Dodaj do ulubionych

>>>Jaki fotelik samochod. dla dziecka pow. 7 m-ca?

IP: *.jgora.dialog.net.pl 19.01.03, 18:15
Nadszedł czas przesiadki z fotelika dla niemowląt do prawdzowego fotelika
samochodowego dla dzieci. Córka rozpocznie lada moment 8 m-c. Nie mieści się
już w dotychczasowym foteliku. Czego używacie, jaką firme polecacie dla
dziecka temacie fotelik pow. 9 kg. czekam na wasze opinie i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: anma polecam i proszę o rady :-)) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.03, 19:26
      Ja polecam fotelik Chicco (niestety dokładnej nazwy nie pamietam a fotelik w
      aucie). Jego konstrukcja zbudowana jest z tytanowych rurek, co sprawia ze jest
      bardzo mocny i stabilny. Dodatkowo jest przystosowany do mocowania na
      srodkowym siedzeniu (pasem biodrowym). Siedzenie bardzo wygodne, regulowane
      pochylenie od pozycji siedzącej do półleżącej (a nawet więcej niż półsmile).
      Materiał ściąga się do prania. Sprawdził nam się bardzo dobrze,ale niestety to
      juz jego ostatnie chwile, bo synek przekroczył wagę 18,5 kg a ten fotelik
      przeznaczony jest własnie do 18 kg. Acha...kosztował 2 lata temu 360 zł.
      No i w związku z taką właśnie sytuacją prosze rowniez o polecenie fotelików
      powyżej 18 kg smile
      Pozdrawiam
      • aka10 Re: polecam i proszę o rady :-))do Anma 19.01.03, 20:31
        Poduszki samochodowe sa od 15-36 kg,moze cos takiego dla malego byloby dobre?
        Do uzywania z pasami samochodowymi.Pozdrowienia.
        • Gość: anma Re: polecam i proszę o rady :-))do Anma IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.03, 20:52
          Kupiliśmy niedawno taką poduszkę do stosowania w sytuacjach, kiedy maluch
          jeździ samochodem dziadka (i poduszka jest własnie u dziadków). Jest to
          rzeczywiście zakup nie drogi, ale chyba jeszcze niezbyt wygodny dla mojego
          synka. Pasy samochodowe ida prawie przez szyjęsmile Musi jeszcze podrosnąć chyba.
          Pozdrawiam
          • Gość: ela Re: polecam i proszę o rady :-))do Anma IP: 132.198.175.* 29.01.03, 15:57
            dokup takie zapiecie do pasa, ktore troche sciaga pas w dol. Jest to cos w
            rodzaju trojkata z 2 tunelikami idacymi pod katem i zmieniajacymi wysokosc pasa
            przy szyi dziecka. Jazda z pasem na szyji jest BARDZO NIEBEZPIECZNA. Przy
            naglym hamowaniu dziecko moze miec zgnieciona tchawice
      • Gość: robert Re: polecam i proszę o rady :-)) IP: *.jgora.dialog.net.pl 19.01.03, 23:17
        Gość portalu: anma napisał(a):

> Ja polecam fotelik Chicco (niestety dokładnej nazwy nie pamietam a fotelik w
        > aucie). Jego konstrukcja zbudowana jest z tytanowych rurek, co sprawia ze
        jest
        > bardzo mocny i stabilny. Dodatkowo jest przystosowany do mocowania na
        > srodkowym siedzeniu (pasem biodrowym). Siedzenie bardzo wygodne, regulowane
        > pochylenie od pozycji siedzącej do półleżącej (a nawet więcej niż półsmile).
        > Materiał ściąga się do prania. Sprawdził nam się bardzo dobrze,ale niestety
        to
        > juz jego ostatnie chwile, bo synek przekroczył wagę 18,5 kg a ten fotelik
        > przeznaczony jest własnie do 18 kg. Acha...kosztował 2 lata temu 360 zł.
        > No i w związku z taką właśnie sytuacją prosze rowniez o polecenie fotelików
        > powyżej 18 kg smile
        > Pozdrawiam

Ja z prośbą, jeśli możesz sprawdź proszę jutro nazwę, będę wdzięczny.
        pozdrawiam
        robert
        • Gość: anma Re: polecam i proszę o rady :-)) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.03, 14:42
          Ten mój fotelik to Chicco Shuttle. Szukając swego czasu fotelika kierowaliśmy
          się nie ceną a własnie bezpieczeństwem. I po dosc długich poszukiwaniach
          wybraliśmy własnie ten, bo jest bezpieczny, mocny, stabilny i wygodny. Jeśli
          chodzi o to co napisał ktoś o tym ze pasy są ciasne w udkach, to u nas akurat
          ten problem nie wystąpił. Być moze dlatego ze z kolei nasz maluch jest
          raczej "cienkonogi"smile).
          Pozdrawiam
    • legal.alien Re: >>>Jaki fotelik samochod. dla dzieck 20.01.03, 09:02
      Jesli jest dostepny w Polsce to polecam fotelik Britac Eclipse Plus. Bardzo
      wygodny i bardzo bezpieczny - montowany tylem do kierunku jazdy. Mozna go
      uzywac dla dzieci od 0 do 25 kg.
      Bardzo dobre sa tez foteliki BebeConfort Iseos, ale maja zakres od 0-18Kg - tez
      daja mozliwosc montowania tylem.
      Do najlepszych (najbezpieczniejszych) naleza tez norweskie foteliki HTS i
      szwedzkie ale nie pamietam firmy.
      Z tego co wiem to foteliki Chico to raczej niedroga namiastka bezpieczenstwa.
    • kathy38 powyżej 18 kg 20.01.03, 09:11
      Polecam fotelik Concord. Przed zakupem przestudiowałam dokładnie ofertę rynkową
      chodząc po sklepach i szperając w internecie. Zasięgałam tez opinii eksperta na
      forum Auto-Moto gazety. Generalnie foteliki powyżej 18 kg nie mają regulowanego
      oparcia i tak ma być. Niektóre foteliki mają oparcie ruchome ale po to aby
      przystosowac je do zmiennego położenia fotela samochodowego, jeśli takowy
      posiada. Wszelkie odsuwanie fotelika od oparcia i podkładanie zwiniętych kocy
      aby utworzyć położenie półleżące fotelika jest naganne i niebezpieczne.
      Podstawowa zasada bezpieczeństwa to taka, że fotelik musi być stabilnie
      umocowany.
      A co przemawiało za Concordem? Ruchomy zagłówek, dzięki temu pas samochodowy
      biegnie tam gdzie powinien a nie np. przez szyję dziecka, odpinane oparcie dla
      starszego dziecka. Bawełniane pokrycie w żywych kolorach, solidne niemieckie
      wykonanie, cena ok. 340 zł. Oglądaliśmy foteliki Bebe Confort o 200 zł droższe,
      pokrycie było ze sztucznego materiału w ciemnym kolorze, poza tym spód
      fotelika, ten który opiera się na fotelu samochodowym był jakoś niedbale
      wykończony i stwierdziliśmy z mężem, że trzeba będzie cos podkładać, żeby nie
      podziurawił tapicerki samochodowej. Wybraliśmy Concord i sprawdził nam się w
      długiej podróży.

Strona dystrybutora fotelików Concord:
      www.mini-maxi.pl/index2.htm
      • Gość: Iza Re: powyżej 18 kg IP: *.introl.pl 20.01.03, 10:46
        Najpierw używaliśmy kołyski Chicco (0-13 kg). Teraz Chicco (0-18 kg): kilka
        pozycji odchylenia, stabilny, solidny, ładne obicie, wadą jest to iż w zimie
        trudno dziecko w nim zapiąć (pasy bardzo opinają udka), a mała ma udka niczego
        sobie. Przymierzaliśmy ją z ciekawości do fotelika Concord (9-25 kg) i tam te
        pasy są dużo luźniejsze (nie mówię, że w ogóle, bo pasy mają trzymać dziecko -
        żeby ktoś mnie źle nie zrozumiał, ale są luźniejsze właśnie w okolicy ud). Też
        jest odchylany, stabilny, a na stronie www.concord.de są testy tych fotelików
        (jest polska wersja).
        Tak, że następny za miesiąc będzie fotelik Concord z tym, że dla naszej Małej
        już ten z pasami samochodowymi, regulowany zagłówek pozwala na odpowiednie
        umieszczenie pasa, by nie przebiegał na wysokości szyji.
      • malina18 Re: powyżej 18 kg-do Kethly38 20.01.03, 11:36
        Chciałabym Cić zapytać jak to jest ze stabilnością Concorda na fotelu
        samochodowym. Czy używacie dodatkowych pasów do przymocowania fotelika do
        fotela samochodowego? Kilka dni temu mierzyliśmy Concord Lift, ale wydał sie
        nam mało stabilny tzn. pasy bezwładnościowe w ogóle nie zapewniały tego, że
        przy silniejszych (gwałtowniejszych) ruchach samochodu fotelik pozostawał na
        swoim miejscu.
        • kathy38 Re: powyżej 18 kg-do Kethly38 20.01.03, 13:53
          Pasy trzymają dziecko. Przy hamowaniu pasy się napinają i nie pozwalają na
          przesunięcie fotelika. Moja mała nieraz z dumą powtarzała, że pasy ją
          zatrzymały. Więc nie zauważyłam, żeby fotelik był niestabilny na siedzeniu a
          nie używamy dodatkowych pasów mocujących. A jaka to wygoda takie zwykłe pasy
          samochodowe doceniłam dopiero teraz w zimie, kiedy przypinałam dziecko ubrane w
          grubą kurtkę - pasy się wysuwały na taką długość jak potrzeba i jednym ruchem
          mogłam przypiąć dziecko.
          • legal.alien Re: powyżej 18 kg-do Kethly38 20.01.03, 14:39
            Zwykle pasy samochodowe dla kilkunastokilogramowego malucha nie sa
            najbezpieczniejsze i moga niezabopiec wyslizgnieciu sie z fotelika. Lepsze sa 5-
            puntowe pasy zintegorwane z fotelikiem.
            W naszym foteliku nie ma problemu z przypieciem dziecka nawet w zimie - jesli
            pasy sa dobrze zaprojektowane.
            Nasz fotelik poza tym, ze jest przypiety pasem bezpieczenstwa, jest dodatkowo
            przypiety dodatkowymi pasami do przedniego siedzenie, tak wiec nie ma prawa sie
            ruszyc.
            • aka10 Re: polecam i proszę o rady :-))do Anma 20.01.03, 16:24
              Foteliki "Duo Flex Comfort" (5 mies-4 lata) i "Cosmic" (5 mies-7lat)
              produkowane przez AKTAGraco ciesza sie bardzo dobra opinia;testowane byly
              jesienia 2002.Pozdrowienia.
              • Gość: aga71 Re: a wracajac do fotelikow 9-18... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 11:14
                szukam fotelika z systemem Isofix, czy znacie jakies i wiecie gdzie je kupic w
                Warszawie? Nasz samochod to Renault, i wiem, ze producent powinien oferowac
                taki fotelik, ale moze wiecie o innych?

Aga
                • legal.alien Re: a wracajac do fotelikow 9-18... 28.01.03, 11:45
                  Z fotelikami Isofix jest spory problem. Jest to niby standard mocowania
                  fotelika w samochodzie, ale niestety praktycznie kazdy producent ma rozne
                  rozwiazania. Firmy samochodwe podobno sie dogaduja, zeby byl to rzeczywiscie
                  jeden standard i fotelik pasowal do wszystkich modeli. Z tego co wiem jeszcze
                  sie nie dogadali. Interesowalem sie tym niecaly rok temu, tez chcialem taki
                  kupic.Czy twoj Renault jest dostosowany juz do mocowania takich fotelikow?
                  Wydaje mi sie, ze musisz kupic fotelik w garazu Renaulta - porpostu nie ma
                  wyboru. Fotelik renaulta bedzie pasowal tylko i wylacznie Renaulta, no moze do
                  jeszcze innych francuskich samochodow, ale juz go nie wlozysz np. do Toyoty.
                  Skelpy z fotelikami nie oferuja Isofixow bo nie sa one uniwersalne.
                  Foteliki te sa dosc drogie, ale napewno bezpieczniejsze od mocowanych pasami.
                  • Gość: aga71 Re: a wracajac do fotelikow 9-18... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.03, 14:46
                    dzieki, wyglada na to, ze jezeli chce z Isofixem, to musze kupic fotelik
                    Renault.

aga
              • Gość: Gosia1811 Re: polecam i proszę o rady :-))do Anma IP: *.chello.pl 11.02.03, 14:37
                Gdzie można znaleźć foteliki o których piszesz? CZy możesz podać o nich więcej
                informacji.
                Gosia
    • Gość: leszek Re: >>> fotelik samochod. dla dzieck IP: *.chello.pl 01.02.03, 01:55
      Polecam Ci fotelik Maxi-Cosi.
    • robox Re: >>>Jaki fotelik samochod. dla dzieck 03.02.03, 09:25
      Nie zgadzam się z opinią że foteliki dla dzieci kupowane w salonie samochodowym
      z mocowanie isofix są bezpieczniejsze od normalnych. Stowarzyszenie Euro NCAP w
      testach bezpieczeństwa samochodów (zderzeniach)testowało również foteliki żaden
      nie dawał super rezultatów, wręcz przeciwnie. Ja mam też zgryz z kupnem
      fotelika do 18kg, ale na pewno nie będzie to z mocowaniem isofix.
      Zainteresowanych odsyłam do archiwum AutoŚWIAT, i na strony EuroNCAP. Jeżeli
      zależy Wam na bezpiczeństwie swoich dzieci warto dokładnie to przestudiować.

Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka