Dodaj do ulubionych

przepuklina brzuszna

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 16:15
Poszukuję wiadomości o przepuklinie brzusznej, którą stwierdzono u mojej 16
mies. córeczki. Jak się to leczy. Czy stosuje się jakieś ćwiczenia, czy
tylko "trzeba czekać i obserwować" czy nie powiększy się? Kiedy konieczna jest
operacja i czy jest to jedyna metoda terapii? Czy koś zna jakieś alternatywne
metody? Wiadomości proszę przesyłać na adres bozenast@chat.edu.pl Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: przepuklina brzuszna IP: *.turboline.skynet.be 15.04.02, 16:52
      Chodzi o przepukline pepkowa?
      • Gość: mamusia Re: przepuklina brzuszna IP: *.proxy.aol.com 16.04.02, 13:40
        moja mala ma taka mini-przepuklinke pod zebrami, dokladnie po srodku - tam
        gdzie powloki brzuszne powinny sie schodzic. jest taka mala ze lekarz nie
        potrafi wyczuc "szczeliny", tylko czasami widac tam podluzna wypuklosc.
        jak na razie nazywa sie (mieszkamy w niemczech, ciekawe co by powiedzieli we
        francji lub stanach - bo w innym temacie maja diametralnie inne stanowiska niz
        tu): obserwowac czy sie nie powieksza, jesli bedzie kiedys bardzo aktywna
        fizycznie to jest szansa, ze sie samo "zejdzie". ja mala pokazalam homeopacie i
        cos dostala - bo homeo wlasnie celuje w "samouleczenie" sie organizmu. przy
        takim "malenstwie" nie ma obawy , ze sie tam "przytrzasna" np jelita i dojdzie
        do stanu zap. lub martwicy. ciekawe co powie doki, bo sie zna zawodowo (o ile
        dobrze pamietam)
        • Gość: Doki Re: przepuklina brzuszna IP: *.turboline.skynet.be 16.04.02, 14:26
          Ja akurat pediatrie mialem na studiach, a teraz
          odswiezam na tyle, na ile potrzeba dla wlasnych dzieci,
          ale pamietam, ze jest tak, jak mowi Mamusia- te
          przepukliny na ogol same znikaja. Przepuklina pepkowa,
          najczestsza, jest zaraz po urodzeniu i w niemowlectwie
          tak czesta, ze wlasciwie mozna ja uznac za normalna.
          Jesli jest nieduza i nie powieksza sie (a wiec nie
          grozi uwiezniecie), z ewentualna operacja mozna
          poczekac nawet do wieku 5 lat. Pozniej moze warto
          rozwazyc operacje, chocby ze wzgledow estetycznych, no
          i moze powodowac bole brzucha.
          • Gość: mamusia Re: przepuklina brzuszna/pytanie do doki IP: *.proxy.aol.com 17.04.02, 14:15
            czy taka malenka (epigastryczna? tak jakos sie to nazywa), ze nie mozna wyczuc
            szczeliny moze dawac bole brzucha ?. mala od czasu, gdy ja kilka dni
            obserwowalismy pod katem brzucha od czasu do czasu zglasza "bol brzucha" i
            zyczy sobie masazu - po ktorym "bol" znika. przy masazu nie ma konkretnego
            miejsca, gdzie ja boli, boli ja mianowicie wszedzie. waham sie czy nie jest to
            efekt "zwrocenia uwagi", masuje ja chetnie tak czy owak ale :
            z jednej strony nie chcialabym niczego zaniedbac a z drugiej nie moge juz
            patrzyc na mojego pediatre - w sezonie grypowym mniej wiecej co tydzien
            potrzebuje nowej porcji solanki do nosa i syropu.z gory dzieki za (pod)powiedz.
            • Gość: Doki Re: przepuklina brzuszna/pytanie do doki IP: 62.235.203.* 18.04.02, 07:49
              Trudno powiedziec. Wiesz, ze u dzieci to zawsze "ucho i brzucho", bolu brzucha
              dostaja nawet z powodu zaburzen zdrowotnych zupelnie niezwiazanych z brzuchem.
              Mysle, ze skoro przedtem sie nie skarzyla, a teraz tak, choc poza tym nic sie
              nie zmienilo poza wzrostem waszej uwagi, to chyba jednak troche sie piesci. Czy
              zauwazylas zwiazek wystepowania bolu z wysilkiem czy jakas forma aktywnosci,
              posilkami, pora dnia?
              • Gość: mamusia Re: przepuklina brzuszna/pytanie do doki IP: *.proxy.aol.com 18.04.02, 14:22
                tez mysle, ze sie piesci - bo glownie boli ja jak ma isc spac. moznaby
                pomyslec, ze po posilkach (po obiedzie i kolacji idzie wlasnie spac) ale o
                dziwo nie boli ja NIGDY po sniadaniu lub podwieczorku.
                akurat zbieglo sie w czasie : diagnoza malenkiej przepuklinki/oslabienia powlok
                brzusznych i adekwatny wzrost mojej uwagi tudziez jedno powazne wzdecie po
                duszonej kalarepie (wiem bo sama tez mialam)- stad pewnie jej odkrycie, ze na
                brzuch mama sie daje zlapac. no bo przy wzdeciu ja masowalam odp. olejkiem.
                dzieki za (pod)powiedz
    • Gość: Mama Re: przepuklina brzuszna IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.04.02, 00:22
      Nie spiesz sie absolutnie z operacja jesli to mala przepuklina. Mysmy sie z
      mezem bardzo uparli na operacje ( pediatra i lekarz rodzinny dali skierowanie)
      naszego 3.5 roku synka. Przepuklina nie znikala przez te 3.5 roku, kleilismy
      pepek itp i nic. Balismy sie ze mu wszystkie wnetrznosci wyjda itd. Przyjeli
      go do szpitala, wszystko bylo przygotowane, syn juz nawet jedna dobe tam
      spedzil, przyszedl chirurg i powiedzial, ze nie zrobi tej operacji. Oczy nam
      sie szeroko otworzyly, myslelismy ze nie chca tego zrobic, bo my Polacy a to
      sie dzialo w Niemczech. Boze ile oni sie natlumaczyli, ze ich dzieci tez nie
      byly operowane w takiej sytuacji itp. Mieli w sobie tyle cierpliwosci i
      kultury, co do dzisiaj podziwiamy i jestesmy bardzo wdzieczni, bo przepuklina
      sama sie zarosla( odradzono nam w koncu madrze nie kleic pepka plasterkami).
      • Gość: Mama Re: przepuklina brzuszna Ps. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.04.02, 00:24
        Ps. Jedno z zalecanych cwiczen to wiszenie na poreczy trzymajac sie tylko
        rekami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka