arioso1 31.08.07, 08:43 po jasną cholerę 6 latkom tyle godzin religii-zamierzam to zmienić pójde do dyrekcji -czy ktoś się spotkal z takim przypadkiem że zmieniono liczbe godzin religii? zamiast niej moze być angielski przecież Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: 2 godziny religii w zerówce 31.08.07, 08:53 Wystarczy zaznaczy, że dziecko nie będzie chodziło na religię. Odpowiedz Link Zgłoś
condor Re: 2 godziny religii w zerówce 31.08.07, 08:54 Obawiam się że niczego nie zmienisz. Ja także uważam to za obłęd a wielu ludzi jedynie z tchórzostwa decyduje się na posyłanie dziecka na lekcje religii. Jeśli chcesz "powalczyć na argumenty" z dyrekcją to przeczytaj opinię prawną dotyczącą religii w szkole www.racjonalista.pl/kk.php/s,5534 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: 2 godziny religii w zerówce 31.08.07, 10:53 Zmienić to napewno nie zmienisz, usłyszysz, co jest zgodne z prawdą, że możesz sobie nie zapisywać na religię. I tyle. Dla mnie to też przegięcie (zwłaszcza, że nie w zerówce sie zaczyna tylko u 3latków!!!), ale masz do wyboru zrezygnować całkiem albo przyjąć do wiadomości, że tyle tych zajeć jest. Jeśli chodzi o liczbę godzin innych zajeć, to chyba nie mają związku z liczbą godzin religii. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Ja nie na temat - do sygnaturki 31.08.07, 13:27 Własnie na moim osiedlu stanął wielki bilbord z osoba Kaczyńskiego trzymającego w ręcę okulary ( nie wiem czy ma mu to dodać powagi czy świadczyć o intelekcie) a u góry wielki napis: ZASADY ZOBOWIĄZUJĄ Cóż "najpierw porawał mnie śmiech pusty a potem litość i trowga" - jak pisał wieszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: mnie też się podoba jej sygnaturka 31.08.07, 14:16 jako pkt 3. dodałabym wypowiedż po aresztowanich. Premier grzmiał ze stadionu (och cóż za dobrane otoczenie) "jestem dumny z tego, że mogłem w tym uczestniczyć". Szkoda, że nie potrafię zrobić sobie sygnaturki. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 mnie też się podoba jej sygnaturka i jeszcze 01.09.07, 08:45 Dodałabym, wypowiedź o tym, że nie wejdzie w koalicję z Samoobroną i nie będzie współpracował z Lepperem!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sion2 "godzina" i inne 31.08.07, 13:41 1. nie ma obowiazku w ogole chodzic na religie 2. w klasach 0-3 od lat kilkudziesieciu, takze wtedy gdy religia byla w salkach, chodzilo sie na religie dwa razy w tygodniu 3. jesli chodzi o przedszkolaki, "godzina" lekcyjna dla 3-latkow to 15 min, dla 4i5-latkow 25 min, dla klasy "O" 30-40 min, w szkolach naciagaja zerowke na pelne 45 min ale to dlatego ze trudno dzwonek dla jednej klasy wlaczac wczesniej, formalnie powinno 30-40 min nikt nie kaze 3-latkom koncentrowac sie na 45 min! poza tym uczeszczanie dzieci do 6 roku zycia na religie nawet dla katolickich rodzicow nie jest obowiazkowe, jak ktos chce to moze dziecko poslac ale kosciol nie naklada obowiazku katechezy dla 3-5-latkow! oczywiscie sa programy, ale nie obowiazkowe Odpowiedz Link Zgłoś
samson.miodek Re: 2 godziny religii w zerówce 31.08.07, 14:52 No to tylko pogratulowac.To moje dzieci chodzac do katolickiej szkoly maja mniej religii w tygodniu niz w szkole swieckiej w Polsce.Zamiast wprowadzic dodatkowy jezyk to, nie religia.W 2 klasie - jest odrobina wiecej zajec bo jest przygotowanie do Komunii, ale w Polce tez.W przeciwienstwie do Polski moje dzieciaki maja codziennie okolo 60 min jezyka francuskiego( to od 4 klasy dopiero.W Polsce wazniejsza od znajomosci dodatkowego jezyka, jest religia.Pogratulowac jeszcze raz.Jedna gorzina lekcyjna tygodniowo nie wystarczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: 2 godziny religii w zerówce 01.09.07, 09:22 w przeszkolu od poczatku religia 2X w tyg. paranoja. ale to jest program ministerialny, tego nie zmienisz)) chyba ze wyborami.... Odpowiedz Link Zgłoś
agn Re: 2 godziny religii w zerówce 01.09.07, 09:30 Nie wiem jak jest z tym programem ministerialnym, ale z doświadczenia mogę napisać że u nas w przedszkolu zakończonym w czerwcu tego roku religia jest dopiero w ostatniej grupie (zerówce) i odbywa się 1 raz w tygodniu. Moje dziecko chodziło (było głównie kolorowanie i opowieści biblijne) ale ze świadomością że nie jesteśmy katolikami i my do Kościoła nie należymy i nie będziemy. Odbyliśmy też na wstępie rozmowę z katechetką i nie było problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
agn Re: 2 godziny religii w zerówce 01.09.07, 09:32 agn napisała: > że u nas w przedszkolu zakończonym w > czerwcu tego roku religia jest dopiero w ostatniej grupie (zerówce) > i odbywa się 1 raz w tygodniu. dodam że przedszkole jest państwowe w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
ice_ice Re: 2 godziny religii w zerówce 01.09.07, 13:03 Ja należę do tych tchórzliwych, co to wysłali dziecko na religię jedynie z obawy przed konsekwencjami. Takie życie. W każdym razie chciałam Ci zwrócić uwagę na pewną rzecz. Kiedyś wpadłam do przedszkola po córkę jakoś w godzinach południowych. Idę na górę, patrzę, a tam przed jakąś salą na ławeczce siedzi dwoje dzieciaczków z innej grupy. Pytam, a czemu tu siedzicie? Gdzie wasza pani? A dzieci na to: czekamy, bo w klasie jest religia. Nie wiem, jak jest w innych przedszkolach, moje wydawało mi się dobrym przedszkolem i nie spodziewałam się, że dzieciom nie chodzącym na religię nie jest zapewnione żadne inne zajęcie. Sprawdź, co się będzie działo z Twoim dzieckiem w tym czasie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pas_ya Re: 2 godziny religii w zerówce 02.09.07, 08:33 Ja w sekretariacie szkolnym dowiedziałam się, że w szkole mojej córki też chcieli wprowadzić 2 godziny ale na szczęście pani dyrektor się nie zgodziła i będzie jedna. Chwała kobiecie za to, że myśli. Przecież zerówka to nie seminarium Odpowiedz Link Zgłoś
suziiza Re: 2 godziny religii w zerówce 04.09.07, 10:58 W szkole do którj chodzi moja córka, plan lekcji jest ułozony w taki sposób, żeby religia była pierwszą lub ostatnią godziną lekcyjną. Jeśli są dzieci, które nie uczęszczaja na religię, to albo wychodzą wcześniej, albo przychodza później. Myślę, że to dobre rozwiąznie. Odpowiedz Link Zgłoś