Dodaj do ulubionych

PLN czy CHF

17.01.06, 16:14
Witam,
planuję kredyt na mieszkanie w wysokości 450 tys. zł w mbanku lub millenium
i mam pytanie do doradców z Expandera i do uczestników forum również:
Czy lepiej wziać teraz kredyt w złotówkach i przewalutować na franki jak
tylko wartość złotego się obniży czy brać teraz we frankach pomimo mocnego
złotego?
Jak jest dla mnie korzystniej?
pozdrawiam
Anka
Obserwuj wątek
    • starchaser Re: PLN czy CHF 17.01.06, 16:20
      jesli brałabyś na dniach.. to patrząc na obecne zawirowania na
      "polskiej scenie" - przy takiej kwocie najbezpieczniej wziąć w PLN, poczekać co z tego wyjdzie.. a potem ew. przewalutować.
      Patrząc po kwocie kredytu widać, że stać Cię na troszkę wyższe raty przy kredycie w PLN przez te parę miesięcy wink

Oczywiście prowizja za przewalutowanie musi wynosić 0pln smile
    • zbooycerz Re: PLN czy CHF 18.01.06, 12:36
      jednorazowy czy w transzach?

jednorazowy to CHF, super okazja

a w transzach PLN a potem przewalutuj odpowiednio, zalezy jak jest przeliczana
      kwota wg aktualnego kursu czy z dnia podpisania umowy akurat tutaj mBank jest ok

pzdr
      • bepepe Re: PLN czy CHF 18.01.06, 13:17
        Dlaczego zaciągnięcie kredytu w CHF przy jednorazowej wypłacie to teraz "super
        okazja"? Coś mi się zdaje, że frank tańszy już raczej nie będzie, więc będzie
        trzeba oddać tę samą ilość franków, ale kosztować to będzie (w razie wzrostu
        franka, na co się zanosi) więcej złotówek. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
        • zbooycerz Re: PLN czy CHF 18.01.06, 13:34
          wiadomosci z dzisiaj: "MF sprzedało 5 letnie obligacje za 3 mld. Popyt wyniósł
          niemal 9 mld. Tak dużego popytu niewielu oczekiwało. Ostatnie osłabienie
          złotego i niepewność polityczna miały osłabić apetyt na polskie papiery. Tak
          się na razie nie stało" (parkiet)

9 miliardom PLN wydaje sie, ze waluta bedzie tansza albo conajmniej nie bedzie
          drozec szybciej niz roznica % w ciagu najblizszych lat

ostatnie zawirowania to doskonala okazja do brania kredytu w walucie jesli ktos
          i tak bierze w walucie

a jesli ktos wybiera to ma dodatkowy powod do zastanowienia

pzdr
        • ankaa13 Re: PLN czy CHF 18.01.06, 14:21
          bepepe napisał:

> Dlaczego zaciągnięcie kredytu w CHF przy jednorazowej wypłacie to teraz "super
          >
          > okazja"? Coś mi się zdaje, że frank tańszy już raczej nie będzie, więc będzie
          > trzeba oddać tę samą ilość franków, ale kosztować to będzie (w razie wzrostu
          > franka, na co się zanosi) więcej złotówek. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

Też mi się tak wydaje - to logiczne smile
      • ankaa13 Re: PLN czy CHF 18.01.06, 14:13
        Jeżeli kredyt jest na inwestycję, która będzie za 1,5 roku wybudowana to
        rozumiem, że kredyt jest w transzach. Jeżeli teraz wezmę kredyt we frankach to
        w mbanku przy każdej transzy brany jest kurs z dnia płatnosci transzy czy z
        dnia podpisania umowy? Bo jeżeli przy każdej transzy jest inny kurs CHF to
        jeżeli frank się umocni wzgledem złotego to znaczy, że przy płatnosci np. 2
        transzy w wysokości 40.000 zł zyskam bo zapłące mniej franków (pod warunkiem,
        że potem kurs osłabnie).
        Teraz jest dobrze spłacać kredyt we frankach gdy przy podpisaniu umowy cała
        kwota była od razu przeliczona na franki a nie jest już tak wesoło teraz
        decydowac się na taki kredyt (transze są chyba korzystniejsze).
        Może doradca Ekspandera się wypowie...
        pozdrawiam
        Anka
        • mjkmjk Re: PLN czy CHF 18.01.06, 14:22
          Niewiele banków tak postępuje, ale akurat mBank wypłaca transze kredytów w
          walutowych w taki sposób, że do nich nie musisz dopłacać. Po prostu dają Ci
          tyle CHF, żeby Ci po aktualnym kursie wystarczyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka