Dodaj do ulubionych

BIK i kredyt...

21.03.06, 13:31
Czy jest możliwość uzyskania kredytu hipotecznego, jeżeli jest się na liście
w BIK-u?
Obserwuj wątek
    • gigi33 Re: BIK i kredyt... 21.03.06, 14:38
      taksmile
    • starchaser Re: BIK i kredyt... 21.03.06, 16:25
      tak smile

<no jak już 2 osoby twierdzą to samo to musi być w tym dużo prawdy wink >
    • ziut19 Re: BIK i kredyt... 21.03.06, 16:34
      Oczywiscie, ze jest szansa, natomiast pytanie jest takie dlaczego znalazlas sie
      na tej liscie i jak w tej chwili wyglada sytuacja. Bo jesli masz, np.: trzy
      windykowane kredyty, to na pewno niczego juz nie dostaniesz. Ale jesli
      zaleglosci byly wczesniej a w tej chwili sa juz splacone, to szansa z pewnoscia
      jest wieksza.
    • zbooycerz Re: BIK i kredyt... 21.03.06, 17:05
      ale co to za kredyt hipoteczny na 15%?

czeka Cie troche wyjasniania... powodzenia
    • katkam81 Re: BIK i kredyt... 23.03.06, 16:52
      Napisz coś więcej o swojej sytuacji bo im bardziej fachowej informacji
      oczekujesz tym dokładniej musisz opisać sytuację.
      Czy były windykacje?
      Jakie były opóźnienia (30, 60, 90 dni)i kiedy ostatnie?
      Ile kredytów i czy już spłacone?
      • mariolka1977 Re: BIK i kredyt... 24.03.06, 17:00
        Również dołączam się do pytanka- miałam taką sytuację - miałam kredyt do
        spłacenia, nie płaciłam rat kilka miesięcy - pomyliłam kredyty uncertain i bank pko sa
        wpisał mnie na BIK. Gdy się kapnęłam, w ciągu kilku miesięcy spłaciłam
        zaległości, napisałam pismo do pko sa, by mnie wykreślili z bik-u, ale w sumie
        nie wiem czy oni maja takie kompetencje. Od spłaty minęło juz pół roku i jestem
        na czysto. No i w tej chwili nie wiem na czym stoję uncertain Czy jakiś bank da mi
        hipoteczny - wiadomo, że nie chodzi mi o jakikolwiek kredyt tylko w miarę
        spoko. Prosze o odpowiedź jak to wygląda, pozdrawiam!
        • mariolka1977 Re: BIK i kredyt...do katkam81 26.03.06, 13:34
          Również dołączam się do pytanka- miałam taką sytuację - miałam kredyt do
          spłacenia, nie płaciłam rat kilka miesięcy - pomyliłam kredyty uncertain i bank pko sa
          wpisał mnie na BIK. Gdy się kapnęłam, w ciągu kilku miesięcy spłaciłam
          zaległości, napisałam pismo do pko sa, by mnie wykreślili z bik-u, ale w sumie
          nie wiem czy oni maja takie kompetencje. Od spłaty minęło juz pół roku i jestem
          na czysto. No i w tej chwili nie wiem na czym stoję uncertain Czy jakiś bank da mi
          hipoteczny - wiadomo, że nie chodzi mi o jakikolwiek kredyt tylko w miarę
          spoko. Prosze o odpowiedź jak to wygląda, pozdrawiam!

• katkam81 Re: BIK i kredyt...do katkam81 27.03.06, 13:34
            Myślę że szansa jest spora.
            Jeśli wszystko jest ok i było to kilka miesięcy temu to nie jesteś raczej
            skazana na Dombank. W zależności od tego jak wygląda Twoja zdolność kredytowa
            proponuję zacząć wycieczki od KredytBanku, PTF Santanders, GE Money i BPH.
            O ostatnim wiele nie wiem bo tam się nie łapaliśmy na zdolność, ale dużo
            formalności skąplikowany wniosek i wszystko chcą wiedzieć.
            PTF to minimum 2 tygodnie do jakiejś decyzji. Najkorzysniej liczą zdolność,
            ale mają dużo klientów i nie spieszą się. Dochody biora za ostatni pełny rok
            plus wszystkie miesiące obecnego. A potem co roku chcą Pit do aktualizacji oceny
            zdolności. BIK oceniają bardzo dowolnie - decyduje dyrektor.
            GE - nie skreśla Cię ale tu też bywa różnie - zależy jak na to spojrzy
            doradca. Raczej jednak nie dadzą 100% i sporo podniosa oprocentowanie w CHF
            nawet do 4.75.
            I Kredyt Bank tu sytuacja jest najciekawsza. Oprocentowanie powyżej 140 tyś
            3,48, BIK ma małe znaczenie, zdolność szacują przyzwoicie i szybko udzielają
            pierwszej odpowiedzi - nawet następnego dnia. Ale jeśli jest pozytywna odrazu
            żądaj promesy. Bo jak nie ma czegoś na piśmie to potem bywa różnie - co oddział
            to obyczaj.
            Jeśli jesteś z Wawy daj znać powiem Ci w którym KB najszybciej i najsprawniej
            pódzie.
            • mariolka1977 Re: BIK i kredyt...do katkam81 27.03.06, 18:50
              No hej! Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź smile Widzę, że smigasz w
              temacie, więc proszę Cie napisz jakie oprocentowanie - we frankach-mozna uznać
              za atrakcyjne, ok, a powyżej jakiego procentu jest juz średnio - kompletnie sie
              na tym nie znam i nie mam rozeznania uncertain. Pozdrawiam!!!
              • al9 mariolka - nie fikaj! 27.03.06, 22:16
                I nie pytaj o oprocentowanie! Tylko Kredyt Bank lub Dombank dadzą Ci kredyt.
                Banki z najniższym oprocentowaniem - są dla Ciebie...
                Może kiedyś...
                za 2 lata wykreślą Cię z bik, to się przeniesiesz..
                Czego Ci życzę
                al
                • ziut19 Re: mariolka - nie fikaj! 28.03.06, 12:02
                  Nie strasz dziewczynysmile Skoro splacilas kredyt 6 miesiecy temu, to warto wybrac
                  sie do BPH. Poza tym proponuje Millennium i PKO BP.
                  • mariolka1977 Re:do al9 28.03.06, 17:02
                    hej, nie fikam i nie zamierzam, nawet nie wiesz jaka jestem pokorniutka wink Cóż,
                    co będzie to będzie .... pozdrawiam!
    • zajdek Re: BIK i kredyt... 29.03.06, 14:30
      witam -mam za sobą nieprzyjemna historię, pt Windykacja kredytu, na szczęscie
      wszystko spłaciłem, co do grosza. W związku z tym że opinie są różne, to czy
      mam obecnie szanse na kredyt hipoteczny (całkiem dobre zarobki, umowa na czas
      nieokreslony itp)? Na ile moja negatywna przeszłość kredytowa moze zaważyc na
      nieudzieleniu kredytu, no i 2 pytanko - czy jest możliwość "usunięcia" z BIK-u
      tych informacji o windykacji? Będę wdzięczny za jakiąkolwiek sensowna odpowiedź.
      • kajka777 Re: BIK i kredyt... 29.03.06, 22:40
        Jak była windykacja to marne szanse na kredyt. Musiałbys pytac bezposrednio w
        bankach i tylko tych mniej restrykcyjnych.
        Usunąć dane z BIKu może tylko bank, który te dane tam zamieścił.
        • rodzynek1000 do BIKowców 31.03.06, 15:14
          Posłuchajcie, ja miałam podobną tragiczną historię ale ze szczęśliwym finałem
          (umowa o kredyt podpisana wczoraj). Otóz byłam poręczycielem kredytu mojej
          babci i ta kobiecina nie spłacała regularnie rat, bo nie miała za co. Nawet jak
          już spłaciła ratę to i tak nie płaciła odsetek ani opłat za np upomnienia, bo
          moja babcia skończyła 75 lat i już coraz gorzej kontaktuje. No i miała
          opóźnienia powyżej 180 dni. Kiedy zaległości wzrosły do ponad 1000 pln to bank
          zadzwonił do mnie i kazał mi to płacić, co z przykrością uczyniłam. Po miesiącu
          złożyłam wniosek o kredyt w banku Nordea, który uznał mnie za niewiarygodnego
          kredytobiorcę, dlatego że bank ten uważa, że poręczyciel to to samo co
          kredytobiorca. W ogóle tego banku nie polecam, bo miesiąc rozpatrywali mój
          wniosek, a Pan doradca nic nie wiedział. Zawału omal nie dostałam jak mnie
          poinformowali, że z 5 lat mogę ponownie złożyć wniosek (bo tyle lat
          przechowywane są wszystkie dane z BIK) Potem dobrzy ludzie skontaktowali z
          pośrednikiem od spraw beznadziejnych, który to w 2 dni załatwił mi kredyt w
          banku Pekao SA bez żadnych problemów, na 104% wartości nieruchomości (240 000)+
          15 000 na urządzenie. Ten bank chyba jako jedyny nie zrównuje kredytobiorcy z
          biednym poręczycielem, który babci nie miał serca odmówić. Co prawda kredyt
          jest w PLN ale po 18 miesiącach regularnych spłat mogę myśleć o refinansowaniu
          w innym banku.
          • mecalux100 Re: do BIKowców 18.04.06, 18:45
            Krótkie pytanie. Kto to jest pośrednik od spraw beznadziejnych??
            Też chciałbym znaleźć do takiej osoby dojście.
    • alibetka Re: BIK i kredyt... 06.04.06, 13:36
      Już trochę czasu minęło od mojego zapytania...Niestety cały czas walczymy o
      kredyt i mamy problem. Odmówiono nam w Mill.,mBanku,DomBanku,Santander, PKO BP
      (jutro wybieramy się na rozmowę do dyrekcji)...windykację (był to jeden kredyt
      na zakup odkurzacza) mamy spłaconą(niestety BIK miał nieaktualne dane naszego
      zadłużenia), mamy pismo z banku o uregulowaniu należności,wkład własny
      50%,zdolność kredytową ok.,umowa o pracę ok. ...nie wiem co jeszcze
      dodać...Jest to niestety problem. W PKO BP (tam mamy konto) możemy starać się
      za rok...
      • jureka1 Re: BIK i kredyt... 12.04.06, 07:17
        Niestety problemy są duże. Ja wpadłem na listę BIK z powodu 5 PLN pobranych
        przez BGŻ za prowadzenie rachunku z kredytu odnawialneg pomimo posiadanych
        przez mnie znacznych środków na lokacie zwiazanej z ROR w tym samym banku.
        Normalnie paranoja. Spłacam kredyt hipoteczny 100 000 PLN (obsługiwany
        prawidłowo - zostało jakieś 10000) a w.g. banków jestem niewiarygodnym
        kredytobiorcą z powodu 5PLN.
        • kasia121973 Re: BIK i kredyt... 12.04.06, 17:37
          Ja mam dosyć dziwną sytuację staram się o kredyt w BPH dziś zadzwoniła do mnie
          doradca z banku i kazała mi donieść zaświadczenie że spłaciłam kredyt z
          zeszłego roku .Wzięłam kredyt pracowniczy na 5 lat ale spłaciłam go w 3miesiące
          od zaciągnięcia ( niespodziewany przypływ gotówki ).Dziś dowiedziałam się że
          jestem przez ten kredyt w BIK-u .NIe wiem co o tym sądzić ,nie mam i nie miałam
          innych kredytów więc co to może być. Poza tym spłata tego kredytu była ściągana
          z pensji (jak nadmieniałam kredyt pracowniczy).Zaświadczenie oczywiście
          otrzymałam bez problemu .Czy mogę mieć jakieś problemy w związku z tym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka