Dodaj do ulubionych

6-latek-pytanie do rodziców

03.09.03, 10:09
ile warzy i mierzy wasze dziecko w wieku 6 lat?
I jak to jest z tymi centylami?
Obserwuj wątek
    • johana13 Re: 6-latek-pytanie do rodziców 03.09.03, 11:06
      i znów mi nikt nie odpowie?
      A taka jestem ciekawa smile
      • Gość: ewcia Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: *.csfb.com 03.09.03, 12:26
        johana13 napisała:

> i znów mi nikt nie odpowie?
        > A taka jestem ciekawa smile

Pewnie dlatego, ze tu malo jest rodzicow starszych dzieci.
        Ale ja mam szesciolatka (6.02.97), wiec sie odezwe. Bartek
        ma 127 cm i wazy 25.5 kilo.
        Ale on zawsze byl duzy (w gornych 97%) i jest najwyzszy w
        swojej klasie. Gruby nie jest, ale jest dobrze zbudowany,
        to znaczy ma szerokie plecy, wiec nim raczej nie nalezy sie
        kierowac jako wytyczna smile. Ale siedmiolatek znajomych jest
        od Bartka nizszy i znacznie wazy niecalo 20 kg, z tym, ze
        on to jest kruszynka.
        A Twoj?
        • johana13 Re: 6-latek-pytanie do rodziców 03.09.03, 13:36
          witaj Ewcia
          Faktycznie duży jest twoj synek. Mój(sierpień,97 rok),wazy 24 kilo, i ma 120
          cm, lekarka określiła 75 centyl, i że jest kawał chl;opa-no ale w porównaniu
          do twojego...winkto maluszek!
          • Gość: ewcia Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: *.csfb.com 03.09.03, 14:06
            johana13 napisała:

> witaj Ewcia
            > Faktycznie duży jest twoj synek. Mój(sierpień,97 rok),wazy 24 kilo, i ma 120
            > cm, lekarka określiła 75 centyl, i że jest kawał chl;opa-no ale w porównaniu
            > do twojego...winkto maluszek!
            No tak, on zawsze byl gdzies w okolicach 97%, a urodzil sie calkiem normalny,
            51 cm i 3270g. Moja corka osmiomiolatka tez tycia nie jest, bo mierzy 141 cm.
            W kazdym razie ubrania kupuje jej na 9-10 lat. To pewnie po rodzicach i
            dziadkach smile).
            A jaki rozmiar stopy ma Twoje "malenstwo" ?
            • johana13 Re: 6-latek-pytanie do rodziców 03.09.03, 14:28
              O rany ale byka strzeliłam w 1-szym poście -oczywiście powinno być-waży
              (jakieś zaćmieniecrying ).
              Co do stopy to ma 33.
              A twójwink?
              Ciekawe czy inni rodzice odezwą sie w celach porównawczych? wink
              • Gość: renata Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.03, 14:40
                A moja sześciolatka (pażdziernik 97) mierzy 126 cm i waży 22 kg.
              • Gość: ewcia Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: *.csfb.com 03.09.03, 15:06
                > Co do stopy to ma 33.
                > A twójwink?
                Teraz wlasciwie 32, ale buty "na teraz" kupuje mu na 34, zeby mial
                troche luzu.
                • Gość: Asia Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: 80.51.236.* 03.09.03, 21:11
                  mój 7latek (ur. 28.03.96 -58 cm i 3300) teraz mierzy ok 138 cm i waży jakieś
                  30 kg - jest najwyższy z chłopców w I klasie, równie wysoka jak on jest jego
                  koleżanka - może nawet wyższa o 2 cm - ale waży zdecydowanie dużo więcej.
                  Reszta dzieci jest dużo mniejsza - gdzieś o głowę.
                  Mój syn przez ostatnie 3 lata rośnie jakieś 12-13 cm na rok
                  • szymanka Re: 6-latek-pytanie do rodziców 03.09.03, 22:26
                    Asiu, prawie jak byś o moim maleństwie pisała smile) I jeszcze te wypadające
                    zęby smile Bo to chyba Ty jesteś tą Asią która mi odpisała na posta o zębach.

Mój 7-latek - 29.03.96, 57cm, 3400 wagi. Obecnie 134 cm i niestety aż 34 kg.
                    Przytył na wakacjach u dziadków - rozpieszczanie słodyczami sad Ale i tak nie
                    wygląda na grubego, raczej dobrze zbudowanego "dorodnego" chłopca.
                    • Gość: inna Asia Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: *.nas6.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 04.09.03, 17:01
                      To ja pisalam Ci o tych zebach.Ja nie mam dzieci.Pozdrawiam.
                    • Gość: inna Asia Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: *.nas6.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 04.09.03, 17:28
                      Sorry,ale troche namieszalam.Ja to Beata,a Aska to moje drugie imie.Wiec
                      myslalam,ze to o mnie mowisz.Prostuje.Ja to nie ta Asia od dzieciaczka.Pa.
                    • Gość: Asia do szymanki IP: 80.51.236.* 04.09.03, 21:38
                      tak to ja ,Asia - widać to po adresie IP - to do innej Asi
                      Wielkie te nasze dzieci, wszyscy patrzą , że takie duże a tak niemądrze się
                      zachowują(czasami) - tłumaczę więc wtedy - proszę pani ona ma tylko 7 lat, nie
                      11. Bo koledzy mego syna w wieku 11 lat są właśnie równi mu wzrostem.
                      Pozdrawiam
          • Gość: madaso@gazeta.pl Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: 62.233.176.* 03.09.03, 22:20
            No to mój to jest maleńki (luty 97) waży 19 kg i ma 117 cm wzrost ok 25 centyli
            waga mojego chudzielca zaledwie 3 ale taki jest ruchliwy ze co zje to
            zaraz "wybiega" ogolnie jest zdrowy prawie wcale nie choruje.

pozdrawiam
            • Gość: Aga Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: 81.21.197.* 03.09.03, 22:31
              Moja córa ( luty 97 ) waży 24 kg i ma 125 cm wzrostu, a numer buta 30.
              Też jest najwyższa w grupie, ale bardzo szczupła.
            • johana13 Re: 6-latek-pytanie do rodziców 04.09.03, 08:27
              na to mój wcale nie taki wielkolud smile.
              To czy rzeczywiście 120 cm to 75 centyl??? wink
              • Gość: madaso@gazeta.pl Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: 62.233.176.* 04.09.03, 22:01
                Dokładnie tak jak piszesz 120 cm dla 6 cio latka to właśnie 75 centyli.
                Mam siatkę centylową więc zawsze sprawdzam wzrost i wagę.
                Pozdrawiam
                Magda
    • essedaria Re: 6-latek-pytanie do rodziców 04.09.03, 10:51
      Nie mam pojecia jak to z centylami jest, ale moj szesciolatek (w lipcu
      skonczyl) ma 132 cm, wazy 24 kg. Na oko mi te proporcje odpowiadaja, jest nieco
      wyzszy od chlopcow w grupie, ale niektore dziewczynki go przerosly.
    • donata3 Re: 6-latek-pytanie do rodziców 04.09.03, 16:09
      A moja córcia (27,09,97) ma 128 cm, waży 24 kg i jest cuuuuudownasmile Acha
      buciki nr 33. Odkąd pamiętam była większa od rówieśników .

Pozdrawiam
    • domi_nika1 Re: 6-latek-pytanie do rodziców 04.09.03, 16:48
      wczoraj ważyłam moją córkę 19,7 kg. wzrost cos ok 122cm. Co do centyli to nic
      nie wiem. To podobno jakas nowość. W przyszłym tygodniu ide na bilans 6-latka
      to moze się dowiem czegoś ciekawegowink
    • domi_nika1 Re: 6-latek-pytanie do rodziców 04.09.03, 16:51
      zapomniałam napisać, że jest z czerwca '96
    • Gość: Anka Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: *.szczecin.mm.pl 05.09.03, 20:05
      Moja 6,5 letnia Córeczka (marzec 1997) przy wzroście 128 cm. waży 31 kg.
      Czyli 97 centyl. Lekarz uspokaja, że wszystko w porządku, za gruba nie jest.
      • Gość: Iza Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.03, 10:01
        tak sobie czytalam wasze wypowiedzi i po woli zaczelam sie martwic ze moja
        corcia na wielkoluda mi wyrosnie jak tak dalej bedzie rosla.
        urodzila sie calkiem malutka bo miala tylko 49cm , 2900 (grudzien 97) teraz ma
        122cm 25kg i numer bucika 33.
        mam nadzieje ze jej przejdzie to rosniecie bo gdzie puzniej taka 2metrowa meza
        znajdzie hahaha
    • maja-t Re: 6-latek-pytanie do rodziców 08.09.03, 13:00
      No, ja też mam takie dwa "maleństwa" w domu. Córka - listopad 1997 - 130 cm, 23
      kg, numer buta 32. Syn zapowiada się jeszcze lepiej, bo mając 11 miesiecy ma 82
      cm i waży 11 kg, a numer buta - 22. Obydwoje jak się urodzili byli przecietni -
      58 i 59 cm, i 3300 i 3500 kg. A teraz? Znacznie przewyższają rówieśników.
      • Gość: Asia Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: 212.244.68.* 08.09.03, 22:06
        A ja teraz z innej beczki - ale przysięgam ,że dowiedziałam się o tym dopiero
        pod koniec tygodnia i sama musiałam najpierw to przemyśleć.
        Jestem mamą 7 letniego Pawła prawie 140 cm, do pierwszej klasy chodzi też jego
        koleżanka Ola (wymiary takie same) - oboje byli najwyżsi w swojej grupie
        przedszkolnej, na forum pisałam też ostatnio, że są najwyżsi w klasie.
        Skłamałam - okazało sie bowiem, że jest dziewczynka wyższa od nich odrobinkę -
        Julia.
        W czwartek rozmawiałam z mamą Julii o wzroście naszych dzieci i dowiedziałam
        się , że akurat w przypadku Julii jest bardzo poważny problem - ta 7 latka
        zaczęła dojrzewać - latem mama zauważyła zaczątki włosów łonowych a teraz ma
        już poczatki pod pachami. W czwartek idą do kliniki do endokrynologa.
        Bardzo uważnie przyglądałam się mojemu synowi (robię to od urodzenia- taki
        nawyk) - nic niepokojącego nie zauważyłam, ale kto to wie??
        Przeraziła jednak mnie ta historia - może lepiej mieć okruszka 120 cm zamiast
        140?
        Pozdrawiam
        • Gość: Iza Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.03, 07:31
          Kilka tygodni temu ogladalam ciekawy program o dojrzewaniu i czego sie
          dowiedzialam ze jest to zwiazane z waga dziecka jezeli waga przekroczy 40 kg
          dziecko rozpoczyna okres dojrzewania
          • Gość: Asia Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: 212.244.68.* 09.09.03, 09:49
            Ta dziewczynka nie wazy 40 kg - na oko ma tak do 35 kg i ok 142 cm wzrostu - u
            niej dojrzewanie spowodowane jest jakimiś zaburzeniami.
        • szymanka Re: 6-latek-pytanie do rodziców 11.09.03, 08:26
          Asiu przeraziłaś mnie. Siedmioletnie dziecko dojrzewa? U mojego Marcina nic nie
          zauważyłam, ale ... no właśnie ale co mogę zauważyć? Widać muszę się doszkolić
          jak dojrzewają chłopcy smile Jeśli Iza ma rację i 40 kg to granica, to mój jest
          przecież tuż tuż (obecnie 34) Nie wyobrażam sobie że moje dziecko zacznie
          dojrzewać na przykład za 3 czy 4 lata.
    • Gość: asmoga Re: 6-latek-pytanie do rodziców IP: *.radio.com.pl 10.09.03, 15:23
      A mój Tomek (ur.12.01.1997) ma 135 cm wzrostu i waży 38 kilo. Przy tym nie jest
      tłuściochem, ale potężnie zbudowanym młodzieńcem. W przedszkolu był zawsze
      najmłodszy i największy w grupie, teraz jest w zerówce w szkole, gdzie jest
      jednym z najstarszych, więc siłą rzeczy także jest największy. A numer buta ma
      36, niektóre koleżanki u mnie w pracy mają mniejsze stopy. A urodził się z
      bardzo poważną wadą serca i gdyby go w czwartej dobie żcia sskutecznie nie
      zoperowali w CZD, to dziś by go nie było. Może wzrostem i wagą rekompensuje
      sobie kiepski początek na tym świecie...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka