nemezis9 02.10.06, 17:35 Jak zalatwic promesę kredytu i czy mozna ja zalatwic w firmie doradztwa finansowego czy w banku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arfer Re: promesa? 02.10.06, 22:51 Promesę wydaje bank (w praktyce - nie wszystkie) - czy złożysz wniosek bezpośredni o, czy przez doradcę - nie ma to znaczenia. Bardzo często do promesy i właściwego wniosku bank wymaga dokładnie tych samych dokumentów. W np. Santander promesą firmową nazywana jest zgoda osoby uprawnionej (święta trójca) na akceptację szczególnego odstępstwa (np. znacznie krótszy niż wymagany okres prowadzenia działalności gospodarczej) lub wyjaśnień grzeszków klienta (np. w BIK). Z jakiego powodu rozważasz wystąpienie o promesę ? Odpowiedz Link
nemezis9 Re: promesa? 03.10.06, 12:57 dowiedzialam sie, ze przez to mozna szybciej kupic mieszkanie, majac promesę mozna zdecydowac szybko o kupnie konkretnej nieruchomosci, bedac pewnym ze w danym banku otrzyma się kredyt. Bede wdzieczna za rade, czy ma to sens. Odpowiedz Link
doradca-finansowy Re: promesa? 03.10.06, 14:12 A jest możliwość złożyć w banku wniosek o kredyt i uzyskać pozytywną opinię Komitetu Kredytowego nie mając jeszcze "upatrzonej" nieruchomości? Bank rozpatruje wnioski o kredyt w oderwaniu od nieruchomości? Nic nie słyszałem na ten temat - byłbym rad gdyby okazało się ze taki bank istnieje Odpowiedz Link
kajka777 Re: promesa? 03.10.06, 23:18 bank może wydac promesę dotycząca zdolnosci kredytowej przyszłego wnioskodawcy na podstawie dokumentów o dochodach z zastrzeżeniem, ze sytuacja finansowa kreydtobiorcy się nie zmieni. niemniej ja osobiście jestem przeciwniczką promes: wcale one nie gwarantuja otrzymania kredytu, raz że bank musi później i tak sprawdzić nieruchomosć pod względem prawnym i wyceny jej wartości, dwa - sprawdzić, ze sytuacja finansowa wnioskodawcy się nie zmieniła, wiec taka osoba i tak musi dostarczyć te same, ale świeższe, dokumenty dochodowe, trzy - i tak bank zastrzega sobie odmowę kredytu bez podania przyczyny. W efekcie nawet po promesie, wniosek kredytowy i jest rozpatrywany dokładnie tyle samo czasu co przedtem, a wnioskodawca i tak pewności nie ma. Różnica polega na tym, ze przyznanie kredytu nic się nie płaci, a za przyznanie promesy owszem. Odpowiedz Link