arien2 18.08.07, 19:35 jakie książki polecacie do nauki astrologii? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iza.podlaska Re: książki o astrologii 18.08.07, 22:47 Z nowosci polecam Astrologię od początku Jarosława Gronerta - przystępny podręcznik od podstaw. Z klasycznych podręczników - Aleksander von Pronay "Zarys astrologii urodzeniowej" i "Interpretacja horoskopu" (obie bardzo tanie). Swietna jest rowniez ksiazka Donna Cunnigham "Astrologiczny przewodnik ku samoświadomości". Pozdrawiam Odpowiedz Link
kita32 Re: książki o astrologii 19.08.07, 00:33 Też dopiszę parę pozycji. Polecam 1. Astrologię samopoznania Wojciecha Jóźwiaka (2007). On dobrze wprowadza w praktyczne stosowanie wiadomości astrologicznych, bo stosuje metodę ograniczania się do tego co najważniejsze. To bardzo ułatwia start. (Właściwie książki jeszcze nie przeczytałam, ale w książce są materiały z kursu internetowego, na który uczęszczałam.) 2. Podręcznik interpretacji astrologicznej - Stephen Arroyo. Nie wiem czy jest dostępna. Mam wydanie z 95 roku. Świetna książka. Arroyo nie rozwleka opisując znaczenia "podmiotów astrologicznych" tylko podaje ogólne hasła. Genialnie określa istotę rzeczy. Ale można tę książkę przeczytać i nic nie wiedzieć. Żeby z niej właściwie korzystać, to trzeba rozszyfrowywać te ogólne hasła na konkretnych przykładach. Wtedy przemawiają. Dobra książka do czegoś w rodzaju medytacji. 3. Klucze do astrologii - Hajo Banzhaf i Anna Haebler (2004). Bardzo wygodna. Wiadomości w tabelkach. Szybko i wygodnie można znaleźć to czego się szuka. Hasła, ale inaczej niż u Arroya - konkretniejsze, więcej. Coś w rodzaju encyklopedii astrologicznej w zakresie "astrologii podstawowej". Odpowiedz Link
kita32 Re: książki o astrologii 19.08.07, 12:53 Arien, "Zarys astrologii urodzeniowej" jest pierwszym z 3-ch tomów, więc jeżeli chcesz kupić jedną z książek Alexandra von Pronay'a, to radziłabym zacząć od właśnie tej. A ja jeszcze dopiszę uwagi do swojej propozycji: Książka Wojciecha Jóźwiaka jest dobra dla osób o silnym znaku Panny lub silnym Merkurym lub mocnym żywiole ziemi, silnym Saturnie; Arroyo jest świetny dla Neptuników (ze względu na abstrakcję i ogólność haseł) oraz Plutoników (bo lubią rozszyfrowywać), a najlepiej jak Neptuna lub Plutona mają połączonego w jakiś sposób z Merkurym (aspekty, władztwo), bo wtedy radzą sobie z przełożeniem haseł na "język liniowy" tzn. na słowne wyrażenie tego co się czuje; Hajo Banzhaf i Anna Haebler mogą "pasować" wszystkim jako podręczna encyklopedia. (Dziwna sprawa, ale nie mogę tego samego powiedzieć o analogicznej książce Hajo Banzhaf'a - "Klucze do tarota", bo według mojego odczucia w niej nie trafia w sedno, ale to może być moje subiektywne odczucie. Dziwne, bo Hajo Banzhaf jest znany bardziej jako tarocista niż astrolog...) Odpowiedz Link
arien2 Re: książki o astrologii 19.08.07, 11:32 Pani Izo chciałam zapytać o te dwa podręczniki Pana Proneya czy one sie uzupełniają lub jakoś pokrywają albo który lepiej kupić? Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: książki o astrologii 19.08.07, 13:52 Witam serdecznie, podręczniki Pronaya to stara, dobra niemiecka szkoła - czyli łopatologicznie i od początku. Mi się takie podejście podoba, bo zanim się rzucimy na głęboką astrologiczną wodę, trzeba z grubsza wiedzieć co, gdzie i kiedy. Podręczniki te mają swoje wady, oczywiście, jak schematyczne podejście, suchy opis i tak dalej. Osobie początkującej umożliwią jednak: narysowanie horoskopu, poznanie podstawowych pojęć. Plusem jest brak "nowinek", które na początkowym etapie nauki potrafią porządnie namącić uczniom w głowach. Pierwsza część to "Zarys astrologii urodzeniowej", tu jest ABC, tom drugi to "Interpretacja horoskopu". Od tego można zacząć. Ale ja oczywiście radzę kupić też Gronerta, to nowszy podręcznik i dobry bardzo oraz wszystkie inne książki astrologiczne, jest ich tak mało, że choćbyś chciała, to i tak się nie zrujnujesz Pozdrawiam serdecznie, Mii Odpowiedz Link
arien2 Re: książki o astrologii 19.08.07, 17:22 a co sądzą Panie o książce Krystyny Konaszewskiej Vademecum Astrologii? Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: książki o astrologii 19.08.07, 18:11 Witam serdecznie, powiem tak "lepszy rydz, niż nic", ale to moja prywatne opinia. Uważam, że cały zbiór Krystyny Konaszewskiej to ogromna, mrówcza wręcz praca, ale bardziej przydatna już wiedzącym coś fanom, niż osobom początkującym zupełnie. Odebrałam Twoje pytanie jak osoby, która szuka podręcznika "żeby zacząć". "Żeby zacząć" nie wystarczy przeczytać zbioru regułek, bo to nie nie daje oprócz mętliku wiadomości. Dlatego polecam Pronaya, bo autor przedstawia pewien cykl nauki i metodę interpretacji. Oczywiście, potem można postępować według tego, a można inaczej. Ale tam zawarte są pewne podstawy w miarę spójnie podane. Nie znaczy to, że go wychwalam pod niebiosa, ale mało jest podręczników do wyboru. Vademecum Konaszewskiej nie jest podręcznikiem do nauki, ale zbiorem reguł. Pozdrawiam serdecznie, Mii Odpowiedz Link
neptus Re: książki o astrologii 22.08.07, 01:23 iza.podlaska napisała: > Z nowosci polecam Astrologię od początku Jarosława Gronerta - przystępny > podręcznik od podstaw. > > Z klasycznych podręczników - Aleksander von Pronay "Zarys astrologii > urodzeniowej" i "Interpretacja horoskopu" (obie bardzo tanie). > > Swietna jest rowniez ksiazka Donna Cunnigham "Astrologiczny przewodnik ku > samoświadomości". O ile Gronerta i Cunningham mozna polecić na pewnko, to Pronaya jako pierwszy podręcznik bym polecała z dużą ostrożnością. Osobiście jako początkujący astrolog kupiłam całą kolekcję Von Pronaya i nie skorzystałam praktycznie nic z żadnej z tych książek. Ja zdecydowanie polecam jeszcze jako lekturę obowiązkową "Homo Zodiacus" Weresa, to jest po prostu arcydzieło. Świetnie się to czyta i doskonale pomaga zrozumieć cały cykl zodiakalny. Odpowiedz Link
joola17 Re: książki o astrologii 22.08.07, 17:13 To i ja sie wypowiem. Ksiazki to ja polecam wszystkie, jakie wpadna w rece, ale do nauki najlepszy jest kurs, jakikolwiek, u kogokolwiek; zdobedziesz podstawy, a potem bedziesz je rozwijac, poglebiac lub negowac - m.in. czytajac ksiazki. Ja czytam wszystko (o astrologii duzo - po polsku - nie ma) i polecam te metode. Przejrzysz dwa - trzy podreczniki i widzisz wspolne motywy. Zaczynasz dostrzegac, jaki jezyk i sposob pisania o astrologii Ci pasuje. Ja kiedys, longiem - jednej nocy, przeczytalam "Saturna" Liz Green i od razu cos Arroyo; obie swietne, ale to bylo jak... zestawienie nocy z dniem.... i nie tylko o tematyke chodzilo. Na poczatek polecam Arroyo i Jozwiaka, ale nie ludze sie, ze wezmiesz jako pierwsze to, co ktos tam na forum polecil, zwlaszcza ze rozrzut gustow jest - jak widac - szeroki. Niektorym pasuje Weres, dla mnie Weres to wodolejstwo, tzn. 'Homo Zodiacus', nie 'Mandala'. Z kolei Mandala to takie "wszystko", a przez to malo przyswajalne: czytam te ksiazke, z wrazenia opada mi szczeka, wiem, ze do niej "wroce na pewno", a nie wrocam nigdy..... Ale: takie ksiazki Ci pasuja, jaki jest Twoj Merkury, jakie tworzy aspekty i jaki jest dominujacy w horoskopie zywiol Zreszta do ksiazek sie wraca, nawet w tych niechcianych i nielubianych kiedys, nagle (we wlasciwym momencie) znajduje sie nieslychanie wazny i potrzebny akapit; po to sa ksiazki - zeby byly i zeby wracac. Odpowiedz Link
kita32 Re: książki o astrologii 22.08.07, 21:44 > To i ja sie wypowiem. Ksiazki to ja polecam wszystkie, jakie wpadna w rece, ale > do nauki najlepszy jest kurs, jakikolwiek, u kogokolwiek; zdobedziesz podstawy, > a potem bedziesz je rozwijac, poglebiac lub negowac - m.in. czytajac ksiazki. ..... To prawda, nic nie zastąpi kursów. To taki żywy kontakt z astrologią. Ale kursy to już znaczny wydatek... Odpowiedz Link
domitrax Re: książki o astrologii 27.09.17, 23:39 Wszystko wydane po roku 1996 jest godne uwagi. ____________ www.horoskop360.pl/horoskop-miesieczny Odpowiedz Link