Dodaj do ulubionych

millenium nie płaci

10.05.06, 10:26
Wzialem kredyt w BPH na nowe mieszkanie- zeby sprzedajacy dostal pieniadze
wystarczyl im akt notarialny, wszystko przeszlo bez zgrzytow.
Teraz sprzedaje stare mieszkanie - kupujacy wzial kredyt w Milenium. Akt
notarialny podpisany dwa tygodnie temu, a pieniedzy ani sladu do dzisiaj -
zeby uruchomic przelew bank zyczy sobie akt notarialny, kopie wniosku o
zalozenie ksiegi wieczystej i zaswiadczenie o zaplaceniu podatku od hipoteki.
Dokumenty zostaly dostatczone i umowa podpisana w sobote, we wtorek mial byc
w koncu przelew.
Bank we wtorek wieczorem dzwoni do doradcy (choc maja telefon do kupujacego),
ze przelew zostaje wstrzymany, bo jednak brak jakiegos dokumentu. Czy
urzednik podpisujacy umowe nie mogl stwierdzic tego od razu? Problem w tym,
ze w akcie notarialnym dzisiejsza data jest oznaczona jako ostateczny termin
platnosci, a ja musze zaplacic podatek do US, bo wlasnie mija 14 dni od
sprzedazy. Normalnie zaraz mnie szlag trafi!
Obserwuj wątek
    • anetajon Re: millenium nie płaci 10.05.06, 10:39
      Chodzi panu o PCC1 2%? Przecież ten podatek przeważnie płaci kupujący i najczęściej płaci pieniądze
      notariuszowi i to on załatwia resztę. Chyba, że umówiliście się inaczej...
      • real_hammer Re: millenium nie płaci 10.05.06, 10:55
        Ten podatek to kupujacy juz dawno zaplacil, tak jak cala reszte, chodzi mi o
        burdel w millenium i totalne zlewanie klientow. Generalnie powinienem od jutra
        zaczac za posrdenictwem komornika egzekwowac od kupujacego swoje pieniadze, ale
        w ten sposob to ich nie zobacze jeszcze przez pol roku. Najlepiej by bylo gdyby
        mozna bylo rozwiazac umowe kupna z powodu niedotrzymania warunkow platnosci,
        ale tego sie nie da zrobic sad
        • anetajon Re: millenium nie płaci 10.05.06, 11:06
          To prawda....
    • balbina_alexandra Re: millenium nie płaci 10.05.06, 19:18
      real_hammer napisał:

> Wzialem kredyt w BPH na nowe mieszkanie- zeby sprzedajacy dostal pieniadze
      > wystarczyl im akt notarialny, wszystko przeszlo bez zgrzytow.

U mnie też wystarczył akt notarialny - bo wspomniane przez Ciebie wniosek o
      założenie KW i zaświadczenie o zapłaceniu podatku od czynności cyw.-prawnych
      jest najczęściej zawarte w akcie; płacisz u notariusza, stosowna notka jest w
      akcie i po krzyku - do uruchomienia kredytu często (jeśli nie zawsze) potrzebna
      jest także cesja na rzecz banku z polisy ubezp. (od ognia). Rozumiem Twoją
      frustrację bo tak duzy poślizg to po prostu skandal, ale moim skromnym zdaniem
      niepotrzebnie się wściekasz na bank, bo ewidentnie zawinił tu kupujący. To on
      nie dopilnował sprawy. Jeśli nie chciał płacić wniosków dotyczących KW i podatku
      w akcie, to był zobowiązany zrobić to jak najszybciej samodzielnie. Wiesz,
      kupujący z pewnością był dokładnie poinformowany jakie warunki musi spełnić żeby
      kredyt został uruchomiony - każdy z nas ma to zawarte w umowie kredytowej, no a
      nie wierzę, że tej się nie czyta wnikliwie... oprócz umowy kredytowej dostałam
      od swojego doradcy listę z punktami co mam zrobić by kasę uruchomić, dopytałam
      się o wszystko, bo zależało mi by sprzedająca miała szybko pieniądze na swoim
      koncie (sama kupowała mieszkanie od kogoś i też goniły ją terminy). Polisę
      ubezpieczeniową załatwiłam jeszcze przed podpisaniem aktu. Zaraz po tym jak
      podpisałam akt, pojechałam od razu złożyć wszystkie dokumenty i wydać dyspozycję
      uruchomienia kredytu. Akt podpisaliśmy w środę, a w piątek pieniądze były już na
      koncie sprzedających.
      Nie powinieneś mieć pretensji do banku - warunki uruchomienia kredytu są zawsze
      znane wcześniej i ich spełnienie zawsze należy do kredytobiorcy.

> Teraz sprzedaje stare mieszkanie - kupujacy wzial kredyt w Milenium. Akt
      > notarialny podpisany dwa tygodnie temu, a pieniedzy ani sladu do dzisiaj -
      > zeby uruchomic przelew bank zyczy sobie akt notarialny, kopie wniosku o
      > zalozenie ksiegi wieczystej i zaswiadczenie o zaplaceniu podatku od hipoteki.
      > Dokumenty zostaly dostatczone i umowa podpisana w sobote, we wtorek mial byc
      > w koncu przelew.
      > Bank we wtorek wieczorem dzwoni do doradcy (choc maja telefon do kupujacego),
      > ze przelew zostaje wstrzymany, bo jednak brak jakiegos dokumentu. Czy
      > urzednik podpisujacy umowe nie mogl stwierdzic tego od razu? Problem w tym,
      > ze w akcie notarialnym dzisiejsza data jest oznaczona jako ostateczny termin
      > platnosci, a ja musze zaplacic podatek do US, bo wlasnie mija 14 dni od
      > sprzedazy. Normalnie zaraz mnie szlag trafi!
      • s31 Re: millenium nie płaci 10.05.06, 21:03
        balbina ma świętą rację
        Coś mi tu śmierdzi od strony kupującego, bo nie wierzę żeby facet nie wiedział
        co potrzeba do uruchomienia kredytu.
        Osobiście właśnie wziąłem kredyt w Mille i sami mi mówili co jeszcze przede mną
        ( jeśli nie przyszło mi do głowy żeby o coś zapytać - choć chyba jestem dość
        upierdliwym klientem ), do tego na moją prośbę znacznie przyspieszyli termin
        podpisania umowy.
        2. Notariusz jest od załatwienia wszystkich papierków i wtedy rzeczywiście do
        wypłaty kasy wystarczy akt notarialny i podpis na dyspozycji wypłaty kredytu
        Niemniej jednak życzę cierpliwości, a z drugiej strony sam omijam BPH z daleka
        po tym co przeczytałem na forum oraz po doswiadczeniach moich znajomych
        • jacieniepierdziu Re: millenium nie płaci 14.05.06, 13:13
          cześć,
          Sam właśnie sę mierze z zamiarem wziecia kredytu między mbank i millenium.
          Można wiedzieć jakie warunki ci dali? oczywiście to zalezy od kwoty kredytu i
          wkładu własnego i kilku rzeczy ale może akurat bedziesz mógł cos doradzić.
          z gory dzięki!
        • stalcia Re: millenium nie płaci 19.05.06, 15:37
          nie chcę tu nikogo usprawiedliwiać, ale sama jestem kupującą i bank mi
          przedłuża sprawę, najpierw na decyzję czekałam ponad 5 tygodni, teraz kiedy juz
          powiinniśmy podpisywac umowę kredytową i akt notarialny, okazuje się że
          potrzebne są jakieś zaświadczenia z ZUS (o czym mowy wcześniej nie było). niby
          tłumaczą się, że mieli wyłudzenia i teraz zwiększyli czujność, ale ja drżę o
          swoj termin... tak jak Ty o swój. pozdrawiam i proszę miej wyrozumiałość dla
          niewinnych...
          • dives Re: millenium nie płaci 28.05.06, 20:24
            Popieram Stalcię w pełni! banki mają to do siebie, ze przeciągają wszystko na
            swoją stronę i nie ma w ogóle mowy o równości stron. jestem spokojnym, uczciwym
            gościem, moze gdybym przyszedł w dresie i złotym łańcuchu daliby mi od
            razu...wkurza mnie to
      • tool10 Re: millenium nie płaci 13.05.06, 12:38
        Można nie ustanawiać hipoteki aktem notarialnym, bardzo często ludzie tak robią
        bo za tą czynność najczęściej notariusz pobiera większa taksę...Wtedy trzeba
        samemu złożyć PCC-1 jest to opłata skarbowa za złożenie wniosku o wpis
        hipoteki, kopię takiego wniosku, akt not. potwierdzenie złożenia PCC1 w US oraz
        opłacenie 19 zł za PCC -1 trzeba przedstawić do banku do wypłaty kredytu. Dobre
        banki oraz pośrednicy jak np. jasmile)) robią to za klienta jesli klient próbuje
        robić to samemu najczęsciej robi coś nie taksmile Pozdrawiam!
    • katspo Re: millenium nie płaci 19.05.06, 13:21
      Dziś ja mam dokładnie taki problem. 12 maja przedstawiłam wszystkie wymagane
      dokumenty, 17 maja miał byc wypłacony kredyt do dnia dzisiejszego nici ani
      pieniędzy ani telefonu z banku dlaczego nie uruchomili pieniędzy. Teraz
      zadzwoniłam i dowiedziałam się że brakuje im pieczątki na dyspozycji wypłaty,
      oddział w którym zlecałam przelew nie podstemplował się a zgodnie z aktem
      notarialnym do dziś miały byc przelane środki. I co tu teraz robic? wypada
      tylko czekac az sami to odkręcą.....
      • viggo1977 Re: millenium nie płaci 20.05.06, 14:05
        cz..ja mam podobną sytuację..w jakim oddziale skladałas dyspozycję?
        • azoorek Re: millenium nie płaci 20.05.06, 15:38
          normalka w milenium- drogi i do d..py bank. Dobrze, ze zadzwonili. U nas nikt
          nie raczyl zawiadomic dlaczego transza nie wyszla, dobrze, ze deweloper byl
          wyrozumialy. Ilekroc dawalam zlecenie, tylekroc byl problem. Po splacie kredytu
          zlikwidowalam konto i nie chce miec z nimi do czynienia.
    • cfaniakmiodowy To sie nzaywa kradzież! 24.05.06, 15:04
      Mój zbnajomy miał też ten problem. A potem sie dziwią, ze ludzie banki
      wysadzają w powietrze. Swoją drogą te 3 dni to karygodne - trzeba skarżyc w
      międzynarodowych instytucjach. Albo iść do ich olacówki i zrobić taką awanturę,
      ze wszyscy kklienci wyjd. To jest katy godne powtarzam. Zwykłe złodziejstwo.
      jak mozna roscić sobie jakiekolwiek prawo do nie swoich pieniędzy??? ALe
      obrócenie taką kasą przez 3 dni to dla banku zysk.
      • tool10 Re: To sie nzaywa kradzież! 27.05.06, 20:22
        To się nazywa debilsmile
      • kajka777 Re: To sie nzaywa kradzież! 27.05.06, 22:20
        cfaniakmiodowy napisał:

> . Albo iść do ich olacówki i zrobić taką awanturę,
        >
        > ze wszyscy kklienci wyjd.

tak jest w każdym banku, więc ....

. Zwykłe złodziejstwo.
        > jak mozna roscić sobie jakiekolwiek prawo do nie swoich pieniędzy???

nie swoich??? A czyje to są pieniądze jak nie banku?
    • zigomar Re: millenium nie płaci 25.05.06, 13:31
      POTWIERDZAM NIE PŁACI ALE JUZ WKRTCE ZAPŁACI 2 X TYLE
    • zbooycerz Re: millenium nie płaci 25.05.06, 16:56
      rozumiemy, ze w punkcie wyjscia nie miales obciazonego mieszkania i nie miales
      zadnego kredytu i masz zdolnosc i chcesz na koniec wrocic do punktu wyjscia
      czyli nie miec kredytu?

cala transakcja powinna wygladac wiec inaczej - kupujesz nowe mieszkanie pod
      hipoteke starego (jesli masz zamiar go sprzedac)

a bank wybierasz ten, ktory wybral kupujacy Twoje stare mieszkanie
      najpierw bedzie wpisana hipoteka Twoja a potem zamieniona na kupujacego
      dzieki temu martwilby sie kupujacy, a tak to teraz masz czekanie

albo czegos nie rozumiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka