Dodaj do ulubionych

Zamość czy Chełm?

20.03.07, 23:18
Mam pytanie do Was drodzy Hrubieszowianie. Jak oceniacie te dwa miasta, Zamość
i Chełm. Z którym z nich Hrubieszów jest bardziej związany, z Zamościem z
racji tego, że bylo to miasto woj., czy Chełmem z powodu bliskości. Zawsze
nurtowaly mnie takie zagadnienia. Dziękuję za Wasze uwagi i spostrzeżenia.
Dodam, że nie pochodzę z żadnego z tych miast.
Pzdr
Obserwuj wątek
    • tomekjot Chyba jednak chełm 21.03.07, 16:47
      Hrubieszów został związany z Zamościem dopiero po II wiojnie światowej a tak na
      dobre w 1975. Dla przykładu- zasoby archiwalne z m. Hrubieszów znajdują się w
      dużej części w chełmskim archiwum a krasnostawskie z kolei w zamojskim.
      Ot- pradoks

r.vasco napisał:

> Mam pytanie do Was drodzy Hrubieszowianie. Jak oceniacie te dwa miasta, Zamość
      > i Chełm. Z którym z nich Hrubieszów jest bardziej związany, z Zamościem z
      > racji tego, że bylo to miasto woj., czy Chełmem z powodu bliskości. Zawsze
      > nurtowaly mnie takie zagadnienia. Dziękuję za Wasze uwagi i spostrzeżenia.
      > Dodam, że nie pochodzę z żadnego z tych miast.
      > Pzdr
      • r.vasco Re: Chyba jednak chełm 22.03.07, 00:57
        Czy fakt, że Hrubieszów przez 23 należał do województwa zmienił coś? Czy
        związało to Hrubieszów bardziej ściśle z Zamościem? A jak jest obecnie, w życiu
        codziennym? Wiem, że Hrubieszów podlega pod sąd i prokuraturę okręgową w
        Zamościu. Jak myślisz, czy hrubieszowianie identyfikują się z Zamojszczyzną, czy
        bardziej z Ziemią Chełską. Dzięki za Twoje spostrzeżenia.
        Pzdr
        • andrzej.sawa Re: Chyba jednak chełm 27.03.07, 11:18
          Ziemia Chełmska to stary region.Wyodrębnienie zamojskiego to rzeczywiście
          dopiero 75 rok.Ludzie są przyzwyczajeni do zaszłości,a ci z Hrubieszowa,z
          którymi rozmawiałem mówili o bliskości Chełma.
          • trokan troche sie mylisz Andrzeju... 27.03.07, 18:04
            Czytałem na kilku forach wiele Twoich postów n/t ziemi chełmskiej i nie wiem
            czy masz Andrzeju jakiś kompleks czy co? Zacząłeś od krucjaty majacej chyba
            wskrzesic dawny odpowiadajacy Tobie podzial historyczny. Pewnie wiesz, ze
            ziemia chelmska istniała w różnych granicach, zatem które Tobie odpowiadają?
            Czy tereny za Bugiem też chcesz zjednoczyc? Ale chyba zapominasz, że historia
            rządzi się swoimi prawami. Przez następne wieki powstawały tu silniejsze
            ośrodki miejskie tworzące własną strefę wpływów (Zamosc), kolejne się rozwijały
            i też usamodzielniały (np Hrubieszow), niektore podupadly ("stoleczny" Chelm).
            Potem zabory, wojny i ziemi chełmskiej nie ma... Chełm po najazdach tatarskich,
            mimo iz dzierzyl stoleczna wladze ziemi, ulegl upadkowi i właściwie gdyby nie
            przeprowadzenie linii kolejowej do Kowla to byłby dziś podrzędnym miasteczkiem
            powiatowym. W pozniejszych okresach powstały nowe administracje, których
            zdajesz się Andrzeju nie uznawać (popularny poglad wsrod Chelmian). Czy masz
            (czy ktokolwiek ma?) do tego prawo? Przecież to też historia!
            A w zwiazku z tematem promocji - odnosze wrazenie, ze probujesz sie podczepic z
            ziemia chelmska pod Roztocze i pomijana (celowo?) przez Ciebie Zamojszczyzne.
            Zamojszczyzna i Roztocze promuja sie od zawsze razem. My z Hrubieszowa znamy
            uroki naszej Ziemi Hrubieszowskiej i powiatu, jak i tez staramy sie je promowac.

Zamojskie Andrzeju nie bylo tylko tworem powstalym w 1975.
            Termin "Zamojszczyzna" konkretnie funkcjonuje od XIX wieku. Czemu? Poniewaz
            Zamość w swojej historii był miastem dominującym, bogatym, stolica ordynacji
            skupiajaca wiele funkcji w przeciwienstwie do upadajacego Chelma. Taki stan
            rzeczy mial miejsce i odcisnal swe pietno na terenach i nie mozna temu
            zaprzeczac. Ziemia hrubieszowska oczywiscie byla poza ordynacja i tworzyla
            swoja lokalna terytorium nad Bugiem. Jednak bliskosc i Chelma i Zamoscia byla
            dla samego miasta zawsze odczuwalna. Fakt, ze z powodu tradycji i historii
            Hrubieszow ciazyl do blizszego Chelma ale wplyw ten malal od konca XIX wieku.
            Byly tez czasy ze Hrubieszow byl wiekszy i od Zamoscia i od Chelma...
            Jako dosc wiekowy mieszkaniec Hrubieszowa pamietam, ze jezdzilo sie do szkol do
            Zamoscia, na rynek na zakupy; do Chelma tez, ale w moim odczuciu jakby rzadziej
            i mniejszy byl wybor. Z Zamosciem bylo polaczenie kolejowe, pozniej LHS i
            dalsze inwestycje, praca... Po II wojnie Hrubieszow wyraznie podlegal pod
            Zamosc - sprawy urzedowo-administracyjne, rolnictwo, komunikacja kolejowa - i
            to sie odczuwalo. Wiec to historia zmienila uklad zaleznosci.
            Wydaje mi sie Andrzeju ze powinienes pamietac o tradycji ziemi chelmskiej, ale
            nie probuj na swoja modle odbudowywac tego podzialu na tym terenie, bo i Chelm
            juz nie ten co za ksiecia Daniela, a Zamosc jest miastem silniejszym, bardziej
            rozwinietym, a wszyscy i tak podlegaja obecnie pod Lublin.
            To tez jest historia a nie zadnymi "tworami"
            A Hrubieszow z Ziemia Hrubieszowska i tak rzadzi sie swoimi prawami bo od nas
            wszedzie daleko :-)

pozdrawiam

Tomekjot: w archiwach i ich oddzialach jest pewna odgorna regionalizacja
            administracyjna (tak jakos po 3-4 powiaty na archiwum). W chelmskim oddziale
            Archiwum Lubelskiego jest wiekszosc materialow dotyczacego naszego miasta, ale
            w Archiwum Zamojskim sa szczatkowe ale takze ciekawe dokumenty hipoteczne i
            mapy z dawnego powiatu
            • andrzej.sawa Re: troche sie mylisz Andrzeju... 28.03.07, 11:05
              Ja nie mam wmawianych przez Ciebie kompleksów.Problem w tym,że nie sposób w
              reklamie wszystkiego wymieniać.Dlatego piszę o skrótowo - zresztą ludzie z
              Zamościa nie czepiają się mnie o to.
              Problem jest w tym,że brak nam wszystkim dostatecznej wiary w siebie i swoje
              okolice.Niestety głupia reforma administracyjna zepchnęła nas na bok od
              Lublina.Promocja zaczyna się od Lublina,wszystko nazywa się Lubelszczyzną,a o
              nas na szarym końcu.Przed kilku laty było prościej.Czasami ludzie z Zamościa
              dogadywali się z ludźmi z Chełma.Teraz mini powiaty bez pieniędzy i
              administracyjny mit Lubelszczyzny.
              • andrzej.sawa Historia,czy głupota? 28.03.07, 11:12
                Reforma administracyjna się stała w 1999 roku.Nie tylko moim zdaniem,ale zdaniem
                ludzi znających się na samorządzie - np.Stefan Bratkowski - wyjątkowo
                nieudana.No i czy mamy zgodzić się na trwanie tego czegoś?
                Ale życie płynie i choćby pytanie o związki Hrubieszowa z sąsiednimi miastami
                jest dowodem,że setki lat historii tkwią w nas i że przede wszystkim jesteśmy w
                swojej okolicy.
                • trokan Re: Historia,czy głupota? 28.03.07, 12:40
                  Tak i w Hrubieszowie to czuc Andrzeju - Lublin tupie nozka i wszystko w obrebie
                  wojewodztwa ma tanczyc jak im sie podoba. Sa bardzo pewni, reszte z poza
                  Lublina maja za nic - "wiesniaki", "buraki" z Chelma, Hrubieszowa, Tomaszowa
                  czy innej Wlodawy. Tak to jest... Ukraina, Bialorus! Stad maja do nas kompleksy
                  lublinianie poniewaz za jakich nas uwazaja za takich wlasnie sami uchodza w
                  Polsce, wiec musza na swoim podworku pokrzyczec :-) Ale nie trzeba sie tym
                  przejmowac.

Promocja: My promujemy sie jako Ziemia Hrubieszowska, z grodziskami, Staszicem,
                  zielenia nadbuzanskich pol i czysta przyroda. To nasza lokalna "ojczyzna",
                  nasza - Hrubieszowiaków. Ale co najmniej dziwne jest dla mnie to Andrzeju, ze
                  laczysz Ziemie chelmska z Roztoczem (kraina geograficzna). Historia pchnela te
                  tereny ku innemu przeznaczeniu. Bo jak Roztocze to gdzie Zamosc i
                  Zamojszczyzna? Tak, bo Zamosc i Roztocze sa reklamowane razem i tak istnieja w
                  swiadomosci polskiego turysty. A co ma do tego Ziemia chelmska? Kilkaset lat
                  temu rozciagala sie tutaj, ale juz nie obecnie! Czy nie mozna Andrzeju
                  podkreslac walorow Ziemi Chelmskiej oddzielnie. Kredowe zalesione pagory, stary
                  Chelm z podziemiami kredowymi, prawoslawie, Rejowiec, Krasnystaw, Stolpie...
                  Przeciez to piekne okolice. Po co laczyc je z innym terenem, ktory jest
                  odrebny, zdecdowanie samodzielny i historycznie uksztaltowany. Czy nie jest to
                  ze szkoda dla tych miejsc no i dla Chelma? Nie moge tego zrozumiec.

Reformy byly tez w 1975 w latach 50-tych, 20-tych itd... Nie wiem czy pamietasz
                  te czasy Andrzeju, ale w 1975 tez zalatwili wszystko rach-ciach w nocy i bez
                  dyskusji... Powstaly nowe wojewodztwa i byly wyrazy dezaprobaty tylko ciche, bo
                  nie wolno bylo krzyczec przeciw wladzy. Hrubieszow, Krasnystaw i inne miasta
                  przestaly byc powiatami, i nam sie to nie widzialo. Pieniadze szly na rozbudowe
                  stolic nowych wojewodztw. Zdaje sobie sprawe, ze w Twoich oczach byl to czas
                  dobry dla Chelma, ale czy nie kosztem Krasnegostawu i Wlodawy? Czy dobre to
                  byly i sa podzialy obecne osadza nasze wnuki i prawnuki no i historia. Faktem
                  jest ze podzialy zmieniaja sie w Polce co kilkadziesiat lat i jeszcze roznie
                  moze byc.

pozdrawiam z Hrubieszowa
                  • andrzej.sawa Re: Historia,czy głupota? 28.03.07, 14:05
                    Może dam radę Ci wyjaśnić.
                    Na zewnątrz,w Polskę można promować znane obszary,dlatego za pewną zachętą
                    kolegi z forum Rostocze postanowiłem połączyć dwa hasła - Ziemia Chełmska i
                    Roztocze.Roztocze często występuje np.w prognozach pogody,a z kolei Ziemia
                    Chełmska to moja okolica,stara,historyczna nazwa.W reklamie nie da rady być
                    dokładnym.Trzeba rzucić jakąś rybkę na zachętę.Wolałbym reklamować dokładniej i
                    skuteczniej,ale nie mam wielkich możliwości i napewno umiejętności.
                    Oczywiście możemy przy okazji wrzucać pojęcie Szlak Nadbużański.Jak fajnie
                    byłoby zrobić tradycję wypraw końmi od np.Biłgoraja,przez Roztocze,okolice
                    Hrubieszowa,aż za Włodawę.
                    Oj,pomażyć
                    • trokan Re: Historia,czy głupota? 28.03.07, 15:38
                      Wybacz, ale dalej nie bardzo kumam. Moze odpowiedz wkoncu jak definiujesz
                      terytorialnie obecna Ziemie chelmska. Jak ja widzisz - przeciez juz nie z
                      Hrubieszowem, tym bardziej nie z Zamosciem(!), no a co tam jeszcze ma Bilgoraj
                      i Tomaszow?
                      Rozumiem Andrzeju, ze chodzi o promocje jednostki administracyjnej z kraina
                      geograficzna, ale czy z Chelma nie blizej na Polesie (Wlodawa, Poleski Park
                      Narodowy!) i Pojezierze Leczynsko-Wlodawskie? Czy nie jest to "naturalny"
                      zestaw na miarę Zamość/Zamojszczyzna + Roztocze? Czy naprawde chelmska
                      turystyke trzeba uzalezniac od zamojskiej?

A propos prognoz pogody: w Zamosciu jest stacja meteo (Zamosc+Roztocze),
                      podobnie we Wlodawie (Polesie). Zamojszczyzna lezy w dzielnicy klimatycznej
                      zamojsko-przemyskiej, gdzie jest specyficzna aura (mrozne zimy, lata gorace),
                      stad w prognozach sie wspomina o Zamosciu i Roztoczu. Wlodawe tez wspominaja
                      (np radio). Zatem czy powiazanie Ziemi chelmskiej z Polesiem nie zrobi lepszej
                      reklamy niz z odleglym Roztoczem? Czy Roztocze to aby dobry kierunek dla Chelma?
                      • andrzej.sawa Re: Historia,czy głupota? 28.03.07, 16:00
                        Nie do końca chodzi mi o precyzyjne określanie granic,bo nie widzę takiej
                        potrzeby.Tradycyjnie Ziemia Chełmska to /z tej strony Bugu/ obszar na północ od
                        Zamościa do okolic Włodawy.Pokrywa się to mniej więcej z
                        woj.chełmskim,oczywiście można dyskutować o okolicach Hrubieszowa i innych,ale
                        powtarzam nie chodzi mi o pracę naukową,a o użyteczne marketingowo określenie
                        naszych okolic.
                        Turystycznie sądzę,że obszar od Roztocza do Włodawy jest wystarczająco
                        ciekawy,aby był promowany.A i komunikacyjnie dojazd od Lublina jest prosty do
                        określenia.
                        Nie uważam,żeby można odnieść sukces reklamując małe,jednolite obszary.W Polsce
                        na tej zasadzie można reklamować góry,morze i Mazury.My jesteśmy za mali i mało
                        znani,a więc dlatego musimy reklamować trochę na zasadzie dla każdego coś miłego.
                        Na przykład sławny Zamość to wycieczka na 1 dzień,a jak dodamy do tego
                        Chełm,Włodawę...a jeszcze atrakcje przyrodnicze,no i możemy opracować program na
                        2 tygodnie.
                        • trokan nie Ziemia chelmska i Roztocze tylko... 28.03.07, 23:40
                          Andrzeju - myslisz skrotowo w Tobie wygodny sposob, ale juz w nazwie
                          Twojego "marketingowego" planu pojawia sie rozdrobnienie. Dlaczego? Piszesz
                          przeciez "Ziemia Chelmska [...] pokrywa sie mniej wiecej z woj. chelmskim...",
                          a dla przypomnienia wtrace: Roztocze to kraina geograficzna rozciagajaca sie od
                          Krasnika do Lwowa (z Gorajem, Szczebrzeszynem, Zwierzyncem, Jozefowem,
                          Tomaszowem...). Gdzie zatem w Twojej marketingowej nazwie pozostale tereny -
                          Hrubieszow z okolicami, Bilgoraj i zwlaszcza Zamosc? Powtorze sie po raz
                          kolejny, ale to nie Ziemia chelmska! Wiec Ziemia chelmska to Twoje okolice, nie
                          nasze :-) Chyba celowo w Twym projekcie zdajesz sie promowac TYLKO Ziemie
                          chelmska (Twoja) kosztem innych terenow, ktore juz sprawna promocje turystyczna
                          maja.
                          Moim skromnym zdaniem usilujesz obalic na Tobie wygodny sposob istniejace w
                          swiadomosci i praktyce od wielu dziesiecioleci zaleznosci spoleczne i
                          administracyjne. To nie jest zaden marketing!
                          Jezeli marzysz o nazwie obejmujacej caly teren to czy nie lepiej i przede
                          wszystkim krocej (chwytliwiej) byloby np region chelmsko-zamojski? Tu mieszcza
                          sie i podzialy administracyjne i regiony geograficzne (od Tomaszowa po Wlodawe).
                          Jezeli juz upierasz sie przy zestawie "Ziemia chelmska + (kraina geograficzna)"
                          to nie + "Roztocze" (to nie pasuje!) tylko + Polesie. To chyba wynika samo z
                          siebie...

udanych przemyslen, pozdrawiam
                          • andrzej.sawa Re: nie Ziemia chelmska i Roztocze tylko... 29.03.07, 07:13
                            Powtarzam - upraszczam tylko w celu stworzenia hasła reklamowego.Moim zdaniem
                            wystarczy ludziom z zewnątrz podać takie hasło,a trafią.Oczywiście można
                            inaczej,ale problem w tym,żeby nie było to długie.Oczywiście masz rację,że
                            mieszam określenie geograficzne i administracyjne.Może Zamość powinien być
                            zaznaczony,ale...

Po za tym masz sporo racji,ale to temat przy innej okazji.
                            • r.vasco nie Ziemia Chelmska 30.03.07, 00:00
                              Ja także popieram pomysł wspólnego działania regionów w celu usprawnienia
                              promocji, ale obawiam się Andrzeju, że Twoja koncepcja podłączenia Ziemi
                              Chełmskiej do Roztocza z pominięciem Zamojszczyzny jest chybiona. Jak już
                              wspomniano to nie jest naturalny kierunek dla Chełma i lepsze byłoby Podlasie.
                              Roztocze nie rozerwalnie związane jest z Zamościem. Ponadto Ziemia Chełmska nie
                              funkcjonuje w świadomości polskich turystów. Za to Zamojszczyzna jest
                              rozpoznawalna. Po co więc promować coś nie zbyt popularnego kosztem czegoś
                              innego? To trochę jak pasożytnictwo.
                              • andrzej.sawa Re: nie Ziemia Chelmska 30.03.07, 00:28
                                Jestem otwarty na wszelkie propozycje zresztą połączyłem nasze okolice zgodnie z
                                sugestią człowieka z Zamościa.
                                A zastanów się nad jednym "drobiazgiem".W turystyce możemy zaistnieć pod
                                warunkiem nie dzielenia się.A jak wygląda od północy - Suwalskie,Białowieża i
                                Bieszczady.To teraz istnieje w świadomości.No i żeby zaistnieć małe Roztocze ma
                                też kłopoty.Owszem,gdyby nie granica na Bugu,ale niestety jest.Przemyskie jest
                                związane z Bieszczadami,a więc co zostaje nam?
                                Poprzednio pisałem,że Zamość jest na dzień lub dwa,a więc gość na krótki pobyt,a
                                na krótko wielu nie chce się jeździć.A co na dłużej?Nie wszyscy chcą urlopu w
                                naturze,a więc potrzeba trasy zurbanizowanej.Do mnie,do samego Chełma ludzi nie
                                namówię na tydzień,ale razem z Zamościem,obiektami Ordynacji i wypadem m.in. do
                                Włodawy trochę łatwiej,a może jeszcze jak namówimy na tydzień natury to mamy do
                                wyboru i bagna i Roztocze.
                                A pomyśl jak namówić na sam Hrubieszów?Nie da rady.A razem?
                                • r.vasco Re: nie Ziemia Chelmska 30.03.07, 20:03
                                  Ok, rozumiem, ale uważam kategorycznie, że Zamość należy uwypuklić w tej
                                  promocji, ponieważ jest najbardziej rozpoznawalny, co dla wspólnego promowania
                                  naszych regionów jest wielkim atutem. Zamość jest tu jakby "flagowym produktem".
                                  Jeśli chodzi o Chełmszczyznę to w miarę znane jest Pojezierze
                                  Łęczyńsko-Włodawskie. Natomiast sam Chełm nie istnieje na mapie turystycznej. A
                                  szkoda bo nie wątpliwie jest ciekawym miastem.
                                  Czy myślałeś jakie metody należałoby zastosować, by promocja byla skuteczna?
                                  • andrzej.sawa Re: nie Ziemia Chelmska 30.03.07, 23:46
                                    Gdybym był mądry,to nie byłbym głupi.
                                    Jak bym umiał,to bym robił.Zresztą zacząłem od hasła Ziemia Chełmska,potem po
                                    czyjejś sugestii dodałem Roztocze.A zacząłem,bo trzeba działać.Może się uda.
                                    Na wszelkie Targi czy seminaria specjalistyczne zabieram z Urzędu Miasta foldery
                                    i płyty z materiałami o Chełmie i reklamuję jak mogę.Trochę wysyłam za granicę.
                                    A może trzeba by zrobić jakieś forum poświęcone naszym terenom,jakieś
                                    mapki,adresy...,no i potem posty z linkami rozsyłać.
                                    Trzeba myśleć.
    • credit28 Re: Zamość czy Chełm? AIDS czy Dżuma? 08.08.07, 13:22
      Jedno i drugie jest siebie warte. Te miasta skazane sa na wegetację.
      NO CASCH, NO FUTURE!!!
      • andrzej.sawa Re: Zamość czy Chełm? AIDS czy Dżuma? 09.08.07, 01:58
        A ja Tobie nie wierzę.

Przyszłość buduje się na optymiźmie,a nie na płaczu i narzekaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka