Dodaj do ulubionych

Menu 2-3latków

01.04.11, 16:00
Witajcie Dzielne Mamy :) Pomyślałam, że mogłybyśmy się podzielić na łamach tego forum tym, co jedzą nasze 2-3latki? Przykładowo co na śniadanie, na II śn., obiad, podwieczorek, kolację? Ja mam 2,5 letnią córcię - drobną, mało jedzącą dziewczynkę, która aktualnie je bardzo monotonnie, bo wszelkie nowości spotykają się z dezaprobatą - myślę, że obecnie z czystej przekory. Menu mojej córci wygląda mniej więcej tak: śniadanie kubek kakao, jakieś nasiona (słonecznik, dynia), orzechy, ewent. kiełki, II śniad: sucha bułka, albo kawałek owocu, obiad: zupa pomidorowa (z ryżem, kluskami wymiennie), albo rosół, drugie danie: ryż z warzywami albo ziemniaki, ryba smażona lub kotlety zbożowo-sojowe, podwieczorek: kisiel, kolacja: naleśnik. Oczywiście każdy z tych posiłków jest zjadany w niewielkiej ilości. Napiszcie jak jest u Was - może padną jakieś fajne pomysły na zachęcające posiłki :) Dla porządku: moja córcia ma 2,5 roku, 89cm wzrostu i waży 10,700kg.
Obserwuj wątek
    • w_isienka Re: Menu 2-3latków 22.04.11, 07:20
      Może dawaj na wieczór Clinutren junior z kaszką?
      • niunka221 Re: Menu 2-3latków 22.04.11, 13:27
        Moja corcia 9maja skonczy 2 latka i rano pije mleczko na gesto 240 od kilku dni najpierw jakas polowa kanapeczki potem mleko ,obiad znikome ilosci ale wazne ze cos ,mlkeo na gesto zeby ja zasycic 300 ,potem jakies przekaski wieczorkiem paroweczka kromka chlebka ,no i oczywiscie Sinlak 300 .Mala jest niejadkiem z malymi problemami .Wazy 10.400:)
    • kinder0610 Re: Menu 2-3latków 26.04.11, 18:32
      Moja też nie chciała probować żadnych nowości po 3 rż zaczęło byc lepiej. U nas rano jest mleko z przeróżnymi płatkami - sama wybiera kierując się oczywiście obrazkami. Albo kaszka - lubi już wszystkie. A makaron zjada? - na początek z samym masłem i cukrem np, albo serem. Oprócz tego jogurty, serki homogenizowane. Możesz zrobić tosty - grzanki z samego chleba - ja robię na patelni - i kroję w kostkę, do tego pomodorek ogórek parówka itp. Lubi bo chrupie w buzi. Zupy typu krem np pomodorowa, brokułowa z grznkami. Wtedy zjada z wszytskimi warzywami i nie wybrzydza. Na podwieczorek budyń, kisiel, koktail z mleka + owoce - mogą być mrożone teraz. Kolacja u nas zawsze kanapki. Może coś pomogłam!
      • emma_me Re: Menu 2-3latków 27.04.11, 14:30
        Mój młodszy synek ma 2,5 lat, 87 cm wzrostu i waży 11 kg. :)
        Lubi serki homogenizowane pod każdą postacią - na maśle smażę mu serniczki ( jedno średnie danio, jajko, łyżka mąki ). Lubi też placuszki z jabłkiem (mąka, jajko, kefir, cukier i starte jabłka).:) Lubi tosty z almette śmietankowym.
        Zup nie chce jeść a na drugie danie albo filet z piersi kurczaka albo kotlet mielony z ziemniakami :) czasami zje trochę mizerii lub kawałek pomidora.
        Mleka nie pije, zresztą nigdy nie pił mleka modyfikowanego.
        Bardzo ubogi jadłospis ale i tak się cieszę, że cokolwiek je.
    • alicja_wk Re: Menu 2-3latków 13.06.11, 00:37
      Mój mały co prawda jeszcze 2 latek nie ma, ale w sumie je juz to co dorośli, wiec mysle, ze 2-3 latek tez moze spokojnie z jego menu skorzystac ;)
      Obecnie ma 20 m-cy, waży zawrotne 9 kg i ma ok 80 cm wzorstu i mimo iż własciwie mało mielismy takich okresów, kiedy jadł na prawde nie wiele, to i tak pochłaniane przez niego porcje nie przedkładaja sie na jego wage. No, ale u nas niestety problemem są pasozyty, które własnie próbujemy wytępic, wiec na razie na cuda nie licze. Wazne przynajmniej, że chce jesc i w sumie je dosc sporo, bo często dorównuje swojemu 8-letniemu bratu ;)
      No, ale na temat.
      Śniadanie to zwykle płatki z mlekiem. Z racji, że jest jeszcze na cycu, a mm i w ogole krowiego mleka mu nie wolno przy robalach, to dostaje np. mleko ryżowe, sojowe, owsiane, amarantusowe itp. Nasze płatki tez nie mogą byc zwykłymi płatkami, wiec nie wiem, czy któremus dziecku zasmakują, ale sa to płatki orkoszowe z miodem, amarantus ekspandowany z melasą, a teraz z racji zakazu słodkiego, zwykły amarantus bez melasy do tego gotowana kasza jaglana, zmiksowany sezam, słonecznik, len no i mleko. Potem jakis owoc: arbuz, jabłko, gruszka, winogrona (teraz tez na czarnej liscie) albo naleśniki z mąki gryczanej, sojowej, jaglanej, razowej np. ze szpinakiem (dodaje ząbek czosnku i roztrzepane jajko z mlekiem, troche soli), albo z ugotowanym groszkiem, kalafiorem i brokułami, czasem gotowana dynia, cukinia z pomidorami, same lub z chlebkiem.
      Na obiad zawsze zupa jedna z: pomidorowa, kalafiorowa, soczewicowa, ogórkowa, kapuśniak, barszcz, czy jakaś inna jarzynowa. Drugie danie tak tylko na dopchanie, bo przewaznie woli bardziej niz zupe, ale jak juz zupa wejdzie to drugie traktuje tak lajtowo, czyli jak chce to daje, a jak nie to juz nie nalegam. Najbardziej lubi kasze z sosem (gryczaną, jęczmienną, czasem ryż brązowy, quinoa) do tego np. fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, szpinak, buraczki, kapusta gotowana, biała czerwona, bigos (bez mięsa), cukinia, kotlety z płatków owsianych, z kaszy jaglanej, placki ziemniaczane ze śmietanką owsianą lub sojową, ostatnio zrobiłam ziemniaczano-dyniowe, tez były ok.
      Podwieczorków moje dziecko raczej nie jada, bo tak długo konsumuje trzy podstawowe posiłki, ze juz nie wystarcza dnia na te dodatkowe, wiec wymyslanie tego mam przynajmniej z głowy ;)
      A na kolacje tez róznie, przewaznie chlebek z czyms: pomidor, ogórek surowy, kiszony, czasem gotowany kalafior, brokuł, jakas pasta, np. z groszku, ze słonecznika, jajeczna.
      W to przepisów mam całe ful, tylko czasu i sił brak, aby to wszystko przerobic i wychodzi na to, ze tez w kołko jemy to samo :/
      • czaplinda Re: Menu 2-3latków 06.05.12, 12:30
        Mój syn ma 2.8 zawsze jadł mało. Do 2 roku karmiłam piersią żadnego innego mleka nigdy nie chciał. Jak miał 10 miesięcy odmówił jedzenia kaszek i słoiczków. Wtedy zaczęła się jazda. Problem jest z tym, że on strasznie wybrzydza. Mieliśmy jakieś tam pewne dania, które zawsze jadł, ale ostatnio w zastraszającym tempie syn je eliminuje.
        Do niedawna jadł:
        Chleb razowy z białym serem i dżemem, jakieś wędliny, jajecznicę, makaron z tuńczykiem albo sosem pomidorowym, ryż z łososiem, pomidory, naleśniki, zmiksowaną kaszę jaglaną z masłęm truskawkami i bananem...
        teraz mamy serki homogenizowane (ekologiczne) w każdych ilościach, jogurt z płatkami kukurydzianymi, omlet z bananem, kluski leniwe z masłem, ryż (sam!) makaron (sam!)rosół (czasami)tosty z masłem, świeży ogórek i prawie wszystkie owoce... Jak to napisałam to widzę, ze nie ma masakry, ale też BARDZO PROSZĘ o pomysły na posiłki dla dzieci wybrednych. Syn waży 12kg. pozdrawiam...
    • ochra Re: Menu 2-3latków 09.05.12, 08:01
      Witajcie! moja córka je prawie zawsze placki z jabłkami, ryż z jabłkiem, naleśniki z serkiem, jogurty z owocami, kaszę jaglaną z owocami suszonymi, makaron z oliwą. Czasami zjada twarożek ziarnisty sam, lub z kaszą gryczana w minimalnej ilości.
      • sylhuk Re: Menu 2-3latków 01.06.12, 15:16
        Witam
        Mój syn ma prawie 2 lata i od początku nie przepadał za jedzeniem. Obiadów nigdy nie lubił, co ugotowałam, praktycznie lądowało w koszu. Dzięki Bogu, od czasu do czasu zjadł obiadek ze słoiczka. Nigdy nie woła, że jest głodny. Nakarmić go mogę tylko, kiedy jest czymś zajęty przy stole. Kiedy sam ma coś zjeść, tylko się bawi i rozrzuca jedzenie dookoła. Nasze manu jest monotonne: z rana wypija 180 ml mleka, a godzinę później w wielkim bólem zjada 250ml kaszki manny. Potem mógłby nic nie jeść do wieczora, ale próbuję po kilku godzinach "zachęcić" do obiadu - rzadko się udaje. Zazwyczaj kolejny posiłek jest po ok.8 godzinach. Mam ogromny problem z wyborem posiłku, ogólnie za niczym nie przepada. Mięso, chleb, ryż, makaron, jajko wypluwa. Czasem zje kęs ryby i kilka kęsów warzyw..i tyle. Wieczorem ponownie cała rodzina pomaga nakarmić jedno dziecko-znowu kasza.
        Jakimś cudem jest zdrowy, ma dużo energii, waży ok.12 kg przy wzroście 90cm.
        Prawda jest taka, że gdybym "odpuściła", nie jadłby cały dzień.
        Nie wiem,co robić, próbowałam różnych metod.
        • 1maja1 Re: Menu 2-3latków 09.07.12, 23:08
          sylhuk napisała:

> Witam
          > Mój syn ma prawie 2 lata i od początku nie przepadał za jedzeniem
          > Jakimś cudem jest zdrowy, ma dużo energii, waży ok.12 kg przy wzroście 90cm.
          > Prawda jest taka, że gdybym "odpuściła", nie jadłby cały dzień.

nie moze jesc malo przy takiej wadze i wzroscie, przeciez nie tyje od powietrza??
    • kejt1979 Re: Menu 2-3latków 02.11.12, 17:55
      Tutaj znajdziecie kilka fajnych porad i przepisów:
      www.wymiatam.com/tag/niejadek/
      Moje dzieci wprost przepadają za smażonymi patisonami :)
      W podobny sposób można pewnie przygotować np. cukinię. Właśnie zamierzam spróbować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka