Dodaj do ulubionych

Regulamin oceniania

04.10.16, 08:41
Czy ktoś może wie, gdzie dokładnie znajdę informację (ustawa), że ocena celująca jest za opanowanie w 100% materiału, a nie za wiedzę wykraczającą poza materiał? Szukałam w regulaminie oceniania naszej szkoły czegoś innego, a przypadkiem znalazłam zapis mówiący

"stopień celujący otrzymuje uczeń, który posiadł wiedzę i umiejętności w znacznym
stopniu wykraczające poza program zajęć edukacyjnych obowiązujący w danej klasie,
wykazuje samodzielność w pogłębianiu i doskonaleniu umiejętności, twórczo rozwija
własne uzdolnienia oraz biegle posługuje się zdobytymi wiadomościami i umiejętno-
ściami,"

co chyba jest niezgodne z obowiązującymi obecnie przepisami?

A tak przy okazji, czy w waszych szkołach jakiekolwiek przepisy określają sposób korzystania z dziennika elektronicznego PRZEZ NAUCZYCIELI? Bo u nas w tej kwestii panuje, mam wrażenie, wolna amerykanka. Jedno wpisują zapowiadane sprawdziany i kartkówki, inni nie, jedni wpisują każdą pracę domową, inni częśc lub wcale. Wkurza mnie to, bo w razie choroby dziecka nie mozna polegać na dzienniku. A to bardzo ułatwiłoby uzupełnienie zaległości i przygotowanie się do sprawdzianów.
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: Regulamin oceniania 04.10.16, 10:05
      tu masz to omówione

www.portaloswiatowy.pl/ocenianie-uczniow/wymagania-na-ocene-celujaca-wedlug-nowych-przepisow-12014.html

• slonko1335 Re: Regulamin oceniania 20.10.16, 16:19
        a czy ktoś ma to przycztoczone w czymś co się normalnie otwiera?be zlogowania, itp.?
        • joanna_poz Re: Regulamin oceniania 21.10.16, 09:04
          a to ciekawe, bo jak wstawiałam ten link to było dostępne całe wyjaśnienie beż zadnego logowaniasad
          a teraz faktycznie nic się nie da przeczytac.
          • slonko1335 Re: Regulamin oceniania 21.10.16, 09:17
            w szkolnym systemie oceniania u moich dzieci taki zapis:
            "Jeżeli praca pisemna jest punktowana, suma tych punktów jest w następujący sposób przeliczana na oceny:
            100 –90% ocena bardzo dobra
            89 – 75% ocena dobra
            74 –51% ocena dostateczna
            50 –31%ocena dopuszczająca
            poniżej 30%ocena niedostateczna

Uczeń może otrzymać ocenę celującą z pracy pisemnej jeżeli napisze pracę na ocenę bardzo dobrą i wykona zadanie dodatkowe. "

I tak częsć nauczycieli stawia 6 za 100 procent cześć tylko za zadania dodatkowe...
    • el_elefante Re: Regulamin oceniania 04.10.16, 13:30
      > A tak przy okazji, czy w waszych szkołach jakiekolwiek przepisy określają sposób korzystania z dziennika elektronicznego PRZEZ NAUCZYCIELI?
      Obawiam się, że nie ma takich przepisów. O ile wiem, stosowanie dziennika elektronicznego nie jest obligatoryjne więc szkoły stosują go różnie i w różnym zakresie, w zależności jak sobie szkoła postanowi i jak uda jej się to zorganizować.
      Realny problem z dziennikiem elektronicznym polega na tym, że duża ilość nauczycieli ma bardzo skąpy dostęp do komputera w szkole, nie wspominając już o możliwości korzystania z komputera na biurku w klasie, co byłoby znakomite, ale na razie pozostaje w dziale "bajki". Nie każdy nauczyciel zaś ma czas i ochotę ślęczeć wieczorami i uzupełniać zapisy w dzienniku elektronicznym używając do tego prywatnego sprzętu. Zanim więc zaczniemy się od nauczycieli domagać prowadzenia na bieżąco dziennika elektronicznego, sprawdźmy czy szkoła zapewniła im taką możliwość. I nie mam tu na myśli wykrętu w stylu "no przecież stoi pecet w sekretariacie, można korzystać" - bo to jest niepoważne.
      • agni71 Re: Regulamin oceniania 04.10.16, 23:37
        Z tego co widziałam, to w każdej klasie jest laptop na biurku, więc to raczej nie problem w dostepności sprzętu. Podejrzewam zwykły brak chęci lub brak czasu. Co ciekawe, jedni zawsze ten czas na wpisanie prac mają, inni - rzadko lub nigdy uncertain
        • el_elefante Re: Regulamin oceniania 05.10.16, 09:57
          W takim razie masz prawo powiedzieć nauczycielowi, że fajnie i bardzo pożytecznie byłoby, gdyby informacje w dzienniku pojawiały się w miarę regularnie.
          Jeśli wielu rodziców to zrobi, powinno pomóc. Przy okazji dowiecie się czy są jakieś inne powody, dla których nauczyciel nie uzupełnia dziennika.
          Może być też tak, że dziennik elektroniczny jest dodatkowo wedle woli i potrzeb nauczyciela - dyrekcje różnie do tego podchodzą.

Z jednej strony, skoro takie narzędzie jest, to szkoda byłoby z niego nie korzystać. Z drugiej jednak, to jest pewna nowość (zwłaszcza te lapki na każdym biurku - zapewniam cię, że to nie jest powszechne), która potrzebuje czasu żeby się wdrożyć, jak każda nowa technologia. Gdy ja byłem w szkole, nie było komputerów, emaili i internetu, nawet nie w każdym domu był telefon stacjonarny. Mimo to, każdy wiedział co na kiedy jest zadane, co było na klasówce i co będzie na następnej, a braki uzupełniało się pożyczając zeszyty od kolegów i dało się. Teraz nawet dzieciaki mają swoje komórki, czas żeby zaczęły ich używać do czegoś więcej niż granie w Subway Surfers. Nie zwalajmy wszystkiego na nauczycieli smile
          • agni71 Re: Regulamin oceniania 05.10.16, 10:17
            el_elefante, paradoksalnie, mniejszy problem z uzupełnieniem lekcji po nieobecności był, gdy nie było dziennika el., bo WIADOMO BYłO, że trzeba się dowiedziec osobiście. A teraz dziennik daje, jak sie okazuje złudne poczucie, że wystarczy do niego zajrzeć, by wszystko wiedzieć. Jasne reguły, tego bym chciała.
            Dziennik od tego roku nie jest dodatkowo, papierowych już u nas nie ma. Uważam, że to bardzo wygodny sposób komunikacji, a dowiadywanie się o lekcje telefoniczne jest bardziej zawodne i, szczerze mówiąc, uciążliwe dla obu stron (w dobie licznych zajęć pozalekcyjnych czasem ciężko dorwać kogos, kto ma czas wszystko podyktować, no i dzieciaki zazwyczaj zapominają coś przekazać).... Oczywiście temat porusze na najbliższych zebraniach.
            • bbkk Re: Regulamin oceniania 15.10.16, 11:41
              Ale prawie nikt nie wpisuje do dziennika elektronicznego pracy domowej.
              • mysz1978 Re: Regulamin oceniania 15.10.16, 16:40
                czesto szkola ma na swojej stronei internetowej tzw WSO i tam powinno wszystko byc opisane. Jak nie jest, to w sekretariacie lub u dyrektora ten dokument na pewno jest i mozna sie nim zapoznac.
              • magia Re: Regulamin oceniania 16.10.16, 09:43
                W naszej [mamy z agni dzieci w tej samej szkole] prawie każdy. Przynajmniej w klasach moich dzieci.
                • agni71 Re: Regulamin oceniania 16.10.16, 15:53
                  I to PRAWIE robi różnicę sad
    • aniask_mama Re: Regulamin oceniania 05.10.16, 09:48
      U nas z dziennikiem było podobnie: część nauczycieli wpisywała a część nie. Nie widzę w tym problemu. Obowiązkiem ucznia ( a nie nauczyciela) jest zapamiętanie co jest na zadanie i dowiedzenie się we własnym zakresie co było - jeśli był uczeń nieobecny. Sprawdziany wpisywane były zawsze.

A co do ocen: u nas kiedyś było tak, że aby mieć celujący trzeba było mieć ponad 100%. Po kontroli z kuratorium na celujący wystarczyło już 100% zgodnie z wytyczną, którą tu ktoś już przytoczył.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka