Dodaj do ulubionych

do eksperta

04.08.05, 22:17

Witam
Proszę mi powiedzieć jakie koszty wiążą się ze zmianą banku. Mam kredyt na budowę domu w PKO BP i chyba zdecydowana jestem na zmianę kredytodawcy. Ale nie wiem jakie są tego koszty. Jeśli mogłabym prosić o wskazanie w punktach co powinnam w jakiej kolejności załatwić i ile to w przybliżeniu może kosztować byłabym zobowiązana. Bo zdaje się, że oprócz kosztów wcześniejszej spłaty i zaciągnięcia nowego kredytu muszę jeszcze dokonać zmiany zapisu w hipotece, a to zdaje się nie jest bezpłatne. Przepraszam, że zamieszczam ten post na forum o mieszkaniach, ale w kredytach hipotecznych eksperta zaminili na sprzedawcę.
Dziękuję raz jeszcze.
Aneta
Obserwuj wątek
    • doradcy.expandera Re: do eksperta 05.08.05, 09:47
      > Witam
      > Proszę mi powiedzieć jakie koszty wiążą się ze zmianą banku. Mam kredyt na
      budo
      > wę domu w PKO BP i chyba zdecydowana jestem na zmianę kredytodawcy. Ale nie
      wie
      > m jakie są tego koszty. Jeśli mogłabym prosić o wskazanie w punktach co
      powinna
      > m w jakiej kolejności załatwić i ile to w przybliżeniu może kosztować byłabym
      z
      > obowiązana. Bo zdaje się, że oprócz kosztów wcześniejszej spłaty i
      zaciągnięcia
      > nowego kredytu muszę jeszcze dokonać zmiany zapisu w hipotece, a to zdaje
      się
      > nie jest bezpłatne. Przepraszam, że zamieszczam ten post na forum o
      mieszkaniac
      > h, ale w kredytach hipotecznych eksperta zaminili na sprzedawcę.
      > Dziękuję raz jeszcze.
      > Aneta

Główne koszty to ewentualna prowizja za wcz. spłatę starego kredytu i prowizja
      za nowy kredyt. Poza tym jeśli w grę wchodzi kredyt walutowy wysokim kosztem
      jest spread a więc różnica między kursem wypłaty a spłaty kredytu. Wykreślenie
      hipoteki to połowa opłaty za wpisanie a wpisanie to 1/20 wpisu stosunkowego
      (już na tym forum wklejałem wysokość tego wpisu). W większości przypadków koszt
      sądowy wyniesie ok. 1000 zł. Poza tym koszty takie jak ubezpieczenie pomostowe
      przy nowym kredycie (kilkaset złotych - mniej więcej 1 proc. kwoty kredytu
      rocznie lub podwyższone oprocentowanie o 0,5-1 pkt proc., płaci się do wpisania
      hipoteki co trwa od kilku tyg do kilku miesięcy), dalej: ewentualna wycena (ca.
      400-500 zł za mieszkanie), weksel za 0,1% kwoty kredytu, ewentualne
      ubezpieczenie niskiego wkładu, ubezpieczenie nieruchomości już masz więc tylko
      cesja na nowy bank. Częsci z tych kosztów można uniknąc korzystają np. z
      promocji, część banków w ogóle nie obciąża klienta kosztem wyceny itp.
      Operacyjnie to wygląda tak że składasz wniosek o kredyt w nowym banku - cel
      kredytu spłata kredytu w innym banku. Od starego banku bierzesz zaświadczenie o
      wysokości zadłużenia na dany dzień, opinię o sobie jako kredytobiorcy.
      Załatwiasz wszelkie formalności w nowym banku - następuje przelew pieniędzy na
      stary kredyt. Stary bank wystawia zaświadczenie o spłacie i wniosek o
      wykreślenie hipoteki. Nowy bank wystawia wniosek o wpisanie hipoteki. Zapraszam
      do naszych oddziałów.
      • 76kitka Re: do eksperta 05.08.05, 12:12

dziękuję bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka