Dodaj do ulubionych

Kieszonkowe - pytania

13.05.17, 00:54
Zastanawiamy się nad wprowadzeniem kieszonkowego dla syna (lat prawie 6). Mam do was kilka pytań:

1. w jakim wieku wasze dzieci zaczęły dostawać kieszonkowe?
2. ile dostają tygodniowo? (o ile nie macie nic przeciwko ujawnianiu kwoty smile )
3. czy rodzeństwo zaczęło dostawać kieszonkowe równocześnie? czy młodsze nie było zazdrosne że starsze już dostaje kieszonkowe a ono nie? czy dzieci w różnym wieku dostają tyle samo czy każde kwotę dostosowaną do swojego wieku?
4. na ile kontrolujecie na co jest wydawane kieszonkowe? co robicie jeśli dziecko chce kupić za swoje pieniądze coś co jest według was zupełnie bez sensu, niewarte ceny, itp.? Nie komentujecie tego, czy próbujecie przekonać dziecko żeby jednak tego nie kupowało? A może czasem po prostu zabraniacie czegoś kupować z kieszonkowego?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Kieszonkowe - pytania 13.05.17, 07:32
      1. od 5 lat
      2. tyle ile mają lat
      3. nie, 5 lat to była granica od której kieszonkowe przysługuje
      4. nie kontroluję, to dziecka kieszonkowe może wydać na to co chce ale oczywiście na początku tłumaczyłam rożne rzeczy i pokazywałam, był okres, że nie pozwalałam kupowac niektórych rzeczy kompletnie bez sensu zresztą....
      • little_fish Re: Kieszonkowe - pytania 13.05.17, 12:12
        Tyle ile mają lat miesięcznie czy tygodniowo?
        • slonko1335 Re: Kieszonkowe - pytania 13.05.17, 12:32
          tygodniowo
    • silje78 Re: Kieszonkowe - pytania 13.05.17, 08:21
      Od 6 rz. Dostawala 10zl tygodniowo. Poczatkowow sie wtracalam, pozniej odpuscilam. Teraz dostaje 100zl miesiecznie (9,5r). Do tego zawsze cos wpadnie jej od dziadkow. Wieksze kwoty jakie dostaje (w zasadzie co miesiac od dziadkow i pradziadka) wplacam na "jej" konto.
    • camel_3d hmmm.... 13.05.17, 18:13
      mlody zaczal dostawac pierwsze kieszonkowe w 1 klasie.. po 1€ (jakies 4 PLN ) na tydzien
      teraz jest w 3 i dostaje 3€ - 12 PLN / tydzien.

W zasadzie zalozeniem kieszonkowego jest to, zeby dziecko nauczylo sie oszczedzac lub dzielic swoje pieniadze. Moje.. nie wiem..jakos nie dzialasmile Albo ja moze mam inny punkt widzenia. Od poczatku kupowalo sobei autka..po 1€. W drugiej klasie, tez potrafilo w poniedzialek pojsc i kupic sobei autko.. nazbieralo sie tych autek ze 100... albo i wiecej. Na slodycze raczej nie wydaje tylko wlasni ena zabawki.. Najgorsze, ze od babci dostaje co jakis czas pienadze za dobre wyniki lub za jakies osiagniecia..do skarbonki. Czyki..konczy sie tym, ze nagle ma 20€ ktore wywala na pistolet Nerf.
      Na urodziny dostal 2 karty z wkladem po 20€ od kolegow. Jedna do sksiegarni, druga do sklepu z zabawkami. Odnalazl je przypadkiem dzic smile Poszedl do ksiegarni, kupil sbie ksiazki za 20 euro, i od razu chcial kupic kolejny pistolet nerf..ale ten byl za 40..wiec msui doskladac...

Zastanawiam sie czy moje dzeicko wogole nauczy sie jakos rozsadnie podchodzic do pieniedzy..ale z drugiej strny to co ma robic z nimi. Dzieci patrza na pieniadze inaczej niz my. Pieniadze sa po to, zeby je wydac..a oszczedza sie po tao, zeby ...wydac..na cos wiekszego.

Licze na to, ze z czasem zmadrzeje.
    • mama-ola Re: Kieszonkowe - pytania 13.05.17, 20:13
      1. Chyba 6 lat właśnie
      2. Moje dzieci dostają równo, po 11 zł\tydzień
      U znajomych starsze dostaje 20, a młodsze 15 zł\tydzień
      4. Nie udaje mi się kontrolować w sensie dyktować, ale wiem, na co idzie, bo widzę
      • project-365 Re: Kieszonkowe - pytania 14.05.17, 11:39
        Zaczęłam dawać pieniądze synowi tak około 7rż. Nie umie oszczędzić. Wydaje na bieżąco. Próbuję go nauczyć, że jak poczeka cierpliwie, to będzie mógł kupić sobie coś większego, ale nie działa. Niestety, kiedyś w sklepie Lego trafił na klocki w serii limitowanej, nie miał kasy i tatuś, bardzo nieroztropnie, zaproponował mu pożyczkę. I mała gadzina wykorzystuje to co jakiś czas uncertain Od ok dwóch lat "zarabia". Większość obowiązków, które ma oczywiście nie są "odpłatne", ale umówiliśmy się, że rozpakowanie zmywarki i sprzatnięcie psiej kupy zrobionej w domu (mamy bardzo starą psinkę, która prawie już nie wychodzi na dwór, ze względu na chore łapki) dostaje okresloną kwotę. I ponieważ oczywiście chciał wydawać każdy grosik codziennie, to wstrzymałam wypłaty i teraz rozliczamy się raz w miesiącu big_grin Ok dwa tygodnie temu znowu w lego był zestaw w serii limitowanej, no i ubłagał ojca na kredyt, więc tatuś zafundował klocki, a ja mam spokój z wypłatami przez najbliższe dwa miesiące smile Kwoty tygodniowe, to ok 20/25zł, czasami mniej, to zależy od tego czy jemy w domu i jak trawi pies big_grin
    • betty842 Re: Kieszonkowe - pytania 14.05.17, 20:07
      Qrcze to jakaś wyrodna matka jestem bo mój syn ma 10 lat i dopiero teraz (chyba od miesiąca) dostaje 5zł tygodniowo ale to i tak nie zawsze...Nic nie kupuje-odkłada do skarbonki gdzie już ma sporą kwotę (z urodzin,czasem dziadkowie coś rzucą bez okazji) i kiedy coś mu się zamarzy to sobie to kupuje ALE pod warunkiem,że coś mu w skarbonce zostanie (skarbonka nigdy nie może być pusta wink ). Młodszy syn obecnie ma 6 lat ,kieszonkowego nie dostaje i nawet się nie dopomina. Podobnie jak starszy ma skarbonkę ze sporą kwotą i jak na razie tak sobie odkłada ale widzę,że on już ma większe skłonności do wydawania pieniędzy bo gdybym mu zaproponowała,że jutro zajedziemy do sklepu i za całą kasę ze skarbonki kupi sobie co zechce to nawet by się nie zawahał tylko od razu by pojechał wink
      • joanna_poz Re: Kieszonkowe - pytania 15.05.17, 09:44
        u mnie podobniesmile
        syn upomniał sie o kieszonkowe dopiero teraz w I klasie gimnazjum, czyli jako 12 lateksmile
        dostaje 50 zł na miesięcznie, nie kontroluję na co wydaje, ustalilismy tylko co finansujemy dalej my i na co nie musi przeznaczać kieszonkowego.
        jest jedynakiem, więc pytanie o rodzeństwo pomijam.
    • an.16 Re: Kieszonkowe - pytania 15.05.17, 09:53
      Córka - od niedawna 10 latka dostaje 20 zł tygodniowo. Na wszystko jej starcza i zawsze coś ma. Test w IV klasie. W niższych klasach dostawała nieregularnie, wg mojego uznania i jej potrzeb. Wydaje ale nie jest utracjuszką. Jakieś ciastko, lody, wodę. Nie porównuje się z bratem, nie jest zazdrosna. Syn 17 lat 100 zł /tydzień i 50 zł. na weekend. Z tego kupuje w tygodniu posiłek w ciągu dnia. Strasznie dużo ale ... tak wyszło. Zawsze jest spłukany i zawsze mu mało. Nie wierzę w edukacyjna role kieszonkowego. Albo ktoś jest oszczędny, albo nie. Tego się nie da wpoić. Podobnie jest z gotowaniem, zamiłowaniem do porządku itp.
      • tol8 Re: Kieszonkowe - pytania 16.05.17, 20:10
        600zł kieszonkowego dla szesnastolatka???
    • kanna Re: Kieszonkowe - pytania 15.05.17, 12:07
      Regularne kieszonkowe - w momencie założenia karty płatniczej, czyli od 13 roku życia. 15 zł /tyg., wydaje jak chce, pizza, gry na steamie itp.

Dodatkowo daję pieniądze na wyjścia, wycieczki, oraz jak potrzebuje na inne sprawy. Kieszonkowe to tylko dodatek.
    • aagnes Re: Kieszonkowe - pytania 16.05.17, 14:05
      Od 1 klasy s.p - 5 zl tygodniowo, teraz 6 zl tygodniowo (3 klasa) w czwartej przejdziemy na system trudniejszy: miesięczny smile, pewnie ze 30 zl na miesiąc góra.
      wydaje na kompletne pierdoły w sklepiku szkolnym, co mnie doprowadza do rozpaczy, ale poza uwagami natury ogólnej nie wtrącam sie zbytnio.
    • joanienka Re: Kieszonkowe - pytania 16.05.17, 14:24
      Obie córki (2 i 4 klasa) - 50 zł miesięcznie od babci. Ja im nie daje kieszonkowego. Uważam, że w tym wieku taka kwota to aż nadto.
    • tol8 Re: Kieszonkowe - pytania 16.05.17, 20:13
      14 lat 130zł
      12 lat 60zl

Dodatkowo mają czasem 10-30zł od babci.

Młodsze szasta kasą na słodycze, więc to co potrzebne kupuję mu osobno.
      Starsze roztropne, potrafi nabierać na części komputerowe.
    • logowaniegazeta Re: Kieszonkowe - pytania 16.08.22, 14:08
      Kieszonkowe to sposób na finansową edukację www.pkobp.pl/klienci-indywidualni/dla-ciebie/dla-dzieci-rodzicow/kieszonkowe-dla-dziecka-sposob-na-finansowa-edukacje/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka