Dodaj do ulubionych

Czy dać dziecku smoczek??

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.03, 18:21
Mój dwutygodniowy synek bardzo lubi ssać. Domaga się ssania nawet na
spacerach, kiedy oczywiście nie mogę dać mu piersi. Wiele książek i
specjalistów od karmienia piersią odradza dawanie dzieciom smoczka, tłumacząc
to groźbą zaniku odruchu prawidłowego ssania. A jak to jest w praktyce? Czy
dawaliście dzieciom smoczka przy wyłącznym karmieniu piersią i co z tego
wynikło? Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: K Re: Czy dać dziecku smoczek?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 18:33
      Lepiej nie dawać bo to może prowadzić do wady zgryzu (ale nie musi!). Ale- jesli zauważysz, że zaczyna ssać kciuk to juz lepiej dać mu smoczek bo od smoczka potem łatwiej odzwyczaić (zabierasz, trochę płaczu i już- a kciuk jak zabierzesz? wink). Moja córka miała smoczek właśnie z w/w powodu od drugiego miesiąca i ani wady zgryzu ani kłopotów z karmieniem piersią nie było. Pozdrawiam
    • Gość: patyczako Re: Czy dać dziecku smoczek?? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.03, 18:49
      Ja dałam smoczek dopiero jak przestala ssac pierś ok.6 miesiąca. Ale skoro ma
      ssac kciuk to lepiej od razu. Jak bedziesz konsekwentna to potem od smoka
      odzwyczaisz. Ja to zrobilam gdy mala miala jakies 1,5 roku wykorzystujac ze
      akurat miala katar i tak nie mogla go ssac. A co do wady zgryzu to bez
      przesady. Przeciez teraz są o wiele lepsze smoczki niz kiedys i mają bardziej
      anatomiczne ksztalty...
    • dygula Re: Czy dać dziecku smoczek?? 24.10.03, 14:07
      moj synek mial takie same wymagania i dalam mu smoczek w tej chwili ma 4,5
      miesiaca i ciagle chetnie ssie piers.
      Moja siostra ma corke w tym wieku i pytala o smoczek ortodonte (sama nosi
      aparat), pani doktor powiedziala, ze jesli tylko to dziecku pomaga to nalezy mu
      ulzycsmile
      A na powaznie podobno do drugiego zycia nie wpluwa to na zgyz.
    • ariana1 Re: Czy dać dziecku smoczek?? 24.10.03, 14:41
      Ja podałam smoczek mimo ze karmiłam piersią do 9 m-c-a. I nie miało to zadnego
      wpływu na przebieg karmienia. Są dzieci,które mają bardzo silną potrzebę ssania
      i tkwiłyby przy piersi non stop. A dosyc trudno to przeprowadzić ,będąc na
      spacerze jesienią. Widocznie moje dziecko ( i twoje) do nich należy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka