Dodaj do ulubionych

Samotny 10-latek

25.01.23, 22:41
Mój 10-letni syn jest samotny i ta samotność mu doskwiera.
Jest chłopcem z nadwrażliwością i towarzystwo rozbieganych, energicznych chłopców mu nie pasuje, zdecydowanie bardziej preferuje dziewczynki, wręcz nawet nie chce słyszeć o chłopcach. Do tej pory w przedszkolu, w klasie 1-3 świetnie dogadywał się z dziewczętami, ale one już mają teraz swoje sprawy, szybciej dojrzewają i o ile mój syn im nie przeszkadza, to już nie mają wspólnego języka, a przynajmniej one bardziej preferują swoje towarzystwo, więc przyjaźń z nim się już skończyła. Sytuacja w klasie jest taka, że chodzi do zwykłej szkoły, ale do klasy muzycznej, początkowo było tam tylko kilku chłopców, ale wypisali się i synek został w klasie sam płci męskiej. Tamtych chłopców nie znosił, bo byli zbyt żywiołowi, robili psikusy i dokuczali, więc mu ulżyło jak odeszli. Niestety od dziewczyn tez już się oddalił. W bloku, na osiedlu tez nikogo nie ma. W lato na dworze latają chłopaki, ale to towarzystwo nie dla niego. On wolałby kogoś spokojnego lub dziewczynkę (co ciekawe, żywiołowe dziewczynki lubi wink). Nie ma znajomych w sieci. Nie nawidzi świetlic, skupisk, hałasu.
Nie chce nawet myśleć o zmianie klasy, mimo, iż w klasie zaczynają dziać się niefajne rzeczy, w sensie obgadywanie, przeklinanie, intrygi itd. Argumentuje tym, że to klasa muzyczna i on chce być w muzycznej, ale ja wiem, że on obawia się zmian i obawia się towarzystwa chłopców, bo będą mu dokuczali albo przynajmniej grali na nerwach. Ja z chęcią poszukałabym mu klasy z fajnymi chłopcami i go przeniosła, ale on o przenosinach nie chce słyszeć. W chwili obecnej klasa nie rokuje dobrze, bo dzieją się między dziewczynami naprawdę niefajne rzeczy. Jak wybrnąć z tej trudnej sytuacji? Jak mu znaleźć towarzystwo? Mieszkamy w zatłoczonym mieście, ale przecież nie będziemy zaczepiać dzieciaków i pytać czy zakolegują się z synem...
Obserwuj wątek
    • bella_donna16 Re: Samotny 10-latek 28.01.23, 05:46
      Z moim młodszym bratem było całkiem podobnie smile Jeśli macie możliwości finansowe, to polecam dwie rzeczy:

1. Jakieś fajne zajęcia dodatkowe - wspólne pasje łączą ludzi w każdym wieku. Z doświadczenia polecam jazdę konną - sporo chłopców jeżdżących jest właśnie spokojniejszych (choć oczywiście nie wszyscy), a w rekreacji przeważają dziewczyny. Z rzeczy nie-sportowych, to może programowanie, teatr lub jakieś zajęcia artystyczne?

2. Poślijcie go na obóz. Zarówno ja, jak i mój brat na obozach poznaliśmy swoich przyjaciół. Jeśli faktycznie lubi muzykę, to niech będzie to obóz muzyczny. Jeśli nie, to jakikolwiek inny - może lubi jakąś grę komputerową? Teraz sporo jest tematycznych obozów, coś się zawsze znajdzie
      • pilarsanik Re: Samotny 10-latek 17.02.23, 17:40
        Też w ostatnich dniach myślałam o koniach. Ale głównie nam chodzi o znalezienie dla niego chociaż jednej bratniej duszyczki, a na koniach to jest relacja: dziecko - koń wink
        Z obozem nie ma szans. Chciał jechać, ale spać w pokoju z dziewczynami wink Dziewczyny też chciały, ale organizator się nie zgodził. Na obóz nie pojedzie, bo będzie musiał spać z chłopakami wink
    • stasi1 Re: Samotny 10-latek 28.01.23, 09:18
      Tylko zajęcia dodatkowe mogą coś pomóc. Może basen? Tam mniej więcej jest spokojnie
    • ppo Re: Samotny 10-latek 09.02.23, 17:34
      Nie ma fajnych chłopców w tym wieku! To szczeniacki wiek, robi się straszne głupoty, zwłaszcza w grupie. Jeśli jest spokojny i ma swoją pasję (muzyka) to niech sobie cwiczy tę muzykę (jakiś instrument) i spędza czas na nauce, to nigdy nie zaszkodzi. Za niedługo może znajdzie sobie jakąś dziewczynę, skoro je lubi i będzie z nią spędzał czas. Nie ma co pchać go na siłę w towarzystwo "pawianów", bo to nic fajnego ani bezpiecznego nie jest. I pisze to jako ojciec 2 synów. Starszy jest właśnie podobny do twojego. Z tym, że ma 2-3 kolegów, takich samych jak on i dziewczynę.
      • pilarsanik Re: Samotny 10-latek 17.02.23, 17:36
        Dziękuję za wypowiedź. Spróbujemy z harcerstwem i chce, żebym go na zajęcia plastyczne zapisała gdzieś.
    • polnedrogi Re: Samotny 10-latek 22.03.24, 09:49
      Mój syn ma Zespół Aspergera, więc rozumiem o czy piszesz. Wzajemne relacje to trudny temat, bo na siłę niczego nie naprawisz i dziecku nie pomożesz. Chciałabyś pomóc, ale czujesz się bezsilna. Ja mam tak każdego dnia.
      Co robić?
      Przede wszystkim poszukać znajomych w innych kręgach. Skoro w szkole ich nie ma, to może zajęcia weekendowe, grupy wsparcia dla rodzin i dzieci, zajęcia pozalekcyjne. Wiesz co Twój syn lubi, w czym jest dobry i co mu sprawia radość. Poszukaj takich zajęć w swoim mieście. Jest duża szansa, że syn spotka tam podobnych rówieśników. Mój syn uwielbia zabawy na powietrzu, więc regularnie chodzimy na spotkania leśnych rodzin. Ma tam wiele kolegów.
      Spróbuj założyć posta na fb i napisać do mam, które mają podobne, wrażliwe dzieci. A tych jest naprawdę dużo, tylko nie bardzo wiedzą jak wyjść do ludzi i świata. Możecie spotkac się na kawę, albo w parku. Byc może dzieci się zaprzyjaźnią. My mieszkamy na wsi i tu wcale nie jest łatwiej o odpowiednie towarzystwo.
      Polecam ten i wiele innych artykułów : polnedrogi.pl/aktywnie/wyprawa-do-basniowego-lasu-czyli-wielkie-swieto-lesnych-rodzin

• kamilakk1986 Re: Samotny 10-latek 06.12.24, 08:16
      Hej jestem bardzo ciekawa jak potoczyły się losy Twojego syna. Mam podobną sytuację z 13latkiem. Do zeszłego roku jeszcze było ok a teraz już z nikim się nie widuje. Jego dotychczasowa najlepsza koleżanka ma już swoje babskie sprawy i inne koleżanki. Chłopaki kombinują, nawet kradną dla zabawy w sklepach. Klną i siedzą wiecznie na telefonach kiedy mój syn lubi rozmawiać. Na razie nie interesuje go kombinowanie i bitkismile w klasie jest ok ale żaden kolega nie ma zainteresowań, każdy chce być youtuberem! Mój syn ma zainteresowania, czyta książki, ma zajęcia dodatkowe. W klasie jest ok ale po szkole z nikim się nie spotyka...martwi mnie to bo nawet nie ma z kim pójść do kina. Od razu mówię że ma normalnie telefon i gra w gry na konsoli więc nie jest oderwany od technologii.
      • wiecznie_zmartwiona_optymistka Re: Samotny 10-latek 11.12.24, 09:18
        Napisz coś więcej jakie zainteresowania ma twój 13 latek, jakie książki czyta, w co gra na konsoli. Może nie byc tak, że nikt nie podziela jego zainteresowań, tylko moze o tym nie wie bo nie jest zbyt zżyty z osobami z klasy, by mieć wieksza wiedzę na temat zainteresowań kolegow, bo maja powierzchowna szkolna.relacje tylko
    • tomboyowa Re: Samotny 10-latek 28.01.26, 09:52
      Zajęcia dodatkowe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka