Dodaj do ulubionych

Mycie włosów

11.01.06, 09:57
Młoda wchodzi w Poważny Wiek Dojrzewający. Włos się jeży... przepraszam,
tłuści jej nieprzytomnie. Staram się żeby nie zwiększała częstotliwości mycia
głowy (teraz myje co dwa dni), niemniej po wyjęciu włosów spod czapki
wyglądają one dość szybko raczej średnio. Co sądzicie o tym, żeby myć
częściej? Codziennie? Tego się trochę boję, czy nie będzie potem coraz gorzej
z tym przetłuszczaniem? Na razie wprowadziłam "szampon oczyszczający" i
płukanie po myciu przegotowaną wodą z octem winnym. Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • agatka_s Re: Mycie włosów 11.01.06, 10:04
      zarowno ja jak i moj syn myjemy wlosy codziennie, od zawsze (pod prysznicem, ja
      nie wyobrazam sobie innego mycia jak porostu "w calosci") i nic nam sie z
      wlosami nie dzieje. I ja i sym mamy zdrowe, nie tluste , bardzo geste wlosy,
      bez zadnych problemow. To jakis mit z tym "za czestym" myciem...
      • kkokos Re: Mycie włosów 11.01.06, 11:15
        co gorsza - bardzo szkodliwy mit. jak byłam nastolatką, tłuściły mi się włosy
        bardzo, a moja matka zabraniała mi je myć codziennie, bo to niezdrowe. "Zdrowo
        to raz na tydzień". No i zdrowe to wyrosły mi kompleksy, bo wyglądałam z
        tłustymi strąkami po prostu ODRZUCAJĄCO.
        Odkąd byłam już w stanie postawić się mojej matce, myję włosy codziennie i
        dobrze mi z tym smile) moim włosom też smile każdy fryzjer je chwali, że takie zdrowe
        • agnieszka996 Re: Mycie włosów 20.01.06, 04:08
          Mialam tak samo jak kkokos. Paskudne, przetluszczajace sie wlosy w okresie
          dojrzewania i matke ktora zabraniala mi codziennego mycia wlosow, uwazajaca ze
          cotygodniowe mycie wlosow w zupelnosci wystarczy (zreszta, za codzienne
          zmienianie podkoszulka tez mi sie oberwalo). Wygladalam potwornie. Teraz myje
          wlosy codziennie, ba nawet dwa razy dziennie zdarza mi sie umyc gdy biore
          prysznic rano i wieczorem a wlosy maja sie jak najlepiej
        • glanka15 Re: Mycie włosów 04.02.06, 22:02
          kkokos- popieram. u nas w domu woda jest dosyć twarda i takie mycie codziennie
          włosów to nie jest dobry pomysł.
          ja musze myć co 3 dni bo chodze na basen a chlor niszczy włosy
      • mrs_robinson jakis mit z tym "za czestym" myciem.. 07.02.06, 22:27
        To jakis mit z tym "za czestym" myciem...
        No pewnie,ze mit -mozna o tym przeczytac WSZEDZIE (jak o dysleksji)..
    • cruella Re: Mycie włosów 11.01.06, 11:18
      u mnie to samosmile))

Może kup córce żel połaczony z szamponem, jest delikatniejszy, do codziennego
      stosowania. Albo kup szampon dla dzieci, łagodny.
      Odradzam jakieś p/łupieżowe paskudztwa.
      • nisar Re: Mycie włosów 11.01.06, 11:42
        Żel połączony z szamponem? Poproszę bliżej...
        • airebea Re: Mycie włosów 11.01.06, 12:06
          Są takie preparaty-żel pod prysznic plus szampon zwykle mają w nazwie
          sport,fitness-do szybkiego odswieżenia się po ćwiczeniach.
          • babe007 Re: Mycie włosów 11.01.06, 12:23
            Tylko, że zazwyczaj tego typu specyfiki nie sa najlepsze dla włosów (i skóry na
            głowie). Lepiej używać szamponu - są takie do codziennego stosowania.
            • verdana Re: Mycie włosów 11.01.06, 15:07
              A ja leczę sie u dermatologa, ponieważ moje niegdyś bardzo gęste włosy
              przerzedziły się okropnie. Kilku dermatologów wyraźnie stwierdziło, że oprócz
              pewnych nieprawidłowosci hormonalnych przyczyną jest zbyt częste mycie.
              Wszyscy, jak jeden mąż, byli zdania że moda na mycie włosów codziennie to
              kampania reklamowa producentów szamponów. Lekarze mówili wszyscy to samo - nie
              częściej niż co trzy dni (pewna radykalna dama - raz na tydzień).
              Za mycie włosów codziennie (to opinia tych lekarzy) płaci się po wielu latach.
              Za śliczne, błyszczace włosy dziś, mozna zapłacić masowo wypadającymi,
              cienkimi włosami w późnym wieku średnim. Bo szampon niszczy naturalną ochrone
              głowy.
              • nisar Re: Mycie włosów 11.01.06, 15:17
                No właśnie takie też opinie dotarły do mnie...
                Jakkolwiek ciężko patrzeć na tłuste włosy, fakt.
                Mam natomiast koleżankę, której proces uczęstotliwiania mycia włosów
                obserwowałam. Z mycia co trzy dni doszła do tego, że nie może umyć wieczorem,
                bo rano już są tłuste. To samo np. z wyjściem wieczorem - musi umyć włosy drugi
                raz, bo od rana już są tłuste. Trochę mnie to zastanawia, prawdę mówiąc.
                • verdana Re: Mycie włosów 11.01.06, 15:24
                  Mnie lekarze mówili, ze to naturalny mechanizm. Włosy bronia się przed
                  nadmiernym wysuszeniem i prowadza "wyscig" z szamponem i suszarką.
                  • mika_p Re: Mycie włosów 11.01.06, 16:58
                    A właśnie, suszarka... gorsza chyba niż szampon?
                    Poza tym, na czestotliwość mycia głowy ma wpływ fryzura - długie rozpuszczone
                    włosy trzeba myc dużo częsciej niż długie splecione, bo odgarnianie latających
                    wokół twarzy piór bardzo te pióra brudzi.
                    • tomira74 Re: Mycie włosów 12.01.06, 08:28
                      Moja dojrzewająca co drugi dzień (pozostałym wystarczy co 3) ,szamponami
                      p/łupieżowymi .Nie pozwalam za to używać suszarki i myką w tak żeby zdązyły
                      włosy się ułożyć i podeschnąć.Unikam też męczenia włosów ręcznikiem a tylko
                      delikatne osuszanie .
                      No własnie a co z tym łupieżem?
                      • nisar Re: Mycie włosów 12.01.06, 09:22
                        Masz świetną sygnaturkę, tak na marginesie...

Co do łupieżu - zaczął mi się w okresie dojrzewania (wieeeele lat temu) i nie
                        pomaga NIC. Na stałe oczywiście. Wypróbowałam za to WSZYSTKO
                        • cruella Re: Mycie włosów 12.01.06, 09:25
                          Z tym szamponem+żel to faktycznie nie wypali. Zdałoby egzamin w sporadycznych
                          wypadkach.

Mój syn myje zwykłym szamponem, łupież sypie się z głowy, włosy tłuste...
                          Kupuję delikatne szampony ale to chyba trzeba przeżyć i zapomniećsmile Taki wiek...
                          • corokia Re: Mycie włosów 08.02.06, 23:05
                            na łupież najlepszy Nizoral!!!
                            kup w aptece 2 saszetki (to powinno starczyc)
                            przypilnuj aby umył i zostawił pianę na jakiś czas na włosach,
                            łupiez po 2 -3 myciach ZNIKA! na zawsze!
                      • nisar Re: Mycie włosów 12.01.06, 09:24
                        Kurczę kliknęło się za szybko...

Najlepiej robi mi opisany powyżej sposób płukania przegotowaną wodą z octem
                        winnym. Nie wiem czy to kwestia octu, czy po prostu nasza woda jest koszmarna i
                        włosy lepiej reagują na przegotowaną. Płuczę w ten sposób prawie rok i poprawa
                        jest, faktycznie. Żadne cudo, ale lepiej.
                        • d.wludyka Re: Mycie włosów 12.01.06, 10:21
                          Mnie bardzo dobrze na włosy robił seboradin. To taki specyfik z czarnej rzepy
                          do kupienia w aptece albo sklepie zielarskim do wcierania w skórę głowy.
                          Świetnie działa na łupież, przetłuszczajace się włosy i przyspiesza wzrost
                          włosów. Niestety strasznie śmierdzi dlatego najlepiej wcierać wieczorem gdy w
                          perspektywie jest ranne mycie włosów albo w weekend gdy nie planuje się żadnego
                          wyjścia. Znam osoby, które z tym chodzą po mieście ale jak dla mnie za bardzo
                          śmierdzi. Ocet i cytryna zmiękczaję wodę co dobrze robi włosom.
                          Na forum uroda jakiś czas temu wiele osób zachwycało się dobroczynnym
                          działaniem nafty. Trochę próbowałam ale nietety zabrakło mi wytrwałości więc
                          nie mogę potwierdzić.
                          • edytais Re: Mycie włosów 28.01.06, 18:32
                            z nafta bym uwazala bo jest latwopalna! Slyszalam u nas w miescie ktos tam
                            posmarowal corce nafta bo podobno dobra na wszy. Gdzies jakas iskra poszla,
                            moze od ubrania, i wlosy stanely w plomieniach. Dziewczynka wyladowala w
                            szpitalu z powaznym poparzeniem glowy i twarzy. Operacja plastycznie nie do
                            unikniecia.
    • hankam Re: Mycie włosów 12.01.06, 16:44
      Wszystkie znane mi Amerykanki myły włosy codziennie. Miały na tym punkcie fioła.
      Wszystkie też miały i mają piękne włosy. Może mają zdrowszą wodę i w ogóle
      środowisko? Po dwóch latach w Stanach miałam o niebo mocniejsze włosy i
      paznokcie.
      Myję co dwa dni. Rzadziej nie mogę. Znam osoby, które mogłyby myć wlosy raz na
      miesiąc, byłyby najwyżej zakurzone.
    • sfeja Re: Mycie włosów 20.01.06, 10:45
      spróbuj zmienić dietę, poszukaj jej wcześniej na innym forum. Dieta ma duży
      wpływ na włosy.
      Codzienne mycie może mieć negatywne skutki, wystarczy raz nie dosuszyć i jak
      się już raz dorobi chorych zatok, to tak zostanie na całe życie. Nie warto, tym
      bardziej, że używanie suszarki szkodzi włosom.
      Zmieniaj szampony, to też może pomóc.
      I zmuszaj córkę do kombinowania, w końcu nie codziennie musi wyglądać jak
      księżniczka.
      • bemari Re: Mycie włosów 20.01.06, 17:04
        Moja myje raz w tygodniu - włosy długie.Zaraz po umyciu nosi rozpuszczone,potem
        kita, warkocz, koczek.Myje tylko szmponem dla dzieci, bo wszystko inne powoduje
        paskudne uczulenie.Ja swoje co trzy dni.Mój mąż i syn nawet po dwóch tygodniach
        nie mają włosów przetłuszczonych(sprawdziliśmy w czasie awarii
        wody).Szczęsciarze.
        • aureliana Re: Mycie włosów 20.01.06, 21:47
          wlosy, ktore nie sa myte codziennie przeciez cuchna. sa po prostu nieswieze.
          przebywamy w budynkach o specyficznym zapachu, przyrzadzamy jakas rybe/
          miecho..i potem co? wietrzenie glowy? od zawsze mylam wlosy codziennie, moi
          rodzice takze. nie wyobrazam sobie siedziec w wannie, stac pod prysznicem i
          precyzyjnie omijac glowewink. w okresie podstawowkowym, kiedy dziecko przynosi
          rozne rewelacje ze szkoly tez zachcialo mi sie myc wlosy raz na tydzien. skutek
          oplakany. poza tym pojedynczym incydentem nigdy nie mialam problemow z wlosami,
          zazwyczaj sa komplementowane,podobnie jak wlosy mojej mamy. moze wizyta u
          dermatologa?
          • bemari Re: Mycie włosów 20.01.06, 22:03
            Chyba przesadzasz.Albo masz totalny łojotok.No i włosy wybitnie nie tego...Moja
            teściowa myła wlosy szarym mydłem raz na dwa tygodnie.Do siedemdziesiątki mogła
            poszczycić się lokami do łopatek jak gwiazda filmowa.Rzecz osobnicza.Ja
            natomiast nie widzę powodu, żeby zimą dziecko myło włosy codziennie, skoro nie
            ma przetłuszczonych kudłów.A ponieważ w moim domu są wentylatory, a dom stoi w
            lesie, też nie widzę powodów, żeby chronić włosy przed teoretycznymi
            zapachami.Nawet po trzech dniach pachną jodłą.
            • aureliana Re: Mycie włosów 20.01.06, 22:08
              ja nie mowie, ze jak raz nie umyje wlosow to wygladam tragicznie. nie widac
              nawet. problemy po moim jednorazowym wypadzie= lupiez. mnie chodzi o zwyky
              komfort psychiczny, ze wszedzie jestem czysta. i oczywiscie, ze zakladam ze u
              kazdego w domu ladnie pachnie; mowie o zapachach w szkolach, tramwaju,
              autobusie, stolowce, itp.
              poza tym nie odbieraj tego tak personalnie, z dlugimi wlosami to jest super
              ciezka( doslownie iw przenosni) sprawa; wiem o tymsmile
              • redaa Re: Mycie włosów 22.01.06, 02:56
                włosy przetłuszczają się ponieważ są przesuszone. woda z kranu, suszarka
                napewno też mają wpływ. a ponieważ skóra głowy chce nadrobić to wysuszenie,
                zaczyna sie przetłuszczać. wniosek z tego prosty: trzeba używac szamponów
                nawilżajżcych!
                szampon zawsze trzeba dopasowywać do potrzeb skóry głowy, ale nie oznacza to że
                jeśli ktoś ma łupież to od razu musi stosowac szmpon przeciwłupieżowy. zreszta
                jesli chodzi o lupieżowe sprawy radze sie poradzić dermatologa a nawet dobrego
                fryzjera, bo nie zawsze to musi być łupież. ale na przykład bardzo uwrażliwiona
                skóra głowy.
                a poza tym problem nadmiernego przetłuszczania się może zmaleć lub zniknąć po
                sezonie zimowo - czapkowymsmile
                życze powodzeniasmile
                • tomira74 Re: Mycie włosów 22.01.06, 19:48
                  Swoją drogą moje dzieci nie cierpia myć włosów.Prowadze z nimi wojnę podjazdową
                  i doszło do tego ,że zapisuje w notesie kiedy to robiły .Bo ich odpowiedz była
                  jedna Przedwczoraj mała(em)! Niezależnie kiedy przedwczoraj wypadałowink.Staram
                  się aby robiły to z dwa razy na tydzień (nie wyobrażam sobie mniej) .Zaraz
                  czeka mnie wojna następna bo młoda myła razno a ja jej zaraz jeszcze raz powiem
                  ze ma to zrobić( występowała w przedstawieniu i ma je natapirowane i
                  wylakierowane -ale rano jeszcze nie pamiętała ,że to dziś -bo bym odpuściła) No
                  to trzymajcie kciuki.
                  • kakadu22 Re: Mycie włosów 22.01.06, 20:33
                    Przesaaaadzasz. Dzieciom, szczególnie jak nie chcą myć wystarczy raz na tydzień.
                    Szczególnie teraz, one umyją a za pięć minut wyłączą prąd, co spowoduje brak
                    wody, potem ogrzewania . I co ? Jak je wysuszysz?
                    • 26magda3 a ja polecam.... 07.02.06, 20:30
                      no właśnie - jestem takiego samego zdania jak veranda
                      i mam wypróbowany sposób na przetłuszczające się włosy - tylko niestety do
                      wiosny trzeba poczekać
                      narwij gałązek z listkami i owocami brzozy i zaparz w miednicy (zalej gorącą
                      wodą), jak trochę "naciągnie" przelej przez sito (żeby się pozbyć liści) i
                      polej tym umyte już włosy - po kilku razach włosy zaczynają się zdecydowanie
                      rzadziej przetłuszczać - wypróbowałam na sobie

• roseanne Re: Mycie włosów 09.02.06, 02:22
      polecam z wlasnego doswiadczenia szampony ziolowe - zwlaszcza pokrzywowy lub
      tatarochmielowy
      nigdy ie bylam zwolenniczka codziennego mycia, no chyba ze w wielkie upaly, gdy
      czlowiek sie niemilosiernie poci
      mycie dwa razy w tygodniu daje mi najlepsze rezultaty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka