Dodaj do ulubionych

Chora tarczyca

28.10.05, 13:50
Poszukuję rodziców dzieci z chorą tarczycą. Chciałabym się poradzić Was bo
jestem zupełnie zielona a każdy lekarz mówi mi co innego.
Moja córka ma 8 lat i fatalne badania tsh oraz ogromną ilość
przeciwciał.Byłam już u dwóch lekarzy i każdy mówi mi co innego.
Będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • kolorko Re: Chora tarczyca 28.10.05, 17:11

Może spróbuj tu zadac to pytaniesmile
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712
      A co Cie skłoniło do zbadania TSH i przeciwciał u córki??
    • ojka1 Re: Chora tarczyca 30.10.05, 22:07
      Jeżeli jest to problem o podłożu autoimmunologicznym to niestety niewiele
      możemy zrobić. Moja córka ma 12 lat i Hashimotosad. Przestudiuj forum Hashimoto -
      trochę ci rozjaśni w głowie ale niestety wiele wątpliwości zostanie.
      Pozdrawiam.
    • aba1122 Re: Chora tarczyca 31.10.05, 13:49
      Dzieki wielkie ale już dawno przestudiowałam to forum i faktycznie dalej nic
      nie rozumiem
      Dzięki ojko za odzew bo pisałam już do ciebie na forum tarczyca i hasimoto bo
      wyczytałam że masz chore dziecko właśnie na to o co jest podejrzenie u mojej
      córki.
      A od początku zbadałam córce tsh bo miała grubą szyję i mój mąż ma G-B ,
      teściowa też nadzczynność, zrobiłam te badania tylko dlatego że nie podobała mi
      się jej szyja .Zero jakichkolwiek innych objawów,córka bardzo dobrze
      rozwijająca się , mało choruje, tętno ok, morfologia ok,nie nerwowa wszystko
      idealnie. Tylko to wole na szyi mnie niepokoiło i to już od dłuższego czasu ale
      oczywiście pediatra twierdził że wymyślam chorobę na siłę a więc już go nie
      słuchałam i po wakacjach a przy okazji szczepień na odre świnke różyczkę
      zbadałam tsh , wynik 0,005. Szok. Oczywiście lakarka kazała mi powtórzyć
      badania i po dwóch tygodniach zrobiłam i wynik tsh 0,009 ft3 i ft4 niewiele
      przekroczona górna granica normy ( nie mam teraz badań przy sobie dlatego nie
      podam dokładnie ) i przeciwciał oba powyżej 1000.
      Poszłam do endokrynologa i ona powiedziała że faktycznie wyniki są takie sobie
      ale dobrze że ft3 i ft4 nie są bardzo alarmujące ( podobno to jest
      najważniejsze tak twierdziała )klinicznie badała córkę powiedziała że super i
      brak zastrzeżeń a wole też nie jest takie duże.A wg niej to zapalenie tarczycy
      ze wskazaniem na hasimoto. A generalnie ona jest obciążona bo dużo przypadków
      jest nadczynności w rodzinie i w tym cały problem . Powiedziała że daje się
      metizol. Miałam wrażenie że jesteśmy dla niej następnym przypadkiem.
      Z kolei moja lekarz pediatra do której nieraz chodze prywatnie ( nie ta z
      przychodni ) powiedziała mi że duzy wpływ na te badania miała szcepionka po
      której to było badane i dlatego przeciwciała poszły w górę. Kazała mi odczekać
      dwa miesiące i znów powtórzyć badania tym bardziej że jej nic nie jest i dobrze
      się czuje. Zrobiłtśmy morfologię wyniki super i ob też wyszło 2 ( jakim cudem ,
      przecież jak jest stan zapalny w organizmie to ob powinno iść w górę ? )i
      kazała mi czekać. A więc czekam i obserwuję np zauważyłam że raz ma większe
      wole a raz mniejsze nie wiem od czego to zależy. Moja lekarka generalnie
      twierdzi że endokrynolodzy dają tylko leki i wg nich jest po sprawie i każdy
      jeden do którego teraz pójdę to wwali jej np metizol, a wg niej trzeba chwilę
      się wstrzymać i jeszcze raz zrobić badania.
      I dlatego niewiem co ja mam robić ? Napisz mi jak was zdiadnozowali,jeżeli
      jesteś z W-wy to gdzie się leczycie i kiedy i dlaczego zrobiłyście badania i
      okazało się że dziecko jest chore. Czy naprawdę szczepienie może mieć wpływ na
      przeciwciała ?
    • saba76 Re: Chora tarczyca 01.11.05, 16:07
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712 forum o chorobach tarczycy i
      linki do tematycznych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka