maniaczytania 22.09.16, 13:58 potwierdza się, że warto zaglądać na strony MEN Rozwiewa kilka wątpliwości - drugi język od 7 klasy, jest i chemia men.gov.pl/wp-content/uploads/2016/09/ramowy-plan-nauczania-sp-i-lo.pdf Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lee_a Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 14:25 a te godziny to w jakim okresie? Nie mam pojęcia jak się to podaje. 25 godzin polskiego ale w jakim sensie??? Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia1973 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 14:32 To jest na wszystkie lata nauki, od klas 4 do 8. Z grubsza, bo w 4 klasie jednak zintegrowana przyroda, a drugi język dopiero od 7 klasy. W sumie czterech przedmiotów przyrodniczych (biologia, geografia, fizyka, chemia) tylko 2 razy więcej niż historii. A jeszcze WOS wydzielony. Więc widać na co nacisk. Odpowiedz Link Zgłoś
lee_a Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 14:57 a ciekawe co z tymi szkołami, które miały drugi język już od czwartej klasy. U nas na przykład tak jest... 3 godziny w tygodniu mają angielskiego i 2 godziny niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia1973 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 15:10 To pewnie jest podstawa, jak samorządy sfinansują to może być wcześniej i więcej. Ale już widzę jak samorządy będą miały nadwyżki gotówki, jak będą musiały płacić za realizację tych wszystkich "dobrych zmian". Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 16:58 Okres jest 5-letni a ilość godzin podana w tygodniu . 25 godzin oznacza np, że w każdej klasie od 4 do 8 będą mieć po 5 godzin tygodniowo. Rozdziela dyrektor czyli może być 4 godz w klasie 4, a 6 godzin w klasie 8. Z tego wynika, że historię np będą mieć w klasie 4 - 1 godz, a w 5,6,7 i 8 po 2godz ( razem 9 godzin) -rozdzielenie tego dla obecnych VI-klasistów już może stanowić problem - córka w klasie 4 - 1 godz, w kl.5 - 1 godz, w klasie 6 - 2 godz - żeby miała równe szanse z innymi powinna mieć w klasie 7 np 2 godz a w kl.8 - 3 godz. Ale jak podzielić na dwa lata coś, co przewidziano na 4? Od klasy 5 do kl.8 18godzin tygodniowo fizyki, chemii, biologii, geografii ( przykładowo biologia 1 godz, chemia 1 godz, fizyka 1 godz, geografia 1 godz w klasie 5; podobnie w klasie 6 i 7 a w klasie 8 zwiększamy do 2 godz. w tygodniu np. biologię i chemię a fizyka i geografia po godzinie i to da nam te 18 godzin). Czy widać różnicę w stosunku do np historii? Dla mnie widać. I jak podzielić te 18 godzin na klasę 7 i 8 dla obecnych 6-klasistów nie przekraczając ilości dopuszczalnych w tygodniu godzin ? Prosty rachunek - te roczniki będą pokrzywdzone niezależnie od tego, co mówi ministerstwo, po prostu nie ma opcji, żeby było inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
julka1967a Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 02.10.16, 23:25 W sumie ramówka poza tym, że będzie więcej historii nic nie zmienia, a w liceum przedmioty przyrodnicze w ogóle są zepchnięte na margines. jak dziecko będzie myślało o politechnice, czy medycynie to na szkołę po reformie nie ma co liczyć. Najwyraźniej w reformie nie chodzi o dobro dzieci i dobre wykształcenie, raczej odwrotnie. Wykształcić takich co chętnie pójdą na rzeż za ojczyznę i wodza. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 16:32 Świetnie, tylko jest to program dla klas IV - VIII ! Obecni VI-klasiści przez połowę edukacji mieli inną ramówkę, a teraz mają mieć inną czyli totalne pomieszanie z poplątaniem ! Wyraźnie widać, że reformujący edukację mają w .... dzieci w obecnych klasach VI i V - dwa roczniki na stratę? Poeksperymentujmy na dzieciach, za dwa lata albo i więcej ta reforma zagra, a te roczniki mało istotne - poświęcić dla ??? No właśnie, dla czego? Chwała dyrektorom i nauczycielom, którzy wybrną z tego galimatiasu bez szkodzenia dzieciom, ale proste to nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sion2 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 16:54 Obecni 6-klasiści gdyby nie było reformy za rok byliby w 1 gimnaz i mieliby wprowadzoną fizykę, chemię, biologię i geografię choć wlaściwie np chemii i fizyki często nie ma w 1 klasie gimnazujm bo jest obowiązek ilus tam godzin w gimn rozłożonych na lata dowolnie, jak dyrekcja chce. Akurat mam dziewczynkę znajomą w 1 klasie gim z Gdyni to ona nie ma chemii w ogóle przez cały rok. A ponieważ reforma jest to obecni 6-klasisci za rok zaczną naukę na pewno chemii, biologii, fizyki i geografii w klasie 7. Więc akurat oni, poza kumulacją rocznika w czasie zdawania do liceum (co potępiam i uważam za bardzo złe ale i tak wszyscy rzucą się na wyzywanie mnie od pisiorów zamiast zauważyć co napisałam) nie będą poszkodowani programowo. Jak Handke robił reformę tez były poszkodowane roczniki i zmiana programów. NIe da się reformy żadnej zrobic w żadnej dziedzinie tak żeby żadna grupa nie była poszkodowana. Niemniej jednak uważam że aż taka reforma nie jest potrzebna. Dziwię się że nikt nie weźmie się za nauczycieli. Serio. Dlaczego dzieci nie lubią szkoły? bynajmniej nie dlatego ze muszą przyswajać wiedzę bo jej zdobywanie jest w naturze dziecka. Kazde dziecko wskaże jedną przyczynę - nauczyciele. U nas w Polsce nauczyciel 1 na 10 to taki z powołaniem. Bo jak jest z powołaniem to naprawdę o ciszę w klasie nie musi walczyć. Same podwyżki dla nauczycieli tez nic nie dadzą bo tak jak od lekarzy trzeba od nich wymagać powołania, empatii, pasji. Oczywiscie zapewnić warunki dobre pracy ale na wrzeszczącego chama który w każdej klasie ma kogoś na kogo się "zaweźmie" to naprawdę żadna siła nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
sion2 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 17:00 errata z linku nie wynika że chemia bedzie od 5 klasy czy od 7 ale że jest w sumie 18 godzin od 5 klasy do 8 na chemia, biologia, fizyka i geografia czyli pewnie beda dochodzic stopniowo w ciagu poszczególnych klas bo raczej chemii 11-latkom się nie wprowadza Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 17:59 Nie da się nie szkodzić? Ależ da się. Wprowadzamy nowe ramówki dla klas 4 do 8 czyli dla obecnych 3 klas. Idą od początku nowym programem i wszystko jest jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
bluestarfish Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 19:31 Otóż to. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 21:13 I mam nadzieje że tak sie stanie i odchrzania sie od szóstoklasistów. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 23.09.16, 09:32 Też tak uważam. Co prawda za kilka lat znów zeszłyby się 2 roczniki w I klasie szkoły średniej, ale byłby czas na przygotowanie zaplecza dla wszystkich. 4-5-letnia szkoła średnia to nie jest głupi pomysł, jednak bardzo głupim pomysłem jest wprowadzanie tej reformy w trakcie cyklu nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
marshi Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 03.10.16, 17:34 A mój syn w gimnazjum w Gdyni, ma chemię w 1. klasie. Klasa ogólna. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 18:36 Najgorzej sprawa wygląda w liceum, które według deklaracji MEN miało po reformie lepiej przygotować do studiów. Tymczasem wyrugowano informatykę (1 godzina w ciągu 4 lat). Fizyka, chemia, geografia będą w śladowych ilościach (3 godziny w podziale na 4 lata). I według zapowiedzi nie będzie żadnych rozszerzeń. U mnie w 4-letnim LO bardzo dawno temu fizyki było cztery razy więcej, chemii, biologi i geografii niemal trzy razy więcej (8 zamiast 3 godzin na 4 lata nauki). Więcej też było matematyki, a nawet informatyki, chociaż ta ostatnia dopiero raczkowała... No cóż, właściciele prywatnych szkół średnich i kursów popołudniowych mogą spać spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 19:13 Tego nie wyłapałam. To porażka przecież. Jeśli nie będzie rozszerzeń to wypuścimy po liceum dzieciaki które na studia się nie dostaną. 80% nie zda matury i może o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 21:14 Pójdą do policealnej i do roboty. Przeciez ministra powiedziała że za dużo osób ma wyższe wykształcenie a nie ma robotników. Odpowiedz Link Zgłoś
ankar_a Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 10.10.16, 10:41 Dzisiaj, tj. 10.10.2016 informatyka już została 'poprawiona' w prezentowanej siatce godzin - jest nadal raz w tygodniu, ale za to w I, II i III klasie liceum. Ślepa chyba jednak jestem bo nie widzę religii?! Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 18:53 Ja oczom nie wierze..... mój syn ktory chcial isc do klasy algorytmicznej nie będzie mógł bo nie ma profili..... on się zalamie...... Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 21:45 Ale skąd wynika, że nie będzie profilowania? Patrzę, patrzę i nie widzę. Dla jednego roku nauczania w liceum wychodzi średnio 23.5 godz. ( bez religii ) a dla klas IV-VIII wychodzi aż 27,6. Stąd wynikałoby, ze będą jakieś godziny dodatkowe dla liceum, bo trudno zeby uczeń podstawówki miał więcej lekcji tygodniowo niż licealista. Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 22.09.16, 23:05 no właśnie To jest program podstawowy obowiązkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 23.09.16, 19:18 Profilowania nie będzie, ale będą rozszerzenia, które MEN w siatce godzin przeoczył - po burzy prasowej pojawiła się więc dziś errata na stronach ministerstwa. Ilość godzin przypisanych ważnym przedmiotom matematyczno-przyrodniczym nie jest wystarczająca. Największe będzie rozszerzenie z j.polskiego (8 godzin w podziale na 4 lata). Rozszerzenia z historii na wszelki wypadek nie podano... Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 23.09.16, 22:24 Zaszaleli. Po 3 godziny chemii, fizyki, biologii i geografii w podstawie na 4 lata i 7 godzin rozszerzenia. Dając godzinę w tygodniu w każdym roku nauki zostają 3 godziny na 4 lata to podziału na 4 przedmioty.Kończyłam 4 letnie liceum w biol- chemie i miałam 3x chemię, 2x fizykę i 4x biologię w latach 90-tych. Przez wszystkie 4 lata. Ale postęp! Odpowiedz Link Zgłoś
iwwik Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 23.09.16, 08:46 Czy mi się wydaje, czy matematykę w SP obcięto? 20 h w klasach IV-VIII to daje po 4h/tydz U mnie w szkole obecne klasy VI maja 5h matematyki, nie wiem ,czy to podstawa, czy może dyrekcja te godzinę dokładała ponad podstawę? No i nie wiem, jaka ilość była w I-II gimnazjum... Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 23.09.16, 10:48 Nie pamiętam ile mój gimnazjalista (1 klasa) miał w zeszłym roku matematyki, ale teraz ma 4 godziny tygodniowo. Na pewno w 6 klasie były dodatkowe godziny z matematyki i polskiego, na których przygotowywali się do egzaminu. Chyba z puli dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
1ewok Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 23.09.16, 12:17 Godzin do dyspozycji dyrektora ma byc: w klasach IV-VIII - 0,5h na oddzial w liceum - 1h na oddzial Z tego profili raczej nie zrobia Odpowiedz Link Zgłoś
sion2 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 23.09.16, 19:39 Mam pytanie gdzie szukać na stronach ministerstwa tego programu ramowego bo ślepa jestem i nic nie widzę ani żadnej erraty też... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 23.09.16, 20:28 Zakładka Reforma i po potem prawej zakładka: ramowe plany nauczania. Tak, tak to ciążka praca informatyka tak to zagmatwać na stronie... Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 28.09.16, 16:50 Kurcze, a gdzie jest zakładka reforma? Bo słowo daję, nie widzę, a potrzebuję Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: jest wstępny ramowy program nauczania! 28.09.16, 16:51 Dobra, już mam Jednak wizyta u okulisty może być niezbędna Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania nowa "ramówka" z 7.10. 09.10.16, 20:33 trochę bardziej 'przejrzysta': men.gov.pl/reforma-prawo-oswiatowe/ramowe-plany-nauczania-reforma-prawo-oswiatowe/ramowe-plany-nauczania-2.html Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: nowa "ramówka" z 7.10. 09.10.16, 21:56 Ok. Niby tak. Ale dalej nie wiadomo co z obecnymi 6 klasistami. Co z np biologią? Odpowiedz Link Zgłoś