Dodaj do ulubionych

Warsztat 147

18.07.10, 20:24
Mam siostrę przyrodnią, która wyszła za mąż za obcokrajowca i wyjechała za
granicę. Spróbujcie określić w jakim państwie ona teraz mieszka. Ułożenie
pytań pomocniczych do tego warsztatu pozostawiam Waszej inwencji twórczej wink .
Obserwuj wątek
    • dezire3 :D Do dzieła!!! 19.07.10, 09:23
      Wygląd na mapie tego państwa?
      Królowa mieczy-pierwsze skojarzenie to półwysep iberyjski wiec może
      to Hiszpania a może to moja podświadomość płata mi figla bo marzy mi
      się zamieszkać w Hiszpanii wink
      Klimat danego państwa?
      7 monet-5 monet-chyba klimat zróżnicowany może dłużej jest ciepło
      wrecz upalnie niż chłodno
      Cos charakterystycznego z czego słynie to państwo?
      6 buław-6 kielichów-tu podążając tym samym tropem powiedziałabym ze
      6 buław pokazała zawody typu walki byków a 6 kielichów to może
      ciekawa historia tego państwa
      Kto rządzi w tym państwie?
      Król monet-mag-król a w każdym razie jakis monarcha i ktoś pokroju
      przedstawiciela ludu może być premier np.wink

Canado wiem że się strasznie uczepiłam Hiszpaniwink ale nawet jak to
      pudło to marze o tym kraju
      Pozdrawiam Cię serdecznię i jeszcze raz gratuluję wygranego
      warsztatu
      Udanego tygodnia big_grin
      • canada53 Karty Dezire 25.07.10, 18:17
        > Wygląd na mapie tego państwa?
        > Królowa mieczy-pierwsze skojarzenie to półwysep iberyjski wiec może
        > to Hiszpania a może to moja podświadomość płata mi figla bo marzy mi
        > się zamieszkać w Hiszpanii wink
        Nie, to nie Hiszpania tylko Czechy. To w sumie niezbyt duży kraj i bez dostępu
        do morza. Nie wiem za bardzo jak jego wygląd na mapie skojarzyć z Królową
        Mieczy, może trzeba by tu zobaczyć jak ta królowa jest przedstawiona na tej
        właśnie talii, której używałaś.

> Klimat danego państwa?
        > 7 monet-5 monet-chyba klimat zróżnicowany może dłużej jest ciepło
        > wrecz upalnie niż chłodno
        Klimat kontynentalny, umiarkowany, podobnie jak u nas. A 5 Monet to raczej z
        zimą mi się kojarzy – zimy, szczególnie w górach mają tam mroźne.

> Cos charakterystycznego z czego słynie to państwo?
        > 6 buław-6 kielichów-tu podążając tym samym tropem powiedziałabym ze
        > 6 buław pokazała zawody typu walki byków a 6 kielichów to może
        > ciekawa historia tego państwa
        No właśnie, Czechy słyną z tego, że z niczego za bardzo nie słyną wink .
        Oczywiście oprócz piwa i Wojaka Szwejka. To taki kraj, który stosunkowo mało
        zapisał się na kartach historii Europy i który jest uważany za dosyć spokojny. A
        wylosowane karty rzeczywiście z Hiszpanią mogą się skojarzyć. Chyba Ci się ten
        kraj bardzo podoba i widać, że serce Cię tam ciągnie.

> Kto rządzi w tym państwie?
        > Król monet-mag-król a w każdym razie jakis monarcha i ktoś pokroju
        > przedstawiciela ludu może być premier np.wink
        Mają prezydenta, premiera oczywiście też, ale króla nie mają.

> Canado wiem że się strasznie uczepiłam Hiszpaniwink ale nawet jak to
        > pudło to marze o tym kraju
        Marzenia są od tego, żeby je spełniać. Może kiedyś wyjedziesz do Hiszpanii na
        dłużej, kto wie? W każdym razie Twoja podświadomość już nad tym chyba
        intensywnie pracuje, bo karty wyszły Ci o wiele bardziej „hiszpańskie” niż
        „czeskie”.
    • olga.78 Moja interpretacja 19.07.10, 17:00
      Witam po przerwie smile Zobaczymy jak wpłynęła na trafność mojej interpretacji wink
      Karty RW, odwracam.

1. Klimat tego państwa: Wisielec O / Umiarkowany. Niewiele się dzieje,
      nie ma gwałtownych wahań temperatury, rzadko występują anomalie pogodowe, jest
      dość monotonnie przez cały rok. Klimat jest zdeterminowany przez położenie,
      które zdecydowanie wpływa na pogodę.
      2. Położenie geograficzne: 2 mieczy O / Nad brzegiem morza lub oceanu.
      Kraj wyspiarki, odcięty od bezpośredniego dostępu do stałego lądu lub półwysep.
      W każdym razie w znacznej części jego granice są otoczone wodą. Możliwe, że
      znajduje się pomiędzy dwoma morzami lub oceanami gdzie spotykają się dwa
      przeciwstawne prądy morskie lub oceaniczne.
      3. Co wyróżnia to państwo, z czego jest znane: Król denarów O / Bogata
      roślinność, słynący z uprawy jakichś gatunków roślin, może winogron. Oprócz tego
      słynie z tego, że ma silny rząd (np. monarchia), którego znaczenie na świecie
      jest bardzo duże. Denar trzymany przez króla kojarzy mi się z Watykanem, który
      jest odrębnym państwem w państwie co może wskazywać na Włochy. Państwo to jest
      otwarte na imigrantów i bez większych przeszkód ich przyjmuje. Ludność jest dość
      różnorodna. Jest to bogaty kraj który ma dużo do zaoferowania.
      4. Jakie to państwo: Mag O / Ważne i duże na mapie świata. Państwo z
      którym liczą się inne państwa i którego potęga jest powszechnie znana. Stawiam
      na Włochy lub Anglię.
      5. Jak siostra czuje się w tym państwie: Księżyc O / Osamotniona, chyba
      nie ma tam zbyt wielu przyjaciół. Tęskni za domem rodzinnym i marzy o powrocie.
      6. Jak daleko od domu wyjechała: 5 kielichów P / Myślę, że jest w Europie.
      • olga.78 Re: Moja interpretacja 25.07.10, 12:21
        Będę mogła oczytać rozwiązanie dopiero późno wieczorem sad
      • canada53 Karty Olgi 25.07.10, 18:17
        > Witam po przerwie smile Zobaczymy jak wpłynęła na trafność mojej interpretacji wink
        > Karty RW, odwracam.
        >
        > 1. Klimat tego państwa: Wisielec O / Umiarkowany. Niewiele się dzieje,
        > nie ma gwałtownych wahań temperatury, rzadko występują anomalie pogodowe, jest
        > dość monotonnie przez cały rok. Klimat jest zdeterminowany przez położenie,
        > które zdecydowanie wpływa na pogodę.
        Klimat podobny jak u nas, brak dostępu do morza oczywiście na ten klimat wpływa.

> 2. Położenie geograficzne: 2 mieczy O / Nad brzegiem morza lub oceanu.
        > Kraj wyspiarki, odcięty od bezpośredniego dostępu do stałego lądu lub półwysep.
        > W każdym razie w znacznej części jego granice są otoczone wodą. Możliwe, że
        > znajduje się pomiędzy dwoma morzami lub oceanami gdzie spotykają się dwa
        > przeciwstawne prądy morskie lub oceaniczne.
        Dokładnie na odwrót – bez dostępu do morza, nawet jezior porządnych tam nie mają.

> 3. Co wyróżnia to państwo, z czego jest znane: Król denarów O / Bogata
        > roślinność, słynący z uprawy jakichś gatunków roślin, może winogron. Oprócz teg
        > o
        > słynie z tego, że ma silny rząd (np. monarchia), którego znaczenie na świecie
        > jest bardzo duże. Denar trzymany przez króla kojarzy mi się z Watykanem, który
        > jest odrębnym państwem w państwie co może wskazywać na Włochy. Państwo to jest
        > otwarte na imigrantów i bez większych przeszkód ich przyjmuje. Ludność jest doś
        > ć
        > różnorodna. Jest to bogaty kraj który ma dużo do zaoferowania.
        Czechy monarchią nie są, nie są też uważane za silne państwo. Ale jest to kraj
        stabilny, a zwykłym ludziom żyje się tam dobrze i spokojnie.

> 4. Jakie to państwo: Mag O / Ważne i duże na mapie świata. Państwo z
        > którym liczą się inne państwa i którego potęga jest powszechnie znana. Stawiam
        > na Włochy lub Anglię.
        Nie, oni nigdy potęgą nie byli, ani do takiej nie pretendowali. To takie
        państwo, które samo z siebie nie bywało zbyt aktywne poza swoimi granicami,
        bardziej zależeli oni od sąsiadów i poddawali się wpływom innych państw, niż
        walczyli o zdobycie przewagi.

> 5. Jak siostra czuje się w tym państwie: Księżyc O / Osamotniona, chyba
        > nie ma tam zbyt wielu przyjaciół. Tęskni za domem rodzinnym i marzy o powrocie.
        Założyła tam rodzinę, ma dzieci i sprawia wrażenie, że jest szczęśliwa. W każdym
        razie nic nie wskazuje na jakiekolwiek chęci powrotu do Polski na stałe.

> 6. Jak daleko od domu wyjechała: 5 kielichów P / Myślę, że jest w Europi
        > e.
        Tak, masz rację – jest niedaleko, dosłownie za miedzą i oczywiście w Europie.

Te wszystkie karty odwrócone chyba chciały pokazać „lustrzane” odbicia znaczenia
        każdej karty – czyli trzeba je było interpretować dokładnie na odwrót. To trochę
        tak, jak by w tym rozkładzie karta odwrócona mówiła o tym, że BRAK tam jest
        tego, co na tej karcie w normalnej pozycji widnieje. Czyli: odwrócony Mag = brak
        ekspansji, odwrócony Księżyc = nie tęskni, odwrócony Król Denarów = brak jakiś
        specjalnych bogactw i siły ekonomicznej na arenie międzynarodowej, itd., itp.
        • olga.78 Re: Karty Olgi 25.07.10, 22:32
          Te wszystkie karty odwrócone chyba chciały pokazać „lustrzane” odbicia znaczenia
          każdej karty – czyli trzeba je było interpretować dokładnie na odwrót. To trochę
          tak, jak by w tym rozkładzie karta odwrócona mówiła o tym, że BRAK tam jest
          tego, co na tej karcie w normalnej pozycji widnieje. Czyli: odwrócony Mag = brak
          ekspansji, odwrócony Księżyc = nie tęskni, odwrócony Król Denarów = brak jakiś
          specjalnych bogactw i siły ekonomicznej na arenie międzynarodowej, itd., itp.

Canado, bardzo ciekawe spostrzeżenie smile
          • canada53 Re: Karty Olgi 26.07.10, 22:43
            Ja wprawdzie kart nie odwracam, ale chyba gdybym je odwracała, to tego typu
            interpretacja kart odwróconych by mi była najbliższa. Karta prosta => jest to,
            co symbolicznie jest pokazana na tej karcie. Karta odwrócona => tego, co na
            karcie widnieje właśnie tam nie ma. Ale może tam być oczywiście wiele innych
            rzeczy w zamian, o których ta odwrócona karta wcale nie przesądza i nie mówi ona
            wcale, że coś jest "złe". Nigdy nie traktowałam kart w kategoriach karta
            pozytywna/negatywna, nie traktuje też więc kart odwróconych jako cienia czy też
            zaprzeczenia kart prostych. Jak dla mnie każda karta opisuje jakąś konkretną
            sytuację w której człowiek czuje się tak a nie inaczej i "przerabia" pewnego
            rodzaju lekcję. W przypadku karty odwróconej otrzymuję po prostu informację, że
            akurat dana sytuacja nie zachodzi i cechą charakterystyczną w tym momencie jest
            właśnie to, że czegoś tam nie ma. W wielu przypadkach może to być nawet całkiem
            przyjemną wiadomością. Ale to tylko takie moje teoretyczne dywagacje, bo jak już
            wcześniej wspominałam, w praktyce nie odwracam kart przy wróżeniu (no, chyba że
            jakaś mi się "sama" odwróci).
    • canada53 Re: Warsztat 147 19.07.10, 20:39
      Witam serdecznie pierwsze uczestniczki warsztatów, cieszę się że już zrobiłyście
      swoje interpretacje! smile
      • kita32 pytania bez rozkładu 23.07.10, 19:44
        Nie miałam koncepcji jaki rozkład zrobić, więc po prostu zadałam szereg pytań losując karty po kolei. Mogłyby mi się powtarzać, ale nie powtórzyły się.
        1. kierunek od Polski - Pustelnik - na północ, wyspa, ewentualnie depresja;
        2. przeważający krajobraz - 9 Monet - skalisty, piaszczysty lub karta ta oznacza zadbane ogrody;
        3. liczebność - Paź Monet - ? Nie wiem, z jednej strony Paź jest "nad" 10, ale z drugiej jest "mały". Myślę, że ta karta może oznaczać, że liczebność na świecie jest duża, ale dużo osób tej narodowości mieszka poza granicami swojego kraju, a w samym kraju nie tak dużo;
        4. klimat - 5 Mieczy - surowy, chłodny, mało słońca;
        5. tolerancja - 7 Kijów - raczej dostaje się "innym" w kość;
        6. temperament ludzi - Słońce - życzliwi, spontaniczni;
        7. co mnie by się podobało w tym kraju? - Koło Fortuny - różnorodność, może wielokulturowość?
        8. co mnie nie podobało by się w tym kraju? - Król Kijów - patriarchat, dominacja lub władza mężczyzn;
        9. znajomość ich języka w świecie - Król Mieczy - raczej dobrze znany;
        10. stan posiadania - Królowa Pucharów - ludzie mają zaspokojone swoje potrzeby.

Najbardziej mi tu Anglia pasuje, chociaż nie wszystko mi pasuje do Anglii...
        Interpretacje do kart 5 i 6 wydają mi się sprzeczne. Nie jestem zadowolona ze swojej interpretacji. A na dodatek wydaje mi się, że to jakiś kraj arabski - wbrew swojej interpretacji poszczególnych kart...
        • canada53 Re: pytania bez rozkładu 23.07.10, 23:24
          Witaj Kito, miło zobaczyć że pojawiła się Twoja interpretacja!
        • canada53 Karty Kity 25.07.10, 18:18
          > Nie miałam koncepcji jaki rozkład zrobić, więc po prostu zadałam szereg pytań l
          > osując karty po kolei. Mogłyby mi się powtarzać, ale nie powtórzyły się.
          > 1. kierunek od Polski - Pustelnik - na północ, wyspa, ewentualnie depresja;
          Ha, akurat dokładnie na odwrót, bo na południe. I ani to wyspa (morza nie mają w
          ogóle), ani nie depresja, tylko wyżyna i sporo gór. Pustelnik na wielu kartach
          jest przedstawiany w górach albo na tle gór… No i można tam z Polski dojść na
          piechotę.

> 2. przeważający krajobraz - 9 Monet - skalisty, piaszczysty lub karta ta oznacz
          > a zadbane ogrody;
          W krajobrazie Czech przeważają góry – więc to skojarzenie ze skałami jest
          całkiem słuszne.

> 3. liczebność - Paź Monet - ? Nie wiem, z jednej strony Paź jest "nad" 10, ale
          > z drugiej jest "mały". Myślę, że ta karta może oznaczać, że liczebność na świec
          > ie jest duża, ale dużo osób tej narodowości mieszka poza granicami swojego kraj
          > u, a w samym kraju nie tak dużo;
          To w sumie niezbyt duży kraj, ludzi też tam nie za wiele. Ten Paź dobrze to
          pokazał – że nie są oni zbyt liczni i nie za bardzo są ekspansywni, tylko raczej
          trzymają się swojej ziemi.

> 4. klimat - 5 Mieczy - surowy, chłodny, mało słońca;
          Klimat jest umiarkowany, raczej kontynentalny, ale w górach jest on ostry i pada
          tam dużo śniegu.

> 5. tolerancja - 7 Kijów - raczej dostaje się "innym" w kość;
          Eee, nie - Czesi to spokojni ludzie. Nie napadają na innych, tylko się bronią
          jeśli zostaną zaatakowani.

> 6. temperament ludzi - Słońce - życzliwi, spontaniczni;
          Tak, to ludzie łagodni, weseli i sympatyczni. My uważamy ich za trochę
          dziecinnych i śmiesznych (ze względu na ich język chociażby).

> 7. co mnie by się podobało w tym kraju? - Koło Fortuny - różnorodność, może wie
          > lokulturowość?
          Hmm, nie wiem. A może to, że łatwo do nich wyskoczyć na wycieczkę?

> 8. co mnie nie podobało by się w tym kraju? - Król Kijów - patriarchat, dominac
          > ja lub władza mężczyzn;
          No, nie wiem. Chyba raczej to nie o to chodzi. Ale nie wiem co takiego mogłoby
          Ci się tam nie podobać.

> 9. znajomość ich języka w świecie - Król Mieczy - raczej dobrze znany;
          Oj, nie powiedziałabym. Ale dla nas, Polaków ten język wydaje się być całkiem
          zrozumiały.

> 10. stan posiadania - Królowa Pucharów - ludzie mają zaspokojone swoje potrzeby
          > .
          Tak, zwykłym ludziom się tam dobrze i spokojnie żyje.

> Najbardziej mi tu Anglia pasuje, chociaż nie wszystko mi pasuje do Anglii...
          > Interpretacje do kart 5 i 6 wydają mi się sprzeczne. Nie jestem zadowolona ze s
          > wojej interpretacji. A na dodatek wydaje mi się, że to jakiś kraj arabski - wbr
          > ew swojej interpretacji poszczególnych kart...
          To jednak nie Anglia, ani tym bardziej kraj arabski. To po prostu nasi
          południowi sąsiedzi, czyli Czechy.
          • kita32 Re: Karty Kity 26.07.10, 21:05
            > > 5. tolerancja - 7 Kijów - raczej dostaje się "innym" w kość;
            > Eee, nie - Czesi to spokojni ludzie. Nie napadają na innych, tylko się bronią
            > jeśli zostaną zaatakowani.

...Ogólnie to się zgadzam, ale byłam kiedyś w Pradze i bardzo byłam zaskoczona wspólnym antagonizmem Czechów i Romów. Dla mnie ta wzajemna niechęć było dużym zaskoczeniem. Może teraz to już przeszłość, ale kiedyś to był duży problem - tak to odczułam.
            • canada53 Re: Karty Kity 26.07.10, 22:21
              kita32 napisała:
              > ...Ogólnie to się zgadzam, ale byłam kiedyś w Pradze i bardzo byłam zaskoczona
              > wspólnym antagonizmem Czechów i Romów. Dla mnie ta wzajemna niechęć było dużym
              > zaskoczeniem. Może teraz to już przeszłość, ale kiedyś to był duży problem - ta
              > k to odczułam.
              W sumie to każdy naród ma kogoś, do kogo czuje niechęć. Ale są kraje uważane
              powszechnie za tolerancyjne i takie, o których wiadomo, że raczej tolerancyjne
              nie są (przynajmniej w stereotypowym odczuciu człowieka patrzącego z boku). I
              ustosunkowując się do interpretacji w tym warsztacie często właśnie uciekałam
              się do takich stereotypów, bo inaczej niewiele bym skomentowała wink . Oczywiście
              nie mówimy tu o pojedynczych ludziach, którzy mogą prezentować różne, czasami
              nawet bardzo skrajne poglądy, ale o kraju jako całości i o tym, co ten kraj oraz
              rządzący nim ludzie prezentują na zewnątrz.
              Ale że stawianie Tarota to taka osobista rozmowa osoby stawiającej karty z samym
              sobą oraz posiłkowanie się swoimi własnymi doświadczeniami i skojarzeniami, to
              faktycznie pojawienie się tej karty w Twoim rozkładzie jest tu jak najbardziej
              uzasadnione. Może za jej pomocą Twoja podświadomość chciała Ci przypomnieć ten
              Twój pobyt w Pradze i w ten sposób naprowadzić Cię na dobry trop?
    • dana-25 Re: Warsztat 147 25.07.10, 10:12
      Signifikator państwa-jaki to kraj--3 mieczy, 8 mieczy
      Cecha charakterystyczna - po czym go poznać ---Kochankowie, Król monet
      Kultura --Król mieczy, Pustelnik
      Ustrój--10 monet, Królowa mieczy
      Kontynent
      • canada53 Re: Warsztat 147 25.07.10, 13:22
        Witaj Dano!
      • canada53 Karty Dany 25.07.10, 18:19
        > Signifikator państwa-jaki to kraj--3 mieczy, 8 mieczy
        > Cecha charakterystyczna - po czym go poznać ---Kochankowie, Król monet
        > Kultura --Król mieczy, Pustelnik
        > Ustrój--10 monet, Królowa mieczy
        > Kontynent
    • canada53 Rozwiązanie 25.07.10, 18:16
      Moja siostra wyszła za mąż za Czecha i od wielu lat mieszka w Pradze (a
      właściwie obecnie pod Pragą, bo się przeprowadzili). To kraj graniczący z
      Polską, w sumie dosyć mało charakterystyczny, ale spokojny i przyjemny do życia.
      Nie ma to państwo dostępu do morza, ale za to ma fajne góry, knedliczki i dobre
      piwo. Klimat, język i kultura są bardzo zbliżone do tego co mamy u nas. Siostra
      bardzo łatwo się tam odnalazła, jest zadowolona i chwali sobie swoją nową
      ojczyznę. Ze względu na niewielką w gruncie rzeczy odległość, regularnie wraz z
      mężem i dziećmi przyjeżdża do Polski.
    • canada53 Zwycięzca 25.07.10, 18:20
      No i mam dylemat. Zadanie okazało się niezbyt łatwe, a wszystkie interpretacje
      wyszły trochę podobne i teraz zupełnie nie wiem, komu przekazać następny
      warsztat. Po długim namyśle zadecydowałam, że prowadzenie kolejnego warsztatu
      przekażę Oldze – która wprawdzie nie wymieniła prawidłowej nazwy państwa, ale
      poprawnie wskazała, że chodzi o kraj europejski.
      Przy tego typu zagadkach, gdzie nie ma podanych pytań pomocniczych bardzo ważne
      jest ich wymyślenie oraz sposób ich zadania; jeśli o to idzie to wszystkie
      świetnie sobie poradziłyście. Wasze pytania były dobre, a znając odpowiedź
      widać, że karty odpowiadające na te pytania wyszły całkiem adekwatne.
      Odpowiednie zadawanie pytań to duża umiejętność, nie wiem czy nie najważniejsza
      w Tarocie. Możecie sobie pogratulować, dobrze tę umiejętność opanowałyście i
      mądrze podeszłyście do tematu. Brawa dla wszystkich, którzy się nie
      przestraszyli wymyślania pytań i do tego robili to w iście tropikalnych
      temperaturach, które panowały w minionym tygodniu. Bardzo dziękuję za udział.
      • dana-25 Re: Zwycięzca 25.07.10, 18:34
        Olgo, gratulacjesmile

W życiu na podstawie moich kart nie powiedziałabym, ze to Czechbig_grin
        • dezire3 Re: Zwycięzca 25.07.10, 18:48
          Gratulacje Olgo!!Brawo!!Super warsztat Canado !!Mam talie 78 drzwi i
          ta królowa mieczy mi sie z półwyspem iberyjskim skojarzyła.
        • canada53 Re: Zwycięzca 25.07.10, 19:06
          dana-25 napisała:
          > W życiu na podstawie moich kart nie powiedziałabym, ze to Czechbig_grin

No właśnie, wszystkie interpretacje poszły raczej w kierunku dużych i silnych
          państw smile ... Ciekawe, dlaczego?
          • olga.78 Re: Zwycięzca 25.07.10, 21:32
            O, jej! Bardzo dziękuję za gratulacje, choć absolutnie nie czuję, że mi się
            należą. Moja interpretacja była zupełnie do niczego. Poszła w innym kierunku niż
            powinna... Ale skoro Canada tak zdecydowała, to chyba nie ma sensu z tą decyzją
            dyskutować. Natomiast bardzo mi się podobały pozostałe interpretacje. Dziękuję
            jeszcze raz smile
            • kita32 Re: Zwycięzca 25.07.10, 22:14
              Brawo, Olgo smile,
              oj, to był trudny warsztat!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka