Dodaj do ulubionych

Poród a wada wzroku

IP: *.sloneczny.pl / 10.102.21.* 17.07.03, 23:35
Czy przy wadzie wzroku -5,5 można rodzić tzw. siłami natury?
Obserwuj wątek
    • Gość: TwinMom Re: Poród a wada wzroku IP: *.chicago-01rh16rt.il.dial-access.att.net 17.07.03, 23:51
      Absolutnie tak! Ja mam -5,0 i w zeszlym roku urodzilam w ten sposob
      blizniaczki i to spore (3,300 i 3,400). Dodam jeszcze, ze kilka lat temu
      mialam operacje na oderwana siatkowke (jak byc moze wiesz, nie jest to blaha
      sprawa). Pytalam lekarza, ktory te operacje wykonywal, czy bede mogla kiedys
      rodzic dzieci
    • bluetab70 Re: Poród a wada wzroku 18.07.03, 00:55
      sama krótkowzroczność nie jest przeciwskazaniem do porodu naturalnego, istotny
      jest stan siatkówki, tj. czy istnieje ryzyko odklejenia sie siatkówki podczas
      porodu. Istnieje pogląd, że u osób z wysoką krótkowzrocznością ( pow. -9 dpt)
      wzrasta ryzyko odklejania sie siatkówki.
      Odwiedź przed porodem okulistę i poproś o badanie dna oka.
    • anal_destruction Ciekawy artykul na ten temat 18.07.03, 01:35
      www1.smutpipe.com/p/panorama/new3/gfe/7/index.htm
    • agni71 Re: Poród a wada wzroku 19.07.03, 15:16
      Gość portalu: Unla napisał(a):

> Czy przy wadzie wzroku -5,5 można rodzić tzw. siłami natury?

ja mam duzo wieksza wade (w jednym oku ok. -10, w drugim jakies -8, urodzilam
      silami natury. wczesniej mialam zrobione badanie dna oka, ktore nie stwierdzilo
      przeciwwskazan do tkiego porodu. Po urodzeniu dziecka wada nie poglebila mi sie.

pozdr
      aga
      • Gość: jojo Re: Poród a wada wzroku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 18:06
        przy wadzie -7 dostalam skierowanie na badanie oka. okulista wystawil
        zaswiadczenie o wadzie, coby ja brac pod uwage, ale zapewnil, ze nie widzi
        problemu. Urodzilam silami natury, mimo dosc dlugiego porodu wzrok mi sie nie
        pogorszyl.
        wszystkiego dobrego i powodzenia! smile
    • Gość: Kajka Re: Poród a wada wzroku IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.08.03, 10:38
      Miałam analogiczny problem 12 lat temu, od 3 niezależnych lekarzy okulistów
      dostałam 3 rózne pisemne decyzje: poród siłami natury, poród ze wspomaganiem w
      2 etapie, niezbędne cesarskie cięcie. 2 opinie schowałam a/a, urodziłam
      naturalnie 2 duże córki (nie bliżniaczki) 4300g i 3960g, wyciągnęłam wnioski,
      że okuliści chronią siebie, a nie moje oczy. Ale nigdy nie odklejała mi się
      siatkówka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka