Dodaj do ulubionych

co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!!

IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.02, 22:35
mam do was gorącą prośbę dziewczyny, abyście poleciły kosmetyki do pielęgnacji niemowląt tuż po
urodzeniu. Mam termin za tydzień, więc postanowiłam dziś z mężem zaopatrzyćsię w środki do
pielęgnacji dzidziusia, a że byliśmy w hipermarkecie więc wybór był nie mały, a nam tylko oczy robiły
się coraz to bardziej okrągłe i wielkie, bo jest to nasze pierwsze dziecko i tak na prawdę nie mamy od
kogo uzyskać informacji, które z obecnie dostępnych środków do pielęgnacji dzieci warto polecić. I
jeszcze jedno pytanie: czy takie niemowlę, które ma opatrunek na pępku przez ok. 2 tygodnie można
kąpać w wanience, czy tylko przemywać je chusteczką (no i pytanie, z czym przemywać?).
Proszę was o radę co polecacie do pielęgnacji noworodka i czego mogę używać.
Dziękuję z góry za pomoc.
Pozdrawiam
Elka
Obserwuj wątek
    • Gość: Marina Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.telsten.com / 10.20.1.* 20.04.02, 23:53
      Gość portalu: elka napisał(a):

> mam do was gorącą prośbę dziewczyny, abyście poleciły kosmetyki do pielęgnacji
      > niemowląt tuż po
      > urodzeniu. Mam termin za tydzień, więc postanowiłam dziś z mężem zaopatrzyćsię
      > w środki do
      > pielęgnacji dzidziusia, a że byliśmy w hipermarkecie więc wybór był nie mały, a
      > nam tylko oczy robiły
      > się coraz to bardziej okrągłe i wielkie, bo jest to nasze pierwsze dziecko i ta
      > k na prawdę nie mamy od
      > kogo uzyskać informacji, które z obecnie dostępnych środków do pielęgnacji dzie
      > ci warto polecić. I
      > jeszcze jedno pytanie: czy takie niemowlę, które ma opatrunek na pępku przez ok
      > . 2 tygodnie można
      > kąpać w wanience, czy tylko przemywać je chusteczką (no i pytanie, z czym przem
      > ywać?).
      > Proszę was o radę co polecacie do pielęgnacji noworodka i czego mogę używać.
      > Dziękuję z góry za pomoc.
      > Pozdrawiam
      > Elka

Do pupy niemowlęcej takiej co to planowała odparzenia używałam penatena - płaskie
      pudełko lub zamiennie sudokremu .Do mycia ciałka wszelkich łagodnych mydeł
      polecanych dla dzieci bambino,bobas,penaten.Akurat moje dzieci nie byly uczulone
      na szampon no more tears johnsona,ale stosowalam go po kilku miesiacach .Poniewaz
      sama mam sklonnosc reakcji alergicznych bardzo oszczednie uzywalam kosmetykow
      niemowlecych.Wszystkie niemowlaki od razu kąpałam w wanience-zadnych kapieli "na
      sucho" rodem ze starych poradników,ale pępka nie moczyłam .Pamietam,ze pepek
      wzbudzal we mnie jakies leki - bez sensu z perspektywy czasu ,choc oczywiscie
      przemywalam go wg instrukcji poloznej jakims roztworem ze spirytusu
      nieaptecznego.Nie pamietam , ale na pewno kazda polozna na oddziale powie Ci jak
      i co sie miesza.Jak przez mgle -wydaje mi sie , ze pępek gazikam jałowymi
      przemywałam .Nie uzywalam zasypek choc zawsze przy kazdym dziecku kupowałam -
      przeterminowywaly sie co do jednej.Przydawaly sie bardzo jednorazowawe chusteczki
      do pupy nasaczone mleczkiem np delfin -swietne w podrozy .Nie odpowiadaly mi te z
      oliwka zapewne rzecz gustu i niechec do chwilowo zatluszczonych palcow.Sama
      zobaczysz co Ci bedzie odpowiadalo i jak skora dziecka bedzie reagowac na
      kosmetyki moze kup najpierw male opakowania?Pamietam,ze corke przez jakis czas
      kapalam w rumianku , a syna kilka razy na polecenie poloznej w nadmanganianie
      potasu .Oliwka - przydawala kiedy synek mial ciemieniuche.Kupowalam johnsona .Nie
      wiem czy ma to istotne znaczenie , ale wtedy byla to jedyna oliwka bezbarwna , a
      ja wyczytalam , ze takie rzadziej alergizuja.Testowalam tez rozne pieluchy -
      ostatecznie zostałam przy typowych Pampersach .Serdecznie pozdrawiam i życze
      lekkiego porodu i ślicznego zdrowego Bobasa.M
    • Gość: Marina Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.telsten.com / 10.20.1.* 20.04.02, 23:56
      A moze wejdź na www.edziecko.pl?M
    • Gość: anma Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.02, 07:52
      Moj noworodek ma już prawie...3 lata ale pamiętam dobrze, że uzywałam do
      pielęgnacji pupy sudokremu - moim zdaniem najlepszy, chociaż testowałam też
      inne. Oliwki nie zdały egzaminu, może dlatego że mój synek urodził się latem i
      natłuszczona skóra nie mogła oddychać w upalne dni, ale szybko zrezygnowałam z
      oliwki na rzecz sudokremu do pielegnacji pupy, a do całego ciałka pediatra
      poleciła mi Bepanthen Lotion, który okazał się super i używam go do dzisiaj,
      chociaż oczywiście już nie codziennie. Oliwka jest dobra do pielęgnacji główki
      i ja używałam Sanosan (kupowałam w aptece)- ma bardzo przyjemny zapach i mój
      mały nigdy nie miał ciemieniuchy, może właśnie dzięki tej oliwce? Jeśli chodzi
      o szmpon to też używałam Sanosan, ale na zmianę z Nivea (o ile pamiętam można
      go stosować od pierwszych dni życia). Mydełko - tylko Bambino_ używam do
      dzisiaj, również ja i mąż go używamy. Ja z powodu alergii a mąż...bo innych
      mydeł nie kupujemy smile))
      Kąpaliśmy synka od początku, jeszcze z kikutkiem pępowiny. Po prostu
      nalewaliśmy tyle wody do wanienki aby pępek się nie zamoczył. A do pielęgnacji
      pępka był spirytus lub piochtanina na spirytusie (nie wiem czy tak się pisze),
      ale o tym powiedzą Ci w szpitalu. I jeszcze jedno: od samego początku używałam
      pampersów - oczywiście takich z powłoką "papierową", przewiewną, nie
      foliowych - i nigdy nie mieliśmy problemu odparzeń.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia smile)
    • Gość: Doki na odparzenia IP: 62.235.201.* 21.04.02, 08:00
      Na odparzenia wypraktykowalismy Inotyol. To masc, niestety, niedostepna w
      Polsce i nie mozna jej zrobic na recepte (probowalem), bo tlenku tytanu nie ma
      w Farmakopei Polskiej. W Belgii wszystkie chyba szpitale uzywaja tej masci na
      odparzenia i niezbyt zaawansowane odlezyny. Naprawde dobra. Kolezanka zony
      regularnie prosi, zeby jej przywiezc tubke. Moze jest tez w Niemczech, albo
      jest gdzies bystry farmaceuta, ktory wie jak zaadaptowac recepture, zeby dala
      sie zrobic w Polsce. Zainteresowanym podesle sklad.
      • Gość: mamusia Re: na odparzenia IP: *.proxy.aol.com 22.04.02, 15:12
        w niemczech wszystkie plozne i pediatrzy (wszyscy=lekarze wszystkich moich
        dzieciatych znajomych)polecaja krem linola fett, od mrozu, od odparzen etc -
        krem wymyslono do ochrony skory przy naswietlaniach, swietnie sie sprawdza na
        maluchach.
    • Gość: kasia Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 22:02
      A ja używam do pielęgnacji pupy zwykły Linomag krem.Ladnie natłuszcza i
      natychmiast znikają wszelkie zaczerwienienia.Na początku używałam maści
      Bepanten,też dobra( poza tym ja też ją stosowałam dla siebie na popękane
      brodawki - rewelacyjna).Sudokrem jest z cynkiem i b.ciężko zmywa się z pupy.Już
      kilka osób się zniechęciło do niego.Do mycia całego ciała i główki używam mydło
      Bambino.A do przemywania pupy - chusteczek Bambino lub Pampers.Dobrze nawilżone
      i ładnie pachną ( Nivea też ).Ja kąpałam swoją córkę razem z pępkiem i
      natychmiast ją wycierałam.Przemywałam pępek spirytusem 70% (kupiony w sklepie
      monopolowym i rozrzedzony wodą do kroplówek ).I zagoił się po paru dniach.
      • Gość: anma Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.02, 22:28
        Ja używałam bardzo długo sudokremu i nie pamiętam żeby były problemy ze
        zmywaniem go z pupy i okolic...często sam się wchłaniał i przy następnej
        zmianie pampersa prawie go nie było a do wieczornej kąpieli to już na pewno...
        • Gość: kasia Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 22:34
          Kwestia gustu.Wg mnie lepszy jest linomag , a elka sama zdecyduje co wybrać dla
          dziecka.
          • Gość: anma Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.02, 22:50
            No pewnie! Każda z nas ma swoje doświadczenia i zapewne dochodziłyśmy
            wszystkie do tego co najlepsze dla naszych dzieci metodą prób i błędów smile)
            I jak piszesz Kasiu, to kwestia gustu mam i delikatnej skórki dzieci....
            Dla mnie z kolei Linomag był za tłusty bo mój synek źle znosił wszelkie tłuste
            specyfiki, nawet oliwkę, jak już wcześniej pisałam zmieniliśmy oliwke na
            bepanthen lotion. Ale nie mam zamiaru upierać się że sudokrem jest lepszy dla
            wszystkich, dla nas po prostu okazał sie być idealny tak jak dla Ciebie i
            Twojego dziecka linomag smile)
            Pozdrawiam
            • Gość: kasia Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 23:06
              Masz rację.Ja też pozdrawiam.
              • Gość: elka Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.02, 00:13
                Dzięki stokrotne wszystkim. Pozdrawiam
                • Gość: Ania Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.acn.waw.pl 25.04.02, 02:04
                  Sudokrem to rewelacja, odkąd poleciła mi go pediatra nie stosuję nic innego.
                  Do kupienia w aptekach.
                  • Gość: alga Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.02, 21:59
                    Ja ci radzę wstrzymać się z wszelkimi zakupami bo niewiadomo co twojemu dziecku
                    będzie odpowiadało. Mój maluch był uczulon niemal na wszystko - a szczególnie
                    pudry i oliwki. Kąpałam go w krochmalu i Bahlmeum Plus - super efekty. Do ciała
                    po kąpieli stosowałam len tłoczony na zimno - też extra. A do skóry i pupy -
                    wiesiołek, a potem i nadal krem E45. Nie jest tani ale efekty są rewelacyjne.
                    Ja też od początku stosowałam pampersy - i nadal jestem im wierna. ALE KAŻDEMU
                    DZIECKU ODPOWIADA CO INNEGO - to fakt. Wszelkie oliwki, zasypki które kupiłąm
                    przed porodem - stoją i czekają na przeterminowanie
    • Gość: Adia Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 23:47
      do mycia: szare mydło
      po kąpieli: oliwka - z pestek winogron lub oliwek (Johnsony często powodują
      uczulenia, Bambino mi zbyt perfumowanie pachnie...)
      przy każdej zmianie pieluchy puder Alantan.
      pomocniczo wilgotne chusteczki Nivea
      do pępka był spirytus nierozcieńczany
      tyle
      na lato chyba trzebaby jeszcze pomyśleć o jakimś kremie z filtrem

• Gość: ajka Re: im mniej tym lepiej IP: *.glenvan.glenayre.com / 157.230.34.* 01.05.02, 19:24
      1. Penaten do pupy
      2. delikatne mydlo (uzywac oszczednie)
      3. ewentualnie delikatny balsam do ciala albo oliwka (tylko jak dziecko ma
      luszczaca sie albo sucha skore - w innym wypadku nie potrzebne)
      4. wygodne sa wilgotne szmatki do wycierania pupy ale ciepla woda i kawalek
      flaneli tez zrobi swoje.

Gratulacje i powodzenia!
    • Gość: Jola Re: co do pielęgnacji noworodka? pilne!!!! IP: *.chello.pl 02.05.02, 23:13
      A gdy się zrobi odpażenie to nalepszy jest Tormentiol
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka