basiek13 04.12.06, 15:04 Chcę kupić książkę dla siostrzenicy która ma 12 lat. Co czytają dzieci w takim wieku, poradźcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nioma Re: Jaka książka dla 12 latki? 04.12.06, 15:09 Seria niefortunnych zdarzen Lemony Snickett - 12 tomow - REWELACJA!! cos tam, Net i Nika (nie pamietam tytulu dokladnie) jest to trylogia Rafała Kosika - moj syn jest w tym zakochany, kilka dni temu wyszedl najnowszy tom. wszystkie ksiazki Thomasa Breziny - w tym seria dla dziewczyn (np www.merlin.pl) z klasuki: Hanna Ozogowska, Malgorzata Musierowicz Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Jaka książka dla 12 latki? 04.12.06, 15:09 i koniecznie zajrzyj na forum o ksiazkach dla starszych dzieci: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16375 Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: Jaka książka dla 12 latki? 04.12.06, 15:43 Felix, Net i Nika - właśnie wyszła trzecia część. Moja Dwunastolatka natomiast jest właśnie na etapie: Agaty Christie oraz Chmielewskiej. Jeśli siostrzenica dużo czyta, to można już ryzykować coś takiego "prawie-dorosłego". Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Jaka książka dla 12 latki? 04.12.06, 21:24 Dziewczynki w tym wieku mogą czytać bardzo różne rzeczy - zarówno pod względem treści, jak i objetości Moja córka miała najpierw fazę Tolkiena i literatury fantasy, a potem przerzuciła się na książki historyczne. Jej koleżanki chetniej czytały ksiązki bardziej "obyczajowe" Z lektur sprawdzonych na Ani moge polecić: ”Klasę Pani Czajki” ”Atramentowe serce” ksiązki Celii Rees Felixa, Neta i Nikę” Odpowiedz Link Zgłoś
hipsdontlied Ja wiem!!!!!!!!! 06.12.06, 16:20 Moje córki(10,5)nałogowo czytają Musierowicz.Karolina(10 lat)Codziennie przeczyta połowę jednej książki Małgorzaty Musierowicz a Martynka(5 lat)Prosi wieczorem mnie albo Karolinkę alobo męża by ktoś jej poczytał Musierowicz.Sama lubię czasami coś takiego poczytać Od wczoraj Karolinka zaczęła czytać "Czarną Polewkę"Którą musialam jej kupić dopiero się ukazała a Martynka od tygodnia(ktoś jej czyta)"Małomównego i Rodzinę" Kilka mies.temu przeprowadziliśmy się do Polski dziewczynki znaja już prawie dobrze polski a te książki pomogły im jeszcze bardziej w doskonaleniu polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Ja wiem!!!!!!!!! 06.12.06, 21:52 Boże!!! Wszystko bym oddała, żeby móc zapytać o tytuły książek dla syna. Nie czyta nic i jest to dla mnie porażka. Mama 12-latka Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia Re: Ja wiem!!!!!!!!! 11.12.06, 10:15 Ja na 12-letnim przeciwniku czytania wyprobowalam juz m.in. Lemony Snicketa, Eragona, przygody Mikolajka, Atramentowe serce i - na jego wlasne zyczenie - Pottera i musze powiedziec, ze wszystkie przeczytal, chyba, ochoczo. Nie stal sie przez to zagorzalym czytelnikiem, ale od czasu do czasu sam siegnie po jakas nowa, ktora mu podsune. Odpowiedz Link Zgłoś
agau7 Re: Jaka książka dla 12 latki? 06.12.06, 23:30 Szczęśliwy T-shirt, Mikołajek -seria ksiażek , Żadnych chłopaków - nowa seria książek( w Empiku). Moja córka bardzo lubi czytać. Te książki bardzo jej się podobały, dlatego polecam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_73 Re: Jaka książka dla 12 latki? 13.12.06, 11:41 Polecam Jezycjade Musierowicz.Te ksiazki czyta nawet moj 12 letnisyn.Jak kupie nowy tomik to on chce czytac pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
aniaora Re: Jaka książka dla 12 latki? 13.12.06, 12:14 Moja czyta wszystko, ostatnio nawet Browna i Sapkowskiego. Juz wolę nie patrzec co pozycza bo i tak tego nie czytałam i nie wiem czy sie dla niej nadaje. Prosiłam tyylko Pania z biblioteki aby cenzurowała, ale ona twierdzi, ze Magda jest mądra i moze juz czytac ksiązki dla dorysłych. Co najmniej jedną dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagawi Re: Jaka książka dla 12 latki? 13.12.06, 16:37 z Musierowicz radziłabym ostrożnie, niektóre dzieci reagują alergicznie (moje, niestety - że nieprawdziwe, przesłodzone i w ogóle bleee) Felix, Net i Nika podoba się natomiast większości dzieciaków w tym wieku (ale też większość już czytała, więc lepiej zapytać) Odpowiedz Link Zgłoś
werta351 Re: Jaka książka dla 12 latki? 13.12.06, 19:27 Ja w tm wieku czytałam klasykę: Winetu, Pana Samochodzika i Corwooda (tak się pisze?). Muminki miałam już za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
werta351 Re: Jaka książka dla 12 latki? 13.12.06, 19:28 I jeszcze słuchałam w radiu Mikołajka. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: Jaka książka dla 12 latki? 15.12.06, 13:42 Moja ma 12 lat i czyta praktycznie to co zostało wcześniej wymienione , bardzo podobała jej się seria niefortunnych przypadków , przeczytała wszystkie tomy jak miała 10 lat , nie czytała Felix , Net i Nika - piszecie , że to fajne książki , kupie je na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
mary3030 Re: Jaka książka dla 12 latki? 26.10.21, 11:11 Cokolwiek wybierzesz polecam najpierw skorzystać z wyszukiwarki książek, bo ceny na prawdę mogą się bardzo różnić. Ja od dawna już kupuję przez te porównywarkę zaksiazkowani.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
terencjusz.09 Re: Jaka książka dla 12 latki? 04.11.21, 11:33 A wiesz jakie tematy ją interesują? Zapytaj się jej mamy jaka tematyka jest jej bliska Odpowiedz Link Zgłoś
sheppa Re: Jaka książka dla 12 latki? 07.03.22, 19:04 A moze kup jej po prostu komiks z Witch? Teraz wychodzą ładne, zbiorcze wydania w twardej oprawie. Odpowiedz Link Zgłoś