Dodaj do ulubionych

Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!!

20.01.16, 00:24
Mój 7-letni synuś, choć nie zdobył nagrody i chyba nawet wyróżnienia, uzyskał naprawdę znakomity wynik w konkursie Alfik Matematyczny! Jestem i tak z niego bardzo dumna!!! Klasa 2 sp. uzyskał łącznie 100 punktów i 126 miejsce w woj. w skali całego kraju 2180! Wypadł naprawdę super, choć wcale nie przygotowywał się do niego. To, był jego pierwszy konkurs matematyczny.
Obserwuj wątek
    • jotde3 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 09:31
      Gratulacje ,To naprawde bardzo dobry wynik dla kogos kto sie nie przygotowywal w szkole czy w domu , w klasie syna najlepsze uczennice mialy tylko ok 50 i 57 na 150 mozliwych , zakladam ze tez sie do tego nie przygotowywaly , nie wiem po co wogole wydaja na startowe jak co roku to samo , jednego roku ktoras sie przygotowala chyba lepiej i miala ok 80 pkt .
      • zumisie Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 09:43
        Ja również gratuluję, tym bardziej, że to 7-latek wink Mojej córce, 8-latce też poszło super - 150 pkt czyli max, aż uwierzyć nie mogłam wink My też 2-ga klasa, tyle że moja ćwiczyła w domu i na kółku matematycznym.
        • fogito Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 09:46
          Gratulacje dla syna! Synusia bym sobie darowała.
        • jotde3 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 10:11
          I slusznie bo my tez nie wierzymy wink zartuje , jak jest laratem to bedzie na liscie lauratow , a z maksem wielu tam nie ma , raz w krakowie w jednej szkole jakis zakonnic byly dwie uczennice z maksem . religia pozytywnie wplywa na wynik ? wink
          • zjawa1 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 23:03
            Podobno, aby być laureatem trzeba było mieć powyżej 100 punktów!!! I to, jeszcze bardziej dołujesad((((
        • zjawa1 zumisie-gratulacje!!!! 20.01.16, 23:32
          Bo z tego, co czytam to faktycznie maksymalna ilość punktów-teraz doczytałam, że na ,,starcie" mają 30 plus suma punktów za wszystkie zadania 120, a więc 150-zadroszcze Wamsmile!! Sądzę, że my nawet po przygotowaniach nie wypadlibyśmy tak dobrze....Te zadania wg. mnie były jakby bardzo trudne-czytałam tylko klasę 2sp.
      • ga-ti Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 10:17
        Startowe chyba nie aż tak dużo wynosi, 9 zł? A po co próbować? Żeby zobaczyć, jak to jest, jak taki konkurs wygląda, jak się połapać w arkuszu z zadaniami, jak wyrobić w czasie, jak poradzić ze stresem. Żeby siebie sprawdzić. A może dziewczynki idą, bo jak idzie jedna to i druga musi, bo takie nierozłączki? Może są dobre, ale stres je zżera. Albo są przeciętne, a chcą spróbować, dlaczego im tego zabronić?
        Pamiętam, że namawiałam syna, żeby wziął udział w swoim pierwszym konkursie, właśnie żeby 'nabrał obycia'. Kiedyś ten pierwszy raz musi być smile
        • zumisie Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 10:23
          Będzie na liście. Nas łatwo zweryfikować, bo jesteśmy z woj. podkarpackiego wink
          • zumisie Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 10:26
            Moja odpowiedź była do jotde. Jeszcze nieobyta jestem z forum i źle wpisałam.
            • ga-ti Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 10:41
              Nie szkodzi smile Twojej córce też gratuluję!
              • zumisie Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 10:47
                dziękuję wink
        • jotde3 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 11:01
          Ale one wiedza jak jest , startowaly w 2 , 3 i 4 klasie . sa dobre , maja czerwone paski ( wskaznik taki sobie ale zawsze ) z matmy piatki na koniec .
          Wcale im nie zabraniam , ja swojemu jednak bym odradzal udzial po raz ktorys w konkursie w ktorym mu nie idzie jesli sie do niego nieprzygotowuje a jako ze konkurs platny to po te 9 zl przychodzi sie do rodzica , by wykazac aktywnosc. Czy co ? Watpie by dziewczynki placily za niego ze swoich .
          No coz , ja jakos nie lubie pozerstwa i albo mamy wyniki lub sie chociaz o nie staramy wkladajac w cos prace i idac do przodu chocby troche albo sobie darujemy i nie udajemy aktywnosci majac caly czas te same niskie wyniki.
      • slonko1335 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 10:58
        >zakladam ze tez sie do tego nie przygotowywaly , nie wiem po co wogole wydaja na startowe jak co roku to samo
        ale Twoje pieniądze wydają? moja córka idzie na konkursy na które ma ochotę iść zwyczajnie bez jakichś wielkich oczekiwań-zwłaszcza że z niektórymi wybitnie jej nie po drodze i niezmiernie mnie dziwi, że się zapisała...... nie przygotowuje się do żadnego(z wyjątkiem świetlika na którego przerabiamy wcześniej zadane eksperymenty)-idzie jej różnie od super miejsca, nagród i laureata do tak sobie ale my tez nie rozkminiamy i nie podniecamy się wynikami tylko traktujemy jako nowe doświadczenie.
        • jotde3 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 11:10
          Slonko , jest kupa konkursow bezplatnych i niech sobie chodza , jednak jak ma isc na platny liczac ze skresli wlasciwe odpowiedzi przez przypadek to niech za ten kupon sobie sami placa . rozumiem ze mozna dac raz na probe w ciemno , drugi raz by sie upewnic ale trzeci raz nie widzac pracy czy postepu bym nie dal . oczywiscie ze kazdy rodzic sam decyduje za wlasne pieniadze co oplacac dziecku i w jakich sytuacjach i nikomu przeciez tego prawa nie odbieram wiec nie wiem po jakie licho pisac "ale twoje pieniadze wydaja ? " nie moje i moga je nawet zrzucac z mostu ,tym bardziej ze to drobne , jednak jesli drobne na kieszonkowe czegos dziecko ucza to i te drobne podobnie .
          • slonko1335 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 11:19
            Rany ja nawet nie mam pojęcia w których mojej córce poszło super a w których nie-bo na serio tego nie rozkminiamy i nie pamiętamy przy takiej liczbie konkursów która się odbywa i nie pamiętam czy nagrodę lub tytuł laureata ona miała za zucha, mata czy alfika bo nie ma to dla nikogo z nas wielkiego znaczenia-chce iśc na jakiś konkurs to po prostu idzie i tyle bez żadnej filozofii odnośnie tego i sprawdzania jak było rok temu i czy ma tam szanse w tym roku. Jak jej pójdzie super to dostaje dyplom, nagrodę na uroczystym apelu, gratulacje od nas i tyle...zdarza się, ze na jakis się zapisuje, płaci a potem na niego nie idzie bo jest o 8 rano a młoda ma na 12.40 do szkoły i zwyczajnie nie chce iśc się jej rano specjalnie albo jest jakies fajne kółko w tym czasie na które woli iśc...to tylko jeden z wielu konkursów przeciez...
            • jotde3 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 11:42
              Tak jak powiedzialem, kazdy moze po swojemu .Mozecie placic na jej starty a ona moze wolec sobie pospac, wolna wola smile pewnie ze jak ma od czasu do czasu laurata w duzym konkursie mat to i na mniejsze sie zaplaci ( ale nie znam platnych innych konkursow mat , albo nie pamietam czy byl platny )
              ale dlatego ze ma juz wyniki a i zaspac moze i sie reka machnie , mowilem jednak o sytuacji gdy ani wynikow w przeszlosci mimo startow nie bylo ani pracy nie widac .
              • slonko1335 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 11:55
                chodzi mi o to, ze nie mam pojęcia bez sprawdzenia czy ma wyniki w macie, alfiku, zuchu czy innym zwłaszcza że większość dodatkowo w odmianach matematycznych, humanistycznych lub z angielskiego jeszcze. Sa konkursy na ktore idzie a zupełnie jej z nimi nie po drodze i możliwe, ze zajęla jedno z ostatnich miejsc rok wcześniej, wiec ktoś może się dziwić po co? ano tylko po to żeby zyskać nowe doświadczenie, jak ma ochotę to niech idzie, nie przyszłoby mi do glowy żeby nie puścic bo rok temu jej nie poszło.
                • jotde3 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 12:38
                  Ile razy mozna miec " nowe doswiadczenie " na tym samym konkursie ? No wiadomo , za kazdym razem bo konkurs ma inne pytania i uczen jest starszy wiec inny , rzecz w tym ile tej nowosci jest ? Moim zdaniem na tyle malo juz przy 7 konkursie ( alfik i kangur ) w 5 klasie jak dziecko chce startowac to niech sobie za to placi jak za wlasna rozrywke ( chyba ze i my to traktujemy jako rozrywke dla dziecka i chcemy mu ta frajde zrobic , to zupelnie zrozumiale wg zasady ze kazdy robi ze swoimi pieniedzmi co chce ) . mi tez nie przyszlo by do glowy by nie puscic dzieciaka bo rok wczesniej mu nie poszlo , nawet jesli 7 raz by mu nie poszlo to bym puscil , nawet jak nie widziaal bym zadnej pracy w tym kierunku , jednak musial by dac z kieszonkowego na to sam .
                  • slonko1335 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 13:37
                    ale właśnie tak jak piszesz, inne zadania, rózny poziom często, inni startujący, inna atmosfera, konkursów jest od groma i każdy wygląda inaczej, czasami jest dobra jedna odpowiedź, czasami kilka, czasami kompletnie inny sposób zaznaczania i moim zdaniem to fajnie jak dziecko zapozna się każdą opcją gdy ma na to ochotę a i cieszy mnie, ze idzie tam z luźnym nastawieniem sprawdzenia siebie i własnych umiejętności a nie po aby wygrać czy zajmować jakieś miejsca. Nie wybieramy łatwiejszy czy trudniejszy, bardziej czy mniej prestiżowy bo to nie ma dla nas żadnego znaczenia.
                    • jotde3 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 14:41
                      Ale ja tak nie pisze , ty piszesz dlaczego warto jak dziecko chodzi na rozne a ja o tym dlaczego nie ma sensu jak chodzi na te same co roku ,nie ma wynikow i sie nie stara do nich przygotowac .
                      • slonko1335 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 16:11
                        chodzi mi o to że możliwe, ze moja córka też chodzi akurat na te same co roku na których nie ma żadnych osiągnięć a wręcz bardzo słabe wyniki-chociaż szczerze mówiąc ja nie mam pojęcia nawet jakie te wyniki są-wiem tylko jak coś wygra lub otrzyma dyplom laureata czy jakieś wyróżnienie ale nie zajmuje mnie to na tyle aby pamiętać dłużej które za co.
      • zjawa1 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 22:35
        Wiesz, on jest smutny, bo kolega dostał dostał nagrodę-dziś się dowiedział. Sama nie wiem teraz, jak faktycznie i statystycznie w klasie 2-giej wypadają dzieciakisad... Tak, czy siak zgłosił się do Kangurka i zmobilizowało go, to to ćwiczeń nad testami.
    • ga-ti Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 10:12
      Gratulacje! Fajnie, że spróbował i tak dobrze sobie poradził.

• camel_3d Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 13:03
      supersmile gratuluje!!!
    • jotde3 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 13:07
      "zjawa1 26.11.15, U nas k. Syn stwierdził, że podobno dużo łatwiejsze niż te, które były wcześniej-zobaczymy"

To jek tak stwierdzil to chyba jednak cos sie tam przygotowywal skoro skoro pisalas ze tak stwierdzil wiec musial je znac ? A teraz slucham dlaczego jestem w wielkim bledzie wink
      • zjawa1 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 22:39
        Przeczytałam mu dwa zadania za 3 punkty i stwerdził, że proste i nie musi przerabiać! Tak, to z nim było. Nie zmuszałam, skoro nie chciał
    • saszanasza Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 14:45
      Gratuluje zjawasmile
    • dorga1 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 17:40
      W jaki sposób można uzyskać informację o wyniku, nie znając kodu szkoły?
      • zumisie Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 18:12
        Bez kodu to chyba w szkole. Albo na stronie jersza na fb poprosić o kod smile
        • dorga1 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 18:39
          Dzięki, tylko teraz to już nie udzielają informacji, trzeba chyba poczekać do jutra.
          • zumisie Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 18:46
            A to różnie na stronie FB. Czasem udzielają i po 22-giej wink
            • dorga1 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 21.01.16, 20:09
              Od wczoraj coś zaniemówili na FB, dodzwonić też się nie mogłam, a ponieważ mamy teraz ferie, nie dowiem się jakie wyniki uzyskały moje dzieci.
    • zjawa1 Dziewczyny, dokładnie wszystko było tak... 20.01.16, 22:52
      Nasza szkoła po raz pierwszy brała udział w Alfiku matematycznym.
      Syn zgłosił się sam o czym poinformował mnie wychowawca.
      Wlazłam na stronę konkursową i przeglądałam zadania z roku 2014.
      Przeczytałam dwa pierwsze synowi, odpowiedział na nie dobrze po czym stwierdził, że banalne w porównaniu z Kangurkiem( to, też kiedyś przeglądaliśmy), po czym dodał, że nie będzie się ich uczyć. Powiedziałam ok. Po jakimś czasie-przyznaje szczerze- zaczęłam obawiać się, że syn na tle szkoły wypadnie zle, bo wszyscy biorący udział, co najmniej miesiąc przed wałkowali te testy. Pamiam, że jeszcze w dniu konkursu powiedziałam mu ( może zrezygnuj)...Ale On zadecydował, że jednak pojdzie. Po otrzymaniu wyników, byłam w szoku-dosłownie liczyłam na maksymalnie, ale maksymalnie 50 punktów.
      I byłam bardzo, ale to bardzo dumna z niego. Dziś synuś się załamał, bo niby zależało mu na tym konkursie. Sam stwierdził, że ma nauczkę i teraz do konkursu Kangur będzie przerabiać testy jak inny-swoją drogą, jak gorzej w tym wypadnie po przerobieniu testów niż w Alfiku, to dopiero będzie dramat... O kod można poprosić naFB.
      • zjawa1 Słonko-przyznaję Ci rację:)!!! 20.01.16, 22:55
        Konkurs Świetlik to jest ,,pikuś" w porównaniu z tym konkursem!
        • zjawa1 Dziewczyny, powiedzcie mi szczerze???? 20.01.16, 23:01
          Czy faktycznie, przerabianie tych testów daje szanse na większą ilość punktów?
          Jak wynika z Waszych doświadczeń? Bo teraz nie wiem, czy robić z nim coś w tym kierunku? Szkoła-jeśli chodzi o Kangura-podobno uczy ,,kodować"... W sumie też nie wiem, w czym rzecz??? Syn brał udział w zeszłym roku w konkursie świetlik, tam kodowania nie było.
          Ogólnie o co chodzi z tym kodowaniem? Sorry za głupie pytania, my dopiero zaczynamysmile
          • zjawa1 Re: Dziewczyny... Dziekuję za gratulacje:)) Jesteś 20.01.16, 23:10
            ....jednak kochane. Powiem Wam, że to wlasnie dzięki Wam, teraz uwiezyłam, że dobrze mu poszłosmile)))!!!Nie mam zielonego pojęcia, jak to wygląda statystycznie! I po raz pierwszy tak się cieszę przegraną synasmile))... żartowałamsmile... Fakt, faktem kazde dziecko walczy w takich konkursach choćby na wyróżnienie...
          • slonko1335 Re: Dziewczyny, powiedzcie mi szczerze???? 21.01.16, 09:04
            na pewno może nauczyć innego patrzenia, oswojenia sie z kartą pracy, zapisem wyniku, możliwościami. Można pokazać dziecku że zadania można robić od końca lub całego w ogóle nie rozwiązywać wykluczając wyniki. Moja jak szła na jakiś konkurs pierwszy raz miała wydrukowany jakiś arkusz z archiwum żeby wiedziała czego można się po konkursie spodziewać i rozwiązywała a jak czegos nie potrafiła pokazywaliśmy jej jakimi sposobami można dojść do rozwiązania.
          • morekac Re: Dziewczyny, powiedzcie mi szczerze???? 22.01.16, 08:01
            >Szkoła-jeśli chodzi o Kangura-podobno uczy ,,kodować"...

Czy to nie chodzi o to, że praca konkursowa jest niepodpisana, tylko właśnie zakodowana ?
            • jotde3 Re: Dziewczyny, powiedzcie mi szczerze???? 22.01.16, 09:17
              Nie kodowac a wypelniac karte odpowiedzi . dla piatoklasisty to zadna trudnosc , dla drugoklasisty moze , ale nie zeby tego nie rozumial ale roztrzepane sa bardziej mniejsze dzieciaczki i nie tyle ucza zasad wypeniania bo to wystarczy pokazac co ucza skupic sie przy wpisywaniu odpowiedzi we wlasciwe koleczko a zakodowac ( napisac kod ) to sobie moga np robocika w laitbocie .
        • slonko1335 Re: Słonko-przyznaję Ci rację:)!!! 21.01.16, 09:00
          Ja i dzieciaki bardzo lubimy świetlika-głownie za fajne i łatwe eksperymenty które trzeba zrobić w domusmile I tak w porównaniu do Kangurka to pikuśwink Co do reszty to sie pogubiłam alfiki, maty, zuchy, stypendiady, omnibusy, itd-tego jest tak wiele, ze ja nie ogarniam które sa łatwiejsze a które trudniejsze. Szkoła mojej córki uwielbia konkursy i organizują chyba wszystkie i bardzo dzieciaki do nich zachęcają...
          • zjawa1 Re: Słonko-dzięki za odpowiedz:) 21.01.16, 23:33
            Syn, też bardzo lubi świetlika, ale to inna ,,bajka"smile
    • tequila_sunrise78 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 20.01.16, 23:10
      A gdzie można znaleźć informację, czy dziecko dostało jakieś wyróżnienie?
      • zumisie Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 21.01.16, 06:36
        Po wpisaniu danych dziecka w zakładce z wynikami alfika przychodzi mailem wynik plus rodzaj dyplomu i ew. nagrody
        • tequila_sunrise78 Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 21.01.16, 10:48
          Dzięki. Już ma wyniki. Moje dziecko też w II klasie, więc po raz pierwszy podchodziło.
    • melancho_lia Re: Chcę się pochwalić oficjalnie:)!!! 26.01.16, 12:44
      Gratulacje. Moja córka- 2 klasa SP- 8 miejsce w województwie smile Też zero dodatkowych przygotowań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka