coill 07.03.07, 14:49 adres -> coill.wrzuta.pl/obraz/sGBCobO6Nw/ i jak? Mi brakuje tu tych postaci w łańcuchach,usiłuję znalesc cos coby je zastąpilo..co wy nato? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iokepine Re: Co powiecie o tej karcie Diabeł?? (fotka) 07.03.07, 15:03 Poczytaj o Rogatym Bogu. Skoro kupiłaś tą talię, warto używac jej symboliki. Odpowiedz Link
coill Re: Co powiecie o tej karcie Diabeł?? (fotka) 07.03.07, 22:19 nie kupilam! Urzekla mnie, idlatego zakladam watek,bo mam z nia wlasnie takie problemy. Dzięki za Rogatego Boga,wiesz nie wpadlabym Odpowiedz Link
coill Re: iokep 07.03.07, 22:26 to Llewellyn Tarot,jest piekny(arkana male takie jak u Ridera)Wielkie juz inne,skoro u diabła szukac Symbolow Rogatego Boga(faktycznie,czazki jelenia,wilk..)tzn cala talia moze miec symbolike z wicca?Bo nie wydawalo mi sie,a Rogaty Bog chyba z Wicca? jesli sie myle,oswiec,a pewnie myle Odpowiedz Link
iokepine Re: iokep 07.03.07, 22:47 Rogaty Bóg istniał dużo wcześniej, niż wicca, która ma raptem 60 lat Jest partnerem Wielkiej Bogini od zarania dziejów Poczytaj mitologię celtycką, skoro interesuje Cię walijska, a wiec celtycka talia i wygooglaj sobie "the Horned God", "Herne the Hunter", "Oscar, son of Oisin", "Esus", "Cernunnus", "Connal Cernach", obejrzyj kocioł z Gundestrup. Odpowiedz Link
coill Re: iokep 07.03.07, 23:18 Cernunnos - znalazlam w ksiazce jak teraz zaczelam grzewbac,a zupelnie o takowym zapomnialam ) Ale pewnie bez Ciebie bym na to nie wpadla.Bede znowu czytac to czego dawno nie czytalam i pozapominalam polowe i szukac postaci na kartach - wiec kupie te talie ) Dzieki za pomoc i na te zajrze tez bo sie przyda. Odpowiedz Link
gosiadzika Re: Co powiecie o tej karcie Diabeł?? (fotka) 08.03.07, 10:10 no tak, rogi są przecież, siedzi na ołtarzu i czeka na swoją ofiarę, trochę przerażający bo nie widać jego twarzy.przypomina mi postać z filmu Robin Hood, pamiętacie? Odpowiedz Link
transwizje Re: Co powiecie o tej karcie Diabeł?? (fotka) 18.03.07, 17:00 ja tu widzę psa, zwierzę udomowione przez człowieka, śpiące spokojnie, więc nie martwiące się o przyszłość, w formie uroborosa, pełni. Nad nim ołtarz, ofiara, którą wybierając spokojny żywot przy człowieku zrobił ze swej dzikiej natury, zewu krwi, który w nim drzemie i może w każdej chwili się odezwać, o ile poczuje głód. Nie potrzeba malować łańcuchów, on jest na uwięzi niewidzialnej, głodu i sytości, za którymi kryje się zew krwi, czysta dzikość. Pozdro. ES Odpowiedz Link
coill Re: Co powiecie o tej karcie Diabeł?? (fotka) 19.03.07, 01:28 wiesz myslalam o tym(w mniej gleboko rozwinietej wersji niestety),ale potem stwierdzilam ze moze 'nadinterpretuje' znowu cos. Dziekuje Odpowiedz Link
dori7 Rogaty Pan 19.03.07, 23:40 Bardzo podobny jest Diabel w starszej talii tej samej autorki - w Tarocie Arturianskim: taroteca.multiply.com/photos/photo/17/31.jpg Tez Rogaty Pan. Moim zdaniem jest swietny jako Diabel - pokazuje zwierzeca czesc czlowieka, pierwotne instynkty, ktore represjonowane i tlumione przeradzaja sie w perwersje i obsesje, ale ktore jednoczesnie sa niezbedne do zachowania harmonii w zyciu i osiagniecia pelni - w Llewellynie mniej to moze widac, ale w T. Arturianskim Rogaty Pan siedzi w pozycji idealnej rownowagi. W ksiazce poswieconej Legendzie autorka wyraznie zaznacza, zeby nie utozsamaic Rogatego Pana z chrzescijanskim Szatanem, tylko pamietac o jego pierwotnej naturze Lowcy i Pana Lasu. Mysle, ze podobnie jest z Llewellynem. Odpowiedz Link
coill Re: Rogaty Pan 20.03.07, 00:03 To ten sam Rogaty Pan w obu taliach tylko inaczej narysowany. Wiem juz bo ksiazke do talii wlasnie wałkujeSwietne te W Arkana przedstawiające Bogów i legenendy.Szkoda tylko,mitu o Kochankach nie rozumiem,nie rozumiem bo trudno mi tam wcisnąc wybór czy wahanie,to co zawsze pojawia sie w Kochankach,kiedy np dla pary moga mowic o niezdecydowaniu albo pojawieniu sie kogos trzeciego.poza tym ze bohater(w chwili obecnej zapomnialam imienia wypływając w poszukiwaniu pięknosci ze snu wybrał najpiekniejszy statek(taki epiozod w micie) Odpowiedz Link