Dodaj do ulubionych

Warsztat 148

25.07.10, 22:01
Poprzedni warsztat nasunął mi temat i zarazem zagadkę dla Was na ten tydzień.
Praga to piękne miasto, które miała okazję odwiedzić kilka lat temu i które
mnie zauroczyło. Szczególnie z jednego powodu. Otóż poznając nowe miejsca
fascynuje mnie najbardziej, przykuwa moją uwagę... coś. Uwielbiam to oglądać,
fotografować... Nie mogę przejść obok tego nie zatrzymawszy się. Zawsze jeśli
jestem w nowym miejscu, to coś zwraca moja uwagę w pierwszej kolejność jeśli
tylko tam to jest. Praga akurat ma tego czegoś sporo. Co to jest?

Mam nadzieję, że temat Wam odpowiada smile Gorąco zachęcam do udziału smile
Obserwuj wątek
    • kita32 interpretacja 29.07.10, 19:39
      Byłam w Pradze bardzo dawno temu. Dużo rzeczy tam mi się podobało wink. Piękne stare miasto, mosty, artystycznie wyglądające wystawy sklepowe... Ludziom też lubiłam się przyglądać, bo wyglądali charakterystycznie. Ale co podobało się Oldze?
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/ruqd34IY13FcV0QsEB.jpg
      wygląd – Król Monet – kojarzy mi się z czymś monumentalnym, trwałym, niezmiennym – ta karta kojarzy mi się z budowlą;
      kształt – Koło Fortuny – kształt zmienny lub, jeżeli to budowla, to typ budynków zmienia się w czasie. Chociaż właściwie Koło Fortuny kojarzy mi się z szybszymi zmianami niż takimi jak zmiana stylów architektonicznych. Bardziej pasowałaby do „plomb” budowlanych.
      Kolorystyka – 9 Monet – ładne, harmonijne, zadbane.
      Zmienność – Cesarzowa – kojarzy mi się z gotowością do zmian. Hmm, to nie za bardzo pasuje do budowli, chyba, że ta karta oznacza gotowość do renowacji.
      Źródło/przyczyna powstania – Królowa Monet – przyciągać pięknem, może przyciągać pieniądze pięknem?
      Wiek – 7 Mieczy – ta karta kojarzy mi się z przemijaniem, więc może coś zabytkowe?
      Przydatność – cel główny – Sąd Ostateczny, cel dodatkowy – Pustelnik – to mi się zdecydowanie kojarzy z kościołami, aczkolwiek może to być jeszcze coś co skłania do zadumy.
      Co to jest? – 6 Kijów – coś co ma przypominać o zwycięstwie.

Ogólnie karty kojarzą się z władzą (Król, Królowa, Cesarzowa), z solidnością i stałością (Monety). W pierwszym momencie pomyślałam o kościołach, ale ostania kara 6 Kijów w połączeniu z pozostałymi skojarzyła mi się z pomnikami, np. z pomnikami królów. Mogą to być również mury obronne (Sąd Ostateczny może się kojarzyć z murami Jerycha). W każdym razie raczej coś zabytkowego niż współczesnego.

Mój mąż Piotr ma skojarzenia z Ratuszem i Starym Rynkiem na którym stoi Ratusz – zgłaszam jego odpowiedź.
      • olga.78 Karty Kity i Piotra 01.08.10, 18:06
        Byłam w Pradze bardzo dawno temu. Dużo rzeczy tam mi się podobało . Piękne
        stare miasto, mosty, artystycznie wyglądające wystawy sklepowe... Ludziom też
        lubiłam się przyglądać, bo wyglądali charakterystycznie. Ale co podobało się Oldze?

wygląd – Król Monet – kojarzy mi się z czymś monumentalnym, trwałym, niezmiennym
        – ta karta kojarzy mi się z budowlą;
        … Zdecydowanie tak!

kształt – Koło Fortuny – kształt zmienny lub, jeżeli to budowla, to typ budynków
        zmienia się w czasie. Chociaż właściwie Koło Fortuny kojarzy mi się z szybszymi
        zmianami niż takimi jak zmiana stylów architektonicznych. Bardziej pasowałaby do
        „plomb” budowlanych.
        … Plomby budowlane – nie, ale rzeczywiście zmiana stylów jest szybsza niż zmiana
        stylów architektonicznych a wpływ na te zmiany jest bardzo różnorodny i zależy
        od bardzo wielu zewnętrznych czynników.

Kolorystyka – 9 Monet – ładne, harmonijne, zadbane.
        … W większości tak. A na pewno wszystkie były tworzone z takim zamysłem, jednak
        pojęcie piękna to dość subiektywna sprawa więc różnie to wychodzi.

Zmienność – Cesarzowa – kojarzy mi się z gotowością do zmian. Hmm, to nie za
        bardzo pasuje do budowli, chyba, że ta karta oznacza gotowość do renowacji.
        … Każdy jest inny, nie ma dwóch identycznych. Renowacja jak najbardziej.

Źródło/przyczyna powstania – Królowa Monet – przyciągać pięknem, może przyciągać
        pieniądze pięknem?
        … czasami trzeba zapłacić za wstęp.

Wiek – 7 Mieczy – ta karta kojarzy mi się z przemijaniem, więc może coś zabytkowe?
        … Większość pewnie tak.

Przydatność – cel główny – Sąd Ostateczny, cel dodatkowy – Pustelnik – to mi się
        zdecydowanie kojarzy z kościołami, aczkolwiek może to być jeszcze coś co skłania
        do zadumy.
        … Wiele pomników jest związana z kościołami. Mnie pomniki zawsze skłaniają do
        zadumy i nastrajają refleksyjnie. Sąd chciał tutaj chyba również pokazać
        potrzebę nieśmiertelności, upamiętnienia. Dwie karty WA mogą sugerować ważność i
        doniosłość tych przedsięwzięć ale taką bardziej duchową niż praktyczną.

Co to jest? – 6 Kijów – coś co ma przypominać o zwycięstwie.
        … Również triumfu i świetności.

Ogólnie karty kojarzą się z władzą (Król, Królowa, Cesarzowa), z solidnością i
        stałością (Monety). W pierwszym momencie pomyślałam o kościołach, ale ostania
        kara 6 Kijów w połączeniu z pozostałymi skojarzyła mi się z pomnikami, np. z
        pomnikami królów. Mogą to być również mury obronne (Sąd Ostateczny może się
        kojarzyć z murami Jerycha). W każdym razie raczej coś zabytkowego niż
        współczesnego.
        … Kito, świetna interpretacja i oczywiście bardzo trafna. Faktycznie to pomniki
        mnie tak fascynują. 6 buław świetnie pokazała zarys większości pomników a na
        pewno tych form bardziej tradycyjnych które są mi szczególnie bliskie. Jest
        postument i na nim postać. Szczególnie ulubiona forma, to ta która przedstawia
        postać na koniu smile Twoje karta wyjątkowo dobitnie to pokazała. Gratuluję
        praktycznie bezbłędnej interpretacji! No i co najważniejsze padło słowo POMNIK!

Mój mąż Piotr ma skojarzenia z Ratuszem i Starym Rynkiem na którym stoi Ratusz –
        zgłaszam jego odpowiedź. 6 buław
        … W pewnym sensie Ratusz to również pomnik, jednak ja miałam na myśli te mniej
        monumentalne, a bardziej osobowe pomniki, bo to takie fascynują mnie
        najbardziej. Dziękuję Piotrze za Twój udział smile
    • canada53 Moja interpretacja 29.07.10, 21:59
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/kg/ig/bgrb/zGy2flJARcEbkRwVbB.jpg

Karta u góry rozkładu (2 Denary) = Olga w nowym miejscu
      Karta w środkowym rzędzie (XIX Słońce) = dlaczego Olga zwraca tam na coś uwagę
      Karty w dolnym rzędzie opisują to, na co Olga zwraca uwagę:
      - pierwsza karta (III Cesarzowa) = wygląd tego na co Olga zwraca uwagę
      - druga karta (Królowa Mieczy) = funkcja tego na co Olga zwraca uwagę
      - trzecia karta (Królowa Buław) = gdzie to można znaleźć

Olga lubi dosyć aktywnie poznawać nowe miejsca (2 Denary), dużo chodzi, zwiedza
      dynamicznie ciągle zmieniając miejsce i punkt z którego to nowe miejsce
      obserwuje. Lubi ona widzieć miejsca tętniące życiem, w których łączy się i
      przenika tradycja z nowoczesnością. Olga lubi się przemieszczać i w nowo
      poznanych miejscach stara się znaleźć takie miejsca, gdzie stykają się ze sobą
      różne, często nawet dosyć kontrastujące ze sobą fragmenty rzeczywistości.
      Dlaczego na pewną rzecz zwraca ona szczególną uwagę? XIX Słońce to karta pełna
      energii oraz radosnej zabawy w bezpiecznym otoczeniu (symbol dziecka, za nim mur
      odgradzający je od dalszych niebezpieczeństw). W mojej talii jest to dziecko na
      koniu – myślę więc, że uwaga Olgi jest przyciągana przez coś, dzięki czemu Olga
      może się swobodnie poruszać i przemieszczać z miejsca na miejsce. Olga widząc to
      czuje się dosyć mała i słaba, ta rzecz jest zdecydowanie duża, ale wzbudza w
      Oldze zaufanie i pewność, że jest bezpieczna. W jakiś sposób to służy ułatwieniu
      życia i jest to dosyć okazałe oraz widoczne z daleka.
      Ciekawe, jako opis tego co tak Olgę w nowych miejscach fascynuje wyszły mi same
      karty przedstawiające kobiety! Są to karty aktywne, twórcze, pobudzające do
      ruchu i działania, ale wszystkie postacie na tych kartach jednak siedzą – więc
      chyba ta rzecz, choć ma związek z poruszaniem się, sama pozostaje nieruchoma.
      Wygląd tego „czegoś” jest majestatyczny (III Cesarzowa), harmonijny,
      dopracowany, po prostu piękny. To coś przyciąga wzrok i zwraca na siebie uwagę.
      Pełni to funkcję komunikacyjną (Królowa Mieczy).
      Można to znaleźć tam, gdzie ludzie się poruszają i się przemieszczają, gdzie coś
      się dzieje (Królowa Buław). Są to żywe, aktywne, mocno uczęszczane rejony miast.
      Mam wrażenie, że przedmiotem szczególnego zainteresowania Olgi w nowo
      poznawanych miejscach są mosty.
      Aha, w tym warsztacie biorę udział poza konkursem, mam zaplanowany mały wyjazd z
      którego wracam dopiero w poniedziałek, a w przyszły weekend również może mnie
      nie być.
      • olga.78 Re: Moja interpretacja 29.07.10, 22:33
        Cieszę się bardzo, że mogłam przeczytać pierwsze interpretacje smile
        Z niecierpliwością czekam na następne.
        • kita32 cisza 31.07.10, 14:18
          Co się dzieje? Czemu taka cisza na forum? Dzisiaj już sobota...
          Hop, hop, obudźcie się!
          • olkacool Re: cisza 31.07.10, 19:34
            Mi cały czas Zegar siedzi w głowie wink.. albo pomnik jakiś, niby nieruchome i
            monumentalne ale się porusza i zmienia w jakiś sposób.. może być też fontanna wink

Jedną kartę wyciągnęłam - 2 Monet...

Wiem, mało.. ale naprawdę leń mnie dopadł wink

Pozdrowienia dla kobietek, które już tu są tak długo big_grin
            • ma_ewa01 Re: cisza 01.08.10, 09:37
              7mieczy, 5kijów,9mieczy

Miejsce które udaje, że jest czymś innym albo coś symbolizuje, ale tym nie jest.
              Dużo się w nim dzieje,kotłuje, coś się tam zmaga z innym albo ze sobą a
              następnie ginie, albo odchodzi, traci swoje własności...
              Skojarzyło mi się z fontanną, ale nie ma żywiołu wody, więc raczej nie. Może to
              targowisko lub więzienie, ewentualnie miejsca upamiętniające jakieś tragiczne
              wydarzenia z przeszłości, walki, legendy itp. Może ten obiekt odtwarza w jakiś
              sposób tragiczne historie, jakieś zmagania, walkę, klęskę... Albo miejsce w
              którym można się zgubić, albo zatracić lub utracić, a potem martwić się tym, że
              tam się było...Może parki, albo skwerki, podejrzane zaułki... nie mam pojęcia...
              Buziaki dla wszystkich
              Msmile
              • olga.78 Re: cisza 01.08.10, 10:25
                Miło widzieć kolejne interpretacje smile
                • ma_ewa01 Re: cisza 01.08.10, 11:24
                  smile

Msmile
                  • dezire3 ;) jeszcze ja 01.08.10, 12:40
                    Co to było?
                    8 buław-cesarz-coś ruchomego a jednoczesnie cieżkiego i
                    stabilnego..może to jakis most pomost miejsce gdzie mozna posiedzieć
                    na ławeczkach popatrzeć na ruch dookoławink
                    • olga.78 Re: ;) jeszcze ja 01.08.10, 16:17
                      Witam smile
                    • olga.78 Karty Dezire 01.08.10, 18:11
                      Co to było?
                      8 buław-cesarz-coś ruchomego a jednoczesnie cieżkiego i
                      stabilnego..
                      … O tak, zdecydowanie ciężkie i stabilne.

może to jakis most pomost miejsce gdzie mozna posiedzieć
                      na ławeczkach popatrzeć na ruch dookoła
                      … Nie, ale lubię przysiąść na pomniku, jeśli tylko jest to możliwewink
                      Dezire, dziękuję za udziałsmile Szkoda, że się nie rozpisałeś.
              • olga.78 Karty Ma_ewy 01.08.10, 18:10
                7mieczy, 5kijów,9mieczy

Miejsce które udaje, że jest czymś innym albo coś symbolizuje, ale tym nie jest.
                … No cóż pomnik przedstawia wizję artysty… zawsze subiektywną przecież wpasowaną
                w jakieś otoczenie, mniej lub bardziej szczęśliwie wybrane.

Dużo się w nim dzieje,kotłuje, coś się tam zmaga z innym albo ze sobą a
                następnie ginie, albo odchodzi, traci swoje własności...
                … Lubię szczególnie pomniki przedstawiające ruch.

Skojarzyło mi się z fontanną, ale nie ma żywiołu wody, więc raczej nie.
                … Nie fontanny, ale czasem pomnik pełni funkcje fontanny.
                Może to targowisko lub więzienie,
                … Nie.

ewentualnie miejsca upamiętniające jakieś tragiczne wydarzenia z przeszłości,
                walki, legendy itp. Może ten obiekt odtwarza w jakiś sposób tragiczne historie,
                jakieś zmagania, walkę, klęskę...
                … Często tak.

Albo miejsce w którym można się zgubić, albo zatracić lub utracić, a potem
                martwić się tym, że tam się było...Może parki, albo skwerki, podejrzane
                zaułki... nie mam pojęcia...
                … Spotkałam również pomniki w podejrzanych zaułkach, w zaniedbanym parku, albo w
                zapomnianej części cmentarza.
                Ma_ewo, właściwie wszystkie Twoje słowa są prawdziwe, bo pomniki takie również
                są. Bardzo się cieszę się, że się przyłączyłaśsmile
                • ma_ewa01 Re: Karty Ma_ewy 01.08.10, 18:17
                  Olgo, dzięki za komentarz i w ogóle to był fajny warsztatsmile.
                  Myślałam nawet o pomnikach, ale jakoś bardziej takich typowych napuszonych i
                  może dlatego mi to zupełnie nie pasowało. Już prędzej rzeźby... ale tego słowa
                  mi zabrakło i dlatego krążyłam wokół tematu. Ale moje karty fajnie to pokazałysmile.
                  Pozdrawiam serdeczne
                  Msmile
            • olga.78 Karty Olkacool 01.08.10, 18:09
              Mi cały czas Zegar siedzi w głowie .. albo pomnik jakiś, niby nieruchome i
              monumentalne ale się porusza i zmienia w jakiś sposób.. może być też fontanna

Jedną kartę wyciągnęłam - 2 Monet...

… Czasem pomnik pełni również funkcję fontanny. Świetnie to ujęłaś. Krótko, ale
              na temat wink Dziękuję za udział 

• olga.78 Karty Canady 01.08.10, 18:08
        Olga lubi dosyć aktywnie poznawać nowe miejsca (2 Denary), dużo chodzi, zwiedza
        dynamicznie ciągle zmieniając miejsce i punkt z którego to nowe miejsce
        obserwuje. Lubi ona widzieć miejsca tętniące życiem, w których łączy się i
        przenika tradycja z nowoczesnością. Olga lubi się przemieszczać i w nowo
        poznanych miejscach stara się znaleźć takie miejsca, gdzie stykają się ze sobą
        różne, często nawet dosyć kontrastujące ze sobą fragmenty rzeczywistości.
        … Doskonale. Zdecydowanie tak!

Dlaczego na pewną rzecz zwraca ona szczególną uwagę? XIX Słońce to karta pełna
        energii oraz radosnej zabawy w bezpiecznym otoczeniu (symbol dziecka, za nim mur
        odgradzający je od dalszych niebezpieczeństw). W mojej talii jest to dziecko na
        koniu – myślę więc, że uwaga Olgi jest przyciągana przez coś, dzięki czemu Olga
        może się swobodnie poruszać i przemieszczać z miejsca na miejsce. Olga widząc to
        czuje się dosyć mała i słaba, ta rzecz jest zdecydowanie duża, ale wzbudza w
        Oldze zaufanie i pewność, że jest bezpieczna. W jakiś sposób to służy ułatwieniu
        życia i jest to dosyć okazałe oraz widoczne z daleka.
        … Oprócz „to służy ułatwieniu życia”. Reszta bezbłędnie. Gdyby to było możliwe
        najchętniej wsiadłabym na każdego konia-pomnik, jak to dziecko na Twojej karcie.

Ciekawe, jako opis tego co tak Olgę w nowych miejscach fascynuje wyszły mi same
        karty przedstawiające kobiety! Są to karty aktywne, twórcze, pobudzające do
        ruchu i działania, ale wszystkie postacie na tych kartach jednak siedzą – więc
        chyba ta rzecz, choć ma związek z poruszaniem się, sama pozostaje nieruchoma.
        … Moja ulubiona forma pomników, to te które przedstawiają sceny/osoby zastygłe w
        ruchu. Sceny dynamiczne, ale pasywne. Taka ambiwalencja mnie bardzo pociąga.

Wygląd tego „czegoś” jest majestatyczny (III Cesarzowa), harmonijny,
        dopracowany, po prostu piękny. To coś przyciąga wzrok i zwraca na siebie uwagę.
        … Przeważnie tak.

Pełni to funkcję komunikacyjną (Królowa Mieczy).
        … W pewnym sensie tak. Informuje o czymś/kimś co było, minęło… a kto/co nie
        przeszło bez echa.
        Można to znaleźć tam, gdzie ludzie się poruszają i się przemieszczają, gdzie coś
        się dzieje (Królowa Buław). Są to żywe, aktywne, mocno uczęszczane rejony miast.
        … Zdecydowana większość tak. Nawet te, które znajdują się na cmentarzach i które
        również - właśnie dlatego - uwielbiam odwiedzać, również są często odwiedzane.

Mam wrażenie, że przedmiotem szczególnego zainteresowania Olgi w nowo
        poznawanych miejscach są mosty.
        … Nie mosty, choć znam pomniki znajdujące się na mostach na przykład na moście
        Karola w Pradze jest ich kilka.

Aha, w tym warsztacie biorę udział poza konkursem, mam zaplanowany mały wyjazd z
        którego wracam dopiero w poniedziałek, a w przyszły weekend również może mnie
        nie być.

… Canado świetna interpretacja i doskonały, prawie bezbłędny, opis. Bardzo się
        cieszę się z Twojego udziału i dziękuję, że pomimo wyjazdu wzięłaś udział w
        warsztacie smile

• dana-25 Jeszcze ja 01.08.10, 17:47
      Co przykuwa uwagę Olgi--2 monet, Księżyc
      Jak to jest duże --Cesarz
      Czym sie charakteryzuje---Rycerz monet, Kapłanka
      Jaki ma kolor --Król pałek
      Jaki ma kształt --Królowa pałek
      W jakim miejscu to sie znajduje w mieście --9 pałek
      Jakie ma zastosowanie
      • olga.78 Karty Dany 01.08.10, 18:12
        Co przykuwa uwagę Olgi--2 monet, Księżyc
        Jak to jest duże --Cesarz
        Czym sie charakteryzuje---Rycerz monet, Kapłanka
        Jaki ma kolor --Król pałek
        Jaki ma kształt --Królowa pałek
        W jakim miejscu to sie znajduje w mieście --9 pałek
        Jakie ma zastosowanie
        • dana-25 Re: Karty Dany 01.08.10, 18:43
          Ja tez lubię stare cmentarzesmile
          Troche mnie pociesza, że cmentarz tez jest jakimś rodzajem pomnika, tak więc
          znowuż krążyłam wokół tematu.
          Fajny warsztat.smile
    • olga.78 Rozwiązanie 01.08.10, 18:04
      To pomniki mnie tak fascynują. Zwłaszcza ta ich bardziej ludzka, a mniej
      napuszona, forma. Uwielbiam pomniki pokazujące naturalność, sceny z życia,
      ruch, śmieszność. Pomniki w których autor przekazuje coś więcej oprócz hołdu, w
      których coś się dzieje a scena/osoba sprawia, że pomnik zmusza do zadumy, daje
      do myślenia, rozwesela albo intryguje. Lubię pomniki z udziałem ludzi/zwierząt,
      niekonwencjonalne, czasem szokujące albo zabawne. Lubię ‘wpadać’ na pomnik w
      jakimś niespodziewanym miejscu. Taki pomnik stoi sobie doskonale wtopiony w
      otoczenie i wymaga uważności żeby został odkrytym. Ostatnio na przykład
      ‘wpadłam’ na pomnik skrzypka w Rzeszowie spacerując jedną z głównych ulic w
      centrum. Dla mnie nawet pomniki-szkarady mają coś w sobie ze swoją intrygującą
      brzydotą. W tej mojej pomnikowej fascynacji nie mieszczą się tylko pomniki
      stawiane komuś za życia lub natarczywie gloryfikujące jakąś postać. Dla mnie to
      już komercja - nie sztuka. Taki mały wyjątek.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2361661,2,1,Rzeszow.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2361662,2,2,Aalborg.html
    • olga.78 Zwycięzca 01.08.10, 18:14
      Przede wszystkim bardzo dziękuję Wszystkim za udział i świetne interpretacje.
      Zawsze z wielką przyjemnością czytam Wasze odpowiedzi i nie przestaję się dziwić
      jak wiele informacji potraficie ‘wydusić’ z kart. Właściwie wszystkie
      interpretacje miały dużo trafień i doskonale opisywały moją fascynację. Tym
      razem odwrotnie niż w poprzednim warsztacie Wszyscy byli bardzo blisko
      prawidłowej odpowiedzi.
      Zwycięzcą ogłaszam Kitę, która to nie dość, że pokusiła się o obszerniejszy
      opis, to jeszcze użyła słowa pomniki. Wyróżnienie dla Olkacool za trafne
      wytypowanie pomników jako jednej z możliwości raptem z jednej karty.
      G r a t u l u j ę Kito! Wszystkim bardzo dziękuję za wspaniałe emocjesmile

• olkacool Re: Zwycięzca 01.08.10, 18:18
        Gratulacje KITO!! I w ogóle dla wszystkich, bo wakacyjny czas nie sprzyja
        interpretacji...

A mi się wyjątkowo przyjemnie czytało Wasze wywody smile I też uwielbiam cmentarze..
      • ma_ewa01 Re: Zwycięzca 01.08.10, 18:18
        i moje gratulacje Kito ...
        Pozdrawiam wszystkich
        Msmile
        • dana-25 Re: Zwycięzca 01.08.10, 18:39
          Przyłączam się do gratulacji!!!!

Zauważyłam, że dożo osób wylosowało 2 monet.
          • dezire3 Re: Zwycięzca 02.08.10, 09:24
            Gratulację Kito, Olu!!!
            • kita32 Re: Zwycięzca 02.08.10, 10:25
              O rety, ale się cieszę!!!
              I przepraszam, że dopiero dzisiaj zajrzałam na forum. Wczoraj nie miałam głowy - syn zachorował. Do tego ostatnio nie trafiam z interpretacjami, więc i teraz nie spodziewałam się.
              Zaraz napiszę pytanie na następne warsztaty smile.

Olkocool, moje gratulacje smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka