od oceny w formie cyfry?

cóż to chyba nie mamy o czym dyskutować skoro nie wiesz...
    • lokitty Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 22:59
      Ach, słonko, otwieram popcorn i czekam na jatkę mateczek geniuszy big_grin big_grin big_grin
    • ga-ti Re: Ocena niecyfrowa 09.12.15, 23:15
      Ja jestem jak najbardziej 'za'! Zwłaszcza w początkowych klasach. Pewnie, że można wprowadzać oceny cyfrowe, by dziecko się z nimi oswoiło, można stosować oba sposoby naraz, można na matematyce np, bo łatwiej. Można być frontem do dziecka, ale trzeba chcieć.
    • lee_a Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 08:12
      U nas było tak (klasa pierwsza):
      Pisz trochę wolniej i staranniej. Przepisuj dwie linijki dziennie, wtedy rączka nie będzie się męczyła a literki będą ładne i okrągłe.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 22:21
        A jak dziecko się nie dostosuje to co? Jaka konsekwencja za nie takie pismo?
        • slonko1335 Re: Ocena niecyfrowa 13.12.15, 09:11
          Konsekwencja w pierwszej klasie? Przecież dziecko się dopiero uczyć i ma pełne prawo pisać niezgrabnie, koślawo, nie dociągając do linii, itd. a pani rola jest taka żeby je zachęcić i podpowiedzieć jak to robić poprawnie a nie zdemotywować stawiając pałę. Mój syn po kilku obniżonych ocenach za pismo gdy się bardzo starał,stwierdził że bez sensu i nie warto bo i tak 6 nie dostanie a kolejna pała przestała zwyczajnie na nim robić jakiekolwiek wrażenie.
    • jakw Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 10:35
      No bo nie można pochwalić się średnią wink
    • camel_3d Re: Ocena niecyfrowa 10.12.15, 12:25
      u mlodego w szkole tez nei ma ocen. pierwsze pojawiaja sie kolo polrocza w 3 klase.

Nie maja tez opisowych ocen. Gownie, pojedyncze.."super, extra, bardzo dobrze, dobrze"..itd..

jezeli pojawia sie dliuzsza informacja to jako info dla rodzica..np..prosze pocwiczyc ortografie itd...

Uwazam, ze takie cos jest lepsze nit 1-2-3-4-5-6
      • berdebul Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 09:28
        Camel, Twoje litery są równe, ale piszesz niestarannie. Popracuj proszę nad ortografią. Pamiętaj, że zdanie zaczynamy wielką literą, a wielokropek składa się z trzech kropek.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 00:15
      Ja tam nie wiem po co te opisówki. U nas to w ogóle jest hit - są buźki z odpowiednią ilością włosów , każdej buźce przyporządkowana jest ocena i dzieciaki i tak operują cyframi. Więc po kiego była zmiana?
      • zuleyka.z.talgaru Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 00:19
        Dla mnie ocena jest ok. Sama widzę, co moje dziecko robi nie tak, że pisze koślawo itp. itd. nie potrzebuję do tego dodatkowego elaboratu nauczyciela.
        • morekac Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 01:01
          Zuleyka, a czy twoje dziecko czuje się zmotywowane ? Bo w tej ocenie to nie chodzi o to, żebyś ty wiedziała, tylko o to, żeby zachęcić dziecko do pracy pomimo tego, że nie wszystko wychodzi mu doskonale.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 21:07
            Tak. Jemu nie robi różnicy. Jak dostanie czwórkę z pisania to potem się stara, z następnej literki ma 5/6 potem znów 4 bo spocznie na laurach i tak sobie idzie przez edukację smile
      • rulsanka Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 16:21
        "U nas to w ogóle jest hit - są buźki z odpowiednią ilością włosów , każdej buźce przyporządkowana jest ocena i dzieciaki i tak operują cyframi. Więc po kiego była zmiana?"

Po nic. Zmiana kretyńska.

Sens mają oceny jak z postu startowego.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 21:08
          Codziennie pisać takie oceny to jakaś masakra. Z czytania, pisania, liczenia, prac plastycznych, wf itp.
          • slonko1335 Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 22:01
            ale po co je pisać codziennie?
            • zuleyka.z.talgaru Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 22:09
              Bo u nas codziennie dostają oceny...
              • slonko1335 Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 22:16
                a co się z dnia na dzień zmienia? czy oceniana jest każda pierdoła i każda czynnośc dziecka oddzielnie?
                • zuleyka.z.talgaru Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 22:20
                  no oddzielnie pisanie, czytanie, liczenie, deklamowanie itp. codziennie przychodzi z jedną dwoma ocenami. Dodatkowo zadania domowe też są oceniane. Więc nie wyobrażam sobie opisowych ocen non stop, bo to jest niewykonalne. Zabrakłoby czasu. Ale ja jestem zadowolona ze sposobu oceniania w klasie syna. W trzeciej klasie i tak wchodzi normalny system oceniania, więc niech się uczy, że ciocia klocia to jest w przedszkolu a nie w szkole. Zdaję sobie sprawę, że to niepopularny pogląd.
                  • slonko1335 Re: Ocena niecyfrowa 13.12.15, 08:21
                    to trochę porażka moim zdnaiem. Nie wyobrażam sobie że przychodze do pracy i ktoś mi wystawia ocenę za każda czynność jaką tam wykonuję, strasznie musi to byc frustrujące dla wrazliwca albo dzieci się na tyle przyzwyczajają że i tak mają w d. te oceny-zreszta całkiem słusznie a więc one są zywczjanie niepotrzebne. Sama piszesz, ze Twoje dziecko ma je gdzies a Ty widzisz sama co jest nie tak.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Ocena niecyfrowa 13.12.15, 19:25
                      No ale po co ma sie nimi przejmowac? Ja uwazam, ze dobrze, sa trenowani do czwartej klasy, przynajmniej szoku nie beda mieli. I umowmy sie - ocena z kraglosci liter jest dla mnie naprawde malo istotna, nie ocenia wiedzy. Talent plastyczny i charakter pisma odziedziczyl po mamusi, wiec nie ma sie w tej dziedzinie czym chwalic. Mam tego świadomość i mu nie nakazuje przepisywax sto razy to samo bo wole mu w tym czasie poczytac ksiazke.
                      • lokitty Re: Ocena niecyfrowa 13.12.15, 20:07
                        To do czwartej klasy trzeba naprawdę już od pierwszej się trenować?
                        Rany, piszesz jak te mamuśki, które nie widzą żadnych różnic rozwojowych między 6- a 7-latkiem, choć tych dzieli cały rok kalendarzowy, a nieraz i więcej.
                        Trzy lata to kawał czasu, dzieciaki spokojnie zdążą się przygotować do IV klasy.
                        No i wreszcie - Twój syn ma zlewcze podejście i fajnie. Ale sporo dzieci nie ma takiego, powiem więcej, walczą o te oceny jak głupie - w sąsiednim wątku jest o ściąganiu w II kl. SP.
                        Sama pamiętam, jak dostałam dwójczynę z plastyki w I SP i jak to opłakałam, bo byłam wrażliwym i generalnie świetnie uczącym się dzieckiem, więc to był dla mnie szok. Niestety, bozia poskąpiła mi daru do wykonywania plac przestrzennych z kartonu wink (BTW, praca była takiego rodzaju, że moja córka w klasie III takowych nigdy dotąd nie miała).
                        Oceny nie podobają mi się więc z tego względu, że nie mam ochoty od startu uczyć dziecko, że ma olewać szkołę czy jakieś jej aspekty, żeby nie czuć się ze sobą źle - niech sobie samo do tego dojdzie z czasem wink.
                        • zuleyka.z.talgaru Re: Ocena niecyfrowa 13.12.15, 20:56
                          Wiec ujme to inaczej: mi sposob oceniania w szkole syna nie przeszkadza. Synowi tez nie, wiec szafa gra. Opisowa ocena pewnie tez bylaby ok, wiec jak komus obecny system oceniania w naszej szkole nie pasuje to niech walczy o zmiane.
    • scarlett74 Re: Ocena niecyfrowa 12.12.15, 10:25
      Na wywiadówce wychowawczyni wręczył "hierarchię" braw i staraj się. Można odpowiednio podpiąć pod ocenę, oprócz tego pani pisze info typu: staranne pismo, budujesz dobre i mądre zdania, jednak poćwicz pisownię ą/on, ę/en. Myślę że to jest dobry sposób informacji i cieszę się że pani się stara, nie poprzestając na suchym "świetnie".
    • jdylag75 Re: Ocena niecyfrowa 19.12.15, 21:20
      Dobrze opisane. Dla mnie ocenianie cyframi to porażka, od zawsze proszę nauczycieli moich dzieci o oceny opisowe, szczególnie teraz - w 4 klasie. Ocena 1 może oznaczać wiele rzeczy i dziecko może się nie domyślić o co chodzi, pisz starannie, nie wyjeżdżaj za linie oznacza li i jedynie pisz starannie i nie wyjeżdżaj za linie. Oceny cyfrowe przyczyniają się do niezdrowej konkurencji wśród dzieci i szufladkowania dzieci wśród nauczycieli. Walczę o system opisowy w szkole dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka