zebra12 30.06.08, 13:15 NoSpa jakoś nie bardzo pomaga. Co podajecie swoim córkom? Co same brałyście w dzieciństwie? Córka ma 11 lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sir.vimes Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 30.06.08, 13:31 nospa mi też nie pomagała, wręcz przeciwnie. Ibuprom lub coś w tym stylu polecam. I wizytę u gina. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 30.06.08, 13:37 Ja brałam wszystko, co mi w rękę wleciało, jak pilnowana nie byłam. NoSpa nie działała ani nie działa na mnie w ogóle. Teraz biorę Apap. Chyba dobrze jest skonsultować się z lekarzem w takich sprawach. Jeśli bóle są naprawdę silne, to na zapas poczytaj o endometriozie. To wcale nie musi być to, ale lepiej o tym wiedzieć wcześniej, niż później. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Myślisz, że w tym wieku to możliwe? 30.06.08, 13:55 Nie wiem, czy w tym wieku to możliwe. Wiem, że u mnie tak się zaczęło. Zanim zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne ( w wieku 18 lat chyba), to zaliczałam omdlenia i nawet w szpitalu lądowałam. Moja kuzynka też od początku miała baaardzo bolesne miesiączki, a teraz (ma 23 lata) ma już usunięty jajnik. Endometrioza to choroba cywilizacyjna, o ile się nie mylę. Coraz częstsza. I olewana przez ginekologów, dlatego warto samemu się nią zainteresować, jeśli występują objawy. Może to TYLKO bolesne miesiączki, mam taką nadzieję. Ale poczytać zawsze warto. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 30.06.08, 14:13 duzo ciepłych a nawet gorących napojów..i kota na kolana, a właściwie na "podołek"..gorące napoje np. wypita gorąca herbata, rozgrzewa brzuch i rozpuszcza skrzepy, które czesto są powodem bólu, krew staje sie płynna i łatwiej wydobywa sie na zewnątrz, wbrew pozorom dobrze jest się też sporo ruszać, chodzić niz zalegać pod kocykiem, no chyba, że kotem albo ciepłym termoforem..a kot autentycznie działa przeciwbólowo i rozgrzewa.. i zazwyczaj, jak jest w domu to sam się pcha z pomocą) sprawdziłam Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaestery Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 30.06.08, 14:37 No spa, ibuprom, apap i wizyta u gimekologa. Córce przepisała lekarka jakieś tabsy na receptę, brała pierwsze 3 dni okresu przez bodajże pół roku. A potem jakoś sam się uregulowało. Też miała wtedy 11 lat. A kot jest super. Też testowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 30.06.08, 15:10 Zebra, Twoja córka o ile wiem jest chora. W takim wypadku uwazam, ze każde lekarstwo trzeba uzgodnic z lekarzem. ja miaam b. bolesne miesiączki jako mloda dziewczyna, i nic kompletnie nie pomagalo, niestety. Endometrioza to nie była, wiele młodych dziewczyn tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 30.06.08, 15:52 Akurat u córki to powinnas pomyslęc kilka razy zanim cos podasz, szczególnie rozkurczowego. Poza tym bedac w szpitalu zgłos to lekarzowi prowadzącemu, niech zleca konsultacje ginekologa dzieciecego i usg. Co do mnie- nie wiem co to ból miesiączkowy. Najbardziej podoba mi sie termofor albo kot Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Akurat nie ja jej podałam Nospę 30.06.08, 19:55 Tosia jest w szpitalu od czwartku i tu jej od wczoraj dają NoSpę. Można jej brać też paracetamol, ale na oddziale nie podali. Dobrze wiedzieć, co jej mogę dać w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Akurat nie ja jej podałam Nospę 30.06.08, 20:13 musisz koniecznie skonsultować ją z ginekologiem... najlepiej specjalizującym się w dziewczynkach (czyli nie wyłącznie od dorosłych kobiet)... w Waszej sytuacji lepiej nic na własną rękę nie podawać, a skoro wiesz, że paracetamol możesz to w odpowiedniej dawce czyli 15mg/kg masy ciała... nie mniej bo ie ma prawa zadziałać... możesz też zapytać neurologa czy Tosia może przyjmować nospę Forte... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Akurat nie ja jej podałam Nospę 30.06.08, 20:41 15 mg/kg to przy goraczce sie podaje. P/bólowo 10/ kg masy ciała. Chyba że cos się zmieniło w dawkowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Akurat nie ja jej podałam Nospę 30.06.08, 20:46 mi na farmakologii powiedzieli, że zawsze 15, bo inaczej nie ma sensu i raczej nie zadziała niż zadziała... ale nie więcej jak 1000mg na dawkę... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Akurat nie ja jej podałam Nospę 30.06.08, 21:04 Ja tam sie trzymam tego co napisałam wyzej, miałam farmakologie doświadczalną więc nie od rzeczy sa zmienne dawkowania. Te róznice dawkowań dotyczą dzieci dla dorosłych dawka jedna. Dzieci mają ciut inny metabolizm paracetamolu i łatwiej go przedawkować a nie kazdy ma "odtrutkę" w domu z prostego powodu że jest na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 30.06.08, 16:13 Miesiączki mam bardzo bolesne do dziś, bolesne nie były tylko w czasie, kiedy brałam hormony. Na mnie niezawodnie działa ibuprom i zwinięcie się w kłębek. Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 01.07.08, 14:09 mnie nie pomagało nic, zwłaszcza że w moim dzieciństwie to tylko pabialgina była skończyło sie ostatecznie po porodzie ale z tamtych czasów pamietam że pomogła - gimnastyka nie w trakcie miesiączki ale wzmocnienie mieśni brzucha w ogóle, rok kiedy miałam gimnastyke z panią po rehabilitacji to rok bez bólu - a to były właśnie ogólnorozwojowe, wcale nie forsowne ćwiczenia no i na pewno warto poszukać mądrego gina, bo mnie zbył głupkowatym "poslubie przejdzie" jak w wieku późnonastolatkowym byłam, warto zrobic badania, może jakis środek dobierze na receptę Odpowiedz Link Zgłoś
gazdziikowa Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 01.07.08, 22:35 - ibuprom w niebieskich kapsułkach - ciepły ręcznik przyłożony do brzucha - maść rozgrzewająca od razu rozluźnia - czopki Odpowiedz Link Zgłoś
green_sofia Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 01.07.08, 23:01 Ja cierpiałam jak dziki osioł- nie pomagało nic ani nospy ani paracetamole ani ibuprofeny. Aż kuzynka-farmaceutka z własnego doświadczenia poleciła mi Mefacid. I mogę funkcjonować jak człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
tradukistino Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 02.07.08, 16:34 Ja też od początku miałam i mam bolesne miesiączki. W wieku dojrzałym okazało się, że mam endometriozę, więc prawdopodobnie to było (i jest) przyczyną. W celu doraźnego leczenia najlepszy jest dla mnie Ibuprofen. Ale polecam bardzo leki ziołowe: "Castagnus" firmy Herbapol (u mnie naprawdę super działa), "Koci pazur" firmy Now Foods (wbrew nazwie nie jest z kocich pazurów - tylko właśnie pochodzenia roślinnego). Bardzo ważna jest dieta - ROŚLINNA! i rezygnacja z mleka i przetworów mlecznych, które powodują zaburzenia hormonalne. Proszę się nie bać, że córce zabraknie wapnia lub białka. Przy urozmaiconej diecie roślinnej organizm otrzymuje wszystko, czego potrzebuje. Ja właśnie zrobiłam sobie morfologię krwi - wyniki idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
tititu Re: Silne bóle menstruacyjne u dziewczynki 04.07.08, 23:03 Corce nie podaje, bo nie mam. Bralam rozne leki:pabialginy, pyralginy czy jak im tam, nospy, apapy i i tak sie zwijalam z bolu, mdlalam, wymiotowalam, czasami mialam migrene i zdazaly sie biegunki. Full wypas. Pomogly leki hormonalne a wczesniej "zapisane" przez kolezanke mamy i wyprobowane na jej corce kieliszek czerwonego wina. Pewnie chodzilo o wlasciwosci rozgrzewajaco- rozrzedzajace krew lae naprawde dzialalo. I tak od wieku ok. 14 lat regularnie w 1 dzien miesiaczki chodzilam lekko wstawiona. Odpowiedz Link Zgłoś