Dodaj do ulubionych

Plecak Coolpack-kto ma?

06.09.16, 11:37
Jeszcze nie w tym roku ale w przyszłym zamierzam kupić synowi plecak. W tej chwili (klasa 3) syn ma tornister Herlitz (kupiony do pierwszej klasy). Ogólnie z tornistra jesteśmy zadowoleni ale do 4.klasy zamierzam synowi kupić plecak (chciałam już teraz ale powiedział,że nie chce bo "tornister jest jeszcze dobry"). No i teraz nie mam pojęcia na jaki plecak się zdecydować.Widzę,że dzieci chodzą w najróżniejszych-zwykłe szmaciaki,jakieś z klubem piłkarskim lub np firmowe nike,puma. Na allegro widziałam,że dużo osób kupuje plecaki z firmy Coolpack. Z opisu wnioskowałabym,że chyba będą fajne,kolorystyka też fajna. Oglądałam te plecaki w jednym sklepie ale nie umiałam ocenić czy np pod wpływem ciężaru nie będą wisiały dziecku na tyłku...Fajnie prezentują się plecaki dla młodszych dzieci:
i.imged.pl/lekki-ergonomiczny-tornister-0-81kg-coolpack-c1-w2.jpg
Ma ktoś taki? Bo może młodszemu synowi do 1.klasy bym taki kupiła. Jest lżejszy od tornistra a plecy i spód są usztywniane wiec nie powinien dziecku na tyłku wisieć.
A może polecacie jeszcze jakies inne plecaki (dla 4-klasistów)? Wiem,że Topgal są polecane ale są drogie to raz a dwa podobno ciężkie...
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 06.09.16, 11:53
      Kupiłam dla córki do 4 klasy i odesłałam. Wisiał jak worek, był niewygodny. Nie stał bez podparcia, nie miał żadnego zabezpieczenia dna, liche, cienkie przegrody. Topgale ważą teraz tyle ile coolpacki - to rzeczywiście inna pólka cenowa ale i inna jakośc, ostatecznie kupiliśmy hamę z pasem biodrowym i piersiowym.
      • betty842 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 06.09.16, 12:41
        "Wisiał jak worek"

Właśnie tego chcę uniknąć. Czyli nie ma co się rzucać na plecaki z Coolpack'a...A jaki macie model plecaka Hama? Ile kosztował? Może uda mi się upolować plecak Hama na jakiejś wyprzedaży...
      • betty842 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 06.09.16, 12:43
        A który model miałaś z Coolpack'a? Bo mnie ten interesował:
        chataskrzata.eu/73541-thickbox_default/PLECAK-PATIO-COOLPACK-SMASH-MLODZIEZOWY-PA-3838.jpg
        • slonko1335 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 06.09.16, 12:52
          Zamówiłam coolpack college.
          Z modeli Topgala akurat pasowało jej wzornictwo najcięższych-te lżejsze jej się nie podobały niestety, szkoda bo to fantastyczne plecaki...

Córka ma Hamę All Out Blaby ale jest ona nieduża-mam obawy czy wystarczy-nie ma wszystkich ksiązek jeszcze więc nie wiem tak naprawdę... większą pojemność ma model selby przy podobnej wadze ale córka się na ta blaby uparła...

Plusem bardzo dużym dla Hamy w porównaniu do Topgala jest pas biodrowy ale jako topgal podoba mi się bardziej, taki jest bardziej przemyślany, jednak przy ciężarze plecaka w tej 4 kalsie nie wiem czy to, ze hama ma ten pas i biodrowy i piersiowy nie bierze góry nad wszystkim-no ale ja mam chucherko..
          • slonko1335 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 06.09.16, 15:48
            o właśnie coś co zapomniałam a niżej też ktoś to zauważył wąskie/płytkie przegródki w coolpacku, niby ich dużo a mało wchdozi-bez sensu..
          • magdalenka79k Re: Plecak Coolpack-kto ma? 14.09.16, 19:02
            No i jak oceniasz wystarczy do 4 klasy?
        • iwoniaw Re: Plecak Coolpack-kto ma? 06.09.16, 14:56
          Ja kupiłam do IV klasy ten model:
          www.coolpack.com.pl/oferta/plecaki-2/plecaki-1/college-27l-15
          Ma wzmocnione plecy i dużą pojemność, nie wisi "jak worek" - mam nadzieję, że okaże się równie wytrzymały, jak dobre robi wrażenie, na razie nie mogę się wypowiedzieć, jak się sprawuje - może za rok wink
        • biedronka195 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 22.01.17, 19:57
          Model Smash ma wzmocnione dno, ogólnie jest dużo lepiej wykonany niż coolpaki z poprzednich lat.
    • owianka Re: Plecak Coolpack-kto ma? 06.09.16, 15:18

Mamy taki z linku iwoniw od ponad roku, i nie jestem jego fanką, bo:

- boczne kieszonki nie trzymają żadnej, nawet nawet malej butelki z wodą, więc syn musi ją nosić w środku plecaka

- za dużo tych przegródek. Dziecko czasem ponoć szuka czegoś w panice na lekcji w trzech przegródkach, a okazuje się, że jest w czwartej. Poza tym przez to, że są wąskie, jest kłopot ze schowaniem czegoś większego, np. stroju na WF

- klamerki na szelkach źle trzymają i szelki się ciągle za mocno wydłużają. A nie chcę dać do przyszycia na stałe, bo inna długość jest potrzebna latem, a inna do grubej zimowej kurtki.

Mówię o takim:
      https://www.coolpack.com.pl/cache/produkty/College_27L/JPEG/59985CP%20%20(485).jpg__460x460.jpg

• iwoniaw Re: Plecak Coolpack-kto ma? 06.09.16, 19:00
        - boczne kieszonki nie trzymają żadnej, nawet nawet malej butelki z wodą

Wydaje mi się, że ten nasz się w jakichś szczegółach różni, bo na tym zdjęciu rzeczywiście kieszonki boczne wyglądają na dość "krótkie" w stosunku do wysokości plecaka, u nas nawet "na oko" proporcje są trochę inne - i półlitrowa butelka wody mineralnej wystaje gdzieś 1/5 wysokości, trzyma się bez problemu.

- klamerki na szelkach źle trzymają i szelki się ciągle za mocno wydłużają.

Tego nie wiem, fakt, że klamerkami się dość łatwo manewruje, co miałam jak dotąd za zaletę, mam nadzieję, że nie zaczną same "jeździć". No zobaczymy.
      • dorga1 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 25.01.17, 18:18
        My mamy dokładnie taki sam plecak. I potwierdzam, że te szelki to po prostu przekleństwo. W ogóle nie trzymają.
      • kamilaolszanowska Re: Plecak Coolpack-kto ma? 28.06.17, 12:22
        ja mam
        • kamilaolszanowska Re: Plecak Coolpack-kto ma? 28.06.17, 12:23

• dorek3 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 12:35
      Mój gimnazjalista uparł się na taki www.coolpack.com.pl/oferta/plecaki-2/plecaki-1/smash-26l-2

Teraz jeszcze za krótko aby ocenia, ale jakość wygląda ok. Przez podstawówkę zajeździł dwa topgale.
      • betty842 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 12:47
        No dokładnie ten model miałam upatrzony. Ale teraz juz sama nie wiem bo jednak te opinie że "wisi jak worek" trochę mnie odstraszają. Może dla gimnazjalisty będzie ok ale dla 4-klasisty chciałabym plecak który nie będzie mu wisiał na tyłku...
        Teraz przeglądam internet i kombinuję: Topgal czy Hama. Znalazłam dwa modele w tej samej cenie (do 200zł) i różnice takie: Topgal-usztywniane plecy i spód (nie będzie wisiał na bank),waga 1,2kg; Hama-usztywniane plecy ale chyba spód już nie,waga 0,8 kg. Na wadze 400g różnicy. Topgal jakoś tak lepiej się prezentuje,solidniej,wiem,że na tyłku nie będzie wisiał tylko ta waga... Jest to duża różnica te 400g? Szukać lepiej lżejszego plecaka?
        • betty842 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 12:51
          Chciałam link posłać ale wykrywa jako spam.
          Waham się między Topgal HIT 856 D i Hama all out louth.
        • dorek3 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 12:52
          Jedno co mogę napisać na 100% - nic nie wisi. Mój gimnazjalista z tych drobniejszych (158 cm ) i osobiście to bym mu nawet większy plecak kupiła ale się uparł jak osioł.
          Na pewno jest zdecydowanie lżejszy od topgala.
          • betty842 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 13:42
            Hmm...to juz sama nie wiem... Najlepiej jakby na żywo sobie te plecaki obejrzała. Szkoda że nie pomyślałam o tym wcześniej bo teraz już resztki będą i dopiero w przyszłym roku będzie w czym wybierać. A myślałam,że może jak sobie jakiś upatrzę to uda mi się na jakiejś wyprzedaży w atrakcyjnej cenie kupić. Tornister z Herlitz udało mi się kupić w fajnej cenie pół roku przed rozpoczęciem przez syna 1.klasy bo była wyprzedaż modelu Compact (zastąpił go model Smart).
            • dorek3 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 14:29
              Wiem gdzie W-wie do obejrzenia były.
        • slonko1335 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 13:18
          wiesz co masz jeszcze czas podpytaj może o dystrybutorów coolpacka, gdzie można je zobaczyć na żywo w róznych modelach i przymierzyć-ja szukałam do zmierzenia w mieście i nigdzie nie było wyboru-jak znalazłam to jeden model w kilku kolorach-weszłam właśnie do papierniczego przy firmie żeby zrobić firmowe zakupy a tam cały regał coolpacków..1,20 kg to moim zdaniem straszna waga...mojej też właśnie tego typu sie podobały i się bałam zaryzykować...aczkolwiek czy robi róznicę straszną te 400 gram to nie wiem..albo kup na allegro zopcją allegropackzomat to masz wtedy darmową wysylkę i jak nie podpsauje to odeślesz tak jak ja..
          • betty842 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 13:38
            Tak,najlepiej jak gdzies na żywo pooglądam te plecaki. Choć teraz mogą już być poprzebierane i resztki zostały. No ale może...
            • agni71 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 22:17
              Szukaj w tzw. osiedlowych papierniczych, ja w lokalnym papierniczo-zabawkowym dośc duzy wybór plecaków tej marki widziałam ostatnio. W Matrasie tez z tydzien temu było sporo tych plecaków.
    • ewa_mama_jasia Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 14:24
      Syn ma drugi rok Coolpacka. W jego szkole są dość popularne, sporo dzieciaków nosi (w klasach IV - VI i gimnazjum). Dzieciaki generalnie nosza plecaki w taki sposób, aby wisiały na tyłku, bo plecaki z wyposażeniem (podręczniki, zeszyty i reszta) są ciężkie i "na tyłku" łatwiej sie nosi. To nie dotyczy tylko szkoły syna, patrze jak dzieciaki na ulicy noszą. Po roku użytkowania (traktowania po macoszemu) nie ma praktycznie śladów. Syn i ja jesteśmy zadowoleni.
      • betty842 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 19:22
        "Dzieciaki generalnie nosza plecaki w taki sposób, aby wisiały na tyłku, bo plecaki z wyposażeniem (podręczniki, zeszyty i reszta) są ciężkie i "na tyłku" łatwiej sie nosi."

No ale są plecaki które na tyłku nie wiszą mimo,że są ciężkie. Choćby Topgal:
        www.familie.pl/profil/ula/gallery/phpgjz7ox.jpg
        No ale z kolei są dosyć ciężkie.
        Jeszcze powyżej były polecane plecaki Hama,które podobno też nie wiszą. No ale jedne i drugie kosztują ok 250zł i więcej. Owszem są tańsze (180zł) ale czy te są równie dobre? Bo jak te tańsze Hama czy Topgal "wiszą" na tyłku to lepiej by wyszło gdybym tego Coolpacka kupiła. Dzisiaj rozmawiałam ze znajomą i jej córka ma Coolpacka i ogólnie zadowolona jest z tym,że uważa,że plecak jest dość duży (jej córka drobna jest) i siłą rzeczy na tyłu trochę wisi.Ale jako tako nie ma mu nic do zarzucenia.
        • agni71 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 07.09.16, 22:18
          Topgale niezależnie od ceny raczej nie powinny wisieć.
    • b-b1 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 08.09.16, 17:58
      Takiego nie mieliśmy tylko bardziej 'dorosłe"-ale Coolpacków mam 6 różnych sztuk. W sumie na stanie dwa-reszta poszła w dobre ręce.
      Mam bliźniaczki -więc po dwa różne od 4-6kl, od 1 gimnazjum do 3kl, i teraz-mimo, że poszły do liceum też zażyczyły sobie plecaka z Coolpacka. Zmienialiśmy nie ze względu na stan-bo ani w żadnym zamek się nie zepsuł, ani tkanina nie podarła-po prostu opatrzyły się, a że firma ma dość ciekawą kolorystykę-co kilka lat wymieniamy na nowe.
      Jak dla mnie idealne, dobrej jakości i naprawdę wszystko pomieszczą. Plecy lekko usztywniane gąbką i mnóstwo przydatnych przegródek. I bez problemu w pralce można wyprać. Fakt-jeden potrzebował bidonu wyższego, ale o mniejszej średnicy-bo kieszenie boczne były wąskie-ale to nie problem.

• mama.nygusa Re: Plecak Coolpack-kto ma? 12.09.16, 15:36
      Corka ma coolpacka, nie wisi, sam stoi, pakowny, ogolnie b.fajny.
    • an.16 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 14.09.16, 11:27
      Oglądałam coolpacka w Carrefourze. Za duży dla IV klasistki - córka ma 9 lat. Taki jakiś wysoki, głęboki, trzeba w nim "nurkować". Zachwytu nad topgalami zupełnie nie rozumiem. Strasznie toto odstaje, dzieci wyglądają żałośnie i groteskowo. No i waga, dla mnie nie do zaakceptowania.
    • magdalenka79k Re: Plecak Coolpack-kto ma? 14.09.16, 18:51
      A czy taki plecak nadaje się dla drobnego 3- 4-klasisty?
      www.sklepkleks.com/index.php?p20471,plecak-all-out-louth-deep-navy-hama-00124839-plecaki
      czy raczej polować na ten? www.sklepkleks.com/index.php?p27362,plecak-all-out-blaby-woody-blue-hama-138301-plecaki tylko czy on się nada do 4 klasy?
    • fasolka99 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 23.09.16, 13:01
      Mój piątoklasista drugi rok nosi plecak Herlitz Be Bag Cube (starszy model), o taki:

https://dzieciakwszkole.pl/data/include/cms/.product/1/8/9781/11350709_-_herlitz_plecak_be.bag_-_1.jpg

Po wielu poszukiwaniach na nim stanęło, choć drogi. Uważam, że jest świetny. Lżejszy od Topgali (te mam przećwiczone przez starsze dzieci), sam stoi, usztywnione plecy, bardzo pojemny - główna przgroda z dodatkowymi "przepierzeniami" w środku mieści wszystkie książki i zeszyty, piórnik, śniadaniówkę, kolejna strój na WF i buty na zmianę, małe z przodu różne drobiazgi - pelerynę na plecak (nie jest w komplecie), klucze, portfel itd. Boczne kieszonki bardzo dobre na picie - bidon czy butelkę. Wielką zaletą w stosunku do Topgali są paski ściągające z boków - plecak nie odstaje od pleców. No i pasek piersiowy ściągający szelki na wysokości piersi, z regulowanym położeniem. Po roku używania praktycznie śladów zużycia nie ma. Dla mnie jak na ten wiek dziecka - plecak ideał.
      • biedronka195 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 22.01.17, 20:09
        Różne modele collpaka różnie leżą.
    • biedronka195 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 21.06.17, 22:35
      Znowu reklama sklepu.
    • betty842 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 28.06.17, 14:37
      Swoją nachalnością skutecznie mnie pani zniechęciła do sklepu sofia...
    • ewa_mama_jasia Re: Plecak Coolpack-kto ma? 05.07.17, 09:26
      Ponieważ wątek został wyciągnięty, dopiszę się. Pisałam w nim już przed rokiem, chwaląc plecak Coolpack nabyty z powodu dobrej ceny (dwa lata temu były promocje, do tego kupiony przeze mnie jako ostatni miał jeszcze obniżkę ceny), lekkości, ogólnej funkcjonalności. Syn dostał go do IV klasy. Po dwóch latach użytkowania wygląda jak nowy, nic się nie pruje, nie psuje, nie niszczy. Od września syn będzie go używał już trzeci rok. Z mojego punktu widzenia decyzja o zakupie tego plecaka była trafiona.
      • karinaxy80 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 11.08.17, 12:32
        Który Coolpack polecicie dla dziewczynki - 3 klasa?
      • iwoniaw Re: Plecak Coolpack-kto ma? 15.08.17, 20:04
        ewa_mama_jasia napisała:

> Ponieważ wątek został wyciągnięty, dopiszę się. Pisałam w nim już przed rokiem
        > , chwaląc plecak Coolpack nabyty z powodu dobrej ceny

To ja też zrobię update po roku wink
        Plecaki noszone (dzieci w podstawówce i w gimnazjum) od ubiegłego września, obecnie wyprane po roku codziennego użytkowania (jako plecaki do szkoły, ale także na wyjazdach/wycieczkach szkolnych), wyglądają jak nowe i za moment rozpoczną drugi sezon bez żadnych "ale". Z mojego punktu widzenia zatem też była to inwestycja trafiona.
    • ainuin1 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 05.09.17, 12:55
      My też kupiliśmy CoolPacka - dokładnie CoolPack Prime
      www.youtube.com/watch?v=lcRI2h5tSJU
      Mierzyliśmy załadowany zeszytami itp. w sklepie i pasował wielkością, długością itd. - Córka poszła teraz do 4 klasy.
      Mam nadzieję, że plecak się sprawdzi.
      • joanna1982 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 08.09.17, 18:27
        To i ja sie dopisze. Kupilam cool packa corce jak szła do 4 klasy. Teraz poszla do 7 i plecak nadal jej towarzyszy. Nawet nie chciala nowego bo ten jest nadal dobry i nie zniszczony. Noszony do szkoly codziennie prawie.
      • szmytka1 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 30.08.18, 23:06
        wyciągam wątek bo chcę wiedzieć czy plecak oolpack prime pmiescił wszystkie klamoty z 4 klasy. On jest jeden z tych mniejszych i się waham.
        • joanna1982 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 31.08.18, 12:26
          Ciężko mi odpowiedzieć. Napewno sporo jest rzeczy w formacie A4 choc teraz do 4 klasy bedą nowe książki ale językowe zawsze były A4. No i pomyśl tez ze plecak jest na jakieś 3 lata zapewne moze i 4 lata. A w szóstej a już napewno w 7 nie da rady sie spakować do mniejszego. Moja córka i zresztą syn też często jeszcze brali jakieś rzeczy na plastyke w osobnej reklamówce.
          • szmytka1 Re: Plecak Coolpack-kto ma? 31.08.18, 12:37
            w 6 albo 7 mogę wymienić na inny, aby mieścił to co jest d 4, moze zajrzy ktoś kto go miał i da znac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka