Dodaj do ulubionych

Warsztat 179- obraz

27.02.11, 19:19
Na początlku mojego zainteresowania malarstwem stworzyłam kopie detaliczna mojego ulubionego obrazu mojego ulubionego malarza.
Spróbujcie odpowiedzieć

1. Jaki to rodzaj malarstwa - tu raczej chodzi mi o powiazanie ze stylem literackim itd
2. Co jest tematem obrazu. Jaka postać jest tam jako główny temat namaowana (na mojej kopii, rzecz jasna)?
3. Nie skończyłam go w całości - wisi na ścianie przerwany.
Jakiej części ?Jakiego detalu to dotyczy?
Odpowieź za tydzień
.
Obserwuj wątek
    • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 27.02.11, 19:21
      Trzecia część ze względu na st. trudności bonusowa
      • kita32 Re: Warsztat 179- obraz 27.02.11, 19:39
        Temat wygląda ambitnie smile
    • andgie Re: Warsztat 179- obraz 27.02.11, 22:25
      Ja najpierw smile
      Od razu mowie , ze nie znam sie nic na malarstwie, wiec prosze mi wybaczyc kolokwializmy.
      1. Jaki to rodzaj malarstwa - tu raczej chodzi mi o powiazanie ze stylem literackim itd
      Wypadl mi Rycerz Mieczy. Czesto mi wypadaja kartw czasie wrozenia.
      Impresjonizm? Pozytywizm? Obraz jest "zamazany". Moze to byc tez "z kropek".
      6 kijow, 4 kielichow, 8 mieczy.
      Potwierdza nostalgiczny charakter stylu. 6 kijow postrzebam jako optymistyczna karte, a pozytywizm za optymistyczny nurt, wiec obstawiam ten czas. Z drugiej strony znudzona 4 kielichow, wiec romantyzm (ale go nie lubilam! "Cierpienia mlodego Wertera" uwazalam za idiotyczne). Na 6 kijow widzimy triumfujacego mlodzienca,kojarzy sie z pojedynkiem, wiem moze jeszcze Renesans, ale raczej XIXw., ew. sam poczatek XXw

2. Co jest tematem obrazu. Jaka postać jest tam jako główny temat namalowana (na
      mojej kopii, rzecz jasna)?

I kijow, znowu wypadlo. Jakas duza meska postac.
      I kijow (znowu!), 3 mieczy, Krol kielichow.
      Obraz jest chyba dosc mroczny, w ciemnych kolorach. Skojarzyl mi sie "Stanczyk" Matejki. Cos statecznego, a jednoczesnie jest jakis niewielki ruch na obrazie. Moze jakis zamek?
      Krol kielichow wskazuje tez na wode.

3. Nie skończyłam go w całości - wisi na ścianie przerwany.
      Jakiej części ?Jakiego detalu to dotyczy?

4 kijow, 7 monet, 5 monet.
      Ramy? Nie ma ramy?
      Chodzi o jakies szczegoly wykonczeniowe(zabraklo Ci farby?) Monety wskazuja na ziemie, nie dokonczylas podlogi na obrazie? Jeslibysmy wiedzieli, ze chodzi o wspomniago"Stanczyka", powiedzialabym, ze brakuje laski blazenskiej .

Tyle ode mnie. Czekam na dalsze interpretacje i rozwiazanie.

• camaretto Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 18:31
        Andgie
        Od razu mowie , ze nie znam sie nic na malarstwie, wiec prosze mi wybaczyc kolokwializmy.
        Wypadl mi Rycerz Mieczy.
        Ja po karcie powiedziałabym, że najtrafniejszy byłby ekspresjonizm w ogóle...big_grin
        Czesto mi wypadaja kartw czasie wrozenia.
        Impresjonizm? Pozytywizm? Obraz jest "zamazany"
        Nie jest.. Moze to byc tez "z kropek".
        6 kijow, 4 kielichow, 8 mieczy.
        Potwierdza nostalgiczny charakter stylu.
        Z wikipedii: <<Nostalgia jest pojęciem szerokim. Zahacza o wiele dziedzin na pograniczu psychologii, filozofii czy kultury i sztuki.>> big_grin
        6 kijow postrzebam jako optymistyczna karte, a pozytywizm za optymistyczny nurt, wiec obstawiam ten czas. Z drugiej strony znudzona 4 kielichow, wiec romantyzm (ale go nie lubilam! "Cierpienia mlodego Wertera" uwazalam za idiotyczne). Na 6 kijow widzimy triumfujacego mlodzienca,kojarzy sie z pojedynkiem, wiem moze jeszcze Renesans (Ratunku!!), ale raczej XIXw., ew. sam poczatek XXw
        Nici z podstępu. wink

0p byłoby za pływactwo bo trudno to porównać z wypowiedzią Witch czy Kity.
        0,5 za umieszczenie tam również renesansum w tym summarum bo nie trafiłaś i tak.

2. Co jest tematem obrazu. Jaka postać jest tam jako główny temat namalowana (na
        mojej kopii, rzecz jasna)?

I kijow, znowu wypadlo. Jakas duza meska postac.
        Zwierzak niestety. Tyle że nie kobyła, więc zaliczę pół punkta
        I kijow (znowu!), 3 mieczy, Krol kielichow.
        Obraz jest chyba dosc mroczny, w ciemnych kolorach. Skojarzyl mi sie "Stanczyk" Matejki
        Cos statecznego, a jednoczesnie jest jakis niewielki ruch na obrazie. Moze jakis zamek? Yes
        2 trafne.

Krol kielichow wskazuje tez na wode.Nie tyle obecność wody, ale tafla szkła podobna jest do lodu. Punkta pół.
        0,5 +0,5 +1p. = 2 razem

• camaretto Re: Warsztat 179- obraz 28.02.11, 16:03
      Witam ! Ciekawie się zaczęło!
    • fairywitch Re: Warsztat 179- obraz 28.02.11, 19:13
      1,2,3- rodzaj malarstwa- 10 buław, Rycerz Monet, Rycerz Buław:
      Jest to całkiem żywiołowe, energiczne, aczkolwiek jednocześnie jakby stateczne i wszystko jest na swoim miejscu. Głównie jaśniejsze barwy, lekko porozmywane. Nie znam się na tym, ale stawiam na jakieś klasyczne malarstwo, żadnych Picasso ani innej nowoczesnej sztuki.
      Może coś z Renesansu... nie wiem.

4,5- tematyka- 7 monet, 6 kielichów-
      miłość, kochankowie, damsko-męskie klimaty. Tu mam nagą i piękną kobietę- jedyną w tym rozkładzie. Obok młody i pracowity mężczyzna, podziwiający swoje plony, po ciężkiej pracy.

6- postać- 4 mieczy-
      mężczyzna medytuje pod wielkim drzewem, jest spokojny i trzyma w rękach kwiaty- niewinnność i miłość oraz pożądanie.

7,8,9- jakie detale, szczegóły- 10 monet, Słońce, 2 buław.-
      - namalowana część pewnie jest poświęcona właśnie jemu, albo kawałkowi krajobrazu- może Słońce?

Śmiem twierdzić, że sam malarz był mężczyzną- chociaż tu trudno nie trafić, bo znam chyba samych malarzy :p ale rozkład jest w 90% męski.
      www.fairyttale.blogspot.com - mój magiczno-craftowy kącik ^^
      • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 01.03.11, 11:12
        Wittaj, fairywitch!
        Miło cię znów widzieć!
        A w niedzielę rozwiązanie będzie można ZOBACZYC smile
      • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 18:34
        fairywitch
        28.02.11, 19:13

1,2,3- rodzaj malarstwa- 10 buław, Rycerz Monet, Rycerz Buław:
        Jest to całkiem żywiołowe, energiczne, aczkolwiek jednocześnie jakby stateczne i wszystko jest na swoim miejscu.
        Głównie jaśniejsze barwy, lekko porozmywane. Nie. Wyciąć proszę. Obrazki są kolorowe.
        Nie znam się na tym, ale stawiam na jakieś klasyczne malarstwo, żadnych Picasso ani innej nowoczesnej sztuki.
        Może coś z Renesansu... nie wiem.

Realizm -nazwałabym styl raczej nadrealizmem. (to na stronie - nie wiem dlaczego tak nazwany w tym przypadku jeszcze chyba za komuny -chyba po to zeby chronić młode talenty bo pomysł jest spokrewniony ze sztuką antyczną i ) ale malarz maluje przy użyciu klasycznych kanonów piękna. Akty, odniesienia do mitologii, wszystko to tworzy jakby renesansowy klimat umieszczony w fantastycznym świecie - ni to snów, ni to science fiction.
        Spokrewnione z naturalizmem, sztuka antyczną "normalne malarstwo"; wzbogacone o sf i metaforę. No i doświadczenia Dalego...ale nie tak ekstremalne
        Zatopione. 2 punkty + 1p atmosfera ale ... dałabym więcej. Te akty SĄ potraktowane jako piękne, ciało ma taki właśnie STATECZNY, intelektualny wymiar i to się tyczy ogółem tej części malarstwa fantastycznego choć są tam i erotyki czasami wink dajmy na to Royo i obrazy na Black Tarocie które znacie...
        Ale nie akurat Siudmak.
        Można to rozumieć też jako statyczne - i też by się zgadzało.

4,5- tematyka- 7 monet, 6 kielichów-
        miłość, kochankowie, damsko-męskie klimaty. Tu mam nagą i piękną kobietę- jedyną w tym rozkładzie. Obok młody i pracowity mężczyzna, podziwiający swoje plony, po ciężkiej pracy.
        libido było jednym ze słów - kluczy które brałam pod uwagę. Dobrze 3p chyba będą.
        6- postać- 4 mieczy-
        mężczyzna medytuje pod wielkim drzewem, jest spokojny i trzyma w rękach kwiaty- niewinnność i miłość oraz pożądanie.
        Wskazujesz na różne aspekty libido. OK
        Twórczość to pono jeszcze jeden z aspektów libido, koń to jego symbol A także wolności - konkretnie Pegaz to siła twórcza, a więc ujarzmione libido. Symbol medytującego mężczyzny trzymającego trzy kwiaty to powiedziałabym freudowskie odniesienie do libido podniesionego do rangi duchowości, czegoś wiecej. Super! Maxi.

7,8,9- jakie detale, szczegóły- 10 monet, Słońce, 2 buław.-
        - namalowana część pewnie jest poświęcona właśnie jemu (czyli ten symbol "wyjęty"), albo kawałkowi krajobrazu- może Słońce?
        Hmmm...symbolicznie...
        masz te 3p

Śmiem twierdzić, że sam malarz był mężczyzną- chociaż tu trudno nie trafić, bo znam chyba samych malarzy :p ale rozkład jest w 90% męski.
        Też się zgadza, choć nie należy do tematu.
        6 punktów. No, i byłaś pierwsza
    • ivana Re: Warsztat 179- obraz 04.03.11, 18:04
      Witajcie,
      odwazylam się do Was zajrzec i powiem , ze zrobiłam to z taką "wielką nieśmiałością" jak mawiaja w reklamie wink i postanowilam sprobowac

1.Rodzaj malarstwa- 5 mieczy
      Malarstwo rozmyte, kontury nieostre, specyficzne dla danego okresu...myslę ,ze jest to malartswo impresjonistyczne

2.Tematyka- paź mieczy

Na mojej karcie pani maluje portret wiec stawiam na portret kobiety...

3.Kolory w obrazie- Krolowa Monet

Krolowa ma na sobie zielona sukienke i maluje slonce wiec stawiam na jasne kolory, kolory natury z przewaga zieleni i żółci

4.Ilość postaci- paź pucharow

1 postac

5.W jaki nastroj nas wprowadza?- Kapłanka

Nastroj albo tajemniczy,. nieodgadniony, zawoalowany, albo nastraja nas optymistycznie i sielankowo, slonecznie, nastrojurlopowy lub wakacyjny na gdzie mozemy oddac sie marzeniom o wylegiwaniu sie na łonie natury

6.Jaki detal najbardziej zwraca uwage?- 2 buławy 4 denary 4 denarow

Cos przykuwa uwage statycznego, biernego, cos co pani trzyma lub to cos jest tuz obok...

Nie wiem wydaje mi sie ze to moze byc Monet i jego obraz "Kobieta z parasolką..."

• ivana Re: Warsztat 179- obraz 05.03.11, 08:07
        Tutaj musze sie poprawic. Napisalam ze to portret kobiety a w myslach mialam kobiete w calej okazalosci wiec musze sprostowac to nieporozumienie
      • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 18:36
        ivana
        1.Rodzaj malarstwa- 5 mieczy
        Malarstwo rozmyte, kontury nieostre, specyficzne dla danego okresu...myslę ,ze jest to malartswo impresjonistyczne

Nie. Aczkolwiek malarz mówi, że maluje chaotycznie, impresjonistycznie pod względem emocjonalnym. Styl to jednakże realizm fantastyczny i tego będziemy sie trzymać - kontury nie są zamazane, tylko przeciwnie... Muszę być twarda.
        0p.

2.Tematyka- paź mieczy

Na mojej karcie pani maluje portret wiec stawiam na portret kobiety...

3.Kolory w obrazie- Krolowa Monet

Krolowa ma na sobie zielona sukienke i maluje slonce wiec stawiam na jasne kolory, kolory natury z przewaga zieleni i żółci
        Żółty, brązy
        Jeżeli wolno dać dobrą radę - Ivano, kopiowanie obrazków z własnej talii to technika która ma krótkie nogi i lepiej trafiłabyś mówiąc- kolory zimy, ziemi, natury- którą symbolizują monety - to właśnie kolorystyka tego obrazka. Gdzie mój detalik jest ciemniejszy nieco od jasnobeżowego w oryginale.
        Niestety - ciemna jest tonacja ogólna
        1p.
        4.Ilość postaci - paź pucharow
        1 postac
        ok
        0,5p.

5.W jaki nastroj nas wprowadza?- Kapłanka

Nastroj albo tajemniczy,. nieodgadniony, zawoalowany,
        albo nastraja nas optymistycznie i sielankowo, slonecznie, nastrojurlopowy lub wakacyjny na gdzie mozemy oddac sie marzeniom o wylegiwaniu sie na łonie natury
        OK
        2p.

6.Jaki detal najbardziej zwraca uwage?- 2 buławy 4 denary 4 denarow

Cos przykuwa uwage statycznego, biernego, cos co pani trzyma lub to cos jest tuz obok...
        nie.
        Za to przykuwa i jest statyczne.

Nie wiem wydaje mi sie ze to moze byc Monet i jego obraz "Kobieta z parasolką..."
        no.

4 szczegóły. Zostają ogółem 2 p.
    • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 05.03.11, 16:08
      Witam Ivano, fajnie że dołączyłaś.
      Widzę, że temat jest dla 'odważnych' sad
      Przełożenie obrazu na karciane symbole jest niewątpliwie trudne, ale już wcześniej mieliśmy już takie tematy, jak zadania t.m z kolorem ścian, czy rodzajem literatury u Andgie ... Nie wolno mi teraz ułatwiać zadania...
      • kita32 Re: Warsztat 179- obraz 05.03.11, 18:02
        Rozkład:
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/deYyriOta4VN4OBVgB.jpg
        Układam karty tak, że w dolnym rzędzie są karty opisujące styl malarstwa ulubionego malarza Camaretto, w środkowym rzędzie karty dotyczące ulubionego obrazu, a w górnym dotyczące kopii Camaretto. Kolejność losowania kart jest tematyczna – w kolumnach.

Rodzaj malarstwa – Koło Fortuny – opisujący przemiany, podkreślający kontrasty, ewentualnie karta ta pokazuje, że ulubiony malarz Camaretto był dość wszechstronny i malował w różnych stylach.
        Ulubiony obraz – ogólnie – Królowa Monet – dość realistyczny, bogaty w szczegóły, harmonijny.
        Kopia – co wspólne z oryginałem? – Sąd Ostateczny – coś jakby dodana dusza do obrazu, modyfikacja wprowadzająca życie lub elementy odrodzenia, nadziei.

Główna tematyka reprezentowanego stylu malarstwa – 6 Monet – dość realistyczna, przedstawiająca jakieś sceny z życia, uchwycająca ruch lub przemiany, przynosząca nadzieję.
        Główna tematyka obrazu – 9 Kijów – wielkość, determinacja, siła, ochrona, coś doniosłego.
        Główna tematyka kopii – Rycerz Kijów – podobna, ale więcej w niej dynamiki, akcji, nawet jakby miała większą siłę przekazu niż oryginał.

Kolorystyka stylu malarskiego – 2 Mieczy – oszczędna, może dwa podstawowe kolory albo silne kontrasty, może być bliska grafiki.
        Kolorystyka obrazu – 6 Kijów – nietypowa dla tego stylu – bardziej wyrazista i rzucająca się w oczy.
        Główna postać na kopii – Król Monet – dość realistyczna, przedstawiająca kogoś ważnego, może króla albo świętą postać.

Cecha charakterystyczna stylu malarskiego – 8 Kijów – jednokierunkowość lub przedstawianie ruchu, dynamiki.
        Cecha charakterystyczna obrazu – 7 Pucharów – ma w sobie coś tajemniczego lub niejasnego – może każdy w tym obrazie zauważa coś innego lub co innego jest dla niego ważne. Może być również tak, że obraz jest abstrakcyjny lub ma elementy abstrakcyjne i można w nim zauważyć różne rzeczy w zależności od własnej wyobraźni.
        Jakiej części brakuje w kopii – Księżyc – czegoś zbyt mrocznego lub niepokojącego.

Mam problem z podsumowaniem. Z jednej strony Monety wskazują na pewien realizm, ale 7 Pucharów i Księżyc na jakąś zwodniczość. I cały czas mam inne odczucia niż wskazują to karty. Np. kolorystyka 2 Mieczy kojarzy mi się z oszczędnymi kolorami, ale w wyobraźni widzę intensywną czerwień i zieleń. Z jednej strony wyczuwam dynamikę, a z drugiej strony 9 Kijów kojarzy mi się potencjalną energią i siłą, ale jakby zamrożoną w czujnym oczekiwaniu. Z jednej strony oryginał powinien być „mocniejszy” od kopii, ale po kartach mam wrażenie, że kopia ma większą siłę wyrazu.
        No więc nie robię podsumowania – zostawiam to co napisałam.
        • kita32 Re: Warsztat 179- obraz 05.03.11, 18:15
          Jeszcze napiszę o jednym skojarzeniu, ale znowu takim, że z jednej strony mi to skojarzenie pasuje, ale z drugiej strony nie. Król, Królowa i Rycerz w kartach kojarzą mi się z tematyką historyczną lub bitwą, ale z drugiej strony nie wierzę w tematykę historyczną obrazu. Prędzej coś w rodzaju walki św. Jerzego ze smokiem, ale wtedy kopia byłaby bez smoka (brakuje - Księżyc). No nie, jestem całkowicie zdezorientowana...
          • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 08:58
            Ja tak gwoli uściślenia już teraz opublikuję punktację -nie jest trudna, a co na obrazku jest - każdy będzie widział.
            Zrobiłam punktację bo sprawiedliwa ocena jest trudna a wróżki i wróżbici mają jak to się mówi gadane...
            Zadziwiające jest to, że tam gdzie króluje obraz - na kartach - bardzo trudno nagle wypowiadać się na temat który widzimy; jesteśmy przyzwyczajeni do opisów sytuacji, zdarzeń podręczniki uczą nas tego - a to wygląda na daleko trudniejsze; zdarzeń przyszłych, a więc niewiadomych, wyciągania na światło dzienne czyichś myśli i zamiarów - a wystarczy że mamy opis obrazu i już mogę zamiatać puste podwórko.
            Dlatego mój szacunek dla waszej odwagi - nie pomyślałam też, że cały tydzień będę zastanawiać się nad tym przedziwnym zjawiskiem, że jeden obraz wcale nie jest najlepszym medium dla opisu innego obrazu. Słowo można za to łatwo opisać innym słowem, sytuację uwidocznić poprzez inną sytuację...ale tu świat zachowuje się jakoś inaczej

Za każde pytanie można dostać po 3 punkty

Opcje możliwe

Całość - zatopiony - maks. 3 punkty
            Trafiony w temat - 2 p
            Niedopracowana interpretacja 1p.
            Ślepa kurka 0,5p.

Bonus - 1 punkcik dodatkowy
            -
            Ciężka jest rola startującego - ale jeszcze cięższa - jurora
            • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 09:26
              I jeszcze jedno - ktoś mógł zrozumieć to w ten sposób że chodzi o opisanie tematyki oryginału, kopii , stylu malarskiego itd. Kita w szczególności włożyła w to mnóstwo pracy opisując mi co mój ulubiony malarz maluje.
              Szkoda mi najbardziej opisu jego ulubionej kawiarenki, ale nie jest to tematem 2 pytania.

2. Co jest tematem obrazu. Jaka postać jest tam jako główny temat namalowana (na mojej kopii, rzecz jasna)?
              Czyli gdybyś z (ten Werter mi 'usiadł' w głowie) "Rejtana" Matejki wyjęła Rejtana i brakowało mu następnie guzików od koszuli. Tak to sobie wyobrażałam.

Prostacko, wiem.
              Nie patrzę nawet jak się napracowałaś. Wstyd mi że taką gafę palnęłam.Można to za to jeszcze zmienić.

<<Cienko poszatkowana kapusta>>
              (A.Bloch - "Prawa Murphy'ego")
              • kita32 Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 12:33
                No to jeszcze raz próbuję omówić karty opisujące kopię obrazu, chociaż nie wierzę, że drugie zdanie może być lepsze niż pierwsze - w tarocie ważne jest pierwsze wrażenie:

ogólnie - Sąd Ostateczny - kopia przedstawia temat oryginału w nowym świetle, tak jakby daje nowe spojrzenie na temat;
                tematyka - Król Kijów - scena z akcją, przedstawiająca chwałę lub zwycięstwo, ale raczej nie walkę czy wojnę, bo nie ma Mieczy w rozkładzie;
                główna postać (Król Monet) to typ bohatera, zwycięzcy. Spodziewam się, że ta postać jest nieruchoma (Monety) na tle sceny pełnej aktywności (Kije). Może odbiera jakieś hołdy? Może jest przedstawiona jako obserwator?
                Brakuje części z Księżycem - może brakuje jakiegoś (dzikiego?) zwierzątka na rękach lub u stóp głównej postaci? A może brakuje tarczy lub herbu lub czegoś czym można się załonić - np. szerokiego płaszcza na ramionach?
                • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 14:03
                  Dzięki.
                  Kto da więcej?

nie przypominaj sobie o swoich wadach - raczej staraj sie przxypomniec swojemu oroczeniu o jego zaletach smile
                  copyrajts by Misia
                  • kita32 Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 18:09
                    Camaretto, zaciekawiłaś swoim pytaniem - czekamy na rozwiązanie...
                • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 18:51
                  kita

kładam karty tak, że w dolnym rzędzie są karty opisujące styl malarstwa ulubionego malarza Camaretto, w środkowym rzędzie karty dotyczące ulubionego obrazu, a w górnym dotyczące kopii Camaretto. Kolejność losowania kart jest tematyczna – w kolumnach.

Rodzaj malarstwa – Koło Fortuny – opisujący przemiany, podkreślający kontrasty, ewentualnie karta ta pokazuje, że ulubiony malarz Camaretto był dość wszechstronny i malował w różnych stylach.
                  Nie jest to Leonardo i maluje od lat podobnie. Nnie.
                  Ulubiony obraz – ogólnie – Królowa Monet – dość realistyczny, bogaty w szczegóły, harmonijny.
                  TAK 1p.
                  Kopia – co wspólne z oryginałem? – Sąd Ostateczny – coś jakby dodana dusza do obrazu, modyfikacja wprowadzająca życie lub elementy odrodzenia, nadziei.
                  ? T dusza czy dodana? Temat główny pozostał. Ale nie będę sypać dodatkowymi punkcikami bo nie pytałam o to i inni się nie nastawili na takie dodatkowe pytania.
                  W każdym razie nie teraz. Potraktuję jako inspirację.

[

Główna tematyka reprezentowanego stylu malarstwa – 6 Monet – dość realistyczna, przedstawiająca jakieś sceny z życia, NIE

TYMI PYTANIAMI WTOPIŁAŚ TEMAT, KITO, ODPOWIEDZI BYŁY NIEJASNE I WYWNIOSKOWAĆ COŚ KONKRETNIE -PODAM PRZYKŁAD
                  Kolorystyka stylu malarskiego - CO TO TAKIEGO NP. KOLORYSTYKA STYLU;

– 2 Mieczy – oszczędna, może dwa podstawowe kolory albo silne kontrasty, może być bliska grafiki.

OBRAZ JEST OSZCZĘDNY W KOLORACH ALE ON MIAŁ SIĘ RÓŻNIĆ: Kolorystyka obrazu – 6 Kijów – nietypowa dla tego stylu – bardziej wyrazista i rzucająca się w oczy.
                  NO TO NIE...
                  uchwycająca ruch lub przemiany, Metafora to główna technika uznałam to za dynamikę -czy jak mówisz ruch i przemiany; aczkolwiek rozpiętość to od Gavroche do współczesnych abstrakcji więc nie przyznaję więcej niż niestety

przynosząca nadzieję. NIEKONIECZNIE

Główna tematyka obrazu – 9 Kijów – wielkość, determinacja, siła, ochrona, coś doniosłego.
                  Kuń to siła. Konie mechaniczne.
                  Plus. 1 p już masz. ALE TO ZA MAŁO NA 2 p.

Kolorystyka obrazu – 6 Kijów – nietypowa dla tego stylu (A to co ma znaczyć?)bardziej wyrazista i rzucająca się w oczy.
                  niee...
                  Główna postać na kopii – Król Monet – dość realistyczna, przedstawiająca kogoś ważnego, może króla albo świętą postać.
                  Styl to realizm, postać symboliczna. Król nie.
                  Jeszcze napiszę o jednym skojarzeniu, ale znowu takim, że z jednej strony mi to skojarzenie pasuje, ale z drugiej strony nie. Król, Królowa i Rycerz w kartach kojarzą mi się z tematyką historyczną lub bitwą, ale z drugiej strony nie wierzę w tematykę historyczną obrazu.

Za to to jest dobre. Chwali się. Tyle że wyłącza się nawzajem. Trudno jest z tymi odczuciami, wiem. Ale CDN -

Cecha charakterystyczna obrazu – 7 Pucharów – ma w sobie coś tajemniczego lub niejasnego – może każdy w tym obrazie zauważa coś innego lub co innego jest dla niego ważne. Może być również tak, że obraz jest abstrakcyjny lub ma elementy abstrakcyjne i można w nim zauważyć różne rzeczy w zależności od własnej wyobraźni.
                  Fantastyka, utopia
                  to jest ok

--------------------------------------------------------------------------------
                  2 p. razem za drugie całości dać nie mogę. Zwłaszcza że w podsumowaniu wybrałaś tą jakby mniej trafną ścieżkę- króla, sceny chwały, statyczna postać na pierwszym planie- a Pegaz jest w ruchu, on przysiada tylko na chwile, ale nie potrzebuje naszych insygniów wladzy w symbolicznym świecie gdzie libido czasami przeszkadza (jajo ze strzałą na oryginale)
                  Bardzo dobrze ujęła to za to Fairywitch symbolicznie - niewinność, miłość, i seks w medytacji, podczas jakiejś przedziwnej alchemii.
                  Gdybyś poszła w stronę mitologii i niejasności, miałabyś ogólnie precyzyjniejszą wypowiedź, ale za nastrój i ogóły dliczyłam po punkcie wiec masz z Witch razem najwyższą ilość punktów

3.
                  Jakiej części brakuje w kopii – Księżyc – czegoś zbyt mrocznego lub niepokojącego.
                  nie.
                  Ogona po prostu. Czyli upiększenia konia, czegoś co czyni konie pięknym obiektem zainteresowania sztuki , fotografów, filmowców...Tyle komentarz do Księżyca.

Mam problem z podsumowaniem. Z jednej strony Monety wskazują na pewien realizm, ale 7 Pucharów i Księżyc na jakąś zwodniczość.
                  Znów - jedno i to samo słowo - klucz. Realizm fantastyczny. Bardzo ładne karty, Kito!
                  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

cały czas mam inne odczucia niż wskazują to karty. Np. kolorystyka 2 Mieczy kojarzy mi się z oszczędnymi kolorami, ale w wyobraźni widzę intensywną czerwień i zieleń. Z jednej strony wyczuwam dynamikę, a z drugiej strony 9 Kijów kojarzy mi się potencjalną energią i siłą, ale jakby zamrożoną w czujnym oczekiwaniu.
                  To prawie wszyscy napisali smile
                  punkcik wlatuje za to 1 dodatkowy

Z jednej strony oryginał powinien być „mocniejszy” od kopii, ale po kartach mam wrażenie, że kopia ma większą siłę wyrazu.
                  to się nazywa kadzić twórcy!

No więc nie robię podsumowania – zostawiam to co napisałam.
                  I mi problem pozostawiasz też - ale spróbuję, bo razem z Witch masz dużo trafnych.

1 pytanie - jaki to styl - jesteś bardzo blisko klucza malarstwo realistyczno - fantastyczne. Nie został tylko rozwinięty w słowa. Super, po prostu!
                  Razem 3p za 1pytanie
                  2 pytanie 2 p.
                  atmosfera 1p.

Temat - tu już było gorzej. Energia s ła, dynamika - to symbole które się wiążą z koniem - ale mnie bliższy byłby klucz "zwierzak, postać mitologiczna' lub 'wena twórcza ' - Generalnie - dobre, ale coś niedopracowane albo nadpracowane..

Kito, juz na którychś warsztatach zadziwiasz po prostu, twoje odpowiedzi są świetne.
                  Strasznie ciężko sie ciebie ocenia! Bo chciałoby się nawet docenić to, w co generalnie słabiej trafiaszi dać ci bez gadania 1 miejsce za to pytanie nr.1.
                  Ale od początku planowałam punktację, bo ten las przy tak dobrych wypowiedziach byłby w ogóle nie do porównania.
                  Ostro. 6 p.
                  • kita32 Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 23:16
                    > Jakiej części brakuje w kopii – Księżyc – czegoś zbyt mrocznego lub
                    > niepokojącego.
                    > nie.
                    > Ogona po prostu. Czyli upiększenia konia, czegoś co czyni konie pięknym obie
                    > ktem zainteresowania sztuki , fotografów, filmowców...Tyle komentarz do Księżyc
                    > a.

....Jak to "ogona nie ma"? Przecież na kopii koń ma ogon. Nie ma rozbitych połówek jajek i tych półzwierzęcych postaci stojących w szeregu.
                    No i oryginał jest mroczny, a kopia nie.
                    • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 08.03.11, 17:01
                      Kito, nie zrozumiałaś: ogon jest niedokończony - to tylko 'podmalówka'. A jajka należące do oryginału ' obcięłam' bo chciałam namalować samego Pegaza. Te 9 Postaci - to Muzy, ich symboliczne wyobrażenie. A jajko ze strzałą symbolizuje powiązanie Twórczości z libido, spójrz gdzie ta strzała celuje - w zad płochliwego rumaka! Mistrz stworzy metaforę której nie chciało mi się przemalowywać i zrobiłam tzw. kopię DETALICZNA - czyli skopiowałam tylko część obrazka, jakiś detal. Myślałam, że to jasne... i że t nie o to chodzi zwłaszcza że na przykładzie Rejtana tłumaczyłam to jeszcze raz.
                      A kolorystyka kopii nieco odbiega od rzeczwistości - na zdjęciu są odbicia od szklanej tafli.
                      • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 08.03.11, 17:55
                        Jeszcze raz obrazek, żebyś zobaczyła, co może zdjęcie Kito!
                        https://lh3.googleusercontent.com/_gU0rCsYf02U/TXZdJ4JpNtI/AAAAAAAAAG4/Zrdja9LLTJ4/s288/027.JPG

To robiłam wieczorem.
                        • kita32 Re: Warsztat 179- obraz 09.03.11, 10:33
                          Nie wiem czy o tym pisać, czy nie... Ale zawsze lubię mówić to co czuję, żeby nie zamykać niczego w sobie.

Camaretto, po Twoich komentarzach czuję lekki niesmak. Może to z powodu wystawiania punktów jak stopni - nieprzyjemne skojarzenie ze szkołą... Za dużo oceniania było w Twoich komentarzach - tak to odczuwam. Komentarze do interpretacji są po to, żeby wyjaśnić co było trafne, co nie - to wspomaga zrozumienie swoich kart, ułatwia zrozumienie jak trzeba było je zinterpretować. Po to są, a nie po to, żeby wystawiać stopnie czy punkty. Owszem, trzeba wybrać zwycięzcę, można wybrać 1, 2, 3-ie miejsce, ale nie należy przekraczać pewnej subtelnej granicy, nie należy uczestnika warsztatów traktować jak uczniaka w szkole.

Bardzo mi się nie podobało, że krytykowałaś pytania pomocnicze, jakie zadawałam w rozkładzie. Pytania są dla tego, kto je zadaje i jemu coś mówią.

TYMI PYTANIAMI WTOPIŁAŚ TEMAT, KITO, ODPOWIEDZI BYŁY NIEJASNE I WYWNIOSKOWAĆ COŚ KONKRETNIE -PODAM PRZYKŁAD
                          Kolorystyka stylu malarskiego - CO TO TAKIEGO NP. KOLORYSTYKA STYLU;
                          – 2 Mieczy – oszczędna, może dwa podstawowe kolory albo silne kontrasty, może być bliska grafiki.

No przecież dla mnie to pytanie coś oznaczało. I dobrze zrozumiałam odpowiedź kart. Obraz był prawie 2-kolorowy z silnym kontrastem "jasno-ciemno".
                          Krytykowanie wyboru pytań jest nie na miejscu. Sama mogłaś zaproponować pytania pomocnicze - byłoby łatwiej. Ja w ogóle nie wiedziałam jakie pytania mogą mnie naprowadzić na orientację co do stylu malarskiego lub obrazu.

A tak na marginesie: dlaczego napisałaś "kopia detaliczna obrazu", a nie "kopia detalu obrazu"? Opisałaś kopię przymiotnikiem "detaliczna". Po przymiotniku spodziewałam się, że opisuje sposób w jaki namalowana jest kopia. Detalicznie namalowana tzn. co do detalu - bardzo wiernie. Dlaczego tak się dziwiłaś, że nie zrozumiałam Twojego określenia? I znowu w Twoim dziwieniu był jakiś podtekst, że trzeba być głupim, żeby nie zrozumieć co oznacza określenie "kopia detaliczna"...

• camaretto Re: Warsztat 179- obraz 09.03.11, 18:23
                            Na pewno Kito.
                            Ale tego przykładu z Rejtanem trudno było nie zrozumieć.
                            Odpowiedziami chciałam ci tylko pomóc, bo w ogóle zauważyłam że jakoś inaczej zrozumiałaś to wszystko. I wyrwalaś je z kontekstu. Poza tym brałam twoje odpowiedzi przy punktacji pod uwagę
                            Poza tym - bardzo cię przepraszam, nie chce zadrażniać i rozdrapywać, ale mam wrażenie że chodzi ci o zmianę mojego zdania. A wg mojego zdania zgodnie z tradycją należało pierwszej przyznać 'pałeczkę', która odpowiedziała na moje 2 pytania. Może cię to tylko jeszcze bardziej rozdrażni, ale pałeczkę którą ty masz co 2-3 warsztaty.
                            Mogę ci odpowiedzieć dokładnie, dlaczego interpretacja Fairywitch bardziej mi się podobała, zwłaszcza 2 pytania. W którym dokładnie jest mowa o twórczości, sublimacji, bardzo to delikatne symbole.
                            Natomiast w Twoim przypadku czytamy: siła, dynamika, orszaki, władza, królowie i lennicy.
                            Nie chcę mówić - ale chciałoby się powiedzieć - Kita i cały ten malutki świat dookoła.
                            Tylko gdzie tu miejsce dla Pegaza?
                            I Muz?
                            Może 2 punkty ('okrętowe' - czyli trafiony w temat) i coś tam dla osłody co dało ci 3 punkty to było jednak za dużo? Teraz się zastanawiam.
                            • kita32 Re: Warsztat 179- obraz 09.03.11, 20:59
                              Camaretto, mnie też odpowiedź Fairywitch najbardziej się podobała i w ogóle przez myśl mi nie przeszło, żeby kwestionować Twój wybór zwycięzcy.
                              Dlaczego sprowadzasz moją wypowiedź do poziomu awanturowania się o miejsce w rankingu?
                              Ja po prostu nie lubię być traktowana jako ta głupia, która nie potrafi zrozumieć przykładu, wyjaśnień, źle kojarzy i zadaje głupie pytania układając rozkład. Uważam, że lekko przegięłaś pisząc komentarze. To wszystko. Co poczułam, to napisałam. Sugerowanie, że powodem mojego złego samopoczucia jest fakt, że nie wygrałam warsztatu - jest również przegięciem.
                              • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 10.03.11, 10:18
                                Przykro mi, ale tak to przez chwilę wyglądało.
                                Cieszę się natomiast, że tak nie jest. smile
                                Więcej juz nie będziemy mam nadzieję spierać smile.
                                Poza tym i ja i mój komputer mamy wirusa smile) - a co zatym idzie - mało bojowe nastroje. I pewno ' wbic interpretacje ' będzi też trudno - muszę korzystać ze sprzętu rodziny.
                                A punktacji nie traktuj tak bardzo ' serio' -nie chodziło tu o ilośc skojarzeń tym razem, tylko o zrównowaźenie pytań - no i całkiem różnych wypowiedzi uczestników.
                                Przypominam jak to liczyłam: 3- 'bingo
                                2- temat ogólnie
                                1- słabo odróżniający sie opis
                                0,5 - przypadek raczej albo co..
                                Miała byc to pomoc dla mnie...
    • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 18:24
      NAJPIERW PRZEPRASZAM ZA SPÓŹNIENIE

ROZWIĄZANIE:
      OBRAZEK
      https://lh4.googleusercontent.com/_gU0rCsYf02U/TXKCis9fQtI/AAAAAAAAAGM/cajSRv1pW6Y/s512/ma_Siudmak_Vol3_Pegaz.jpg
      • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 18:26
        MOJA KOPIA
        https://lh6.googleusercontent.com/_gU0rCsYf02U/TXOTuRudVOI/AAAAAAAAAGo/o0owme_eEFg/s512/018.JPG
        • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 18:28
          1. Słowa- klucze.
          1. Styl malarski: Realizm, realizm fantastyczny,nadrealizm, surrealizm, fantastyka naukowa, ewentualnie XX wiek, symboliczne malarstwo... coś koło tego.
          Wojtek Siudmak link o artyście- dla waszej informacji
          www.siudmak.ovh.org/index1.html
          tonacja - każdy widzi.Chodziło o opis kopii , każdy zrobił go po swojemu.
          No i dobrze...

Tematyka : mitologia, zwierzęta, postać mitologiczna, postać zwierzaka,postać fantastyczna, Symboliczna. Pegaz, wena twórcza, wena, tworczość, koń, libido

Nastrojowość za to ładnie żeście opisali i duzo osób trafiło w dynamike - i statyczność jednocześnie.
          Dodałam za to jeden punkt
          No i bonus. Nikt go nie zgadł.
          Dodałam za to za atmosferę i uchwycenie nastroju punkty, oraz za to : "statyczne ale w ruchu" itd bo to jest wlaściwie super opis tego co sie DZIEJE na obrazku. To prawie wszyscy napisali, bardzo fajnie !

Razem można było otrzymać 2x3 i 2 dodatkowe aż 8 punktow

Pewne rzeczy za kóre kiedyś na warsztatach zdecyduję się kiedyś obcinać punkty
          Na przykładzie (Andgie, przepraszam- być może to było niechcący ale na czymś muszę im uświadomić)

(...)a pozytywizm za optymistyczny nurt, wiec obstawiam ten czas. Z drugiej strony znudzona 4 kielichow, wiec romantyzm (ale go nie lubilam! "Cierpienia mlodego Wertera" uwazalam za idiotyczne). Na 6 kijow widzimy triumfujacego mlodzienca,kojarzy sie z pojedynkiem, wiem moze jeszcze Renesans, ale raczej XIXw., ew. sam poczatek XXw

Mi się kojarzy jakiś taki porządek z literatury : renesans, romantyzm, oświecenie - pozytywizm, barok,klasycyzm, Młoda Polska (to ten 20 wiek)....to wszystkie style od czasu renesansu jakie można było wymienić, a o baroku też zapomniałabym, z racji tego, że w malarstwie miał przedstawicieli, za to na polskim był prawie że pomijany.I zarazem okres w sztuce obejmujący ok. 500 lat naszego tysiąclecia wink Tego się nie robi, Andgie! Jesteś dobrym pływakiem!
          • camaretto Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 18:57
            WYGRAŁA FAIRYWITCH, CHOĆ ODPOWIEDZI KITY TEŻ BYŁY BARDZO DOBRE, A 1. PYTANIE PO PROSTU GENIALNE. ALE FAIRYWITCH TEZ OBSTAWIŁA DOBRZE 1. I 2. PYTANIE I BYŁA PIERWSZA. TYLE ZE NIETYPOWO....
            GRATULUJĘ OBU ZAWODNICZKOM.
            A TE OPISY NASTROJU U WSZYSTKICH BYŁY WSPANIAŁE
            • kita32 Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 20:04
              Gratulacje, Fairwwitch!!!
              • kita32 Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 20:04
                FAIRYWITCH, przepraszam za literówkę smile
                • andgie Re: Warsztat 179- obraz 06.03.11, 20:36
                  Gratulacje dla Fairywitch. Czekam na kolejny warsztat.
                  • olkacool Gratulacje!!! 07.03.11, 05:35
                    Fairy, wielkie brawa kiss
                    • ivana Re: Gratulacje!!! 07.03.11, 09:32
                      Gratuluje serdeczne Fairywitch
                      • fairywitch Re: Gratulacje!!! 07.03.11, 11:07
                        Jeej, dziękuję kiss
                        Dowiedziałam się właśnie od olkacool, bo żem sama zapomniała o tym.

Zaraz podam następne zadanie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka