Dodaj do ulubionych

Kto nowym prezydentem Ameryki?

02.11.08, 21:19
Zrobiłam dwa proste rozkłady.

McCain
O to chodzi? Pustelnik O
Co jest przeciw? IV mieczy P
Co jest za? VI kielichów P
Wynik? III mieczy P

Obama
O to chodzi? Słońce P
Co jest przeciw? VII mieczy P
Co jest za? V kielichów O
Wynik? V denarów P

Ciekawie wyszło. Szanse są bardzo wyrównane jednak myślę, że wygra Obama.
Obserwuj wątek
    • romy_sznajder Re: Kto nowym prezydentem Ameryki? 02.11.08, 21:45
      czesc Olga

> Ciekawie wyszło. Szanse są bardzo wyrównane jednak myślę, że wygra Obama.

wg tych rozkladow wygrywa McCain (3 Mieczy, zupelnie nowy poczatek), 5 Monet
      Obamy to karta bankructwa.
      Pustelnik to czlowiek madry i stary, a Slonce musi sie jeszcze duzo nauczyc.
      • olga.78 Re: Kto nowym prezydentem Ameryki? 02.11.08, 21:50
        Romy też tak najpierw pomyślałam, że McCain wygra. Ale potem jakoś moim dziwnym
        zwyczajem zmieniłam opcję. He, zobaczymy wink
        • romy_sznajder Re: Kto nowym prezydentem Ameryki? 02.11.08, 21:53
          kiedys sprawdzalysmy tranzyty i tez - o ile pamietam, McCain mial lepsze, mocne,
          wyrazne, a Obama - nie. ale juz nie pamietam, jak to robilysmy, bo system
          wyborczy jest mocno skomplikowany, liczy sie kilka dat.
          • olga.78 Re: Kto nowym prezydentem Ameryki? 02.11.08, 22:00
            > kiedys sprawdzalysmy tranzyty i tez - o ile pamietam, McCain mial lepsze, mocne
            > ,
            > wyrazne, a Obama - nie. ale juz nie pamietam, jak to robilysmy, bo system
            > wyborczy jest mocno skomplikowany, liczy sie kilka dat.

Te wszystkie tranzyty, to dla mnie wciąż intrygująca czarna magia. Może kiedyś.
            • ma_ewa01 Re: Kto nowym prezydentem Ameryki? 02.11.08, 22:06
              McCain- na niego wyszedł mi as pucharów i król monet- zasiada na tronie
              na Obamę zaś Mag i 3buław- odwrócił się i odchodzi, nic nie wyczarował...
              Jak będzie, zobaczymy.
              Msmile
              • gosiadzika Re: Kto nowym prezydentem Ameryki? 03.11.08, 18:41

a czy może być tak że żadne nie dostanie wymaganej większości?
                u mnie wycodzi pałek dla obamy i 6 monet dla mc caina........
                Przy Obamie wyskorzył mi jeszcze głupiec smile
                • romy_sznajder Re: Kto nowym prezydentem Ameryki? 03.11.08, 20:06
                  w tamtych wyboracn nie ma wymaganej wiekszosci, jest wiekszosc bezwzgledna.
                  (dlatego do prawdzania tranz. licza sie 2 daty. najpierw sie wybiera elektorow,
                  a elektorzy wybieraja prezydenta). juz nie paietam, mialam jakies takie zajecia
                  na studiach, ale poniewaz elektorow jest liczba parzysta
                  pl.wikipedia.org/wiki/Kolegium_Elektor%C3%B3w_Stan%C3%B3w_Zjednoczonych
                  i w wyniku b.precyzyjnego liczenia (pamietacie wybory poprzednie, tam takie
                  liczenie bylo) wyjdzie pol na pol, to wtedy cos sie dzieje. o, wtedy poslowie
                  wybiora - Izba Repr.
                  pl.wikipedia.org/wiki/Wybory_prezydenckie_w_USA_w_2008_roku
                  chodzi o to, ze tam nie mozna oddac glosu niewaznego, trzeba zaglosowac na
                  kogos, i ta wiekszosc to - jak wynika z linka 270 glosow.
                  to inny system, niz nasz.
                  • romy_sznajder Re: Kto nowym prezydentem Ameryki? 03.11.08, 20:22
                    az mi sie to zaczelo podobac, no wiecie cowink wczesniej, to raczej towarzysko sprawdzlalam tranzyty, i jeszcze bylo kilku innych kandydatow, zaczelo sie w ogole od Hilary Clinton. chyba trzeba bedzie poszukac tamtych postow, choc to na zamknietym forum u WJ.

ale moze jakis warsztat bonusowy?
                    co Wy na to?
                    usrednimy wyniki, i poczekamy do grudnia?
                    • jasmintra Re: Kto nowym prezydentem Ameryki? 03.11.08, 22:03
                      super pomyslsmile!
                      znajde chwilke czasu i tez sprawdze karcioszkismile
                    • gosiadzika czemu do grudnia?? 04.11.08, 07:23
                      • kita32 Re: czemu do grudnia?? 04.11.08, 09:29
                        Poprzednim razem nawaliły komputery i głosy z jednego stanu liczono ręcznie, co potrwało 2 miesiące (tak mi mąż mówił - polegam na jego pamięci). Teraz też przewidują problemy z komputerami, bo za dużo osób pójdzie do wyborów.

Pomysł bonusowych warsztatów bardzo mi się podoba wink
                      • romy_sznajder Re: czemu do grudnia?? 04.11.08, 11:33
                        Ze moze do stycznie? No nie wiem, moze bedzie jasnosc?

"4 listopada 2008 zostanie wybranych 538 elektorów, którzy dokonają wyboru 44. prezydenta Stanów Zjednoczonych i 47. wiceprezydenta Stanów Zjednoczonych (choć może się zdarzyć, że osoby te będą nosiły dalsze numery, gdyż wybory odbywają się zawsze co cztery lata, ale może zdarzyć się, iż urzędy te zostaną wcześniej opróżnione i do tego czasu tę numerację będą nosiły inne osoby).

Prawny wybór prezydenta i wiceprezydenta zostanie dokonany 15 grudnia 2008 głosami wybranych 4 listopada 2008 elektorów. Wówczas każdy z 538 elektorów w każdym ze stanów zagłosuje pisemnie na dwie osoby (prezydenta i wiceprezydenta). Głosy te przekazane zostaną do Senatu. Po czym 6 stycznia 2009 przewodniczący Senatu (tj. urzędujący wiceprezydent) w obecności Senatu i Izby Reprezentantów zarządzi ich przeliczenie i ogłosi wynik wyborów na urzędy prezydenta i wiceprezydenta kolejnej kadencji.

Na prezydenta zostanie wybrana tylko ta osoba, która w głosowaniu elektorskim z 15 grudnia 2008 otrzymała bezwzględną większość głosów tj. przynajmniej 270. W innym wypadku to posłowie z Izby Reprezentantów głosując pisemnie dokonają wyboru prezydenta (zaś Senat wiceprezydenta)."
                        • kita32 Re: czemu do grudnia?? 04.11.08, 12:21
                          Ale my wybrać (na podstawie kart) zwycięzcę wyborów musimy już wcześniej, bo jak
                          będą wybrani elektorzy, to już wynik będzie prawdopodobnie przesądzony. Tylko
                          odpowiedź dokładna, kto zostanie prezydentem, będzie znana później (w styczniu,
                          o ile nie będzie opóźnień).
                      • bindu Re: czemu do grudnia?? 04.11.08, 17:07
                        kiedy beda wyniki, to zalezy od tego jaka bedzie przewaga zwyciezcy. Jesli duza,
                        to bedzie wiadomo juz wieczorem (wyniki zaczna byc udostepniane na biezaco, a
                        glosy liczy sie po zamknieciu punktow wyborczych czyli zwykle od 8 danego
                        czasu). tak wiec mozliwe, ze jutro rano Waszego czasu juz bedzie po wszystkim.
                        • romy_sznajder moj rozklad, WYBORY 04.11.08, 19:48
                          Nie mam za bardzo czasu, wiec wpisze rozkłady i pierwsze wrazenia, może w
                          trakcie pisania mi się cos rozjaśni, a jak nie to wroce pozniej.
                          Powtarza mi się kilka kart (Smierc, Krol kijow, 3 Monet, 6 Kijow) I kilka
                          motywow (np. Krol Monet, a potem Rycerz Monet).
                          Rozkladam na

1. Wybory, ogolnie
                          2. Obame.
                          3. McCaina.

Rozklad typowy, wg WJ, chciałam po 6 kart, żeby było samo kolo astrologiczne
                          (1-2- ogolnie, 3- asc, jak działać, a w sytuacji konfrontacyjnej asc to jeden a
                          desc drugi przeciwnik, 4- desc, 5- IC – przeszkadzające nawyki, co jest u
                          zrodel, 6- Mc – efekt, obiektywizacja), ale dociągnęłam jeszcze dwie, czyli 7–
                          rzeczy niespodziewane i 8- oczywiste.

Wybory; ogolnie.

1. 8 Monet.
                          2. PAPESSA
                          3. As Pucharow
                          4. Krol Kijow
                          5. 3 Monet
                          6. SMIERC

7. PAPIEZ
                          8. Walet mieczy.

Czytalabym to tak, ze jednak te wybory nie rozstrzygna się już jutro, tylko
                          będzie dlugo [8 Monet]. Papessa to być może była Hilary, a może to Sarah Palin
                          (ale ma swietne tranzyty na styczeń). Kobieta tu namieszala.
                          Chyba Hilary?
                          Dalej widac jakie dzialania.
                          As pucharow to raczej zadnych strategii w stylu oklamywania ankieterow, ze
                          "glosujemy na czarnego a zaglosujemy inaczej", prawda? I raczej Puchary -Obama.
                          Na desc - 3 Monet, bardzo konserwatywnie, pewnie to McCain.
                          CO ZNACZY SMIERC?
                          Ta karta jeszcze będzie, u McCaina. Może mu się cos stanie? Odpukac.
                          Znienacka ktos obdarzony autorytetem wyjdzie na prowadzenie, ale nie można
                          zapominac, ze patrzymy na ten cyrk przez pryzmat kampanii (Walet Mieczy).
                          cdn
                          • romy_sznajder Obama vs. McCain 04.11.08, 20:09
                            Obama

1. 2 Pucharow
                            2. SPRAWIEDLIWOSC.
                            3. Krol Monet.
                            4. 5 mieczy
                            5. Krolowa Mieczy
                            6. 6 Kijow

7. 9 Pucharow
                            8. 3 Kijow.

McCain.

1. Krol Kijow
                            2. Rycerz Kijow
                            3. Rycerz Monet
                            4. SMIERC
                            5. 3 Monet
                            6. 5 Mieczy

7. Krolowa Mieczy
                            8. 6 kijow.

Dziwne.. jakby moja talia się skurczyla do kilku kart; powtarza sie oderwana od rzeczywistości 5 Mieczy, jest Krolowa Mieczy, swietujaca zwycięstwo 6 Kijow... Bardzo niejsane rozkłady, u każdego jest jakas mocna karta na NIE.
                            U Obamy jest to Sprawiedliwosc na negatywnej pozycji: bezwzgledna rzeczywistość , i nierealna 5 Mieczy na pozycji przeszkod. Obama ma teraz Neptuna w opozycji do Słońca... Ale Efekt to świętująca 6 kijow. Dziala z rozmachem finansowym, Krol Monet, a konserwatywny McCain zaledwie jak Rycerz Monet, ta rownolegla hierarchia - mysle - jest tu nieprzypadkowa. 9Puch na pozycji niespodzianek to pewnie jakas solidarnosc czarnoskorych?
                            Być może tez karta Smierc w ogolnym rozkładzie wskazuje na czarnoskorego prezydenta, na jakas grubsza przemiane mentalna w USA.

McCain ma Smierc na pozycji przeszkadzającej. Niewesolo. Albo od razu liczyl się z przegrana, albo tak sadza jego wyborcy, albo naprawde mu się cos stanie, mlody nie jest - a kampania wyczerpujaca. Ale jest Krolem Kijow. Tak jakby miał wygrac. Wygrac żeby przegrac, jak to czytac w ogole? Krol Kijow - awers, Rycerz Kijow - rewers. Wladczy i dominujacy, ale przeceniajacy sily? Powtarza się 3 Monet, karta konserwatystow, "nielotow".

Z pierwszego rozkładu nie wynika jasno czy wygraja Puchary (Obama) czy Monety (McCain).....
                            Z pierwszych kolejnych kart poszczegolnych kandydatow pierwsze jest wskazanie na McCaina. Potem u niego Smierc, a jeszcze potem święto u Obamy. Czy można w ogole taki scenariusz tworzyc? Ze kto inny wygra w glosowaniu, a kto inny będzie prezydentem? Chyba nie, to za duzo SF.

No, napisalam, zobaczymy..wink
                            • kita32 ekspresowy rozkład 04.11.08, 23:22
                              Robię ekspresowy rozkład na 3 karty:

Obama - 4 Puchary - jego zwolennicy to ludzie, którzy mają już czegoś dość, nie chcą tego co jest;
                              McCain - 9 Pucharów - jego zwolennikom jest dobrze tak jak jest, nie chcą zmian;

nad nimi karta określająca zwycięzcę wyborów, popatrz na zdjęcie:
                              fotoforum.gazeta.pl/3,0,1542329,2,1.html
                              Rycerz Mieczy skierowany w tym samym kierunku co postać z karty odpowiadającej Obamie - Obama wygra!
                              • kita32 Re: ekspresowy rozkład 04.11.08, 23:30
                                Tak właśnie często robię, gdy mam między czymś wybrać - z jednej strony kładę karty na jedną sprawę, z drugiej na drugą, a nad nimi pomiędzy - kartę, która ma poradzić co wybrać. Zwykle na tej karcie jest osoba skierowana w którąś stronę i ten kierunek wskazuje co wybrać.

Tu wprawdzie nie pytałam o radę, ale zachowałam zasadę "ostatnia karta pokazuje".
                              • bindu Re: ekspresowy rozkład 05.11.08, 00:11
                                Kito, oby Twoje karty pokazaly prawde!
                                sama nie klade kart bo obwiam sie, ze wyszloby moje chciejstwo.

metoda, ktora opisalas bardzo mi sie podoba. juz wedruje do mojego notesika.
                                dziekujesmile
                              • bindu gratuluje Kito - Obama prezydentem elektem:-) nt. 05.11.08, 05:31
                                • kita32 Obama prezydentem elektem:-) 05.11.08, 08:30
                                  Też się cieszę wink
                                  Jestem "za" nim, bo on jest przeciw ingerencjom wojskowym.
                                  • olga.78 Re: Obama prezydentem elektem:-) 05.11.08, 09:04
                                    No i wygrał Obama tak jak myślałam.
                                    Kito świetny rozkład. Krótki a treściwy. Tak jak lubię.
                                    Też sobie go zaraz zanotuję. Mam nadzieję, że nie ma do niego praw autorskich wink
                                    • kita32 Re: Obama prezydentem elektem:-) 05.11.08, 10:37
                                      > Też sobie go zaraz zanotuję.

....Cieszę się, że Ci się spodobał wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka