Gość: Unla IP: *.sloneczny.pl / 10.102.21.* 17.07.03, 23:35 Czy przy wadzie wzroku -5,5 można rodzić tzw. siłami natury? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: TwinMom Re: Poród a wada wzroku IP: *.chicago-01rh16rt.il.dial-access.att.net 17.07.03, 23:51 Absolutnie tak! Ja mam -5,0 i w zeszlym roku urodzilam w ten sposob blizniaczki i to spore (3,300 i 3,400). Dodam jeszcze, ze kilka lat temu mialam operacje na oderwana siatkowke (jak byc moze wiesz, nie jest to blaha sprawa). Pytalam lekarza, ktory te operacje wykonywal, czy bede mogla kiedys rodzic dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
bluetab70 Re: Poród a wada wzroku 18.07.03, 00:55 sama krótkowzroczność nie jest przeciwskazaniem do porodu naturalnego, istotny jest stan siatkówki, tj. czy istnieje ryzyko odklejenia sie siatkówki podczas porodu. Istnieje pogląd, że u osób z wysoką krótkowzrocznością ( pow. -9 dpt) wzrasta ryzyko odklejania sie siatkówki. Odwiedź przed porodem okulistę i poproś o badanie dna oka. Odpowiedz Link Zgłoś
anal_destruction Ciekawy artykul na ten temat 18.07.03, 01:35 www1.smutpipe.com/p/panorama/new3/gfe/7/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Poród a wada wzroku 19.07.03, 15:16 Gość portalu: Unla napisał(a): > Czy przy wadzie wzroku -5,5 można rodzić tzw. siłami natury? ja mam duzo wieksza wade (w jednym oku ok. -10, w drugim jakies -8, urodzilam silami natury. wczesniej mialam zrobione badanie dna oka, ktore nie stwierdzilo przeciwwskazan do tkiego porodu. Po urodzeniu dziecka wada nie poglebila mi sie. pozdr aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Poród a wada wzroku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 18:06 przy wadzie -7 dostalam skierowanie na badanie oka. okulista wystawil zaswiadczenie o wadzie, coby ja brac pod uwage, ale zapewnil, ze nie widzi problemu. Urodzilam silami natury, mimo dosc dlugiego porodu wzrok mi sie nie pogorszyl. wszystkiego dobrego i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajka Re: Poród a wada wzroku IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.08.03, 10:38 Miałam analogiczny problem 12 lat temu, od 3 niezależnych lekarzy okulistów dostałam 3 rózne pisemne decyzje: poród siłami natury, poród ze wspomaganiem w 2 etapie, niezbędne cesarskie cięcie. 2 opinie schowałam a/a, urodziłam naturalnie 2 duże córki (nie bliżniaczki) 4300g i 3960g, wyciągnęłam wnioski, że okuliści chronią siebie, a nie moje oczy. Ale nigdy nie odklejała mi się siatkówka... Odpowiedz Link Zgłoś