Dodaj do ulubionych

Problem z 9 latkiem

09.05.17, 09:40
Mamy problem z synem. Syn od paru miesięcy jest nie do wytrzymania a ostatnio problem sie nasilił. W szkole jest w porządku ale w domu katastrofa. Jest złośliwy, agresywny, pyskuje, na kazdą prośbe jest na nie, o wszystko się złości. Nie chce nosić aparatu na zęby (wada zgryzu duza i wada wymowy), to samo dotyczy okularów. Prośby, groźby, tlumaczenia nie pomagają. Bylyśli ostatnio u okulisty to taka scene urządzil że zostaliśmy wyproszeni z gabinetu wrzeszczy, płacze, lekarce powiedział ze jest glupia i tak wyglada prawie każda wizyta u lekarza. Normalnie ręce opadaja. Zastanawiam sie czy nie zabrać go do jakiegoś psychologa bo juz niewiem co mam z nim robić.
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Problem z 9 latkiem 09.05.17, 12:03
      no jak na 9latka to faktycznie zachowanie bardzo dziwne.
      A jak bylo kiedys?

Moze ma przez ten aparat i okulary probelmy w szkole z kolegami..itd...

O ile musi aparat do szkoly nosic.
    • asikol Re: Problem z 9 latkiem 09.05.17, 12:10
      Aparat ma nosić tylko w domu. Wczesniej też miał swoje humory ale wystarczyla kara (zakaz komputera, tv czy slodyczy) a teraz ...
      • molik28 Re: Problem z 9 latkiem 09.05.17, 12:26
        To może nagrody? Jakś długofalowa metoda nagradzania. Na początku drobiazgi za krótki czas, potem niech zbiera punkty na coś większego. Za każdy dzień okularów czy aparatu jeden punkt. Możesz zrobić nawet katalog nagród: kino za 20 pkt, naklejki czy tatuaże za 5 pkt, lody za 5 pkt. Rozmawiaj z nim o tym cierpliwie, on już nie jest małym dzieckiem. Może sam niech zaproponuje rzeczy do katalogu nagród.
      • camel_3d Re: Problem z 9 latkiem 09.05.17, 13:00
        to moze zamiast kar, zapytaj czemu tak sie zachowuje.. sprobuj dowiedziec sie jake sa przyczyny. Cos tam mu na watrobie lezy.. A niestety ciagle karanie przestaje skutkowac.
        Nie jestem tez jakim fanem nagrod za byle co...
    • rulsanka Re: Problem z 9 latkiem 10.05.17, 10:51
      Mam na stanie syna w tym wieku i u nas tak nie jest. Szczególnie zachowanie u okulisty jest nietypowe. Boi się lekarzy?
      Myślę, że powinniście przede wszystkim wykluczyć kwestie zdrowotne, zbadać krew, mocz, wykluczyć pasożyty, alergie. Wbrew pozorom samopoczucie ma duży wpływ na zachowanie. U mojego syna, który ma problem z koncentracją i czasami impulsywnością - cuda robi suplementacja magnezem. Zawsze pomaga mocny masaż całego ciała.
      Druga rzecz to kwestie przemęczenia, przeładowania bodźcami. Być może wystarczy spędzać więcej czasu na świeżym powietrzu, na basenie.
      Przyjrzałabym się też rodzajom filmów, gier komputerowych, z którymi syn ma do czynienia, ograniczyła lub wręcz całkowicie wyeliminowała spędzanie czasu przed ekranem.
    • tuszeani Re: Problem z 9 latkiem 10.05.17, 12:41
      Wszystko o czym piszesz, dotyczy okolicy tematów zdrowotnych. Może jakoś podświadomie wszyscy się za bardzo skupiają na tej tematyce i poleciało syna poczucie własnej wartości (jestem chory, z wadami, krótko mówiąc do niczego)? Mnie to zachowanie bardzo wygląda na odreagowanie jakiegoś stresu z tym związanego (coś w kierunku myślenia: "Lekarze są głupi, bo żaden inny kumpel do nich nie musi chodzić, tylko taki chory i beznadziejny jak ja. I to oni mi wymyślili te beznadziejne okulary przez które mi nie mogę robić tego co wszyscy.").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka