Dodaj do ulubionych

Gdzie kupujecie ubrania na dzieci powyzej 152 cm i

15.11.04, 09:27
rozmiar buta 36 ?

Przez 2 dni usilowalam mojemu wysokiemu 10 latkowi kupic kurtke, bo nagle
urósł o kilka cm (doslownie w ciagu 2 miesiecy). (byłam w Galerii Mokotów,
Jankach )

No i jest kurcze problem bo we wszystkich "dziecinnych" sklepach, numeracja
konczy sie na 146, a rzeczy na 152 i wiecej sa w jakis pojedynczych jakby
odgrzebanych z lamusa sztukach. Butow w numeracji 36 nie ma wcale !!!!!

Prosze powiedzcie konkretnie w jakich sklepach (jestem z warszawy) ubrac
takiego wyrosnietego gościa ? Musze mu na gwałt kupić kurtke, bo w starej
wygląda jak strach na wróble !!! Kurtka najlepiej aby od razu nadawała sie
tez na narty (nieprzemakalna)

Dzięki z góry za pomoc !!!!!!!!!!1
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Gdzie kupujecie ubrania na dzieci powyzej 152 15.11.04, 10:18
      Buty w numerze 36 mozna kupić w sklepach sportowych (ja też mam ten numer, więc
      kupuję), ew. na bazarze. Polecam naprawdę bazary i supermarkety. Ja sama
      dokładnie tych samych wymiarów tam jestem zmuszona się ubierać. Zresztą dla
      dziecka w tym wieku nie musi być specjalnie wytworne ubranie, a rzeczy z bazaru
      przynajmniej u mnie doskonale sie sprawdzają.
      Buty - tu w zaleznosci od stanu finansów - radziłabym kupić w dobrych sklepach
      (np. adidasa). Z tym, ze będą to buty sportowe, a nie kozaki. Ja sama buty na
      futerku w tym rozmiarze widziała też w Leclercu.
      • regata7 Re: Gdzie kupujecie ubrania na dzieci powyzej 152 22.11.04, 10:17
        Też mam ten problem.
        syn ma prawie 9 lat, nr buta 38, ubrania kupuję na 152...
        Najgorzej jest z butami - dziecięce w rozsądnej cenie kończą się na 35, a
        męskie zaczynają od 40... Sportowe kupuję bez większych problemów, najgorzej
        jest z zimowymi (firma Bartek ma większe niż 35, ale kosztują prawie 300 zł -
        jak na wydatek na trzy miesiące to trochę za drogo, tym bardziej, że potrzeba
        czasem dwóch par, jak przemoczy).
        Na razie kupiłam śniegowce w But-Hali i czekam jeszcze na zamówione w Quelle.
        Ubrania dla syna też często zamawiam w Quelle - są całkiem dobrej jakości (np.
        kurtki).
    • izunia6 Re: Gdzie kupujecie ubrania na dzieci powyzej 152 15.11.04, 10:59
      NAjłatwiej w skatowskich - oni mają rozmiarówkę XS nawet. Teraz są nowe sklepy
      m.in. w Galerii Mokotów i w Sadybie - Croop Town. No a kurtki zimowe w
      zaleznosci od przeznaczonych kosztow - Ski Team, Decathlon, go sport
    • aniaora Re: Gdzie kupujecie ubrania na dzieci powyzej 152 15.11.04, 11:06
      To chyba ma coś wspólnego z Vatem (a na pewno tak było przed wejsciem do Unii,
      do 150 było 7%, a powyżej 22% (dowiedziałam sie jak kupowałam córkom pidżamki
      jednej na 146 a drugiej na 152 identyczne a w różnych cenach). Chyba nie opłaca
      się produkować. Ja 10-letniej wyrosnietej córce często kupuję już ubrania
      damskie (np. właśnie kurtke) w rozmiarze S. Niestety nie znam sie na eskach
      męskich i nie wiem czy sie nadadzą. Pozdrawiam Ania.
      • allija Re: Gdzie kupujecie ubrania na dzieci powyzej 152 15.11.04, 11:23
        No właśnie, ja już od dłuższego czasu zmagam sie z tym samym problemem.
        Ale na 152 cm to jeszcze w Smyku udawało mi się kupic wiele rzeczy. Tam tak do
        164 cm to, o ile pamiętam, bywały ubrania. Chyba, że cos sie zmieniło przez
        ostatnie lata.
        Poza tym to kupuję w sklepach sportowych np.Go sport /drogo/ lub, zwyczajnie, w
        marketach przy okazji zakupów /tanio/. Czasem uda się kupic naprawdę dobre
        ciuchy, kiedyś kupiłam kilka zimowych ubrań /kurtkę, spodnie na narty/ dobrej
        włoskiej firmy Brugi, także parę rzeczy Adidasa. Ale ja bywam tu prawie
        codziennie z racji zamieszkania więc trafiam na takie okazje.
        Jeśli mieszkasz niedaleko Kabat to spróbuj wejść do Tesco. Tu na terenie
        sklepu /hali/ został niedawno otwarty dział z ubraniami jakiejś firmy /nie
        pamiętam nazwy/ i widziałam na manekinach i rozwieszone takie rozmiary na
        trochę starsze dzieciaki. No ale nie obiecuję bo moje są już wyższe więc
        specjalnie nie przyglądałam się.
        Kiedyś takie rozmiary kurtek kupowałam na bazarku przy Puławskiej,
        Służew /jeśli masz blisko/, tym wejściem na wprost przystanku tramwajowego
        jadąc z centrum. Była tam taka budka z ubraniami dziecięcymi i takie rozmiary
        też były. Na tym samym bazarku była dobra budka z butami ale tam ostatnio były
        duże zmiany więc nie wiem czy to jeszcze aktualne.
        Jeśli chodzi o buty to dobry sklepik był przy Puławskiej róg /prawie bo trochę
        dalej/ Odyńca. Kiedys było tam tylko obuwie ortopedyczne, teraz jest i inne. Ja
        przez wiele lat tam się zaopatrywałam.
        Jak widzisz wszystko to dotyczy raczej Mokotowa bo tam właśnie mieszkałam. Ale
        są to wiadomości sprzed kilku lat. Może ktoś ma aktualne namiary bo jechac w
        ciemno to nie wiem czy warto.
        • ewa9625 Re: Gdzie kupujecie ubrania na dzieci powyzej 152 15.11.04, 21:55
          Skąd ja znam ten problem?
          Ostatnio kupiłam synowi spodnie i koszule w 5,10,15.Kurtki zimowe na 146 i 158
          kupowaliśmy w selgrosie.Z butami jest łatwiej bo na bazarku (Sadyba ul
          Powsińska)jest sporo w tym rozmiarze.Pozdrawiam.
      • nerwus4 kaphall-b.fajne rzeczy!!!! 18.11.04, 11:05
        • aka10 Re: kaphall-b.fajne rzeczy!!!! 22.11.04, 21:12
          KappAhl ma chyba az do 170 cm.Pozdrawiam.
          • aka10 Re: KappAhl-ps 22.11.04, 21:16
            www.kappahl.com
    • jagawi Re: Gdzie kupujecie ubrania na dzieci powyzej 152 16.11.04, 11:01
      W H&M i CUBUSie dzial dzieciecy konczy sie na rozmiarze 164 i miewaja tam bardzo porzadne kurtki,
      nadajace sie na narty. Buty zimowe kupilam mlodemu w Deichmanie (39, zupelnie przyzwoite).
      • agatka_s Re: Gdzie kupujecie ubrania DZIEKUJE 16.11.04, 12:35
        bardzo Wszystkim pomocnym mamom, jak się okazuje ze czlowiek nie jest sam ze
        swoim "problemem" to od razu lżej na duszy...

No kurcze cos z tymi rozmiarami jest nie halo, bo naprawde jest ciężko (nie
        mówiąć ze ubieranie chlopaka, to w ogole katorga i czasem marzy mi sie mala
        dziewuszka- sukieneczki, kokardeczki i inne pantofelki...)

a co do sugestii:

1. bazary niestety omijam z daleka- no cóz takie zboczenie, nigdy tez nie kupie
        nic na ulicy, nawet kwiatka, i nie chodzi tu o snobizm czy czynnik finansowy,
        poprostu taka forma (komfort, estetyka) kupowania mi nie odpowiada, i nie
        zamierzam przykladac reki do jej wzmacniania.

2. Cubus, H&M, tudzież kappaAhl, 5,10,15, Smyk, Reserved mamy obcykane- no i
        tam wlasnie akurat nic nie było.

3. Nie zaliczylismy natomiast sklepów sportowych i to jest ten trop którym
        zamierzam pójść...

Rzeczy meskie dorosłe sie niestety jeszcze nie nadają, damskie a i owszem może
        by i pasowały, ale jak wybrałam jedną kurtkę to dziecię popatrzyło na mnie
        wzrokiem duszonego cięlęcia i wyjęczało "ale to babskie...", no i nie miałam
        sumienia...

Ciuchy skajtowe w 3 klasie podstawowej raczej by nie przeszly, a poza tym póki
        co to ja go z ta subkultura zapoznawac nie bede (tj zabraniac nie bede, ale
        sama do tego ręki nie przyloze...)

Czekam na wiecej pomyslow gdzie wystroic młodego dzentelmana ????
        • izunia6 Re: Gdzie kupujecie ubrania DZIEKUJE 16.11.04, 12:56
          mam i córkę - 12 lat - i zapewniam, że wcale nie jest łatwiej. Jeszcze nie
          kobieta, jeszcze nie S damskie, a już nie dziecko. A jak już nie odpowiada styl
          barbie pomieszany z Pomkie, goły brzuch i różowa obcisła bluzeczka, to pozostaje
          na prawdę Croop town. Moje skate'ami nigdy nie byli, na desce nie jeżdżą, ale
          bluzy, bluzki, spodnie jak najbardziej tam kupują. Nie wszystkie są pięć razy za
          szerokie i spadają do kolan. Polecam.
          • cruella Re: Gdzie kupujecie ubrania DZIEKUJE 16.11.04, 14:00
            A możesz mi powiedzieć, gdzie takich sklepów skate'owych szukać? Mam 12.5 latka
            i właśnie szukam butów w rozmiarze 38smile). Z ubraniami jakoś nie mam problemu:
            H&M, Cubus, 5-10-15...od biedy pozostają KDT pod Pałacem Kultury (lepszy taki
            ciuch niż żaden).
            • izunia6 Re: Gdzie kupujecie ubrania DZIEKUJE 17.11.04, 10:14
              Buty sa w Cropp Town w Galerii Mokotów i w Sadybie. Dosc drogie moim zdaniem. Ja
              moim wole kupić sportowe choćby w Ursusie w Factory Outlet. Natomiast sklepów
              dla młodzieży niestety trzeba szukać, najlepiej pytając kolegów. Jest w
              podziemiach Ronda Jazdy Polskiej - miejsce dość paskudne, ale ciuchy miały
              bardzo dobrą jakość, jest jeden taki sklep na Ursynowie - BIM, ale tam butów nie
              ma, tylko rolki i bluzy.
              • cruella Re: Gdzie kupujecie ubrania DZIEKUJE 17.11.04, 11:59
                Ano właśnie...Wczoraj przewinął się kolega syna w takich ubraniach. Już w
                drzwiach krzyczał: "moja kurtka kosztowała 300zł, czapka 90 a spodnie 200".
                Pomijam chwalenie się ale to faktycznie nie są ceny na przeciętną kieszeń.
    • ejanka Re: Gdzie kupujecie ubrania na dzieci powyzej 152 18.11.04, 11:29
      Cześć, ja też mam podobny problem - III-cio klasista i ubrania w rozmiarze 158-
      164, młodszy I-klasista łapie się na 146. Ja kupiłam ładne kurtki Hac@Hac, ceny
      jeszcze do przyjęcia. Zakupy robię w 5-10-15, czasami Big Star - mają bardzo
      dobre jakościowo spodnie w rozmiarch dla dzieci - cena zabija!, ale sie opłaca,
      bo kupione trochę większe służą kilka sezonów, buty Deichman.
      Staram się kupować dzieciom ciuchy rozsądne cenowo, nigdy z nimi nie rozmawiam
      na temat ceny (konkretne wskazanie), ale zawsze powtarzam, że powinni szanować
      swoje rzeczy, bo to daje świadectwo o człowieku (bez względu na to czy spodnie
      kosztują 30 czy 130 zł - ale chłopaki o cenie nic nie wiedzą).
    • lida12 Re: Gdzie kupujecie ubrania na dzieci powyzej 152 18.11.04, 14:47
      mam podobne problemy (córka prawie 14 lat -177cm i syn 7lat 140 cm). są firmy,
      które mają ciuchy aż do 182 cm dla mlodzieży (Match- sklepy Galeria Mokotów i
      Blue City -sklepy pod szyldem Schiesser. Sa to ubranka dość drogie, ale
      praktycznie niedozdarcia (ach ta niemiecka solidność...). Mój syn, który do tej
      pory "załatwiał" każde spodnie na kolanach - z Match'em nie może sobie poradzić.
      niedawno kupilam Mu kurtkę szaro - niebieską z mnóstwem kieszeni i odblasków za
      ok 250 zł (mozna ciut większa to będzie na 2 sezony - 120 zl na sezon to nie
      jest dużo.Omijam bazary z daleka ze względu na jakość i z tego samego powodu
      sklepy typu Auchan. wyznaję zasadę mniej ale dobre
      • agatka_s Sukces !!!! 18.11.04, 14:55
        Wczoraj udalo mi sie nabyc droga kupna kurtke !!!

Jak zwykle przez przypadek ! Kurtka narciarska, ladna, z roznymi bajerami
        (specjalne wywietrzniki, i jakies inne bajeranckie udziwnienia, ale bardzo
        podniecają mojego syna) niemiecka sądząc po metce firmy "Duck Fish", sklep w
        galerii Ursynów na Kabatach. Dostalam znizke i w sumie zaplacilam 150 PLN.
        Dzieciak zostal jeszcze obdarowany jakimis gadżetami, więc kurtka od razu mu
        sie spodobala. Rozmiary rzeczy dla dzieci maja do 164 cm.
        • izunia6 Re: Sukces !!!! 19.11.04, 10:17
          o ile sie nie mylę deskorolki też tam mają......
          • iwo_72 Re: Sukces !!!! 20.11.04, 15:23
            No to widzę że nie tylko ja z takimi problemami!!!!

Anka ma 11 lat i około 155 cm a rozmiar buta to 40!!!!!!!!!!!

Z ubraniami jakoś sobię radzę - trochę sklepów w Galerii Mokotów, ostatnio
            znalazłąm całkiem nie głupi sklep w Auchan w Piasecznie - w logo ma koniczynke
            i atm kupiłam Ance super zimową długą kurtkę!!!!

Poważniejszy problem mam z butami bo jak w długości sa OK to są za szerokie i
            noga na boki lata (nie pomaga wiązanie).

Moze znacie jakieś rozsądne skelpy z butami!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka