Gość: neza IP: *.chello.pl 25.05.02, 20:12 Mam faze, ze podobaja mi sie oryginalne imiona dla dziewczynek: 1. Elena 2. Aurora oba z Włoch. Co o nich sądzicie, czy bardzo bym skrzywdzila swoje dziecko, gdybym je tak nazwała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mila Re: co sa˛dzicie o tych imionach...? IP: 157.25.125.* 25.05.02, 21:11 Nie sadze, zebys kogokolwiek skrzywdzila. Sama mam oryginalne imie (przez trzydziesci lat nie spotkalam ani nie slyszalam o nikim, kto by nosil podobne) i bardzo je lubie. Przez krotki czas w liceum uzywalam drugiego (bardziej typowego) imienia, ale chyba dla urozmaicenia bardziej, niz z jakiejs rzeczywistej potrzeby. A ze ludzie przekrecaja moje imie? To nawet sympatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisek Re: co sa˛dzicie o tych imionach...? IP: *.marketscore.com, / 10.101.1.* 01.06.02, 18:54 ELENA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.abo.wanadoo.fr 25.05.02, 21:42 Oba sa wg mnie super. Strzelaj w ciemno obojetnie ktore wybierzesz bedzie ekstra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.02, 22:29 Elena - tak Aurora - nie, ale to dlatego że ja mam z tym imieniem złe skojarzenia, jakoś mi się ciężko kojarzy i jak sobie wyobrażę dziewczynkę z tym imieniem, to myślę że ją przytłoczy...ale to moje subiektywne odczucie(ja w ogóle nie przepadam za imionami, które mają w sobie "r"). A Elena bardzo mi się podoba..... Podrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nulka Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.acn.pl / 10.133.128.* 25.05.02, 23:29 Nie krzywdź dziecka, daj jej takie imię tak, by nie czuła sie inna tylko dzięki decyzji rodziców. Niech będzie oryginalna swoją osobowością i to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: co sa˛dzicie o tych imionach...? IP: 157.25.125.* 25.05.02, 23:41 Aurora - mnie sie ladnie kojarzy. Jutrzenka. Ale co ze zdrobnieniem? Duze pole do eksperymentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: co sa˛dzicie o tych imionach...? IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 26.05.02, 18:37 mnie sie srednio podobaja ,ale ze wzgledu na skojarzenia a nie oryginalnosc. imie-rzecz gustu, tylko i wylacznie. czy jest sens poddawac sie otoczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
kini Re: co sądzicie o tych imionach...? 27.05.02, 10:21 1. Wszyscy będą ją nazywali Elką. 2. Jak to zdrobnić? Aurorko? Zresztą zastanów się, czy takie imię będzie pasowało do nazwiska. Aurora Marchewka brzmi dosyć groteskowo, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.halliburton.com 27.05.02, 13:52 A chlopcu daj Potiomkin a na drugie pancernik..... Odpowiedz Link Zgłoś
esther Re: co sądzicie o tych imionach...? 27.05.02, 14:51 A to zalezy gdzie mieszkasz - w Polsce czy we Wloszech? Ja w Anglii, wiec staram sie nadac dzieciom imiona ktore ladnie tlumacza sie w obu jezykach. Co do imion ktore podajesz, Elena podoba mi sie bardzo, natomiast Aurora przez te 'r' brzmi naprawde meczaco, nie wyobrazam sobie wolac malej rozbrykanej dziewczynki Aurora, juz powtorzenie tego imienia wiecej niz raz przyprawia mnie o zawrot jezyka) No i jak to zdrobnic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksinka Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: 213.17.164.* 31.05.02, 13:10 Aurora - zbyt ciężkie dla dziewczynk Elena - bardzo ladne! A może jakaś forma pośrednia? typu Helena bardzo ladne i cechuje piekną, odważną i cenną kobiete Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.telia.com 31.05.02, 14:27 Gość portalu: neza napisał(a): > Mam faze, ze podobaja mi sie oryginalne imiona dla dziewczynek: > > 1. Elena > 2. Aurora > > oba z Włoch. Co o nich sądzicie, czy bardzo bym skrzywdzila swoje dziecko, > gdybym je tak nazwała? > mozna nazwac rowniez Isaura, Vera, Bodil.Czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 01.06.02, 11:43 dlatego najlepiej nazwac Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADA Re: ELENA=HELENA-H, AURORA= STATEK, DZIALO? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.06.02, 17:33 AURORA to chyba z jakiegos rosyjskiego wiersza rewolucyjnego. Nie radze dac to imie. ELENA brzmi chyba lepiej, tylko czy to nie brzmi jak HELENA ktorej cos urwalo litere H ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.pl 07.06.02, 23:34 Jestem zwolenniczką oryginalnych imion, albo raczej przeciwniczką zbyt popularnych i modnych. Jest jeszcze kwestia nazwiska. To musi razem "zagrać". Dla swoich dzieci szukałam imion prostych, ale niespotykanych i myślę, że dobrze wybrałam: Jan, Kaja, Nina. Czytałam gdzieś, że osoby o niespotykanych, ale nie śmiesznych imionach mają w pewnych sytuacjach lepszy start. Np. w szkole, na studiach, w nowej pracy. Spróbuj też poszukać źródła imion, ich znaczeń, albo nawet sprawdzić znaczenie numerologiczne. U mnie się zgadza co do joty. Pozdrowienia - Marta (p.s. jak byłam mała, chciałam się nazywać Bogusia) Odpowiedz Link Zgłoś
anma Re: co sądzicie o tych imionach...? 08.06.02, 00:04 A ja wręcz przeciwnie - lubię proste i popularne imiona ) Z tych które podałaś moim faworytem jest Jan, myslałm o tym imieniu kiedy wybieraliśmy imię dla synka, ale zostałam przegłosowana i jest Kamil. Nie lubię imion wymyślnych typu: Oskar, Kajetan, Borys, Ismena, Oliwia, ale zaznaczam, że to moje zdanie czyli że ja nie nadałabym ich mojemu dziecku. Nie przeszkadza mi jeśli ktoś nosi takie imię, nie wpływa to na mój stosunek do danej osoby. Zresztą to byłoby głupie! Generalnie nieprzyjemnie mi brzmią imiona z literą "r", ale o tym juz wczesniej pisałam.... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaroos Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: 217.99.1.* 08.06.02, 00:36 nic dodac nic ująć - Elena to po prostu Helena, równie dobrze możesz nazwac Jasia Johnem tylko po co? A Aurora kojarzy się na naszej szerokości geograficznej tylko z warrrrrczącym pancernikiem i już. Nie radzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.dialup.online.ge 15.06.02, 21:13 Elena to bardzo popularne imie u naszych wschodnich sasiadow. Ladnie sie zdrabnia - Lena, Lenka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fasolka Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.02, 22:26 Elena to naprawde piekne imie. Kobiece i oryginalne. Aurora moze sie rzeczywiscie kojarzyc z pancernikiem o tym imieniu, chociaz, czy te nowe pokolenie bedzie to jeszcze pamietac????? Ja nosze bardzo popularne i piekne polskie imie i zawsze mnie wkurzalo, bo nigdy, ani w przedzkolu, szkole, podworku itp, nigdy nie bylam jedyna o tym ímieniu. Ktos wolal "Ola" i zbiegalo sie calo stado dziewczynek. Najgorszy byl kurs angielskiego. Moze trudno w to uwierzyc, ale bylo tam 5 dziewczat o pieknym i tradycyjnym imieniu Aleksandra. To samo mowil moj wujek (a wiec pokolenie wczesniej), ktory sie nazywal Jan. Wlasciwie to zawsze uzywal swojego drugiego imienia, bo wszedzie gdzie przebywal, bylo pelno Jankow, Jasiow i Janow. Nazwij twoje dziecko oryginalnie, na pewno Ci bedzie wdzieczne! Olka-Fasolka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sancia Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.proxy.aol.com 16.06.02, 14:36 Sluchajcie jak sie wkurze to mam Olivera , dla kumpli to Oli , kiedy sie wyglupiamy to Sliwke - OLiwke , a na codzien najczesciej synka ! Kazde imie bedzie dla nas niezwykle jesli nalezy do ukochanej nam osoby. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
anma Re: co sądzicie o tych imionach...? 16.06.02, 15:48 Gość portalu: Fasolka napisał(a): > Ja nosze bardzo popularne i piekne polskie imie i zawsze mnie wkurzalo, bo > nigdy, ani w przedzkolu, szkole, podworku itp, nigdy nie bylam jedyna o tym > ímieniu. Ktos wolal "Ola" i zbiegalo sie calo stado dziewczynek. Najgorszy byl > kurs angielskiego. Moze trudno w to uwierzyc, ale bylo tam 5 dziewczat o > pieknym i tradycyjnym imieniu Aleksandra. > Nazwij twoje dziecko oryginalnie, na pewno Ci bedzie wdzieczne! Ja też mam bardzo popularne polskie (i nie tylko) imię: Anna. Bardzo je lubię i zawsze tak było. Ania, Anka, Anusia, Anulka, Andzia i wersja kiedy mój brat chciał mnie wkurzyć Andźka ) Możliwości tyle ile osób i nastrojów. Zawsze byłam zadowolona z tego ze mam imię, które jest "normalne" i nikt nie zwraca na mnie szczególnej uwagi kiedy je usłyszy. A ze było w klasie zawsze kilka Anek...nigdy nie było to problemem, wręcz przeciwnie. Skoro inne dziewczyny mają też takie imię to znaczy ze wielu osobom się podoba. Więc nie zawsze jest tak, ze nie lubi się swojego popularnego imienia. A jeśli chodzi o imiona niesptykane i oryginalne. Bardzo fajnie jak nosi je osoba nieprzeciętna, np. o nieprzeciętnej urodzie. Wtedy taka super dziewczyna o imieniu powiedzmy Stefania albo Oliwia dodaje temu imieniu (i odwrotnie imię dziewczynie) oryginalności. Ale jeśli dziewczyna urodą nie grzeszy, ogólnie mówiąc jest raczej nieśmiałą "szarą myszką" to takie zwracające uwagę imię może tylko sprawiać jej kłopot. A Stefania będzie po prostu Stefcią i to nie zawsze będzie zdrobnienie, częściej naigrywanie. Nie powinno tak być ale tak bywa. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Brawo Anma!! IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 10:22 Ujęłaś to idealnie.Mnie się też podobało imię Anna i to od zawsze.Trochę pod wpływem Ani z Zielonego Wzgórza, zawsze chciałam mieć tak na imię i teraz nazwałam tak moją córkę.To jest oryginalne a jednocześnie proste imię ,modne od wieków, dżwięczne ,krótkie , ładnie brzmi ,ładnie się zdrabnia i dobrze się kojarzy.A co najważniejsze pasuje do prawie każdego nazwiska.No może z wyjątkiem Marchewka , ale wtedy to chyba zmieniłabym raczej nazwisko. Przynajmniej nie kojarzy się z polską wsią , praniem na sznurze i pieczeniem chleba , jak "Katarzyna".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 23:38 Popieram to, co napisalas. Ja dalam swojemu synkowi na imie Rufin. Nie spotkalam sie z sytuacja, ze byl z tego powodu wysmiewany. Wrecz przeciwnie. Wszystkie dzieci w przedszkolu go znaja i bardzo lubia. Na poczatku szczegolnie dorosli dziwili sie takiemu imieniu. Ale dzieci sa chyba bardziej tolerancyjne. Zreszta Rufinek bardzo lubi swoje imie i nigdy sie na nie nie skarzyl. Dostal rowniez drugie, tak na wszelki wypadek, bardziej tradycyjne - Aleksander. Jesli kiedys w przyszlosci uzna, ze woli to drugie imie, to bedzie sie mogl nim poslugiwac. Poki co jest Rufinkiem, jak narazie jedynym w naszym otoczeniu. Pozdrawiam serdecznie. Dotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaza Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 10:43 Gość portalu: neza napisał(a): > Mam faze, ze podobaja mi sie oryginalne imiona dla dziewczynek: > > 1. Elena > 2. Aurora > > oba z Włoch. Co o nich sądzicie, czy bardzo bym skrzywdzila swoje dziecko, > gdybym je tak nazwała? Moja córeczka nazywa się Aurora, tyle , że w spolszczonej wersji: Jutrzenka. Początkowo nie wszystkim się podobało, ale okazało się, że idealnie pasuje do mojego dziecka. Jeśli chodzi o oryginalną Aurorę i Elenę, to według mnie lepiej brzmi Elena, ale obydwa imiona są ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RÓŻĄ Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.naklo.sdi.tpnet.pl 20.06.02, 12:57 Tyle jest ładnych polskich imion ,choćby Zuzanna,Rozalia,Jagienka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frisky2 Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: 62.233.139.* 20.06.02, 13:38 Nie skrzywdzilabys Elena, ale Aurora, to juz imie "odlotowe". chyba ze nie mieszkasz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patra Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: 195.116.54.* 20.06.02, 14:26 Mam Mikołajka. Zanim sie urodził - myślałam, że to żadko spotykane, wymyślne, ale teraz jest juz dla mnie takie zwyczajne. Cieszę sie , że tak ma na imię. Nie lubię imion z R w środku. A Aurora kojarzy sie okropnie i jednoznacznie. Elena jest świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anika Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: 195.94.218.* 20.06.02, 15:49 Elena jest fajniejsze, daje się "odmieniać", już widzę babcię, jak woła "Aurolciu, wracj do babci!" A serio - jest bardzo ważny aspekt wyboru imienia - powinno ono "współbrzmieć" z nazwiskiem. Obrazek z polskiej wsi: usmarkana dziewczynka w przybrudzonych rajstopkach - i okazuje się że to np. Inez Kurka, bo jak się urodziła, to taka była moda w szpitalu powiatowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: **** Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 25.06.02, 23:10 Proponuję: jak chłopiec-to Robert, jak dziewczynka-to Gadocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: co sądzicie o tych imionach...? IP: 195.94.193.* 26.06.02, 14:43 Gadocha? O kurde, tu mnie zaskoczyłeś (/łaś)! Elena - niezłe, ale Aurora odpada jak dla mnie..... Odpowiedz Link Zgłoś
vereen Re: co sądzicie o tych imionach...? 27.06.02, 10:52 Nie zapomnij zestawić imię z nazwiskiem, bo to ważne jak brzmią razem, bo zamiast Bond, James Bond dostaniesz Afrodytę Baran (znałam taką). Odpowiedz Link Zgłoś