agni71
04.10.16, 08:41
Czy ktoś może wie, gdzie dokładnie znajdę informację (ustawa), że ocena celująca jest za opanowanie w 100% materiału, a nie za wiedzę wykraczającą poza materiał? Szukałam w regulaminie oceniania naszej szkoły czegoś innego, a przypadkiem znalazłam zapis mówiący
"stopień celujący otrzymuje uczeń, który posiadł wiedzę i umiejętności w znacznym
stopniu wykraczające poza program zajęć edukacyjnych obowiązujący w danej klasie,
wykazuje samodzielność w pogłębianiu i doskonaleniu umiejętności, twórczo rozwija
własne uzdolnienia oraz biegle posługuje się zdobytymi wiadomościami i umiejętno-
ściami,"
co chyba jest niezgodne z obowiązującymi obecnie przepisami?
A tak przy okazji, czy w waszych szkołach jakiekolwiek przepisy określają sposób korzystania z dziennika elektronicznego PRZEZ NAUCZYCIELI? Bo u nas w tej kwestii panuje, mam wrażenie, wolna amerykanka. Jedno wpisują zapowiadane sprawdziany i kartkówki, inni nie, jedni wpisują każdą pracę domową, inni częśc lub wcale. Wkurza mnie to, bo w razie choroby dziecka nie mozna polegać na dzienniku. A to bardzo ułatwiłoby uzupełnienie zaległości i przygotowanie się do sprawdzianów.