Dodaj do ulubionych

Pióro leworęczne ??

16.04.16, 19:22
Szukam rady w sprawie pióra dla pierwszaka.
Wydrukowałam już sobie wyprawkę dla dziecka ze strony szkoły i wszystkie pozycje do kupienia są oczywiste oprócz właśnie pióra. Syn jest leworęczny i mam pytanie jakie najlepsze pióra na początek polecacie? Trochę spojrzałam na allegro ale rozrzut cenowy jest bardzo duży, nie wiem czy warto kupować tanie pióro, drogie dla leworęcznych czy jakieś dla oburęcznych dzieci? Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • sonia-3 Re: Pióro leworęczne ?? 16.04.16, 20:32
      W Leklerku kupując córce pióro zwróciłam uwagę, że na niektórych piórach firmy Herlitz "My pen", jest oznaczenie, że są dla osób leworęcznych. Sama byłam ciekawa, czy to faktycznie jest jakaś różnica między takimi piórami, a piórami dla praworęcznych ( kolor pióra, który podobał się córce, był tylko w opcji dla leworęcznych, a córka jest praworęczna). Stąd wiem, że akurat te pióra są w opcji dla leworecznych i praworęcznych.
    • betty842 Re: Pióro leworęczne ?? 16.04.16, 20:40
      Mój syn ma takie,firmy BIC:
      www.e-kleks.pl/upload/images/products/4320/zdjeciebig.jpg
      Jest to pióro dla prawo i leworęcznych (akurat syn jest praworęczny) i jak na razie super się sprawdza.Ja kiedyś czytałam,że lepiej nie kupować jakiegoś drogiego pióra bo dzieci kiedy zaczynają pisać piórem często za mocno naciskają i niszczą stalówkę wiec na początku nie warto kupować drogich piór.Kupiłam to z BICa i jak na razie jest fajne (syn pisze nim od dwóch miesięcy).
      • betty842 Re: Pióro leworęczne ?? 16.04.16, 20:42
        Aha,to pióro nazywa się Bic Easy Click i kosztuje ok 15zł. Jest w trójkątnym kształcie przez co dziecko nie ma problemów z prawidłowym trzymaniem.
        • mysz1978 Re: Pióro leworęczne ?? 16.04.16, 21:25
          u nas na szczescie akceptuja pioro kulkowe - wymazywalne (moj prawie pierwszak tez leworeczny). Ale tak swoja droga, to pewna jestes ze od poczatku I klasy jest u Was potrzebne pioro??? z Wieloma szkolami mialam do czynienia i wszedzie w I klasie pisze sie olowkiem - w wiekszosci przez cala pierwsza klase
          • am217 Re: Pióro leworęczne ?? 16.04.16, 22:35
            No właśnie nie wiem dokładnie od kiedy będzie potrzebne to pióro, bo na wyprawce nie jest napisane od kiedy będzie potrzebne, myślę że wszystkiego dowiem się na zebraniu przed końcem roku...
          • betty842 Re: Pióro leworęczne ?? 17.04.16, 12:16
            U nas akurat pani zaznaczyła,że pióro ma być ze stalówką wiec kulkowe odpada.Też na wyprawce do 1 klasy było napisane "pióro" a w rzeczywistości dzieci zaczęły pisać piórem w połowie 2.klasy! Ale córka mojej kuzynki pisała piórem już w połowie 1.klasy tak więc zalezy od nauczyciela.
    • olga727 Re: Pióro leworęczne ?? 16.04.16, 21:44
      Na początku szkoły (pewnie aż do końca semestru) będą pisać ołówkiem. Zamiast rozglądać się za piórem,rozejrzałabym się za porządnym ołówkiem. Jeśli chodzi o pióro dla leworęcznego dziecka,to ja kupiłam córce (też leworęczna) takie: allegro.pl/pioro-stabilo-s-move-easy-dla-leworecznych-pomara-i6009493632.html (oferta przypadkowa) tylko,że różowe.
    • kj-78 Re: Pióro leworęczne ?? 16.04.16, 22:24
      Jako leworeczna osoba uzywajaca w szkole z upodobaniem piora, wyraze zdziwienie. Przeciez jedynym problemem w pisaniu piorem przez osoby leworeczne jest to, ze natychmiast zamazuja reka to, co przed chwila napisaly, bo nie zdazylo wyschnac. Ja zaczelam pisac piorem w czwartej klasie, i z wyzej wymienionego powodu zmienilam ulozenie reki, zeby w trakcie pisania przesuwac reke nad tym, co pisze, a nie po tym. Czyli tak ja wykrzywialam nienaturalnie przez cale lata.

Moim zdaniem pisanie piorem przez leworeczne dziecko nie umiejace pisac moze byc powodem frustracji (duzo wieksze ryzyko kleksow, zamazan itp) i zlego ustawienia reki. Ja bym mojemu pierwszakowi piora nie kupila, co najwyzej kulkowe.

A tak z ciekawosci, czym roznia sie piora dla prawo i leworecznych? Bo mi w samym pisaniu zwyklym piorem leworecznosc zupelnie nie przeszkadzala, stalowka "przyzwyczaja sie" do reki, cos jak nowe buty, ktore sie dopasowuja do nog.
      • am217 Re: Pióro leworęczne ?? 16.04.16, 22:39
        Właśnie dokładnie nie mam pojęcia czym różnią się te pióra. Również jestem leworęczna i moje doświadczenia z piórem są tragiczne: ciągle pozamazywany tekst w zeszycie itp. Sama bardzo szybko przeszłam na pióro kulkowe. W sumie pytam też na forum, bo nie chcę żeby syn miał podobne frustracje jak ja.
        • olga727 Re: Pióro leworęczne ?? 17.04.16, 16:57
          Mi jako praworęcznej,,piórem dla leworęcznych pisze się dużo trudniej -ono jest inaczej ustawione (inny kąt nachylenia ręki),no i nieporęcznie się je chwyta praworęcznemu. Na pierwszy rzut oka,nic nie zauważysz-dopiero przy pisaniu.
      • camel_3d Re: Pióro leworęczne ?? 18.04.16, 10:45
        w szkole u mlodego pisze sie piorem od 1 klasy i jakos dzieci leworeczne nie rozmazuja.. na poczatku pewnie rozmazywaly. Ale mlody tez rozmazywal, mimo praworecznosci wink
        w drugiej klasie nikt nie rozmazuje juz
    • camel_3d pelikan 16.04.16, 22:37
      ma fajne piora dla prawo i lewo recznych

https://www.aixsellent.de/etopebilder3/griffix4_gal.jpg
    • srubokretka Re: Pióro leworęczne ?? 17.04.16, 00:19
      Moja corka jest w 3kl i maja do tej pory zakaz pisania dlugopisem, a tu od razu pioro... do tego dla dziecka leworecznego. Mam od razu wizje problemow .... calkowicie zbednych. Ja sama pisalam olowkiem pol zycia, bo lubilam i nikt mi nie zwrocil uwagi.
      Jak juz sie wyglupiac z kupowaniem piora dla pierwszaka, to moze cos takiego co dodatkowo oprocz innego ksztaltu schnie szybko.
      www.leftyslefthanded.com/YoroPen_with_Black_or_Blue_Ink_p/571838p.htm
      www.leftyslefthanded.com/Kyocera_Pens_with_Ceramic_Tips_Pen_for_lefties_p/595711p.htm
      www.leftyslefthanded.com/Lefty_s_Custom_Mouse_Pad_Always_Right_saying_p/602484.htm
      • camel_3d Re: Pióro leworęczne ?? 17.04.16, 08:32
        Mój od połowy 1 klasy pisze piórem... nie ma problemów.
        • olga727 Re: Pióro leworęczne ?? 17.04.16, 17:01
          A jest leworęczny ? Moja starsza córka też pisała od połowy pierwszej klasy piórem ze stalówką,ale jest praworęczna. wink
      • camel_3d Re: Pióro leworęczne ?? 17.04.16, 12:21
        > a tu od razu
        > pioro... do tego dla dziecka leworecznego.

a to jakies uposledzenie czy co??

> Jak juz sie wyglupiac z kupowaniem piora dla pierwszaka, to moze cos takiego co
        > dodatkowo oprocz innego ksztaltu schnie szybko.

Najwyrazneij nie masz pojecia. W szkole u mlodego mozna pisac wylacznie piorem.

• srubokretka Re: Pióro leworęczne ?? 17.04.16, 15:46
          >a to jakies uposledzenie czy co??

Uposledzenie raczej nie, jezeli czlowiekowi to nie przeszkadza, ale leworecznosc moze byc znakiem, ze problemy innego typu moga byc lub sie pojawic pozniej.

>Najwyrazneij nie masz pojecia.

Pojecia o czym? Ze w szkole sa rozne idiotyzmy, ktorych nie przeskoczysz jezeli zwierzchnik sie upsze? Mam pojecie, bo chodzilam do szkoly.
          • camel_3d Re: Pióro leworęczne ?? 17.04.16, 20:54

> Uposledzenie raczej nie, jezeli czlowiekowi to nie przeszkadza, ale leworecznos
            > c moze byc znakiem, ze problemy innego typu moga byc lub sie pojawic pozniej.

tak..glownie z durnymi opiniami osob, ktorenie maja pojecia o leworecznosci.

o jakich problemach mowisz?

> Pojecia o czym? Ze w szkole sa rozne idiotyzmy, ktorych nie przeskoczysz jezeli
            > zwierzchnik sie upsze? Mam pojecie, bo chodzilam do szkoly.

Nie masz pojecia o tym, ze pierwszoklasista (i to do tego leworeczny) moze pisac piorem nie rozmazujac tekstu...
            • srubokretka Re: Pióro leworęczne ?? 18.04.16, 02:19
              >tak..glownie z durnymi opiniami osob, ktorenie maja pojecia o leworecznosci.
              >o jakich problemach mowisz?

Najpierw oceniasz, a potem pytasz???
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,161121713,161121713,rodzice_dzieci_problemowych.html?p=161144862 Wybacz, za duzo zebym to tlumaczyla. Wrzuc do tlumacza. Zeby cie zachecic napisze, ze ludzie leworeczni maja podwyzszone ryzyko problemow uczeniam, ADHD, dysleksja, a nawet schizofrenia. Leworeczni zwracaja na inne tony dziekow, wiec prawdopodobnie inaczej reaguja na np. polecenia nauczycieli. leworeczni podobno lubia bardziej dzwieki , ktore wolniej sie zmieniaja. Leworeczni sa bardziejj podatni na zespół stresu pourazowego itp itd.....

Moze to i duzrne opinie, ale ja akurat nie mam podstaw , zeby nie wierzyc lub kwestionowac te opinie.

>Nie masz pojecia o tym, ze pierwszoklasista (i to do tego leworeczny) moze pisac piorem nie >rozmazujac tekstu...

Zaczynam watpic w twoje pojecie o temacie. Mialam kolegow leworecznych w podstawowce i jednego z nich pismo bdb pamietam. On mogl, i rozmazywal to co pisal. Pisal bardzo niewyraznie i przy okazji umeczyl sie pisaniem duzo bardziej niz 10 okrazeniami dookola szkoly. Dzieciak sie skupial nie nad tym co pisze, tylko przez kilka lat nad tym jak pisze. Do czego go to doprowadzilo? Do zakompleksienia.

>moze pisac piorem nie rozmazujac tekstu...

Ile czasu mu zajmie napisanie wypracowania na strone w jedna linie?
              • camel_3d Re: Pióro leworęczne ?? 18.04.16, 09:41
                > Wybacz, za duzo zebym to tlumaczyla. Wrzuc do tlumacza. Zeby cie zachecic napisze, ze >ludzie leworeczni maja podwyzszone ryzyko problemow uczeniam, ADHD, dysleksja, a nawet >schizofrenia.

masz jakies srednioweiczne informacje...sorry...

> Zaczynam watpic w twoje pojecie o temacie. Mialam kolegow leworecznych w podsta
                > wowce i jednego z nich pismo bdb pamietam. On mogl, i rozmazywal to co pisal. P
                > isal bardzo niewyraznie i przy okazji umeczyl sie pisaniem duzo bardziej niz 10
                > okrazeniami dookola szkoly. Dzieciak sie skupial nie nad tym co pisze, tylko p
                > rzez kilka lat nad tym jak pisze. Do czego go to doprowadzilo? Do zakompleksien
                > ia.

a zakomplesienie bierze sie wlasnie z wiecznego krytykanctwa innych ludzi.
                Nie mialem w szkole leworecznych kolegow, bo wtedy wszscy obowiazkowo byli przestawiani na prawa reke. Co konczylo sie wlasnie problemami...

Dwoch bylo oburecznych..bo niby pisali prawa, bo tak chcialo otoczenie, ale woleli lewa

Za to w szkole mlody ma 3 leworecznych dzieci. Jedno bazgrze, jak kra pazurem, dwoje pisze pieknie. Mlody jest praworeczny, choc mysle, ze to "wina" babci. Bo kiedy byl maly pisal i rysowal lewa reka. Potem zauwazyme, le babcia mu przeklada czesto kredke do prawej... I mimo protestow, chyba osiagnela cel...ale mlody bazgrze strasznie.

Kopie pile lewa noga. I nie ma kompleksow.

> >moze pisac piorem nie rozmazujac tekstu...

> Ile czasu mu zajmie napisanie wypracowania na strone w jedna linie?

tyle samo co dziecku praworecznemu... I tu masz moje slowo.
            • olga727 Re: Pióro leworęczne ?? 18.04.16, 17:26
              Pewnie i może pisać,ale będzie mu niewygodnie. Znam kilka osób leworęcznych i wszyscy mówią to samo:" Niewygodnie się pisze piórem". Kuzynki syn,też leworęczny,a pisze długopisem wymazywalnym,lub piórem kulkowym(zamiennie).Dzieciak jest w III klasie podstawówki. Tak więc camel daruj sobie,że pierwszoklasista bez problemu pisze piórem,bo zyczajnie nie masz o TYM pojęcia.
              • k1234561 Re: Pióro leworęczne ?? 18.04.16, 20:22
                Moja córka jest leworęczna.Obecnie jest już w gimnazjum.Od I klasy podstawówki pisała długopisem,ewentualnie długopisem/piórem kulkowym wymazywalnym.Co wążniejsze zawsze kupując dla niej długopis do szkoły sama sprawdzałam zaraz po napisaniu czy tusz się nie rozmazuje.Jeśli się rozmazywał,taki długopis był dyskwalifikowany.W przypadku mojej leworęcznej córki pisanie piórem z atramentem jest niewykonalne.Tekst napisany takim piórem wyglądałby jak wielka rozmazana,niebieska plama.Swego czasu chciałam córce ułatwić życie i kupiłam jej takie pióro kulkowe typowo dla leworęcznych,ale nie chciała nim pisać.Jakoś jej było niewygodnie.Zostałyśmy przy zwykłych długopisach,najlepiej takich które mają taką gumkowaną część gdzie dziecko trzyma palce.Dla łatwiejszego utrzymania.Moja córka generalnie tych wszystkich wynalazków dla leworęcznych nie lubiła i wcale jej wygodniej nie było jak ich używała.Dlatego uważam,że to zbędne gadżety.Dla pierwszaka,kupiłabym porządny ołówek trójkątny,najlepiej jakby nie był też zbyt miękki,z powłoką antypoślizgową ,do tego kupiłabym porządny długopis,którego tusz się nie rozmazuje i to wszystko jeśli chodzi o pisanie.
    • czarna-mysza Re: Pióro leworęczne ?? 19.05.16, 17:11
      Wiele zależy od jakości pióra, nie tylko od oznaczeń. Te określenia to często chwyt marketingowy. Można spróbować z takim piórem dla leworęcznych, ale niekoniecznie będzie to wydatek warty swojej ceny. Ja jestem leworęczną osobą i całe życie piszę piórami wiecznymi. Nigdy nie miałam modelu dla osoby leworęcznej, w czasach mojego dzieciństwa chyba nawet nie było ich w sklepach. smile Mam dwa pióra z www.pioro.co/ i jestem bardzo zadowolona.
    • jakw Re: Pióro leworęczne ?? 19.05.16, 20:23
      Pierwszaki na początku raczej piszą ołówkiem. Ołówki są uniwersalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka