02.10.06, 17:35
Jak zalatwic promesę kredytu i czy mozna ja zalatwic w firmie doradztwa
finansowego czy w banku?
Obserwuj wątek
    • arfer Re: promesa? 02.10.06, 22:51
      Promesę wydaje bank (w praktyce - nie wszystkie) - czy złożysz wniosek
      bezpośredni o, czy przez doradcę - nie ma to znaczenia.

Bardzo często do promesy i właściwego wniosku bank wymaga dokładnie tych samych
      dokumentów.

W np. Santander promesą firmową nazywana jest zgoda osoby uprawnionej (święta
      trójca) na akceptację szczególnego odstępstwa (np. znacznie krótszy niż wymagany
      okres prowadzenia działalności gospodarczej) lub wyjaśnień grzeszków klienta
      (np. w BIK).

Z jakiego powodu rozważasz wystąpienie o promesę ?
    • nemezis9 Re: promesa? 03.10.06, 12:57
      dowiedzialam sie, ze przez to mozna szybciej kupic mieszkanie, majac promesę
      mozna zdecydowac szybko o kupnie konkretnej nieruchomosci, bedac pewnym ze w
      danym banku otrzyma się kredyt. Bede wdzieczna za rade, czy ma to sens.
      • doradca-finansowy Re: promesa? 03.10.06, 14:12
        A jest możliwość złożyć w banku wniosek o kredyt i uzyskać pozytywną opinię
        Komitetu Kredytowego nie mając jeszcze "upatrzonej" nieruchomości?
        Bank rozpatruje wnioski o kredyt w oderwaniu od nieruchomości?
        Nic nie słyszałem na ten temat - byłbym rad gdyby okazało się ze taki bank
        istniejewink
        • kajka777 Re: promesa? 03.10.06, 23:18
          bank może wydac promesę dotycząca zdolnosci kredytowej przyszłego wnioskodawcy
          na podstawie dokumentów o dochodach z zastrzeżeniem, ze sytuacja finansowa
          kreydtobiorcy się nie zmieni.
          niemniej ja osobiście jestem przeciwniczką promes: wcale one nie gwarantuja
          otrzymania kredytu, raz że bank musi później i tak sprawdzić nieruchomosć pod
          względem prawnym i wyceny jej wartości, dwa - sprawdzić, ze sytuacja finansowa
          wnioskodawcy się nie zmieniła, wiec taka osoba i tak musi dostarczyć te same,
          ale świeższe, dokumenty dochodowe, trzy - i tak bank zastrzega sobie odmowę
          kredytu bez podania przyczyny. W efekcie nawet po promesie, wniosek kredytowy i
          jest rozpatrywany dokładnie tyle samo czasu co przedtem, a wnioskodawca i tak
          pewności nie ma. Różnica polega na tym, ze przyznanie kredytu nic się nie
          płaci, a za przyznanie promesy owszem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka