Dodaj do ulubionych

Aleister Crowley Thoth Tarot

05.05.07, 22:21
Jedna z najbardziej znanych talii - co o niej myslicie, a moze jej uzywacie?

Talia w calosci:
taroteca.multiply.com/tag/crowley

Skany i recenzje:
www.aeclectic.net/tarot/cards/aleister-crowley-thoth/

O autorze talii w Wikipedii:
pl.wikipedia.org/wiki/Aleister_Crowley
Obserwuj wątek
    • dori7 Re: Aleister Crowley Thoth Tarot 05.05.07, 22:36
      Temat Tarota Crowleya wyplynal przy okazji zupelnie innego watku, poswieconego
      ksiazce Wojciecha Jozwiaka:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46080&w=61786818
      ale pomyslalam, ze na forum nie moze zabraknac osobnego watku o jednej z
      najbardziej znanych i najczesciej uzywanych na swiecie talii.

Moj pierwszy kontakt z nia byl lekkim szokiem, bo malo znam talii, ktore by tak
      mocno energetycznie na mnie oddzialywaly. I nie chodzi tu o intensywne kolory,
      bo bardziej wsciekle sa w wielu taliach, chcoby w Crystal Tarot i jakos nie daje
      to takiego efektu. Czuc, ze jej autor paral sie magia, bo ta talia jest nia
      naladowana. I nie sa to raczej zbyt przyjazne wibracje. Nie mowie od razu, ze
      wrogie, ale obce, zimne i bardzo mocne. Przy tym wszystkim talia jest
      niesamowicie czytelna, czuje, ze wlasciwie moglabym usiasc z nia po przejrzeniu
      raz calej talii i od razu wrozyc. Ale nie lubie poslugwiac sie ani nawet otaczac
      przedmiotami, ktore budza we mnie tak silny niepokoj, wiec nie kupie tej talii.
      Nie chcialabym tez, zeby ktos mi nia wrozyl. Wole ja jednak omijac z daleka.
      • nauthiz7 Re: Aleister Crowley Thoth Tarot 06.05.07, 00:17
        Cóż chcesz, Dori, talia jest równie pokręcona jak sam Pan Bestia we własnej
        osobie. smile Nie pamiętam, gdzie to czytałam, ale podobno lady Frieda Harris,
        autorka talii, była kompletnie opętana przez Crowleya podczas jej malowania. smile

Przede wszystkim jest to talia o bardzo bogatej symbolice - została oparta na
        rozbudowanym systemie magicznym stworzonym przez Zakon Złotego Brzasku,
        rozbudowanym jeszcze przez Crowleya. Jest tam kabała, astrologia i w zasadzie
        wszystko po trochu. Jeśli ktoś jest ciekawy, to polecam mój katalog na
        forumowym gmailu, jest tam plik z tabelką przepisaną z jednej z książek.

Sama akurat Thoth Tarota nie używam, nie do końca mi się podoba, kupiłam za
        to niedawno talię Hermetic Tarot, o bardzo podobnej symbolice.
        trionfi.com/l/d0yyyy.php%3fdecknr=2434
        Te talię wypatrzyłam jakieś dziesięć lat temu, ale niestety nakład był już
        wyczerpany i nie sposób było jej kupić. W zeszłym roku została wznowiona i
        mogłam spełnić wieloletnie marzenie. smile
    • coill Re: Aleister Crowley Thoth Tarot 06.05.07, 01:27
      kiedys bardzo mi sie podobala<w sumie nadal podoba>,chcialam kupic,odlozylam
      pare groszy,ale.......cos mnie nie przekonuje.Z jednej strony wydaje mi sie tak
      wspaniale czytelna, z drugiej odpycha- to sie tyczy zwlaszcza Głupca i
      Pustelnika - b.dynamiczne kształty,cos mnie drazni ale z drugiej strony jest
      hipnityzujące.
      Bardzo chcialabym przeczytac te ksiązke o tarocie thoth,ale co nie ma w oplskim
      wydaniu...
      • coill Re: Aleister Crowley Thoth Tarot 06.05.07, 01:34
        coill napisała: z drugiej odpycha- to sie tyczy zwlaszcza Głupca i
        > Pustelnika - b.dynamiczne kształty..

CZytalam teraz cosi i mnie olsnijlo. juz mam slowo ktorego mi na jezyku
        brakowalo gdy usilowalam sie wypowiedziec, AGRESYWNA - taka jest ta talia.
    • iza.podlaska Re: Aleister Crowley Thoth Tarot 06.05.07, 10:50
      Hej,
      ja mam te talie od dwoch lat w wydaniu duzym i bardzo ja lubie, choc zadko z
      niej wroze. Rzeczywiscie, jest bardzo nasycona energia autora, ale nie odbieram
      jej jako negatywnej, wrecz przeciwnie, daje ona wielkiego pozytywnego kopa i
      nawet na kartach tradycyjnie smutnych czy niekorzystych jest jakis szczegol czy
      barwa, ktore ja rozjasniaja.

Pierwszy raz widzialam te talie wiele lat temu, kiedy zaczelam zajmowac sie na
      powaznie astrologia. Nie zachecila mnie wtedy do siebie, bo Tarot w ogole mnie
      nie interesowal - cala bylam w astrologii. Jako owczesnemu laikowi bardzo sie
      podobala, ale byla zbyt skomplikowana, aby nawet zaczac ja dokladnie ogladac.

Piekny jest Rycerz Mieczy - to chyba najbardziej wyrazista i dymaniczna karta z
      Malych Arkanow. Z Wielkich Arkanow kazda mnie czym ujmuje, ale najbardziej
      zachwyca mnie Cesarzowa - piekne kolory, Art czyli Umiarkowanie oraz Smierci -
      jako brama do nowego jest bardzo optymistyczna i dajaca nadzieje.

Jedyne, co przeszkadza mi w tej talii to dodatkowe nazwy kart, ktore Crowley
      wpisal na dole oprocz tradycyjnych. Szczegolnie w Malych Arkanach Rozpraszaja i
      troche splaszczaja wielowymiarowa symbolike obrazu.

Linki, ktore podalas Dori, wymagaja jeszcze komentarza. Talia na Tarotece Liber
      T: Stars Eternal nie jest oryginalna - to sa wariacje na temat talii Crowleya,
      rysunki sa bardzo zmienione (i brzydsze) w porowaniu z oryginalem, ktory jest na
      Aeclecticu, wydanie US Games.

Pozdrawiam
      • dori7 Re: Aleister Crowley Thoth Tarot 06.05.07, 13:56
        iza.podlaska napisała:

> Linki, ktore podalas Dori, wymagaja jeszcze komentarza. Talia na Tarotece
        > Liber T: Stars Eternal nie jest oryginalna - to sa wariacje na temat talii
        > Crowleya, rysunki sa bardzo zmienione (i brzydsze) w porowaniu z oryginalem,
        > ktory jest na Aeclecticu, wydanie US Games.

Juz wyjasniam - zagapilam sie, w linku na gorze sa dwie talie, na gorze jest
        Stars Eternal, na dole jest ta wlasciwa (Toth Tarot), podaje link bezposrednio
        do niej:
        taroteca.multiply.com/photos/album/99
        Dzieki za zwrocenie uwagi smile)
        • kawa_malinowa Re: Aleister Crowley Thoth Tarot 06.05.07, 19:51
          wow.
          gdyby nie fakt, że mam opory filozoficzne w temacie kart ostatnio, to bym takie
          właśnie zachciała. one aż kipią.
          • dori7 Re: Aleister Crowley Thoth Tarot 06.05.07, 20:37
            A nie kojarza Ci sie z lektura "Kniazia Patiomkina"? big_grinDD

Bardzo ekspresjonistyczne sa i rzeczywiscie agresywne. Mnie to meczy i niepokoi.
            • kawa_malinowa Re: Aleister Crowley Thoth Tarot 06.05.07, 23:25
              Nie cyztałam, wiec nie wiem smile
              Modernizm przede mną dopiero właściwie, ale kojarzą mi się na przyklad z
              Przybyszewskim.

Agresywne są owszem, ale ja mam potrzebę jakichkolwiek wzruszeń łamaną przez
              potrzebę mocnych wrażeń ostatnio.
              W sumie to mogłabym je chcieć jako dzieła sztuki - jak większość talii. Na
              temat stosowania mam coraz więcej wątpliwości. I uspokajam znajomych, że nie
              przeszłam na żadną inną stronę mocy, po prostu. Ale to byłby mega offtop. Jak
              to napisano na forum wydzialowym moim -zycie polonisty to jeden wielki
              offtopik, ale się powstrzymam.
    • canada53 Re: Aleister Crowley Thoth Tarot 07.05.07, 07:19
      Jak czytałam Wasze posty, to stwierdziłam, że ta talia na pewno mi się podobać
      nie będzie, bo ja nie lubię agresji a gustuję w Tarotach "dla dziewczynek". Tzn.
      w takich które nie straszą, mają łagodne kolory i przyjazny wygląd. Ale jak
      pooglądałam skany - przeżyłam niespodziankę. Bo ten Tarot mi się podoba i
      faktycznie jest niesamowicie ekspresyjny. I wcale nie wydaje mi się agresywny.
      Choć (jak na razie) nie pałam żądzą jego posiadania, to jednak myślę, że byłaby
      z tego doskonała talia do wróżenia.
    • domitrax Re: Aleister Crowley Thoth Tarot 27.09.17, 23:35
      Nie podobała mi się kompletnie, kolory zbyt oderwane od reszty i to mi jakoś niestety nie podeszło uncertain. Aczkolwiek jako talia sama w sobie to secik zacny smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka