Dodaj do ulubionych

Ortopedyczne buciki dla Bobasa

14.10.03, 16:26
Uprzejmie prosze o namiary na sklepy w Warszawie lub okolicy gdzie mozna
dostac buciki ortopedyczne lub po prostu takie,ktore nie beda deformowaly
nozek dla dziewczynki rok i 3 miesiace rozmiar ok 20.
Bardzo pilne
serdecznie pozdrawiam
dep
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Ortopedyczne buciki dla Bobasa 14.10.03, 22:10
      W Smyku sa buty Postep - ortopedyczno-zdrowotne. Poza tym moze Bartki? My
      kupujemy w sklepie firmowym w Centrum Handlowym Bemowo na Powstancow Slaskich.

aga
      • sanis Re: Ortopedyczne buciki dla Bobasa 15.10.03, 09:19
        Ja mojemu synkowi kupowałam zawsze obuwie z firmy Befado (niby takie przyjazne
        dla stopy). Po kilku latach okazalo sie ,ze jednak powstaly niewielkie
        skrzywienia palców w stopach. Raczej nie polecam.
    • Gość: aniko Re: Ortopedyczne buciki dla Bobasa IP: 62.29.248.* 15.10.03, 11:02
      Stopa w bucie powinna być swobodna, żadnych sztywnych kostek, ew.usztywniony
      zapiętek, palce luźno. "Ortopedyczne" obuwie może zdeformować małą stópkę. Dużo
      na bosaka. Proponuję 2 pary skarpek, te zewnętrzne antypoślizgowe, a buty tylko
      na wyjście na dwór. Dosyć obszerne - niekrępujące stopy. Tak robiłam i wszystko
      jest OK.
    • agat1 Re: Ortopedyczne buciki dla Bobasa 15.10.03, 14:28
      A jesteś pewna, że buty ortopedyczne są tak małemu dziecku potrzebne?
      Są takie buty firmy MEMO, sklep mają chyba na ul. Wolność, ale nie jestem
      pewna, sprawdź w Internecie (ja właśnie tak znalazłam). Buty kosztują ok. 170
      PLN i można do nich dokupić specjalne wkładki, za które płaci się 20 PLN, ale
      sa one dobierane do każdej nóżki indywidualnie (buty mają z tyłu na podeszwie
      system ząbków, które po dwóch tygodniach chodzenia zużywają się w odpowiedni
      sposób i na tej podstawie dorabiane są wkładki). Ale Twojemu maleństwu
      wystarczą chyba zwykłe buty dla dzieci, z odpowiednio wyprofilowaną wkładką i
      sięgające ponad kostkę, żeby dobrze trzymały nóżkę ( Bartek, Naturino).
      Wiem od ortopedy, że noga u dziecka rozwija się do 4 roku życia i do tego czasu
      raczej nie stosuje się butów ortopedycznych i nie ocenia chodu (chyba, że
      coś "na oko" bardzo odbiega od normy). Potem też, jeśli nie ma wyraźnej
      potrzeby, lepiej ćwiczyć z dzieckiem w odpowiedni sposób niż zakładać
      specjalistyczne buty, bo noga się do nich przyzwyczaja i rozleniwia. A takie
      maluchy jak Twoje to najlepiej na bosaka, przynajmniej w domu.
    • kanna Re: Ortopedyczne buciki dla Bobasa 15.10.03, 20:01
      Buty muszą zginać sie tam, gdzie zgina sie stópka - w ok. 1/3 długości podeszwy
      licząc od palców, w kostce (nie wolno usztywniać kostki!). Moim zdaniem buty
      ortopedycznie nie spełniają tych warunków - dziecko chodzi w nich tak, jakby
      miało buty narciarskie na nóżkach.

Najlepiej kupować ECCO, buty sportowe znanych firm (typu Puma, Addidas itp.),
      Bity trekkingowe, niektóre Bartka też się nadają.

pozdrawiam - Ania
    • Gość: lola Re: Ortopedyczne buciki dla Bobasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 22:51
      spytaj pediatry.Te posty dziwnie stoja w sprzecznosci z tym co zalecaja
      ortopedzi.Moja mała jak zaczeła chodzic miała buty bartka, po domu w
      skarpetkach- ma teraz płaskostopie i lekko koslawe kostki.Od 1,5 roku zycia
      musi nosic ortopedyczne obuwie- kupuje memo, mają dobra opinie ortopedów
      (bartek nie spełnia norm).Boso dzieci mogą chodzic po dywanach , ale nie po
      panelach- twarda powierzchnia jest niewskazana.Stópki niech oceni specjalista,
      bo mozna sobie biedy napytac.
      Buty ortopedyczne nie rozleniwiaja stopy- moze to uczynic nieumiejetnie
      dobrana wkładka.
      • agat1 Re: Ortopedyczne buciki dla Bobasa 16.10.03, 08:36
        Ja też widzę, że ilu ortopedów tyle opinii. Także najlepiej chyba jednak
        poradzić się dobrego lekarza.
        A o Memo słyszałam bardzo dobre opinie, chyba kupię dziecku takie buty na
        zimę.Tylko dlaczego one tyle kosztują?
        • kanna Re: Ortopedyczne buciki dla Bobasa 16.10.03, 10:02
          MEMO usztywnia stopę! Nie kupuj memo, pójdź do sensownego ortopedy (najlepiej
          młodszego - starsi czesto posługuja sie starymi standardami, właśnie
          dotyczącymi usztywniania stopy). Warunkiem prawidłowego rozwoju każdego stawu
          jest jego ruchliwość, małe dziecko rozwija sie przez ruch.

pozd. Ania
          • Gość: lola Re: Ortopedyczne buciki dla Bobasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 21:03
            Akurat byłam u ortopedy i memo jak najbardziej- ma byc sztywny zapietek, obcas
            Thomasa, a w memo nie ma jakiejs wkładki która rozleniwiałaby stope, warto
            choc raz kupic by sprawdzic czy dziecko nie deformuje butów(a system memo
            pozwala na taki test).Moje dziecko nabawiło sie własnie koslawosci poprzez ta
            ruchliwosc, obywanie sie bez obuwia, boso.
            • Gość: aniko Re: Ortopedyczne buciki dla Bobasa IP: 62.29.248.* 17.10.03, 10:27
              Ja właśnie raz kupiłam Memo - sztywne, ciężkie, unieruchomiają stopę . Na pewno
              nieodpowiednie dla dziecka zaczynającego chodzić. Więcej nie kupię.
              • Gość: lola Re: Ortopedyczne buciki dla Bobasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.03, 11:09
                Do nauki chodzenia rzeczywiscie problematyczne.Natomiast jezeli dziecko ma juz
                problemy ze stopami to Memo wg mnie sa bardzo dobre do korekcji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka