Dodaj do ulubionych

warsztat 197 - wygrana w pokera

03.07.11, 19:01
W 1939 roku, mój wujek Henryk, st. kapitan artylerii, wygrał w pokera kawał ziemi w Kobylim Polu – wtedy pod Poznaniem, teraz w Poznaniu. Przegrał ją hrabia Alfred Leporowski. Oni byli wtedy w Szkocji , a ziemia w okupowanej przez Niemców Polsce. Ponieważ czasy wojenne są najbardziej niepewne, to dokument notarialny przekazania ziemi był bardzo długi (4 strony formatu A3), bo uwzględniał różne możliwości. Jedną z możliwości było to, że Henryk wojnę przeżyje i Polska odzyska niepodległość. W takim przypadku Henryk miał podjąć decyzję, czy weźmie mniejszy kawałek ziemi, ale zabudowany, czy też większy zawierający ogród. Nie było mapki ani nr geodezyjnego, ale był podany opis, gdzie ta ziemia jest położona.
Zarówno Heniek jak i Alfred Leporowski wojnę przeżyli.

Pytania:
Co dalej działo się z tą ziemią z punktu widzenia rodziny Heńka – jakie były działania Heńka, czy ziemia jest w rękach jego dzieci (bo Heniek już umarł), jakie były działania Christiny – jego córki (jednej z licznej gromadki jego dzieci) tej wiosny/lata w związku z tą ziemią.

Temat dla mnie jest na czasie, bo właśnie coś się zadziało w tym temacie.

Bardzo jestem ciekawa Waszych rozkładów smile.
Obserwuj wątek
    • liri-th Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 03.07.11, 19:18
      Ale fascynujący tematsmile
      • kita32 Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 03.07.11, 19:21
        Cieszę się, że temat się podoba smile
        • ivana Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 03.07.11, 20:53
          Ciekawe to byly czasy, gdy w pokera mozna bylo przegrac ziemię...Ciekawe jak to wyglada dzisiaj? Jakie sa stawki w pokerze wspolczesnie? Ktos z Was gra w pokera?
          • kita32 Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 04.07.11, 11:39
            > Ciekawe to byly czasy, gdy w pokera mozna bylo przegrac ziemię...Ciekawe jak to
            > wyglada dzisiaj? Jakie sa stawki w pokerze wspolczesnie? Ktos z Was gra w poke
            > ra?

...Ja nie mam pojęcia jak się gra w pokera... Ale wiem, że aby przystąpić do gry, to trzeba mieć coś do zaoferowania w razie przegranej. Podejrzewam, że koledzy zaczęli od niewysokiej stawki pieniężnej, bo mój wujek nie mógł mieć niczego specjalnie wartościowego do zaoferowania. Ale potem gdy jeden z nich już przegrał wszystko, to w ferworze walki, dał na stół ziemię, której był właścicielem, ale połowicznym - biorąc pod uwagę, że Polska była pod okupacją...
    • ivana Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 04.07.11, 10:37
      Moja niesmiala proba, poniedziałkowo....

1.Jak wygladała sytuacja z zakładem po wojnie?
      3 Mieczy, 9 Kielichow(-)

Doszlo do niesnasek pomiędzy Alfredem a wujkiem. Alfred chcial uniewaznic zaklad, doszlo do ostrej wymiany zdan i obaj panowie poklocili sie o te ziemie ze soba

2. Czy wujek wzial mniejszy kawalek ziemi?
      6 pucharow(-)

Nie wzial kawalka mniejszego chociaz ten wolal, ze względu na zabudowania, ktore na nim byly.

3.Czy wzial ziemie z ogrodem?
      8 kielichow

Byl zly gdy przypadl mu ten kawalek ziemi bo chodzilo mu o ziemie z budynkiem. Wkurzyl sie.

4. Co zrobil z ziemią?
      Wisielec(-) Krolowa Denarow(-)
      Sprzedal lub oddal komus ziemie pod uzytkowanie, ktos inny ta ziemia sie zaopiekował.

5.Czy ziemia jest w rekach dzieci?
      Cesarzowa(-) 5 Monet

Nie. Dzici nie dostaly w spadku tej ziemi.

6. Jakie byly dzialania Christiny w zwiazku z ta ziemia?
      Wydaje mi sie ze Christina chciala wziac sprawy w swoje rece. Wierzyla ze jej sie uda odzyskac ziemie i energicznie sie do tego zabrala, pelna zapalu i pewnosci siebie ale z jakichs wzgledow jej zabiegi zostaly zastopowane. Wydaje sie ze jej przyjazd do Polski albo nie powiodl sie albo tez nie przyniosl pozadanego skutku.

To tyle ode mnie
      Sciskam cieplo

• kita32 Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 04.07.11, 11:29
        Ale się cieszę, że jest już pierwsza interpretacja big_grin
        Lubię czytać wielokrotnie i myśleć nad kartami, dlatego lubię takie szybko napisane odpowiedzi smile

Ivano, ale nie napisałaś jakie karty wylosowałaś do ostatniego pytania?

Dzięki, Ivano, za błyskawicznie napisaną odpowiedź kiss

• ivana Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 04.07.11, 11:37
          Sorry Kito, tak bylam zaabsorbowana wrozba ze nie dopisalam.
          Do ostatniej odpowiedzi byly karty
          Słońce, 8 buław, Rycerz Buław (-)
          • kita32 Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 04.07.11, 11:40
            Dzięki za dopisanie. Dobrze, że pamiętałaś smile
            • ivana Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 04.07.11, 11:42
              Pamietalam, dobrze mi sie wrozylowink Moze to dlatego ze rano umysl jest wypoczetywink
              • kita32 Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 04.07.11, 12:12
                A ja już napisałam komentarz - zawsze piszę od razu. Najchętniej od razu bym odpowiadała, ale zamiast tego odpisuję od razu, ale nie wysyłam odpowiedzi przed 18-ą w niedzielę smile
                • ivana Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 04.07.11, 14:52
                  script src='imageshack.us/shareable/?i=rose23015.jpg&s=52&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>http://img52.imageshack.us/img52/8163/rose23015.jpg</noscript>
                  • kita32 Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 04.07.11, 17:01
                    Piękna!!!
                    • klamra Moja odp - poker 06.07.11, 00:22
                      Strasznie dużo kart jak na mnie ciagnelam.

działania Henryka po wojnie - Arcykapłanka, Świat, 8 buław, Gwiazda. Generalnie same dobre karty, Henryk zadziałał w kierunku odzyskania ziemi, była konieczna podróż, zbieranie informacji (8 buław ) - moze chodzi o ustalenie gdzie ta ziemia dokladnie byla, ale się udało.
                      na potwierdzenie pyt czy odzyskał henryk ziemie dociągnęłam 6 denarów; tak (ale też możliwe ze z kims sie musiał w jakis sposob podzielić)
                      czy wybrał kawałek ziemi z domem, zabudowaniem : krolowa denarów: tak
                      Czy wybrał część z ogrodem: 6 mieczy: nie
                      Dalsze losy ziemi po odzyskaniu, co Henryk z nią zrobił: Król Denarów , 5 mieczy (dosłownie pokazał się właściciel ziemi! był nim jakiś czas, potem ktoś mu tą ziemię zabrał)
                      czy obecnie ziemia jest w rekach rodziny: 7 mieczy (nie- została skradziona, ktoś ją nieprawowicie zagarnął)
                      Działania Christiny - cesarz, 3 miecze, 5 buław Widać że Ch. to silna kobieta, aktywna, praktyczna, dynamiczna która wzięła sprawę w swoje ręce, co prawda jest wielu chętnych do tego majątku, widać przepychanki, ale w trakcie tasowania wypadły mi 3 puchary wiec mysle ze wkrotce sprawa zakonczy sie swietowaniem odzyskanej ziemi. Będzie biba!
                      To oczywiscie gdybanie co do przyszłościwink
                      • kita32 Re: Moja odp - poker 06.07.11, 11:39
                        Jak fajnie, jest już druga interpretacja big_grin
                        • kita32 niedziela 07.07.11, 20:22
                          Uświadomiłam to sobie przed chwilą - w tę niedzielę pracuję, ale tym razem tak na pół gwizdka. Jak o 18-ej będę w pracy, to uda mi się wysłać odpowiedź i przygotowane wcześniej komentarze. Jak będę już w domu to w ogóle nie będzie problemu. Ale jak będę w tym czasie wracać (nie potrwa to dłużej niż 1,5 h) to wysłanie odpowiedzi opóźni się do mojego powrotu... Uprzedzam już zawczasu o możliwych komplikacjach, ale postaram się, aby ich nie było.
                          • ivana Re: niedziela 07.07.11, 20:46
                            Nie przejmuj sie Kito, wkleisz wtedy kiedy bedziesz mogla. Pozdrawiam cieplo
                            • kita32 Re: niedziela 07.07.11, 23:35
                              Dzięki, Ivano, za miłe słowa smile.
                              • klamra Re: niedziela 09.07.11, 18:26
                                Co tak mało odp? Super temat!
                                Jak sie okazało w szpitalu mam internet tak średnio do 19 da się połączyć, potem rozłączają...
                                więc będe śledzić wyniki nawet ze szpitalnego łóżka, straszna nudawink))))
                                • kita32 Re: niedziela 10.07.11, 10:37
                                  Może dzisiaj się "sypną" odpowiedzi? Czasami w niedzielę pojawia się więcej odpowiedzi niż w całym tygodniu.
                                  Ale i tak jestem zadowolona, że są co najmniej 2 interpretacje smile.
    • andgie Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 10.07.11, 13:46
      Znowu krociutko, ale niezawodnie.
      1. Ktora dzialke wybral Heniek, z zabudowaniami ?
      Od. Sprawiedliwosc. Nie.
      Czy bez?
      Swiat. Tak. Czyzby Heniek byl ogrodnikiem -amatorem?
      2. Jaki były działania Heńka?
      Rycerz pucharow, Swiat, Od. Sprawiedliwosc.
      Zaskakujace, te same karty. Mysle, ze Heniek zostal na Zachodzie i nie mogl wrocic do Polski. Chyba niewiele robil w celu zagospodarowania nowo nabytej wlasnosci, bo jego mozliwosci byly ograniczone. Ziemi nie odpuscil , ale chyba zaniedbal jakies prawne niuanse.
      3. Czy ziemia jest w rękach jego dzieci (bo Heniek już umarł)
      Od. 5 monet, Od. giermek mieczy, Krolowa monet.
      Nie, nie jest. Ktos skutecznie ich "odstraszyl", byc moze rodzina Alfreda probowala ziemie zatrzymac i znalazla jakies kruczki prawne. Dzieci uznaly, ze walka o ziemie bedzie zbyt dluga i kosztowna, byc moze takze niekoniecznie oplacalna. Moze kilkadziesiat lat temu ziemia byla stosunkowo niewiele warta , ale nabrala wartosci?
      4. Jakie były działania Christiny – jego córki (jednej z licznej gromadki jego dzieci) tej wiosny/lata w związku z tą ziemią.
      Krol monet, Od. Ksiezyc, Od. Slonce.
      Probuje ziemie odzyskac, jej rodzenstwo uznaje ,ze nie ma szans i nie udziela wsparcia. Mysle, ze skontaktowala sie z ludzmi (niekoniecznie osobiscie, moze przez oficjalnych reprezentantow), ktorzy teraz uzytkuja te ziemie.
      Trudny temat. Czekam na szybka odpowiedz.
      • kita32 Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 10.07.11, 14:37
        Cieszę się, Andgie, że zdążyłaś napisać swoją interpretację.

Czekam na szybka odpowiedz.

Będzie szybko, bo już dzisiaj smile, chociaż nie mam pewnościczy o 18-ej...
        • kita32 Re: warsztat 197 - wygrana w pokera 10.07.11, 16:07
          Już wiem, że rozwiązanie będę mogła podać tak między 18.15 a 18.30 - o ile (mój) internet będzie działał. Na razie nie mogę dodzwonić się do domu, a internet i telefon mamy z tego samego modemu - jak jest awaria to zwykle nie działa mi zarówno telefon jak i internet. Ale jak teraz nie działa, to za parę godzin awaria powinna zostać usunięta.
          • kita32 Re: warsztat 197 - czas odpowiedzi 10.07.11, 16:29
            Jak dojadę do Torunia i nadal sieć telefoniczna mojego domowego numeru będzie uszkodzona, to wysiądę wcześniej i wyślę rozwiązanie i komentarze korzystając z internetu w moim miejscu stałej pracy, bo naprawdę obawiam się, że w domu nie mam (działającego) internetu... Wtedy podałabym rozwiązanie wcześniej - między 17.30 a 18-ą,, bo nie będzie mi się chciało bezczynnie czekać do 18-ej.
            • andgie Re: warsztat 197 - czas odpowiedzi 10.07.11, 17:14
              Napisz, kiedy Ci wygodnie, Kito. Juz nie moge sie doczekac odpowiedzi smile
              • kita32 rozwiązanie 10.07.11, 18:11
                Już jestem, awaria minęła. Podaję odpowiedź:

Wujek nic nie zrobił, a nawet nie powiedział o wygranej swojej żonie Yvonnie, ani później swoim dzieciom. Dokument notarialny schował. Jego siostra pamięta, że pisał jej, iż nie chce pozbawiać ziemi swojego przyjaciela z wojska – tym bardziej, że on wyjechał po wojnie prosto do Kanady, a Alfred Leporowski wrócił do Polski.

Po jego śmierci jeden z jego synów (Andrzej) znalazł dokument notarialny. Pokazał go Christinie (jednej z sióstr). Christina zapytała rodzinę z Polski. Tak – wygrał ziemię. Andrzej i Chris nie powiedzieli reszcie rodzeństwa o tej wygranej – chyba nie chcieli robić im płonnych nadziei co do tej ziemi.

Chris na przełomie wiosny i lata wyjechała w podróż do Europy – była kilka dni u przyjaciółki w Niemczech, a potem przyjechała na 10 dni do Polski. To już jej 3-i przyjazd. Miała dwa cele – sprawdzić czy potrafimy odczytać pismo jej ojca i przeczytać pisany w czasie wojny pamiętnik (potrafimy) oraz chciała znaleźć i zobaczyć tę wygraną ziemię.
                Ja nie wierzyłam, że uda się znaleźć tę ziemię i coś o niej dowiedzieć lecz podzwoniłam po kilku poznańskich instytucjach i znalazłam właściwe miejsce – ale przez telefon powiedziano mi tylko, że jak będziemy na miejscu u nich, pokażemy dokumenty, to może zajmą się tym, a może nie.
                Na miejscu zaczęło się tak jak ja myślałam, że będzie – urzędnik powiedział, że trzeba napisać podanie, poczekać, to może... Ale skończyło się tak jak Chris myślała, że będzie – ktoś (kto przypadkowo usłyszał rozmowę) do nas podszedł, zabrał do archiwum i w ciągu kilku minut znalazł dokumenty i mapkę z XIX wieku z naniesioną na niej dwoma przyległymi do siebie działkami Alfreda Leporowskiego – zabudowaną oraz drugą z ogrodem. Okazało się, że w 1959 roku, czyli 20 lat po wygranej/przegranej w pokera, Alfred Leporowski sprzedał obydwa kawałki. To był ponad hektar ziemi.

Następnego dnia pojechaliśmy na Maltę zobaczyć to miejsce. Nazwy ulic były te same. Pięknie wygląda ten kawałek ziemi – duże stare drzewa, bujna zieleń. Z frontu stoi budynek – na dole sklepy, na górze wynajęte pokoje, z zewnątrz ładnie, ale strych rozpadający się i z prześwitującym dachem. Z tyłu budynku była dobudowana jakaś fabryczka lub warsztat. Z boku działki było pomieszczenie, które kiedyś mogły być stajnią. Część ogrodowa była przedzielona i ktoś na połowie tej ziemi się wybudował. Właściciele od 1959 roku już się pozmieniali.
                Obejrzeliśmy to miejsce, pożartowaliśmy trochę na temat własności Chris – i wróciliśmy...

Teraz taka ziemia, to byłby niesamowity kapitał, ale wygrać w pokera, to nie to samo co zarobić lub przejąć po ojcach...
                • kita32 komentarz do interpretacji Ivany 10.07.11, 18:12
                  Moja niesmiala proba, poniedziałkowo....

...bardzo się cieszę z szybkiej odpowiedzi wink

1.Jak wygladała sytuacja z zakładem po wojnie?
                  3 Mieczy, 9 Kielichow(-)

Doszlo do niesnasek pomiędzy Alfredem a wujkiem. Alfred chcial uniewaznic zaklad, doszlo do ostrej wymiany zdan i obaj panowie poklocili sie o te ziemie ze soba

Na ten temat nic nie wiem i myślę, że nie. Ale karty świetnie oddają to co wiem i to co się domyślam.
                  3 Mieczy – domyślam się, że Heniek był w rozterce co zrobić, bo miał wyrzuty sumienia, żeby koledze z wojska, może nawet przyjacielowi – zabrać ziemię. Poza tym do Polski nie wrócił, a kolega wrócił.
                  9 Kielichów (-) – to to co powiedział jednej z sióstr – zadecydował w imię przyjaźni nie brać tej ziemi. 9 Kielichów może wskazywać na przyjaźń, ale jest odwrócona, bo chyba jednak wujek zrezygnował z tej ziemi z pewnym żalem. No w każdym razie wolał swojej żonie i dzieciom nic o tej ziemi nie mówić.

2. Czy wujek wzial mniejszy kawalek ziemi?
                  6 pucharow(-)

Nie wzial kawalka mniejszego chociaz ten wolal, ze względu na zabudowania, ktore na nim byly.

....Zgadza się, że nie wziął, oraz też myślę, że miał na nią ochotę...

3.Czy wzial ziemie z ogrodem?
                  8 kielichow

Byl zly gdy przypadl mu ten kawalek ziemi bo chodzilo mu o ziemie z budynkiem. Wkurzyl sie.

....8 Pucharów pokazuje, że zrezygnował i z tego kawałka...

4. Co zrobil z ziemią?
                  Wisielec(-) Krolowa Denarow(-)
                  Sprzedal lub oddal komus ziemie pod uzytkowanie, ktos inny ta ziemia sie zaopiekował.

...Rety, jakie świetne karty!!! Wisielec – nic nie zrobił, Królowa Denarów – prawnie był właścicielem (przynajmniej na czas wojny), ale psychicznie nie czuł prawa do tej ziemi.
                  No i trafiłaś z odpowiedzią – tym kimś innym był Alfred Leporowski.

5.Czy ziemia jest w rekach dzieci?
                  Cesarzowa(-) 5 Monet

Nie. Dzici nie dostaly w spadku tej ziemi.

6. Jakie byly dzialania Christiny w zwiazku z ta ziemia?
                  Słońce, 8 buław, Rycerz Buław (-)
                  Wydaje mi sie ze Christina chciala wziac sprawy w swoje rece. Wierzyla ze jej sie uda odzyskac ziemie i energicznie sie do tego zabrala, pelna zapalu i pewnosci siebie ale z jakichs wzgledow jej zabiegi zostaly zastopowane. Wydaje sie ze jej przyjazd do Polski albo nie powiodl sie albo tez nie przyniosl pozadanego skutku.

....Przede wszystkim chciała tę ziemię zobaczyć, odnaleźć. Miała ochotę poznać właścicieli – myślała, że są spadkobiercami kolegi/przyjaciela jej ojca. Myślę, że na nic się nie nastawiała, albo nie chciała się nastawiać. To był ładny kawałek ziemi. Oba kawałki to ponad hektar na Malcie w Poznaniu. My nie wierzyliśmy nawet w to, że ten kawałek ziemi znajdzie. Jednak znalazła. Natomiast właściciele już parokrotnie się zmieniali i druga część jej planów nie wyszła. No i prawdopodobnie miała jakąś nadzieję na tę ziemię, bo to byłaby niezła lokata kapitału - ale nie zdradzała się z tym. Wnioski trafne, karty świetne!

To tyle ode mnie
                  Sciskam cieplo

....Bardzo dobra interpretacja smile
                  pozdrawiam cieplutko
                  • kita32 komentarz do interpretacji Klamry 10.07.11, 18:14
                    działania Henryka po wojnie - Arcykapłanka, Świat, 8 buław, Gwiazda.
                    Generalnie same dobre karty, Henryk zadziałał w kierunku odzyskania ziemi, była konieczna podróż, zbieranie informacji (8 buław ) - moze chodzi o ustalenie gdzie ta ziemia dokladnie byla, ale się udało.

.... Henryk wybrał sobie ziemię, ale nie tamtą wygraną. Po wojnie Anglia pomagała byłym żołnierzom obcokrajowcom w ten sposób, że mogli wybrać sobie kraj w jakim chcieli osiąść i dostawali pewną pomoc na początku. Wujek już miał żonę i pierwsze dziecko. Myśląc o swoim dziecku i następnych – wybrał Kanadę, bo ten kraj nie wikła się w żadne wojny. (Arcykapłanka i Świat – świetne karty). Musiał zdać egzamin „na farmera” i przekwalifikować się (8 Buław). Egzamin zdał i dostał kawałek ziemi. A Gwiazda, to założenie dużej rodziny i zadomowienie się w Kanadzie.
                    Były działania w celu zdobycia ziemi, podróż, zdobywanie informacji (do egzaminu) – to wszystko jest trafione wink.

na potwierdzenie pyt czy odzyskał henryk ziemie dociągnęłam 6 denarów;
                    tak (ale też możliwe ze z kims sie musiał w jakis sposob podzielić)

...... Podzielił się – to dobre określenie, a 6 Denarów jest świetną kartą, bo Heniek w pewien sposób podarował Alfredowi tę ziemię nie dokańczając formalności.

czy wybrał kawałek ziemi z domem, zabudowaniem : krolowa denarów: tak

....Nie wykluczone, ze ten kawałek by wybrał.

Czy wybrał część z ogrodem: 6 mieczy: nie

Dalsze losy ziemi po odzyskaniu, co Henryk z nią zrobił: Król Denarów , 5 mieczy (dosłownie pokazał się właściciel ziemi! był nim jakiś czas, potem ktoś mu tą ziemię zabrał)

..... W czasie wojny Heniek czuł się właścicielem tej ziemi, ale po wojnie - w czasie, gdy trzeba było coś zadziałać – wycofał się.

czy obecnie ziemia jest w rekach rodziny: 7 mieczy (nie- została skradziona, ktoś ją nieprawowicie zagarnął)

.....Nie jest w rękach rodziny – trafna odpowiedź, chociaż nie została skradziona.

Działania Christiny - cesarz, 3 miecze, 5 buław
                    Widać że Ch. to silna kobieta, aktywna, praktyczna, dynamiczna która wzięła sprawę w swoje ręce, co prawda jest wielu chętnych do tego majątku, widać przepychanki, ale w trakcie tasowania wypadły mi 3 puchary wiec mysle ze wkrotce sprawa zakonczy sie swietowaniem odzyskanej ziemi. Będzie biba!
                    To oczywiscie gdybanie co do przyszłości

......Świetnie opisałaś Chris – taka właśnie jest. I świętowanie też było, bo po jej powrocie rodzeństwo było umówione na wspólne spotkanie – Chris planowała podzielić się z rodziną wrażeniami z podróży i opowiedzieć wszystko co dowiedziała się o ziemi.

Klamro, miałaś świetne karty i napisałaś bardzo dobrą interpretację
                    • kita32 komentarz do interpretacji Andgie 10.07.11, 18:15
                      Znowu krociutko, ale niezawodnie.

....cieszę się wink

1. Ktora dzialke wybral Heniek, z zabudowaniami ?
                      Od. Sprawiedliwosc. Nie.
                      Czy bez?
                      Swiat. Tak. Czyzby Heniek byl ogrodnikiem -amatorem?

....Nie wim na który kawałek miał większą ochotę, ale patrząc na obie karty - nic nie wybrał, bo wybył w świat wink

2. Jaki były działania Heńka?
                      Rycerz pucharow, Swiat, Od. Sprawiedliwosc.
                      Zaskakujace, te same karty. Mysle, ze Heniek zostal na Zachodzie i nie mogl wrocic do Polski. Chyba niewiele robil w celu zagospodarowania nowo nabytej wlasnosci, bo jego mozliwosci byly ograniczone. Ziemi nie odpuscil , ale chyba zaniedbal jakies prawne niuanse.

...dokładnie tak!!! Wyjechał z Anglii do Kanady, nie planował wrócić do Polski. Nic nie robił w sprawie ziemi (w każdym razie nic nie wiemy) - jego możliwości wtedy były b. ograniczone. Bał się wracać do Polski, bo służył w wojsku alianckim, a nie radzieckim, a słyszał o represjach w stosunku do żołnierzy AK i nieprzyjemnościach w stosunku do żołnierzy alianckich. Sprawę ziemi zaniedbał, prawdopodobnie kłopoty na które spodziewał się natrafić - przerastały go. Rodzinie w Polsce powiedział o przyjaźń z hrabią Alfredem Leperowskim, ale ja w to nie wierzę, bo nikt z jego rodziny w Kanadzie o nim nie słyszał, a z kilkoma innymi ex-żołnierzami był w bliskich kontaktach.

3. Czy ziemia jest w rękach jego dzieci (bo Heniek już umarł)
                      Od. 5 monet, Od. giermek mieczy, Krolowa monet.
                      Nie, nie jest. Ktos skutecznie ich "odstraszyl", byc moze rodzina Alfreda probowala ziemie zatrzymac i znalazla jakies kruczki prawne. Dzieci uznaly, ze walka o ziemie bedzie zbyt dluga i kosztowna, byc moze takze niekoniecznie oplacalna. Moze kilkadziesiat lat temu ziemia byla stosunkowo niewiele warta , ale nabrala wartosci?

....Ziemia nie jest w ich rękach - tu wszyscy dotąd trafiali bezbłędnie! Za dużo czasu minęło, zbyt wielu właścicieli było "po drodze" od 1939 do 2011 roku - żeby coś dało się zrobić. To my, rodzina w Polsce, odstraszamy rodzinę w Kanadzie od działania, bo po prostu nie wierzymy w jakiekolwiek możliwości...

4. Jakie były działania Christiny - jego córki (jednej z licznej gromadki jego dzieci) tej wiosny/lata w związku z tą ziemią.
                      Krol monet, Od. Ksiezyc, Od. Slonce.
                      Probuje ziemie odzyskac, jej rodzenstwo uznaje ,ze nie ma szans i nie udziela wsparcia. Mysle, ze skontaktowala sie z ludzmi (niekoniecznie osobiscie, moze przez oficjalnych reprezentantow), ktorzy teraz uzytkuja te ziemie.

...bardzo blisko - dowiadywała się o wszystko. Rodzeństwo (poza jednym bratem) nic nie wiedziało o ziemi. Chciała skontaktować się z obecnymi właścicielami, ale rozmawiała jedynie z kobietą wynajmującą mieszkanie w kamienicy na tej ziemi.

Trudny temat. Czekam na szybka odpowiedz.

...Trudny temat, ale świetni Ci poszło, Andgie!!!
                      • kita32 zwycięzca 10.07.11, 18:20
                        Wszystkie trzy byłyście świetne!!! Wielkie brawa!!!

Najlepiej, w moim odczuciu, napisała Andgie. Andgie, wygrałaś warsztaty!!! Gratulacje!!!
                        • andgie Re: zwycięzca 10.07.11, 18:26
                          Dziekuje , bardzo sie ciesze smile Temat trudny, wiec satysfakcja jeszcze wieksza. Dziekuje Kicie i wspoluczestniczkom smile
                • andgie Re: rozwiązanie 10.07.11, 18:17
                  Bardzo ciekawe, chyba nikt sie nie spodziewal? Faktycznie ,przejecie wlasnosci, bo sie ja wygralo w pokera wydaje sie w jakis sposob niemoralne. Ale z drugiej strony, jesli dwoje doroslych ludzi sie na to zgadza, to czemu nie?
                  Ciesze sie, ze sprawa skonczyla sie dobrze.
                  • kita32 Re: rozwiązanie 10.07.11, 18:28
                    > Ciesze sie, ze sprawa skonczyla sie dobrze.

...Też tak bym to podsumowała. Sprawa skończyła się dobrze. Heniek żył długo i szczęśliwie otoczony kochającą rodziną. Nie miał żadnych wyrzutów sumienia, że wzbogaca się na cudzym nieszczęściu. Nie wiadomo, czy miałby takie szczęśliwe życie, gdyby chciało by się jemu być bogatszym o ten kawałek ziemi...
                    • klamra Re: rozwiązanie 10.07.11, 18:31
                      Rety, ale historia!!!!!!!
                      Gratuluje andgie, czekam na kolejny warsztat. Pozdrawiam uczestniczki, mam nadzieje ze w przyszlym tyg bedzie nas wiecej (choć nie liczy sie ilość a jakość)
                      • ivana Re: rozwiązanie 10.07.11, 19:10
                        Gratuluje serdecznie Andgie!
                        • kita32 następny warsztat 10.07.11, 19:45
                          Andgie, czekamy na warsztat 198 smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka