ewka-1974 19.03.16, 09:53 Piszcie jaka decyzja podjęta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gootica Re: Szkoła rocznik 2009-2010 19.03.16, 11:02 Tu nie było nad czym nawet przez minutę się zastanawiać-od września będzie drugoklasistką Odpowiedz Link Zgłoś
maui2 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 19.03.16, 11:58 Rocznik 2010 córka idzie do pierwszej klasy choć wszyscy mówią, że źle robię Odpowiedz Link Zgłoś
sylustom Re: Szkoła rocznik 2009-2010 19.03.16, 13:52 Mój urodzony w 2010, od września bd pierwszoklasistą w sportowej klasie Ja zbyt wielkiego dylematu nie miałam, bo zerówkę robi teraz 2 raz (najpierw ze starszakami w prywatnym przedszkolu, w tym roku w oddziale w szkole). Przerabianie tego trzeci (!) raz byłoby bez sensu zważywszy na to, że już dawno czyta, pisze i materiał 1 klasy ma opanowany. Z tego co mi wiadomo z jego grupy idzie jeszcze piątka. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka-1974 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 19.03.16, 20:47 Nie ma się czego obawiać, program jest bardzo okrojony, przeciętny 6 - latek nie będzie miał żadnych problemów. Dzieci mało - komfortowe warunki do pracy dla nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 20.03.16, 22:32 2010 - idzie do szkoly Mysle ze sobie poradzi; 4 lata w przedszkolu mu wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
justaaaaa Re: Szkoła rocznik 2009-2010 21.03.16, 17:04 Mój syn z 31 marca 2010 idzie do pierwszej klasy. Mieliśmy spotkanie w przedszkolu z psychologiem i logopedą. Wyjaśnili rodzicom sporo wątpliwości. W necie jest mało dostępnych materiałów o dojrzałości dzieci do szkoły. Trzeba zasięgnąć opinii u specjalisty jeśli ma się wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 21.03.16, 19:25 Syn marzec 2009, poszedł obowiązkowo do 1 klasy jako sześciolatek. Radzi sobie świetnie, nawet nie biorę pod uwagę powtarzania klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
p.mirelka Re: Szkoła rocznik 2009-2010 22.03.16, 22:21 A jak wasze dzieci spędzają/będą spędzać czas po skończonych lekcjach, czyli po godzinie 11.30 czy 12? Bo rozumiem, że pracujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 22.03.16, 23:12 no wiesz kiedys trzeba dziecko wyslac do szkoly wiec i tak sie staje przed takim dylematem, sa babcie, nianie, swietlice. Moj z 2010 tez idzie do pierwszej klasy, po kij mu powtorka zerowki? Odpowiedz Link Zgłoś
p.mirelka Re: Szkoła rocznik 2009-2010 23.03.16, 10:14 Mam nadzieję, że twoje dziecko nauczy się w tej pierwszej klasie czytania ze zrozumieniem i myślenia. Jak widać, nie ma znaczenia kiedy zaczyna się szkołę, niektórzy jak Ty nigdy nie zdobędą tych umiejętności. A teraz tłumacze Ci jeszcze raz co napisałam wyżej. To że są babcie, nianie, świetlice to ja wiem. Nie pytam dlaczego twoje dziecko nie powtarza zerówki, nie interesuje mnie to, więc nie musisz mi się tłumaczyć . Pytam, jak twoje dziecko spędza czas po lekcjach. Chcesz to napisz, nie to nie. To co napisałaś nijak ma się do mojego pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 23.03.16, 13:05 mirelka a co ci da jak moje dziecko spedza ten czas? Moje starsze ma prawie 14 lat i wraca po lekcjach do domu samo i spedza czas samo ku swojej radosci Mlodsze bedzie w szkole od wrzesnia i po lekcjach odbierze go babcia, ktora mieszka 50 m od szkoly. Cos ci dala ta odpowiedz? Kazdy ma inna sytuacje... Odpowiedz Link Zgłoś
p.mirelka Re: Szkoła rocznik 2009-2010 23.03.16, 13:59 Tak sobie pytam, jak twoje dziecko spędza czas i oczywiście nie zmuszam Cię do odpowiedzi. Obserwuję to co się dzieje w moim otoczeniu i nie tylko w moim (mam siostrzenicę w drugiej klasie) i chciałam zweryfikować moje spostrzeżenia. Tak, dla siebie, z czystej ciekawości, a poza tym zaczynam obserwować pewną zależność, może spróbuję ją zweryfikować, jak mnie bardziej zainteresuje. 14-latek to już zupełnie inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 23.03.16, 20:31 Mój sześciolatek po lekcjach idzie na świetlicę, razem z większością swojej klasy. Odbierany jest różnie, nie wcześniej niż o 13 (po obiedzie), nie później niż o 16, przeze mnie albo przez starszych braci (osiemnasto- i szesnastolatek). Jak jest ładna pogoda, z góry zapowiada, żeby go nie odbierać za wcześnie, bo uwielbia popołudniowe zabawy na boisku. Jeśli odbieram go później, to ma już odrobione lekcje, więc popołudnie ma wolne. A do tematu - idzie do drugiej klasy, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Szkoła rocznik 2009-2010 23.03.16, 07:07 Przecież po skończonych lekcjach nie wystawia się dzieci przed szkołę. Moja córka spędza czas po lekcjach ze swoją klasą w swojej sali/na podwórku szkolnym pod opieką pani świetliczanki. Bardzo lubi ten czas, nawet jak mogę wcześniej ją odebrać, to nie ma mowy. Czasem pani im organizuje jakieś zajęcia, prace plastyczne, ale dzieci najbardziej lubią mieć czas na swobodną zabawę. Część dzieci chodzi też w tym czasie na dodatkowe zajęcia, jakieś dżudo, tańce, angielski, grę na instrumentach... Odpowiedz Link Zgłoś
p.mirelka Re: Szkoła rocznik 2009-2010 23.03.16, 10:18 Wiem, że po lekcjach nie wystawia się dzieci przed szkołę. Chyba nikt tak nie myśli. Wiem również, że są różne alternatywne sposoby spędzania tego czasu (opieki) przez dzieci. Dzięki za odpowiedź, jak spędza ten czas twoja córka. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 23.03.16, 14:21 No to ci napiszę jak spędza czas moja córka (3 klasa 8 lat). Przede wszystkim zachwyt i zdumienie (w I klasie), że wszystko "tak szybko się kończy". Wszystko czyli lekcje. W przeciwieństwie do przedszkola, w którym dzieci były przeganiane z zajęć na zajęcia bez przerwy praktycznie do 16. Córka często narzekała, że nie miała czasu się pobawić. W szkole odzyskała czas na zabawę. Z tego dużo na świeżym powietrzu. Dwa razy w tyg. chodzi do połączonego ze szkołą ośrodka sportu na korektywę z basenem. Prowadzone b. profesjonalnie. Ma też (również w szkole) dodatkowy angielski. I jeszcze co 2 tyg. zajęcia "kolorowo-naukowo" czyli doświadczenia fizyczne i chemiczne dla dzieci. Uwielbia to. W 3 klasie doszły jeszcze popołudniowy sks i treningi (klasa sportowa). Ale najbardziej córka sobie ceni czas wolny, kiedy bawi się z koleżankami. Teraz, w przeciwieństwie do przedszkola, ma go pod dostatkiem. Odbieramy ją przed 17, a czasami nieco wcześniej. Nauka nie sprawie jej trudności, prace domowe "ogarnia" w szkole, praktycznie niczego nie zabiera do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
p.mirelka Re: Szkoła rocznik 2009-2010 23.03.16, 19:08 Nie pytam, tylko stwierdzam. Zamiast uśmiechu pojawiły się znaki zapytania Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Szkoła rocznik 2009-2010 24.03.16, 08:31 A ja mam problem Mój syn dostał na pierwsze półrocze ocenę opisową - same superlatywy. Że mądry, bogate słownictwo, wiedza o świecie - no wszystko super hiper sam miód. Można by odnieść wrażenie, że geniusz. Tylko że on czytać nie umie. To znaczy zna wszystkie litery i dwuznaki i przeczyta każdy tekst ze zrozumieniem i odpowie na pytania do tekstu poprawnie. Tylko że czyta na zasadzie: "by-a-by-cy-i-a babcia py-o-sy-zy-ły-a poszła". Na wywiadówce pani powiedziała, że w tej klasie tylko 8 osób się nadaje do klasy II, a reszta nie. "Wiedzą państwo, oni nie umieją czytać..." powiedziała, a rodzice pokiwali głowami, że wiedzą, i zaczęli deklarować "ja moją na pewno zostawię", "ja też". To teraz co ja mam o tym myśleć?... Że moje dziecko jest z tych, co to nie umieją czytać i powinni zostać w 1 klasie? Czy że jest super hiper mądry, jak głosiła ocena na półrocze? Odpowiedz Link Zgłoś
p.mirelka Re: Szkoła rocznik 2009-2010 24.03.16, 09:59 Jest super mądry, tak ja myślę, a czytanie trzeba wyćwiczyć i już. Ale tutaj na forum powiedzą ci zaraz, że masz głupie dziecko bo przecież pierwsza klasa to taka łatwiznę i ich dzieci się nudzą, mimo tego że pewnie wiedzę ogólną, o świecie, słownictwo mają dużo gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Szkoła rocznik 2009-2010 24.03.16, 13:13 > Jest super mądry, tak ja myślę, a czytanie trzeba wyćwiczyć i już. Ćwiczymy, codziennie duka w domu wierszyki. Mój mąż nawet widzi postępy w tym jego dukaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
onn89 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 24.03.16, 10:21 ... do I klasy trzeba iść z pewnymi umiejętnościami czyli czytaniem i pisaniem. "Byabycia", to moj syn czytał jak miał 5 lat. Idzie teraz jako 6 latek i czyta normalnie. Oczywiście nie nauczył się tego w przedszkolu, w zerówce.W domciu się nie siedzi na pupci i nie myśli, że w szkole dziecko od września zostanie tego nauczone... Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Szkoła rocznik 2009-2010 24.03.16, 10:55 Ciekawe ile razy to jeszcze przeczytam Cała klasa sześciolatków - 1 września czytać umiało dwoje. W pierwszej klasie nauczyli się wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
p.mirelka Re: Szkoła rocznik 2009-2010 24.03.16, 11:23 Zaraz Ci napiszą, że twoje dziecko będzie się przez rok nudziło, oj biedne, dziecko nuda przez cały rok Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Szkoła rocznik 2009-2010 24.03.16, 13:18 > "Byabycia", to moj syn czytał jak miał 5 lat. Mój też. Ale postępu nie ma i w tym jest problem. Wciąż po literce składa, czyli analiza ok., a synteza leży. Przy czym synteza jest podobno niezależna od woli, przychodzi w pewnym momencie. > W domciu się nie siedzi na pupci i nie myśli, że w szkole dziecko od września zostanie > tego nauczone... Słusznie. Od tygodnia ruszyliśmy pupcie i zaleciliśmy mu czytanie 2 wierszy Brzechwy dziennie. Podobno nawet słychać postęp (mój mąż tak twierdzi, mnie się wydaje, że duka wciąż podobnie). Ale coś to musi w końcu dać... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Szkoła rocznik 2009-2010 30.03.16, 14:10 > >"Byabycia", to moj syn czytał jak miał 5 lat. >Mój też. Ale postępu nie ma i w tym jest problem. Cwiczyliscie z nim na ksiazeczkach do czytania metoda sylabowa? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 25.03.16, 08:19 Bzdura. Gdybym chciała homeschoolingu, to bym nie posyłała do szkoły. Od nauki jest szkoła- dom jest od wypoczynku, zajęć pozaszkolnych np. ruchowych, spędzania czasu z rodziną i nabywania innych umiejętności typu sprzątanie własnego pokoju czy składanie skarpet w pary. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 25.03.16, 09:13 Do czytania dziecko musi dojrzeć, tak jak do innych umiejętności. Niepotrzebne są codzienne ćwiczenia w dukaniu. Wystarczy jak przeczyta cos króciutkiego od czasu do czasu (chyba coś robią w szkole?) Moje córka tez tak dukała, już nie mogłam tego słuchać, bo syn nauczył się czytać "z powietrza". I nagle, pod koniec I klasy zaczęła czytać wręcz płynnie. Nie ćwiczyliśmy, tylko to co zadane, a więc czytaneczka z podręcznika raz na tydzień lub na 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
baskokvet Re: Szkoła rocznik 2009-2010 30.03.16, 13:36 Dziecko rocznik 2009 -idzie do drugiej klasy-ale większa cześć dzieci z tej klasy zostajei bedzie powtarzac rok Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 31.03.16, 10:18 Mój co prawda 2011 ale na przykładzie "naszego" przedszkola-w starszakach jest 8 dzieci ( to malutkie prywatne przedszkole ), z czego 3 z rocznika 2009, już odroczona, więc na bank idzie do szkoły. Z pozostałej piątki z rocznika 2010r. na pewno idzie do szkoły 1 dziewczynka i być może 1 chłopiec ( oboje z początków roku, styczeń i luty ), natomiast reszta jest z października-listopada 2010 i zostaje w przedszkolu. Koleżanka ma córkę 2010 uczęszczającą do normalnego państwowego przedszkola i tam podobno sytuacja jest taka, że na całą grupę 25 dzieci kilkoro rodziców, właśnie dzieci z początków roku, zadeklarowało stanowczo wysłanie dziecka do szkoły, kilkoro się waha, a ok połowy jest zdecydowanych zostawić dziecko w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia56 Re: Szkoła rocznik 2009-2010 31.03.16, 21:27 U nas w szkole żadne dziecko z 2009 nie powtarza klasy pierwszej. Z 42 dzieci z rocznika 2010 12 idzie do pierwszej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś