Dodaj do ulubionych

dziecko z trudnościami w kontaktach

23.03.05, 10:21
Jak można pomóc dziecku 7 letniemu które ma problemy z kontaktami z
równieśnikami.Ogólnie jest bardzo zamknięte w sobie.
Przez to popada w konflikty i jest nielubiane.
Znacie jakiegoś dobrego psychologa w Warszawie a może macie inni pomysł.
Może ktoś miał podobny problem?
Obserwuj wątek
    • anastasia4 Re: dziecko z trudnościami w kontaktach 23.03.05, 11:43
      Pracę z dziećmi prowadzi m.in. Laboratorium Psychoedukacji - mają stronę
      internetową, tam znajdziesz więcej informacji. Słyszałam też dużo dobrego o
      Panu Marku Dramińskim (nie wiem czy dobrze zapamietałam nazwisko), ale nie wiem
      gdzie go szukać. Może w necie. Są tam listy licencjonowanych psychoterapeutów,
      więc pewnie można go znaleźć. Z własnych doświadczeń (jestem matką a nie
      psychologiem) odradzam psychoanalizę - proces trwa długo, a dziecko ciągle
      cierpi - zresztą nie każde jest w tym wieku gotowe by zmierzyć się ze swymi
      lękami (moje nie było). Pozdrawiam i życzę powodzenia
    • joma2 Re: dziecko z trudnościami w kontaktach 08.04.05, 23:28
      Mam podobny problem z prawie sześciolatkiem.Wogóle nie interesują go inne
      dzieci.Dostrzega tylko dorosłych,dzieci się boi.Jestem z Krakowa.Czy ktoś
      mógłby mi coś doradzić?
      • eleanorrigby Re: dziecko z trudnościami w kontaktach 09.04.05, 18:55
        A jak sobie radzi w kontaktach społecznych z dorosłymi i z dziećmi,jeśli już do
        nich dojdzie?Potrafi np.nawiązać i zakonczyć rozmowę,prawidłowo odczytuje wyraz
        twarzy i mowę ciała,ma bogatą mimikę?Przy rozmowie patrzy w oczy,rozumie
        przenośnie i żarty słowne?
        eleanorrigby
        • joma2 Re: dziecko z trudnościami w kontaktach 11.04.05, 00:28
          Wszystko na tak.Natomiast nie pójdzie na rytmikę,bo boi się że dzieci go
          stratują.Ucieknie od ulubionego psa gdy warknie.Boi się jedzić n a sankach.Nie
          znosi tłoku.Bawi się czasem z dwojgiem dzieci,najmniejszych i najmniej
          żywiołowych w okolicy.Tylko z każdym z osobna,gdy są razem to już
          odchodzi,pomimo,że zapraszają go do zabawy.W grupie gdy są przez kogoś
          prowadzone zajęcia zdyscyplinowany i chętny,gdy na chwilę dzieci pozostawione
          sobie bawi się sam i okropnie tego nie lubi.
          W domu uparty,chce się bawić tylko we własne zabawy.Bardzo drobny,mimo humorów
          lubiany przez panie najpierw w przedszkolu teraz w DK.
          • eleanorrigby Re: dziecko z trudnościami w kontaktach 12.04.05, 14:20
            W takim razie ja bym się nie martwiła-widocznie masz małego "wrażliwca" i
            trzeba to zaakceptować.Ja też taka jestem,nie znoszę tłoku,hałasu,pracy w dużej
            grupie i nie przeszkodziło mi to w ukończeniu studiów,pracy,założeniu
            rodziny.Nie mam masy znajomych i przyjaciół,a tylko kilku wybranych,nie chodzę
            na dyskoteki tylko na spacer do lasu a na wakacje jeżdżę tam,gdzie cisza i
            spokój.Być może Twój synek też taki będzie i nie ma co na siłę go zmieniać.
            Gdybyś na moje pytania odpowiedziała "nie"-tak jak ja odpowiadam w przypadku
            mojego synka z zespołem aspergera,wtedy dopiero miałabyś problem.
            eleanorrigby
            • martag2 Re: dziecko z trudnościami w kontaktach 12.04.05, 15:19
              Witam!
              Ja również mam syna z Zespołem Aspergera. Ma już 14 lat.Olbrzymia pomoc
              uzyskaliśmy w Poradni "Uniwerytet dla Rodziców" Na ul. Rabsztynskiej.
              Są prowadzone zajęcia dla dzieci uczące zachowań w grupie, oraz zajęcia dla
              rodziców jak wprowadzać takie dzieckow w normalny dla nas, a zupełnie
              niezrozumiały świat dla dziecka. Pracuje tam sztab psychologów i psychiatrów
              dziecych. Niestety wizyty płatne, ale ceny niewygórowane.
              Do elenorrigby: moj syn jest w I klasie Gimnazjum, z klopotami z akceptacja w
              klasie, przedziera się dalej. Najtrudniej było do 9 roku życia. Trzymaj się
              dzielnie!
              Marta
              • moj_blog Re: dziecko z trudnościami w kontaktach 12.04.05, 18:51
                Witajcie,

Ja tak zbiorowo chciałam coś napisać... ponieważ Rose zaanonsowała nasz
                niewielki projekt. Zajrzyjcie proszę na nasz blog www.pierwszakg.blox.pl

Serdecznie pozdrawiam
                Matka Mojego Syna
              • eleanorrigby Re: dziecko z trudnościami w kontaktach 12.04.05, 20:13
                Napisałam do Ciebie na adres gazetowy.

Pozdrawiam
                Kasia
                • martag2 Re: dziecko z trudnościami w kontaktach 13.04.05, 14:21
                  Witaj Kasiu!

Mail nie doszedł, teraz ja napisałam do Ciebie na adres gazetowy.
                  Gdyby nie doszedł odezwij się tu na forum

Pozdrawiam
                  Marta
                  • eleanorrigby do martag2 13.04.05, 17:32
                    Witaj Marto!
                    Rzeczywiscie moj mail sie nie wyslal,wyslalam ponownie na podany adres,dziekuje
                    ze sie odezwalas!

Kasia
                    • martag2 Re: do martag2 18.04.05, 08:53
                      Cześć kasiu!

Czy dostałaś mail ode mnie na adres priv?
                      Jeśli nie to odezwij się prześlę ponowinie
                      Pozdr.
                      Marta
            • roseanne dziecko z Zespolem Aspergera 12.04.05, 18:36
              drogie mamy: eleanorrigby i martag2
              tez jestem mama nastolatka z tym rozpoznaniem, wic wiem dokladnie o czym mowicie
              mam wielka prosbe, gdybyscie mogly dodac informacje o specjalistach,
              terapeutach, przychodniach, ktore opiekuja sie waszymi dziecmi do mnie na forum
              bylabym bardzo wdzieczna
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10034
              razem z autorka bloga pierwszakg.blox.pl/ i wspopracujaca z nia rodzicami
              chcemy stowrzyc baze danych poswiecona diagnostyce i opiece nad naszymi dziecmi

pozdrawiam serdecznie
              roseanne
              autorka asperger.republika.pl
    • cruella cubus1:) 13.04.05, 14:47
      Cały czas zastanawiam się, czy my się nie znamy. Myślę, myślę i ...nie wiem.

Jeśli nie, w takim razie powiedz mi, jak przekonać mamę, że jej dziecko ma
      problemy w kontakcie z rówieśnikami (kolejna nauczycielka nie może jej do tego
      przekonać). Świetnie, że dziecko jest grzeczne, spokojne nad wyraz. Niepokoi
      fakt, że dziecko zawsze stoi w kącie ze spuszczoną głową, jest małomówne, nie
      zabiera głosu w dyskusji, nie bierze udziału w grach, występach (no chyba, że
      usilnie namówione przez nauczyciela), w czasie zabaw chowa się za plecami mamy.

Znajoma cieszy się, że ma święty spokój, nie to co ja ze swoim...artystą.
    • misia695 Re: dziecko z trudnościami w kontaktach 12.05.05, 19:32
      mam,a dziś mogę powiedzieć,że miałam podobny problem.syn idzie do 0,nie chodził
      do przedszkola,z lękiem myslałam o wrześniu,jest jedynakiem.
      a teraz stał się cud.jeżdzimy na różne place zabaw,zagaduje dzieci i ludzi na
      ulicy.
      myślę,że warto poświęcać dziecku czas dla niego przeznaczony w 100%.jeśli mu
      czytam to nie rozmawiam przez telefon.mały musi czuć,że jest dla nas ważny.
      warto nawiązywać pierw kontaky z grupka ciut młodszą od naszego smyka,pokazać
      subtelnie grupie jego mocne strony.
      najważniejsze DZIECI SĄ TAKIE JAK MY,OSTATNIO JA STAŁAM SIĘ PEWNIEJSZA I MÓJ
      MALEC TEŻ.pozdrawiam
    • anuszkaa Re: dziecko z trudnościami w kontaktach 12.05.05, 20:43
      U mojej małej zdiagnozowano zachowania mutystyczne.
      Oznacza to, że w domu lub w obecności najbliższych zachowuje się spontanicznie,
      adekwatnie do wieku. Kiedy nie czuje wsparcia (np. w przedszkolu) przestaje
      reagować. Po prostu jest i koniec. Nie odzywa się, nie bawi, nie bierze
      aktywnie udziału w zajęciach.
      I co z tego, że mam diagnozę?
      Nikt mojemu dziecku nie chce pomóc.
      Kiedy idziemy razem do specjalisty, moja mała jest ujmująco miła, wesoła i
      reaguje normalnie. Przecież ja jestem obok.
      Kiedy czasami "podglądam" jej zachowanie w grupie jestem bliska rozpaczy.
      Nie wiem, jak jej pomócsad((.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka